HÍREK

Így lehetne megállítani a forint szabadesését egy befektetési szakértő szerint

Zsiday Viktor kockázatos lépést javasol, de szerinte jelen helyzetben ezt érdemes lenne bevállalni.


Hozzá kellene nyúlni a devizatartalékokhoz, hogy elejét vegyük a forint drámai gyengülésének - ezt javasolja Zsiday Viktor befektetési szakember legutóbbi blogbejegyzésében.

Ahogy arról mi is beszámoltunk,

szerda reggel, majd kora délután is újabb történelmi mélypontot ért el a magyar valuta.

Egyes kalkulációk szerint ráadásul akár 500 forint közelébe is érhet az euró a közeljövőben.

A devizatartalék mire való? című bejegyzésében Zsiday azt járta körbe, hogyan lehetne szerinte megállítani a magyar valuta gyengülését.

A szakember azt írta, hogy az ország havonta hatalmas pénzeket költ energia (elsősorban földgáz) vásárlására, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy

az MVM forintot vált le euróra, és ezért megveszi a gázt.

Zsiday szerint a folyamatos, hatalmas mértékű euró-vásárlás állandóan gyengíti a forintot, ami egyre magasabb inflációt, egyre magasabb kamatokat, és egyre nagyobb aggodalmat okoz, így végül beragadhatunk egy magas inflációjú rezsimbe.

„Mivel a hazai devizapiaci egyensúlytalanságot gyakorlatilag a gázvásárlás okozza, s enélkül a fizetési mérleg nagyjából egyensúlyban lenne, semmi akadálya nincs annak, hogy az MVM közvetlenül a jegybanktól, a jegybanki tartalékok terhére vegye meg az eurót” - írta a befektetési szakértő. Szerinte ezzel a jegybanki devizatartalék ugyan csökkenne, viszont a folyamatos euró-kereslet nem jelentkezne a piacon, így lenne esélye a forintpiac stabilizálódásának.

Ezt már csak azért is meg lehetne tenni, mert mint fogalmaz, a kormány rendszeresen elmondja, hogy mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön a megállapodás az EU-val, így szerinte „kell hogy legyen megállapodás”.

„Ha pedig lesz megállapodás, akkor ismét sok milliárd euró fog befolyni Magyarországra, és jövőre visszatöltődnek a devizatartalékok, így nem is az a helyzet, hogy tartósan alacsonyra esne a tartalékok szintje” - fogalmazott.

Zsiday ugyanakkor azt is elismerte, hogy a tartalékok felhasználásától joggal tartanak kis ország jegybankjai, nehogy azok alacsony szintje spekulatív támadást váltson ki.

A szakértő szerint azonban a jelen helyzetben – limitált mértékben, előre meghatározott ütemterv szerint – érdemesnek tűnik bevállalni ezt a kockázatot, különösen azért, mert egy ilyen spekulatív támadás/tőkemenekítés önmagában már azért is bekövetkezhet, mert a jegybank idén hatalmas mértékben hagyta leértékelődni a hazai devizát.

„A forintpiac stabilizálása kulcsfontosságú a bizalom fenntartása, az államadósság finanszírozása, és a gazdaság egyensúlya szempontjából, ezért a jegybanknak most határozottan kell fellépnie, miközben a kormányzatnak a lehető legrövidebb időn belül alá kell írnia a megállapodást az EU-val” - zárta írását Zsiday Viktor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Durva jégesővel lépett az országba a szupercella, 33-ról 18 fokra hűlt a levegő
Még nincs ezzel vége, a zivatarok tovább haladnak, és újabb cellák is képződhetnek az esti és éjszakai órákban.


Becsehelyen és Letenyén is termetes jégszemek hullottak az országhatárt átlépő szupercellából - írja az Időkép.

A Balaton nyugati medencéjét elérve sokat gyengült az a szupercella, ami délnyugatról, mégpedig Horvátország és Szlovénia irányából érte el az országot. A határ mentén azonban még ereje teljében volt.

Letenyén és Becsehelyen is jégeső hullott, a jégszemek átmérője elérte a 3-4 centimétert.

Letenyén közben a 33 fokról 18 fokra vetette vissza a hőmérsékletet az érkező szupercella, rövid idő alatt 15 fokot hűlt a levegő.

A zivatarok kelet-északkelet felé mozognak tovább, illetve újabb cellák is képződhetnek az esti, éjszakai órákban, nagyobb eséllyel az ország nyugati és északi felén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Zelenszkij reagált arra, hogy Joe Biden Putyinként mutatta be az ukrán elnököt
Az ukrán elnök nem vette komolyan, és azt is elmagyarázta, hogy miért. Igazán megértő volt az amerikai kollégával.


Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is reagált arra, hogy Joe Biden amerikai elnök úgy mutatta be, hogy „Putyin elnök”.

Zelenszkij szerint az elszólás csak egy lényegtelen tévedés volt - írja a Politico.

Az elnök szerint:

„Egy tévedés volt. Az Egyesült Államok nagyon sok támogatást nyújt Ukrajnának, elnézhetünk néhány hibát”.

Joe Biden a NATO-csúcson méltatta Ukrajnát, az ukrán elnököt, majd tévedésből Putyin elnökként mutatta be. Erre gyorsan rájött, és némi magyarázkodás után átadta a Zelenszkijnek. Ő úgy reagált: Én jobb vagyok nála - írja az RTL.hu.

VIDEÓ: Biden elszólása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Videó: Magyar Péter az Efott-on elárulta, mi volt a legmegrázóbb élménye a kijevi útjukon
A TISZA Párt politikusa beszélt a buli-botrányról, a Dunába esett mobil kutatásáról, az őt erőszakkal vádoló nőről és a fiatalokról is.


Magyar Péter hazatérve Ukrajnából, szombaton ellátogatott az Effot-ra is, ahol beszélgetett a jelenlévőkkel.m

Először az ukrajnai útjukról számolt be. Felhívásukra pár óra alatt gyúlt össze egy komoly összeg és sok tárgyi adomány is. A konvoj másnap már útra is kelt, hogy átadják a küldeményt. Elárulta, hogy egy felajánlást is vittek, amely arról szólt, hogy két beteg gyerek ellátást és kezelést a magyar segélyszerv átvállalja. Egy kicsi Magyarországra szállításáról - akinek szem problémái vannak - már folyik az egyeztetés.

Megrendítette, hogy voltak Ungvár főterén, ahol 150 elhunyt katona sírja van, köztük magyar katonák is.

Számára nagyon szívszorító volt megtapasztalni azt az élniakarást, amit a hétköznapi emeberek között megtapasztalt. Az élet látszólag megy normálisan, van árú, járnak a gyerekek iskolába. De megszokni nem lehet a háborús helyzetet. Egy másik megdöbbentő élmény volt számára, hogy a kijevi gyerekkórháznála romeltakarítás és helyreállítási munkák között az épület mellett rózsákat ültetnek. Ez szimbolizálta számára, hogy élni akarnak, és azt szeretnék, hogy a gyerekeiknek jó lenne.

Megerősítette most is, hogy ellene van a háborúnak, és mielőbb véget kell vetni, rá kell knyszeríteni oroszországot arra, hogy leüljenek egy tárgyalóasztalhoz. Rengetegen elmenekültek, közben naponta százak halnak meg mindkét oldalon.

Később szóba került az Ötker, ahol a politikus bulizásából lett botrány. Magyar Péter elmondta, hoyg egy kis lazításra tértek be, ő maga alig ivott, pár pohárra hívták meg az ott szórakozó egyetemisták. Szerinte egy ott tartózkodó férfi kezdett ki velük. Nem voltak kiskorúak velük, és valamennyi fiatal megadta az elérhetőségét, hogy ha kell tanúskodnak. Megvannak a felvételek is, de még nem mutatják be, megvárják, amíg a kormánysajtó mindent "elmond". Kiemelte, hogy a legérdekesebb, hogy bekerült egy telefon a Dunába, aminek a megkeresésére búvárokat küldtek az áradó folyóba. Veszélyes körülmények között kellett keresniük egy "technikai eszközt". Felvetette, hogy kinek a hívására mennének el búvárok azért, hogy valaki beejtett egy telefont a Dunába.

Végül előkerült egy nő is, akivel állítólag "erőszakosokodott" - mesélte. Mindez akkor, amikor Magyarék Ukrajnába indultak. Megerősítette, hogy ismeri a nőt, akit nem a Tinderen ismert meg, hanem a messengeren írt rá a nő. A politikus közölte, tudja, hogy ki írta Laura posztját... Ez már a legalja - vélekedett. A nő hirtelen került elő, hogy vádaskodjon. Nem veszik észre, hogy mindez mennyire kontraproduktív.

Mindenki fel lesz jelentve, de türelmet kért, mert nem tudnak most ezzel is foglalkozni.

A végén pedig az is szóba került, hiogy örül annak, hogy sok fiatal csatlakozott hozzájuk, és egyre többen kezdenek beszélni a gondolataikról, gondjaikról. El kell odáig jutni, hogy merjenek kérdezni, beszélni.

VIDEÓ: A délutáni eseményről


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Valaki nagyot nyert: kihúzták az ötös lottó és Joker számait
Nézd meg, hátha te vagy a szerencsés.
MTI - szmo.hu
2024. július 13.A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

15 (tizenöt)

39 (harminckilenc)

42 (negyvenkettő)

51 (ötvenegy)

70 (hetven)

Nyeremények:

5 találatos szelvény nem volt;

4 találatos szelvény 15 darab, nyereményük egyenként 3 501 295 forint;

3 találatos szelvény 2444 darab, nyereményük egyenként 23 535 forint;

2 találatos szelvény 62 636 darab, nyereményük egyenként 3475 forint.

Joker: 310778

Egy darab Joker-telitalálat volt, nyereménye: 39 540 340 forint.

Link másolása
KÖVESS MINKET: