HÍREK
A Rovatból

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopos húsokat sokan betárazzák

Miközben normál piaci helyzetben most csökkennie kellene a keresletnek, mégis slágertermék lett a fagyasztó.

Link másolása

Tavaly nyár óta alaposan megnőtt a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet idehaza, a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása után egy hónap alatt 64 százalékkal nőtt ezek értékesítése az eMag-on – írja a G7.

Ekker Róbert, az eMAG háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője szerint

annyira keresik ezeket, hogy a legnépszerűbb modellekből már hiány van. Szerinte akár 25-30 százalékkal több fagyasztót is el lehetett volna adni, ha nem akadozik az ellátás.

A kiugró érdeklődés vélhetően a spórolási hajlandóságnak és az árstop miatt kialakult átmeneti áruhiánynak is köszönhető – véli. Sokan ugyanis úgy számolnak, hogy bár több áram fogy, de az olcsóbban megvett élelmiszer felhalmozása hosszabb távon megtakarítást hoz. A fagyasztókban ugyanis eltárolható a hús, és akkor van kéznél, amikor szükség van rá.

A napelemes szabályozás is többeket arra ösztönöz, hogy a háztartásukba vegyenek légkondicionálót és fagyasztót is, mert a megtermelt saját árammal ezeket működtetni tudják majd.

A termékhiány alapja a hirtelen megnőtt kereslet mellett az is lehet, hogy ebből a termékkategóriából éppen kivonulni készültek a gyártók. A korábbi vevőkör ugyanis a leginkább árérzékeny vásárlók közül került ki, akiknek fontos volt, hogy kihasználják például a leárazásokat. Ugyanakkor a készülékek ára folyamatosan drágult, így egyre kevesebben tudták azt megengedni maguknak

– mondta a portálnak Ekker Róbert.

A normál piaci folyamatok alapján tehát a fagyasztóládák iránti keresletnek éppen hogy drasztikusan csökkenni kellene, a magasabb ár és a kisebb vásárlóerő miatt, ám most ennek pont az ellenkezője történik Magyarországon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Durvul a helyzet: már narancs riasztást adtak ki több megyére – villámárvizekre is készülni kell
Medárd napján – és a következőkben is – sokfelé kell záporra, zivatarra, jégesőre számítani. Marad a dunsztos idő.

Link másolása

Villámárvíz, felhőszakadás, ismétlődő csapadék – egyelőre marad a fülledt, záporos-zivataros idő - írja az Időkép.

A következő hét elején hazánktól északra egy anticiklon kezd majd kiépülni, ennek peremén – még ha átmenetileg is – de kissé szárazabb légtömegek érkeznek majd kicsiny hazánk fölé. De addig is,

maradunk ebben az ún. bárikus mocsárnak nevezett időjárási helyzetben, mely egyáltalán nem hoz megnyugvást: egész héten velünk maradnak a záporok, zivatarok.

A hét utolsó napján, vasárnap már valamelyest csökkenni fog ugyan a számuk, de egészen addig marad a dunszt: reggelente sokfelé pára és köd képződhet, napközben pedig menetrendszerint érkeznek majd a felhőszakadással kísért záporok, zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat

Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére adott ki másodfokú figyelmeztető előrejelzést a várható felhőszakadások miatt, rövid idő alatt akár 25-50 mm eső is lehullhat, villámárvizek kialakulása ma is lehetséges lesz.

Csütörtökön, Medárd napján még sokfelé kialakulhat akár ismétlődő jelleggel zápor, zivatar, helyenként felhőszakadásra, jégesőre kell számítani. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 21 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Pénteken záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időre van kilátás. Helyenként felhőszakadás, jégeső továbbra is előfordulhat. A szél ismét zivatarok környezetében lehet átmenetileg erős, akár viharos. Sokfelé lehet párás, ködös a hajnal. A csúcshőmérséklet 21 és 27 fok között alakulhat.

Szombaton gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és továbbra is számítani kell időnként több tájegységünkön záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás kialakulására. Az északi-északkeleti szél helyenként zivataroktól függetlenül is megélénkülhet. Reggelre ismét többfelé képződhet pára, köd. 22-28 fokot mutathatnak délután a hőmérők.

Vasárnap a napos időszakok mellett még többfelé kialakulhat zápor, zivatar. Az élénk, erős északi-északkeleti szélben 22-28 fokra van kilátás. Hétfőn többet süthet a nap, és már csak egy-egy helyen alakulhat ki átmenetileg zápor, esetleg zivatar. Szeles időre, 20-26 fokos maximumokra számíthatunk.

A felhők útját itt követheted:

Felhőkép

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Nem kapok levegőt” – előadás közben fuldoklott egy színésznő a szennyezett New York-i levegő miatt
Jodie Comer három percig bírt színpadon állni, mielőtt lesegítették. A Megszállottak viadalából ismert színésznő alig kapott levegőt a városra telepedő füst miatt.

Link másolása

Szerdán a világ legrosszabb levegőjű városa lett New York, miután az amerikai metropolisz környékét elérte a québec-i erdőtüzek füstje. A városban riasztást adtak ki a levegő rossz minősége miatt, a polgármester azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, maradjon otthon.

A városra telepedő sűrű füst a Broadway-t sem kímélte. Jodie Comer színésznő mindössze három perc után fuldokolva szakította félbe egyszemélyes előadását, írja a The Guardian.

„Nem kapok levegőt” – mondta a Megszállottak viadala című sorozat sztárja, mielőtt lesegítették a színpadról. A Deadline beszámolója szerint a színésznő távozása után a közönségnek az mondták, hogy egy beugró veszi át a művésznő helyét az est folyamán.

A Hamilton és a Camelot előadásait is lemondták szerda este, órákkal a függönyzárás előtt a kanadai hatalmas erdőtüzek füstje miatt.

A New York-i levegőhelyzetről néhány órája Casey Neistat, az egyik legismertebb youtuber látványos videóban számolt be. Az infulencer egyébként 1:15-nél véletlenül a Szellemirtók 2. forgatásába is belecsöppent:


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Autósok, figyelem! Megváltozott a benzin összetétele egy hazai üzletláncnál
Az Auchan 98-as üzemanyagának összetétele már ugyanúgy tíz százalék etanolt tartalmaz, mint a 95-ös, ami azt jelenti, hogy lényegében már csak oktánszámukban különböznek egymástól.

Link másolása

Megváltozott az Auchan által forgalmazott 98-as benzin összetétele, amely áprilistól ugyanúgy tíz százalék etanolt tartalmaz, mint a 95-ös – szúrta ki a Vezess.hu.

Az autós lap emlékeztetett: az Auchan E5 jelölésű 98-as üzemanyaga kedvező árú alternatívát kínált a nagyobb üzemanyagtöltő-láncok 100-as benzinjével szemben, ugyanis etanolt egy százalék alatti mennyiségben tartalmazott, a kötelező biokomponens szinte teljes egészében ETBE (terc-butil-etil-éter) volt benne. Az etanoltól eltérően az ETBE nem növeli a benzin párolgását és nem köti meg a légkör nedvességtartalmát.

Az Auchan június 7-én feltöltött áprilisi vizsgálati jegyzőkönyvei szerint saját töltőállomásaikon már a maximális tíz százalék körüli az etanoltartalom minden 98-as mintában, az ETBE-tartalom pedig visszaesett egy százalék környékére.

Így áprilistól az Auchan 95-ös és 98-as üzemanyaga lényegében csak az oktánszám tekintetében tér el egymástól, a drágább benzint már nem feltétlenül érdemes régebbi vagy érzékenyebb motorú autókba tankolni. Emellett akkor sem érdemes már ilyet tölteni a tankba, ha hosszabb ideig nem indítjuk be az autót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videó: Újabb tornádó Magyarországon, most Miskolcra csapott le
Idén már a negyedik, amit észleltek. A különleges időjárási képződmény kialakulását is látni a felvételen.

Link másolása

Idén már negyedszer ért földet egy felhőtölcsér hazánkban – írja az Időkép.

Az elmúlt napokban nagyon sok tuba alakult ki, kedden Óbudán és Tatabánya mellett pedig tornádó is földet ért. Csütörtökön nem sokkal 12 óra 30 percet követően

Miskolc egyik külvárosi részén tornádó csapott le.

A városi délnyugati szegletében található Komlóstetőn volt megfigyelhető a földig érő felhőtölcsér. Ez már az idei negyedik megfigyelt tornádó hazánkban, melyről felvétel is készült.

VIDEÓ: Miskolc melletti kamera felvétele


Link másolása
KÖVESS MINKET: