HÍREK

Hazaárulás gyanújával letartóztatták: államtitkokat szivárogtathatott Kínának egy orosz tudós

Alekszandr Sipljuk, aki részt vett a Kinzsal névre keresztelt orosz hiperszonikus rakéták fejlesztésében, tagadja az ellene felhozott vádakat.

Link másolása

Hazaárulás gyanújával letartóztattak három hiperszonikus rakétatechnológiai szakértőt Oroszországban az előző héten. Egyiküket, Alekszandr Sipljukot azzal vádolják, hogy államtitkokat adott át Kínának.

Az orosz hatóságok szerint Alekszandr Sipljuk, a szibériai Hrisztanovics Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet igazgatója 2017-ben egy kínai tudományos konferencián titkos anyagokat adott át a vendéglátóinak. Az 56 éves férfi ártatlannak vallja magát, és azzal védekezik, hogy az ominózus információk nem voltak titkosak, szabadon hozzájuk lehetett férni az interneten.

Sipljuk és a két másik meggyanúsított, majd letartóztatott tudós, Anatolij Maszlov és Valerij Zvegyincev részt vett a Kinzsal névre keresztelt, H-47M2 típusú, levegőből indítható, hiperszonikus, vagyis akár a hangsebesség tízszeresével száguldani képes rakéták fejlesztésében. A Kinzsalt 2017-ben állították szolgálatba, jelenleg az egyik legmodernebb fegyvere az orosz hadseregnek, és Vlagyimir Putyin elnök több beszédében megsemmisíthetetlen csodafegyverként emlegette.

Forrás: Reuters, 444


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Beszóltak a németek Orbánnak: mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket
A Süddeutsche Zeitung Magyarország 2024-es EU-elnökségének apropóján a magyar kormány brüsszeli megítélését elemezte, német diplomatákat is kérdezett, akik nincsenek jó véleménnyel Orbánékról.
Fotó: MTI - szmo.hu
2023. május 25.


Link másolása

A közelgő magyar EU-elnökséget ahhoz hasonlította a német liberálisok egyik EP-képviselője, mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket.

Mint ismert, 2024-ben Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb német országos napilap, a Süddeutsche Zeitung a magyar kormány brüsszeli megítéléséről kérdezett meg politikusokat.

A lapnak nyilatkozó több diplomata szerint Orbán Viktor visszaél a vétójoggal, és zsarolásokkal túszul ejti a szervezetet, hogy előnyöket harcoljon ki magának. Az uniós biztosok között vannak, akik egyenesen rezsimként emlegetik az Orbán-kormányt.

A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva a német liberálisok egyik EP-képviselője ahhoz hasonlította a magyar EU-elnökséget, mintha az iskolában azt választanák meg igazgatónak, aki a suliudvaron rendszeresen ütlegeli a többieket.

Forrás: HVG, RTL


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Meghalt Orbán Viktor tanácsadója
Tellér Gyula szociológus, korábbi parlamenti képviselő 2010 óta látta el tanácsokkal a miniszterelnököt. 88 éves volt.

Link másolása

88 éves korában meghalt Tellér Gyula, Széchenyi-díjas szociológus, volt országgyűlési képviselő, Orbán Viktor tanácsadója. A gyászhírt Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter jelentette be a Facebook-oldalán csütörtök délután.

Tellér Gyula

tagja volt a rendszerváltás parlamentjének, az 1990-es országgyűlési választáson az SZDSZ országos listájáról szerzett mandátumot, de négy évvel később kilépett a pártból.

Az első Orbán-kormány (1998–2002) alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetőjeként dolgozott, majd 99-ben a XX. Század Intézet tudományos igazgatójává nevezték ki. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívott oktatója volt, 2005-ben az Országos Rádió és Televízió Testület szerződéses munkatársa lett. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról szerzett ismét mandátumot, a Fidesz-frakció tagjaként a kulturális és sajtóbizottság tagja lett.

2010 óta volt Orbán Viktor tanácsadója.

(Forrás: mno.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fontos bejelentés a Honvédségtől: vadászrepülők és helikopterek lepik el Magyarország légterét
Emiatt senki ne lepődjön meg, ha szokatlan és erős hanghatásokat tapasztal – nemcsak nappal, hanem éjszaka is!

Link másolása

Május 24. és 26. között a Magyar Honvédség olyan gyakorlatot hajt végre, amelyben kiemelt szerepet kapnak vadászrepülőgépek és helikopterek. Emiatt a lakosság megnövekedett hanghatásokra számíthat – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A honvédség közleményében azt írják, a május végi katonai gyakorlat során merev- és forgószárnyas repülőgépeket is bevetnek a katonák kiképzésének és felkészítésének biztosítása érdekében. Ezért ezeken a napokon Magyarország – elsősorban – nyugati területein megnövekedett hanghatásokra kell számítani a nappali és az éjszakai órákban egyaránt.

Hozzátették: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat minden esetben betartja annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Eddig tartott! – Gattyán György eladja a Kodolányi János Egyetemet
A milliárdos üzletember 2020 márciusában 3 évre vette át a felsőoktatási intézmény fenntartását.

Link másolása

Június 1-től új tulajdonosa van a Kodolányi János Egyetemnek – közölte a milliárdos Gattyán György tulajdonában álló Docler csoport.

A közlemény szerint Gattyán 2020 márciusában három évre vállalta az egyetem fenntartását.

„A három év alatt a felsőoktatási intézmény növelni tudta hallgatói létszámát, számos racionalizálást hajtott végre és mintegy tucatnyi új szakot, szakirányú képzést indított el”

– írják eredményeikről.

Gattyán György arról beszélt: „Évekig húzódó nemzetközi világjárvány és szomszédos országban zajló háború is egyértelműen sújtotta Magyarország első magánegyetemét, amely évek óta nem jutott számottevő állami forrásokhoz. Azt gondolom, mind szakmailag, mind anyagilag az elmúlt években jelentősen hozzájárultunk ahhoz, hogy Magyarországon a felsőoktatás egy magánegyetem által még színesebb, versenyképesebb legyen”.

Az egyetem fenntartója 2023. június 1-től a Pro Universitate Albensis Oktatási, Beruházási és Koordinációs Zrt. lesz. Az új tulajdonosi kör olyan székesfehérvári kis- és középvállalkozások konzorciuma, melynek tagjai több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az oktatás, a pályaorientáció, a felnőttképzés és közösségi szolgáltatások, valamint intézmény működtetés és fenntartás területén, és

kifejezetten az egyetem hosszú távú fenntartásának céljából alapították meg a részvénytársaságot.

A Kodolányi János Egyetemnek jelenleg három városban mintegy 3000 hallgatója van. Székesfehérváron gimnáziumot működtet, emellett pedig saját akkreditált nyelvvizsgaközponttal és öt önálló kutatóintézettel rendelkezik.

(Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET: