hirdetés

HÍREK

Hogyan lett világelső a koronavírus-halálozásban Brazília?

A nyár közepére félmillió áldozata is lehet a koronavírus-járványnak Brazíliában.
Fotó: Northfoto/Lucas Silva/dpa - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Már több mint 330 ezren haltak meg Brazíliában a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ezzel a dél-amerikai ország második az Egyesült Államok mögött az egy éve tartó pandémia szomorú összesített listáján. Szakértők szerint az országot sújtó mostani járványhullám olyan súlyos és intenzív, hogy még hetekig nem várható a tetőzés, írja a BBC. De vajon hogyan jutott idáig a 211 millió lakosú ország?

Miket mondott Bolsonaro a Covidról?

Jair Bolsonaro korábban folyamatosan alábecsülte a járványt. Az elnök számtalan nyilvános beszédben próbálta bagatellizálni a pandémia súlyosságát. Mára ugyanakkor az országos oltási program szükségességét hangsúlyozza, kritikusai szerint azonban már elkésett.

Az elnök kezdetben és még a közelmúltban is rendkívül szkeptikusan fogalmazott Covid-19-cel kapcsolatban. Eleinte "csak egy kis influenzának" nevezte a fertőzést, később határozottan elutasította az országos lezárást, mondván ez csak még szegényebbé teszi az embereket. Zsarnoknak nevezte azokat a kormányzókat és polgármestereket, akik nézetei ellenére mégis helyi zárlatot léptettek életbe.

Nyilvánosan kérdőjelezte meg a koronavírus elleni vakcinák hatásosságát, majd közölte, hogy esze ágában sincs beoltatni magát. Egy időben azon viccelődött, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinája "krokodillá változtatja" az embereket.

Több millió vakcina megvásárlásának lehetőségét utasította el. Néhány hete pedig közölte, hogy az emberek jobban teszik, ha befejezik a nyafogást a járványhelyzet miatt.

Bolsonaro továbbra sem hajlandó életbe léptetni országos lezárásokat, ugyanakkor kormánya most már hatalmas erőfeszítéseket tesz a lakosság minél szélesebb körű beoltása érdekében.

hirdetés

Minden negyedik áldozat brazil

Az ország halálozási adatai messze a legmagasabbnak számítanak Latin-Amerikában. Az elmúlt hetekben odáig fajult a helyzet, hogy a világszerte elhunyt koronavírusos betegek közül minden negyedik brazil volt. Lakosságarányos összevetésben ennek ellenére a környező országok közül Peru és Mexikó még megelőzi Brazíliát, de az áldozatok száma döbbenetes tempóban emelkedik napról napra.

Csak idén márciusban kétszer annyi ember halálát okozta a világjárvány, mint bármely más hónapban az elmúlt egy évben. Az okok között szerepel a kormány döntései mellett egy, az országban terjedő jóval fertőzőbb mutáció is. A washingtoni egyetem becslései szerint figyelembe véve a jelenlegi tendenciákat a brazil áldozatok száma júliusra meghaladhatja a félmilliót.

Az intenzív ágyak az ország legtöbb államában már most megteltek, vagy közel vannak a kapacitásaik határához. Szakértők szerint a történelem során először az egészségügy tulajdonképpen összeomlott Brazíliában. A helyzeten csak az oltás segíthet, de a vakcináktól is leginkább csak enyhülést remélhetnek rövid távon, annyira elszabadult az országban a járvány.

Vakcinahiány

Habár Brazília nagy hagyományokkal rendelkezik a régióban az oltási kampányok levezénylésében, ezúttal két ország (Chile, Uruguay) is jobban teljesít náluk. Mindeközben a lakosság bizalma a koronavírus elleni védőoltások irányába világszinten is kiemelkedő, ám a vakcinabeszerzés és a kínálat látványos gondokkal küzd. A korábban megrendelt 46 millió oltóanyagnak csak a fele érkezett meg március végéig.

Adiv class="hatterszin">Az ország vezetése időközben mostanra már annyi vakcinát rendelt, ami elég lenne a teljes lakosságnak, de a kormány kritikusai szerint elkéstek: a hasonló váráslóerejű országok időben kapcsoltak, és már megelőzik a sorban a vakcinára váró brazilokat.​
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Itt a Fidesz reakciója arra, hogy Karácsony indul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson

Nem bonyolították túl a dolgot, minden mögött Gyurcsány áll. Úgy néz ki, hogy a választásokig ez lesz a párt meghatározó állítása az ellenzékről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Miután Karácsony Gergely szombaton reggel élő videó-bejelentkezésben bejelentette, hogy elfogadja a Párbeszéd felkérését, és hivatalosan miniszterelnök-jelölt lett, a Fidesz is reagált a történtekre.

A jelenlegi főpolgármester szülőfalujában közölte döntését. Elmondta, hogy mindaz, amit eddig elért, az ennek a településnek, az itteni gyerekkorának, a szüleinek és családjának köszönhető.

Karácsony Gergely bejelentésével Dobrev Klára, Jakab Péter és Márki-Zay Péter mellett újabb jelöltje lesz az ellenzéki összefogás a miniszterelnöki posztra.

A Fidesz egy videóval válaszolt, amely vélhetően már be volt töltve, és csak azt várták, hogy mikor lesz hivatalos Karácsony jelölése.

A videóban nem cizellálják túl a dolgot,

hirdetés
szerintük "most indul a Gyurcsány Show, amelyben Gyurcsány a „főszereplő”, Karácsony „a balfék haver”, Dobrev Klára a „feleség”, a Jakab Péter a legnagyobb ellenségből „legjobb barátként” tér vissza (A videóban egyébként Soros György is felbukkan a Gyurcsány Show producereként)"

- összegzi a Telex.

Hollik István szerint elérkeztünk a Gyurcsány Show újabb állomásához, most Karácsony Gergely lép porondra.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke és a Fidesz pártigazgatója is hasonlóan vélekedik.

"A baloldali előválasztás tragikomédiájának rendezője és egyben főhőse Gyurcsány Ferenc, aki majd 20 éve irányítja a társulatot"

- fogalmazott pénteki Facebook-posztjában.

Vélhetően ez fogja meghatározni a kormánypártok kommunikációját az előválasztás és a kampány alatt. A Telex szerint "komoly reményeket fűznek az ipari mennyiségű gyurcsányozáshoz, amely a választásokig a párt meghatározó állítása lesz az ellenzékről. A stratégia lényege, hogy az ellenzék ne tudja Orbánról szóló népszavazássá tenni a 2022-es választást, hanem arcot adjanak az ellenfélnek".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Tömegbaleset lett a helyszínelésből: 8 ember megsérült és 7 autó rongálódott meg az M1-esen

A rendőrök a külső sávba sorolva hagyták el a helyszínt. Az ott haladó teherautó megállt, de a mögötte érkező kamion belerohant. A teherautó az előtte haladó kocsinak, azok pedig a rendőrségi járműveknek ütköztek.
Forrás: Police.hu - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Szombaton kora reggel közúti közlekedési baleset történt az M1-es autópálya 89-es kilométerszelvényében, a Győr felé vezető oldalon, ahol a belső forgalmi sávban két jármű összeütközött - írta a police.hu.

Az elsődleges adatok alapján a szemlét végző járőrök mellett több rendőri egység is jelen volt a helyszínen, akik később onnan a külső forgalmi sávba sorolva hagyták el az érintett útszakaszt.

A külső sávban haladó tehergépkocsi megállt, miközben a mögötte érkező kamion belerohant. A teherautó az előtte haladó személygépkocsinak, ami pedig további rendőrségi járműveknek ütközött.

A balesetben nyolc személy megsérült, hét jármű megrongálódott. A rendőrség a baleset körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja.

A rendőrök a helyszínelést délben befejezték, a forgalom azóta zavartalanul haladhat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Napi 10 ezer kórházban ápolt és 1000 halott is lehet az indiai mutáns koronavírus miatt Angliában

Brit kormányzati szakértők szerint az indiai variáns akár 50 százalékkal is fertőzőbb lehet, mint az országot az év elején térdre kényszerítő angol mutáns.
Fotó: Northfoto/Xinhua News Agency/eyevine - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Minden eddiginél súlyosabb járványhullámot okozhat az indiai mutáns koronavírus a nyárig az Egyesült Királyságban, írja a Mirror a kormányhoz közelálló tudósok pénteki figyelmeztetése alapján. A szakértők szerint az indiai variáns akár 50 százalékkal is fertőzőbb lehet, mint az országot karácsony után földbe döngölő angol, vagy másnéven kenti mutáció.

Amennyiben helytálló a tudósok becslése, úgy a következő hetekben napi 1000 halálos áldozata is lehet a harmadik járványhullámnak Angliában, miközben átlagosan 10 ezer ember kerülhet kórházba napról napra. A szakértők szerint még rosszabb lehet a helyzet az egyelőre június 21-re kitűzött nyitás negyedik lépcsője után, amikor minden korábban bevezetett korlátozást feloldanak: ezután akár napi 20 ezer ember is kórházba kerülhet a jóval fertőzőbbnek vélt koronavírus miatt.

Az még kérdéses, hogy mennyivel fertőzőbb az Angliában egyre inkább elterjedő indiai mutáns, abban azonban egyetértenek a tudósok, hogy nagyságrendekkel, mint az országban egyelőre uralkodó brit mutáció. Optimistább becslések szerint napi 4-6 ezer kórházba kerülő beteggel számolnak, de abban egyetértenek, hogy az áldozatok száma ismét megközelítheti az év elején tapasztalt 1000 körülit naponta.

Boris Johnson pénteken közölte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nincs okuk lassítani a korlátozások lazításán. Így hétfőn biztosan életbe lép a harmadik fázis, amikor az éttermek és pubok belső terei mellett többek között a mozik és színházak is kinyithatnak, illetve újra engedélyezik a külföldre utazást is. A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az indiai variáns aggasztó terjedése miatt a június 21-re tervezett negyedik fázis még egyáltalán nincs kőbe vésve.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK

Új mozgalmat alapított Karácsony Gergely, közvetlenül a miniszterelnök-jelöltség vállalása után

99 a mozgalom neve, és az alapítók száma is pont ennyi. Nagyon sok ismert név van köztük, Alföldi Róbert, Tarr Béla, Jordán Tamás, Hajós András, bal- és jobboldali politikusok és értelmiségiek egyaránt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Szombaton bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért Karácsony Gergely, délután pedig új mozgalmat indított. A 99 Mozgalom azt írja, hogy

"A mai kiváltságosok köré berendezett ország helyett mindenkinek esélyt, mindenkinek jövőt, boldog életet kínáló hazát teremtünk. Itt az ideje, hogy új politikát építsünk, ami az ország 99%-nak érdekeit képviseli a leggazdagabbak 1%-a helyett"

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a mozgalomhoz mindenki csatlakozhat, az pártokon átívelő lesz.

Karácsony azt hangsúlyozta, hogy a mozgalomhoz mindenki csatlakozhat, pártokon átívelőnek szánják. Van már 99 alapítótagjuk, több, korábban meghatározó liberális értelmiségi is megtalálható (az SZDSZ-alapító Kis János, Haraszti Miklós, Kenedi János) de ott van a volt ombudsman, az Eötvös Intézetet vezető Majtényi László is, és olyanok is mellé álltak, mint a baloldalinak nem nevezhető graphisoftos Bojár Gábor, a baloldali szociológus Ferge Zsuzsa, Szalai Erzsébet és Pogátsa Zoltán, a szocialista történész Földes György, vagy olyanok, akik inkább konzervatív oldalon politizáltak, mint Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Pusztai Erzsébet, az Antall-kormány egészségügyi államtitkára, vagy Elek István, aki az MDF után még Orbán tanácsadója is volt.

hirdetés

A művészek közt olyan nagy nevek vannak, mint Alföldi Róbert, Tarr Béla, Jordán Tamás, Hajós András és az LMP-frakcióban 2018-ig országgyűlési képviselő író, Kukorelli Endre.

A mozgalom alapítója egyébként a fideszesből ellenzékivé váló, volt KSH-elnök Mellár Tamás és Scheiring Gábor, a Párbeszéd pártalapítványának korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő, és ifjabb Bibó István is. Olyan egykori politikusok is részt vesznek benne, mint Ángyán József, Orbán Viktor volt államtitkára, Bozóki András volt kulturális miniszter, Balázs Péter volt külügyminiszter vagy épp Andor László közgazdász, az Európai Unió volt biztosa. Több gyakorló polgármester is részese a mozgalomnak.

Erős az oktatással foglalkozók névsora, Nahalka István, Kertesi Gábor, Radó Péter oktatáskutatók, és Derdák Tibor szociológus, a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnázium intézményvezetője is a 99-ek közt van.

A mozgalom kilencpontos programját később hozzák nyilvánosságra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk