HÍREK

Így szorongathatná meg Vitézy Dávid Karácsony Gergelyt – kiszámolta a Medián, itt vannak a legfrissebb számok

Szentkirályi Alexandra visszalépésével egészen megközelítené a volt BKK-vezér a jelenlegi főpolgármestert. Enélkül viszont jelentős előnnyel vezet Karácsony.


12 nap van még hátra az önkormányzati választásokig, ekkor dől tehát el az is, hogy a következő öt évben ki vezeti majd Budapestet. Ahogy az eddigi közvéleménykutatási számokban, most is magasan vezet Karácsony Gergely, de a Medián számítása szerint egyféleképpen még Vitézy Dávidnak is lehet esélye a főpolgármesteri pozícióra – közölte az Index.

A legfrissebb mérést május 23. és 25. között készítették az LMP-Magyarország Zöld Pártja megbízásából – ők az egyetlen párt, amelyik Vitézy Dávid mögött áll. A jelenlegi állás szerint a megkérdezettek 38 százaléka Karácsony Gergelyre adná a voksát, őt a fideszes Szentkirályi Alexandra követi 23 százalékkal, míg Vitézy a harmadik, 21 százalékkal.

Ugyanakkor, ha Szentkirályi Alexandra visszalépne, Karácsony Gergely 41, míg Vitézy Dávid 40 százalékot tudhatna magáénak.

Ellenkező esetben (azaz ha Vitézy nem indulna) Karácsony még magabiztosabban, 50 százalékkal nyerhetne a 30 százalékot szerző Szentkirályi Alexandra előtt. A legvalószínűtlenebb forgatókönyv szerint, azaz ha Karácsony Gergely döntene a visszalépés mellett (a valószínű győzelme helyett), az emberek 46 százaléka Vitézyre, 24 százaléka Szentkirályira szavazna. Ebben az esetben lenne a legmagasabb a bizonytalanok aránya: 30 százalék. A fentebbi 3 forgatókönyv esetében a dönteni nem tudok aránya 19-20 százalék.

A főpolgármester-választást tehát jelen állás szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése tehetné izgalmassá: ez az a lépés, amivel Karácsony és kommunikációs csapata Vitézy indulása óta "riogatja" a fővárosi közvéleményt. Az Indexnek ugyanakkor ezt a Fidesz-KDNP jelöltje határozottan tagadta. Beszédes ugyanakkor, hogy a kormányinfókon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még egyszer sem volt hajlandó kerek perec kimondani, hogy pártja nem tervezi visszahívni Szentkirályi Alexandrát.

Nehéz dolga lesz azonban Karácsony Gergelynek akkor is, ha újrázni tud a főpolgármesteri székben: a fővárosi közgyűlés összetétele várhatóan sokkal színesebb lesz, mint a 2019-2024 közötti ciklusban. A felmérés pillanatában 31 százalékkal a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra.

A megkérdezettek válaszai alapján:

  • Karácsony Gergely Párbeszéd–Zöldek–MSZP–DK-listájára 23,
  • Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 16,
  • Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12,
  • LMP–Vitézy-listájára 7,
  • Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék szavazna.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Orbán Viktor ma bevallotta, hogy végig hazudott a kormány a kampány során
A tiszás politikusnak az is feltűnt, hogy szélsebesen eltűntek az utcákról a Fidesz háborúellenes plakátjai.


Magyar Péter a NATO főtitkár szerdai, budapesti látogatása után arról posztolt, hogy szerinte Orbán Viktor és Jens Stoltenberg közös sajtótájékoztatóján eljött az igazság pillanata.

„Ma bebizonyosodott, amit eddig is tudtunk. A NATO főtitkárával tartott mai sajtótájékoztatón Orbán Viktor bevallotta, hogy végig hazudott a kormány a kampány során, amikor azt állította, hogy a NATO be akar lépni az ukrán-orosz háborúba. Jens Stoltenberg főtitkár mellett már nem mert olyan bátran hazudozni a magyar miniszterelnök, mint a magyar embereknek a kampányban.”

A Tisza Párt alelnöke ezután egy kérdést is intézett bejegyzésében Orbán Viktorhoz:

„Miniszterelnök Úr, Miért hazudoztak a magyar embereknek hónapokon át?”

Magyar megjegyzi, hogy érdekes módon már a háborúellenes plakátok is eltűntek az utcákról.

„Észrevették, hogy a szavazás napja óta már le is került a háborús narratíva napirendről? Már a plakátok is eltűntek, mint a déli határkerítésnél a migránsok az utóbbi hónapokban.”

„Stop propaganda!” - zárja a bejegyzést a politikus.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megjelent a 2024/2025-ös tanév rendje, ilyen hosszúak lesznek a tanítási szünetek
Nagyjából 180 napot kell majd iskolába járniuk a diákoknak. A téli szünet december 20-án, a nyári szünet pedig június 21-én kezdődik majd a következő tanévben.


Megjelent a Belügyminisztérium rendelettervezete a 2024/2025-ös tanév rendjéről, vette észre az rtl.hu.

Ezek szerint a tanítási év első tanítási napja 2024. szeptember 2. (hétfő) lesz. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. október 25. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2024. november 4. (hétfő).

A téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. december 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. január 6. (hétfő) lesz. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2025. április 16. (szerda), míg a szünet utáni első tanítási nap 2025. április 28. (hétfő) lesz.

A nyári szünet 2025. június 21-én kezdődik és augusztus 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap június 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. szeptember 2. (hétfő) lesz.

A végzős középiskolásoknak az utolsó tanítási nap a középfokú iskolákban 2025. április 30. (szerda), míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek) lesz.

A tanítási napok száma oktatási intézménytípusonként változik. A legtöbb intézményben, kivéve a gimnáziumokat, szakgimnáziumokat és szakiskolákat, az éves tanítási napok száma 183. A nappali oktatás rendje szerint működő szakgimnáziumokban a tanítási napok száma 179 lesz, míg a gimnáziumokban és szakiskolákban 180 tanítási napot tartanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Rendőrakadémiára küldi kiképzésre a leendő kórházigazgatókat a Belügyminisztérium
Ugyanott képzik majd őket, mint ahol például a mező- és halőröket. A tárca szerint a képzés igényli a személyes jelenlétet.


A kórházi vezetők, akik esélyesek lehetnek az év végén sebtében kirúgott főigazgatók helyére, a Belügyminisztérium szervezésében bentlakásos kiképzésen vesznek részt – tudta meg a Népszava.

Az érintetteknek június 17-én kell „bevonulniuk” a remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára.

Ez az intézmény egyébként az ORFK irányítása alatt álló rendőri szerv, ahol az utcai rendőrjárőröktől az erdészeti szakemberekig mindenkit képeznek, beleértve a halászati és mezőőröket, valamint a hivatásos vadászokat is.

A belügyminisztérium a lap kérdésére elmondta, hogy egy „személyes jelenlétet igénylő továbbképzés” indul. Emlékezetes, hogy tavalyi intézményvezetői felmentésekkel egyik napról a másikra legalább 25 kórház maradt főigazgató nélkül. Volt, akit a nyugdíjkorhatár elérése miatt mentettek fel, másokkal pedig nem voltak elégedettek. Információink szerint a 30 napos bentlakásos kiképzésre Remeteszőlősre kevesebb mint egy tucatnyi jelöltet „iskoláztak be”.

A képzés után várhatóan a székesfehérvári, a miskolci, a Veszprém megyei, a nyíregyházi, a szolnoki, a dunaújvárosi kórházak, valamint a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatói posztjaira kerülhetnek a most kiválasztottak.

A Népszava az alábbi kérdéseket küldte el a Belügyminisztériumnak:

  • Miért kell a jelölteket 30 napra a remeteszőlősi laktanyába zárni?
  • Mi lesz a programjuk?
  • Elhagyhatják-e a laktanyát a harminc nap alatt?
  • Vihetik-e magukkal a családjukat?

A tárca válasza szerint a főigazgató-jelöltek kiválasztása az idei évtől kezdődően egy komplex vezető-kiválasztási rendszer alapján történik, ennek része a személyes jelenlétet igénylő továbbképzés is. A továbbképzés két részből áll: elméleti ismeretátadásból és vezetői kompetenciafejlesztő tréningből.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megjelent a jövő tanév rendelettervezete – mutatjuk a szünetek időpontját
Egész hosszú téli szünete lesz a diákoknak, cserébe ismét elég sokáig kell benn lenniük nyáron.


Megjelent a Belügyminisztérium rendelettervezete a 2024/2025-ös tanévről, benne az első és utolsó tanítási napokkal, valamint a szünetekkel – szúrta ki az RTL.

E szerint:

A nyári szünet: 2025. június 21-én kezdődik és augusztus 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap június 20. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2025. szeptember 2. (hétfő).

A végzős középiskolásoknak az utolsó tanítási nap középfokú iskolákban 2025. április 30. (szerda) lesz, míg a két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban 2025. május 30. (péntek) lesz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk