News here
hirdetés

HÍREK

hvg.hu: Az EasyJet is az utasokra hárítja a különadót, drágulni fognak a jegyek

A légitársaság szerint az intézkedés miatt Magyarország nemzetközi összeköttetése is romolhat, a későbbiekben pedig a járatokról is az adó hatásait figyelve fognak dönteni.

Link másolása

hirdetés

Újabb repülős társaság közölte, hogy a magyar kormány által a cégre rótt "extraprofitadót" továbbhárítja az utazókra.

A hvg.hu megkeresésére azt közölték:

"Az easyJet csalódott az új adó magyarországi bevezetése miatt, amely egy olyan időszakban történik, amikor a légiközlekedési ágazat még csak elkezdett kilábalni a járványból".

A cég bejelentése szerint a viteldíjak emelkedni fognak, mert az utasonként befizetendő adót a jegyárakban érvényesítik. De ezen felül

Magyarország nemzetközi összeköttetése is romolhat.

A későbbiekben a járatokról is az adó hatásait figyelve fognak dönteni - közölték.

hirdetés

A légitársaságok közül elsőként a Ryanair jelentette be, hogy a különadót a jegyárba építik be, így azt az utasoknak kell kifizetni.

De már egy bank és lízingcégek is hasonló intézkedést jelentettek be, ők is továbbhárítják a plusz költséget az ügyfelekre.

Orbán Viktor múlt pénteken még úgy nyilatkozott, „néhány kis stiklitől" eltekintve nem kell áthárításoktól tartani. A miniszterelnök akkor azt mondta, hogy az extraprofitadót nem lehet áthárítani a fogyasztókra, teljes egészében meg végképp nem. Azt is hozzátette, hogy a bankok és a cégek tudhatják, hogy a kormány ezt nem hagyja csak úgy.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Szent István Gimnázium egykori tanulója volt a tankerületi vezető, aki figyelmeztette a tanárokat
Házlinger György személyesen adta át az utolsó figyelmeztetést tartalmazó levelet a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő három pedagógusnak.
Fotó: szigbp.hu - szmo.hu
2022. október 04.


Link másolása

hirdetés

Ahogy azt mi is megírtuk, a budapesti Szent István Gimnázium diákjai kedd reggel demonstrációt tartottak, hogy megakadályozzák a tankerület képviselőit az írásbeli figyelmeztetések átadásában, melyet a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő három tanáruknak szántak.

A 444.hu-nak az egyik szülő arról számolt be a későbbiekben, hogy

„a tanárok egy szigorú utolsó figyelmeztetést kaptak, egyelőre nem rúgtak ki senkit”.

Azt is elmondta, hogy a pedagógusok „nem engedték a gyerekeknek, hogy fizikailag is elállják az utat, így sorfalat álltak, és ott volt szinte az összes diák kockás ingben”.

A három tanárnak a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Házlinger György adta át a figyelmeztetést, aki alig húsz percet töltött az iskolában. A lap úgy értesült, hogy

Házlinger György maga is a Szent István Gimnázium tanulója volt egykor.

Néhány név nélkül nyilatkozó tanár nem emlékezett arra, hogy a tankerületi vezető megfordult volna a most a felügyelete alá tartozó egykori iskolájában, most először látták ott.

hirdetés

A 444.hu riportere megpróbálta megszólaltatni Házlinger Györgyöt, de ő az iskolából kijövet rögtön beült az autóba, amely elvitte őt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Elfogadták a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt
A tagállamoknak két évük van arra, hogy az irányelvet átültessék a saját jogrendszerükbe.

Link másolása

hirdetés

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására; az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács kedden.

A jogszabály eljárásokat állapít meg a minimálbérek megfelelőségére vonatkozóan, előmozdítja a bérmegállapításra vonatkozó kollektív tárgyalásokat, és elősegíti, hogy a nemzeti jog alapján minimálbérre jogosult munkavállalók ténylegesen élvezhessék a minimálbér nyújtotta védelmet - írták.

A részleteket ismertetve az uniós tanács közölte:

a jogszabályban meghatározott minimálbéreket alkalmazó tagállamoknak eljárási keretet kell létrehozniuk a minimálbérek megállapítására és aktualizálására egyértelmű kritériumok alapján. A jogszabályban meghatározott minimálbéreket szükséges időközönként, de legalább kétévente felül kell vizsgálni.

Közölték: a jogszabály egyik célja a bérmegállapításra irányuló kollektív tárgyalások hatókörébe tartozó munkavállalók számának növelése. E cél elérésére az országoknak elő kell segíteniük, hogy a szociális partnerek részt tudjanak venni a kollektív tárgyalásokban. Amennyiben például a kollektív tárgyalások általi lefedettség nem éri el a 80 százalékos küszöbértéket, a tagállamoknak cselekvési tervet kell kidolgozniuk a kollektív tárgyalások előmozdítására. A cselekvési tervnek egyértelmű ütemtervet és konkrét intézkedéseket kell meghatároznia a kollektív tárgyalások általi lefedettség fokozatos növelésére - írták.

A szöveg kimondja továbbá:

hirdetés
a tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk, hogy a munkavállalók nagyobb arányban élvezhessék ténylegesen a minimálbér nyújtotta védelmet.

Az intézkedések közé tartozhatnak a munkaügyi felügyelőségek által végzett ellenőrzések, a minimálbérek nyújtotta védelemmel kapcsolatos könnyen hozzáférhető információk biztosítása, valamint a jogalkalmazó hatóságok felkészítése arra, hogy a szabályokat be nem tartó munkáltatókat felelősségre vonják.

A jogszabályt az unió hivatalos közlönyében teszik közzé, kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak két év áll rendelkezésére, hogy az irányelvet saját jogrendszerükbe átültessék.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Palkovics szerint a rezsicsökkentés miatt nőtt meg nagyon a gázfogyasztás
A technológiai és ipari miniszter szerint vége az olcsó orosz gáz korszakának, a jövőben ezért változatosabb energiarendszere lesz Magyarországnak.

Link másolása

hirdetés

Palkovics László a Portfolio energiagazdasági konferenciáján arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés módosításával jelentős fogyasztáscsökkentés érhető el.

A technológiai és ipari miniszter a gázfogyasztás csökkentését helyzte középpontba az előadása során. Elmondta, hogy a földgáz súlya nagy az energiamixben, vagyis 44 százalék, ha az áramtermelésre és a távhőre felhasznált földgázt is beleszámoljuk.

A kormánynak ezért az lenne a célja, hogy 2050-re csak annyi gázt kelljen felhasználni a magyar energiarendszerben, amennyi a kiegyenlítő kapacitások beindításához szükséges. A tervek alapján a gázimport majd lényegében nullára csökkenne.

Ezért a földgázigényt kell csökkenteni, ami a lakosságon, a kereskedelemben és a közszolgáltatások területén keresztül érhető el a legjobban. Nemcsak a gázigény-csökkentése kap kiemelt szerepet a kormány elképzelésében, hanem a kiváltás is, elsődlegesen az importé, a hazai kitermelés növelésével. Palkovics elmondta, hogy jelenleg 1,3 milliárd köbméter a hazai földgáz-kitermelés, de ezt lehet 2 milliárdra növelni. A fűtések kapcsán pedig a gázt árammal kell kiváltani, igaz a villanyhálózat fejlesztésre szorul.

Az előadás során a paksi és mátrai erőművek termelésének meghosszabbítása is előkerült. Palkovics a jelenlegi tervekre hivatkozva elmondta, hogy az atomerőművet 2032 körül kezdenék csak kivezetni, a lignitet égető Mátrai Erőmű termelését pedig még 25 százalékkal növelni is lehetne.

A kormány persze olyan lehetőségeket is vizsgál, mint a szélenergia kihasználása, amihez elég lenne a régebbi terveket előásni.

hirdetés
A földgáztól elszakadni nem lesz olcsó mulatság, Palkovics szerint több mint 10 milliárd euróba kerülne, amit uniós forrásokból finanszírozna a kormány

- írja a Telex.

A miniszter elmondta, Magyarországon a lakosság gázfogyasztása 2014-ben 2,5 milliárd köbméter volt, ami 2021-re 4 milliárd köbméterre nőtt, holott nem lett hidegebb, az eszközök nem lettek rosszabb hatékonyságúak, így a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása önmagában jelentős fogyasztáscsökkentést érhet el.

Előadását azzal zárta, hogy vége az olcsó orosz gáz korszakának, a jövőben sokkal változatosabb energiapiacunk lesz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A korrupcióval gyanúsított Völner Pál újra ügyvédként praktizál
A volt államtitkárt 83 milliós vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, de legálisan dolgozhat újra.

Link másolása

hirdetés

A rendszerváltás utáni 30 év egyik legsúlyosabb kormányzati korrupciós ügyében volt érintett 2021 végén Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára. Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy összesen 83 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, hogy neki kedvező módon alakítsa a végrehajtói kinevezéseket.

A Blikk megnézte, mi történt a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzás legkomolyabb bűncselekményével megvádolt egykori politikussal. Mint kiderítették, a korrupciós vádak ellenére Völner ügyvédi kamarai státusza jelenleg „aktív”, azaz most is praktizál. Azt is megtudták, hogy

saját ügyvédi irodájában dolgozik, a szakterülete pedig a munkajog és a társasági jog.

A lap arról is beszámol, hogy Völner irodája Nyergesújfalu főutcáján található, és ottlétükkor többen is megfordultak nála, azaz a gyanúsítás ellenére van kialakult ügyfélköre. Beszélni ugyanakkor nem tudtak vele:

bár megérkezett az irodához, amikor az újságírók bemutatkoztak, rájuk csapta és kulcsra zárta az ajtaját.

Néhány hete derült ki, hogy a rendőrség bankszámlákat, részvényeket, ingatlanokat, autókat és céges üzletrészt is zár alá vett a volt államtitkárnál és családjánál, és természetesen parlamenti juttatásait sem kapja már, így logikus, hogy újra polgári foglalkozása felé fordult.

A Blikk felkereste Becker Tibort, a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara elnökét is, hogy megtudják, hogy megtudják, hogyan dolgozhat ilyen súlyos korrupciós vádak mellett a volt államtitkár.

hirdetés
„A folyamatban lévő büntetőeljárás jogerős befejezéséig a kamarai eljárást felfüggesztik, így jelen pillanatban az érintett ügyvéd jogszerűen praktizálhat”

– magyarázta a lapnak Becker.

Hozzátette: „Mindettől független az ügyvédi tevékenység felfüggesztése, amelyre a területi ügyvédi kamara – jelen esetben így a Komárom-Esztergom Megyei Ügyvédi Kamara – elnöke akkor köteles dönteni, amennyiben az ügyvédi tevékenység gyakorlójával szemben olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek a büntetési tétele ötévi szabadságvesztésnél súlyosabb. Tudomásom szerint vádemelés nem történt, így ilyen intézkedés megtételére nem került sor”.

Becker megjegyezte: amennyiben a szünetelő ügyvéd kéri ügyvédi tevékenységének folytatását, úgy ennek kapcsán az ügyvédi kamara dönt, de annak megtagadására érdemi lehetőség nincs.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: