HÍREK

Hatalmas sokk lehet majd az árstop megszüntetése a boltokban

Az élelmiszerárak maximalizálása már eddig is nagyon sok problémát okozott a kiskereskedőknek, hatalmas veszteségekkel kalkulálnak.

Link másolása

A 24.hu Neubauer Katalinnal, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkárával együtt vizsgálta meg, hogy milyen hatásai voltak és vannak az immáron 13. hónapja fennálló magyarországi élelmiszerárstopnak.

Az nem mondható új információnak, hogy a kereskedők sokat veszítenek a mesterségesen olcsón tartott termékekkel, a portál most ezt igyekezett számszerűsíteni. A vizsgálódásból kiderült:

  • A kristálycukor kilóját ma jó esetben 500 forint körüli áron tudják beszerezni, és 230 forint körüli áron adhatják. Vagyis mintegy 270 forint kilónként a kristálycukron a veszteség – több, mint amennyi a fogyasztói ár.
  • A BL55-ös finomliszt értékesítése is veszteséges, 300 forint körüli áron tudják beszerezni, és mintegy 200 forintért adhatják.

Azoknak, akik csak nagykereskedőtől tudnak beszerezni, még nagyobb a veszteségük: például cukrot egy kisbolt inkább 700 forint körüli nagykeráron tud vásárolni, és 261 forintért eladni, azaz egy kilón mintegy 440 forint vesztesége van.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a statisztikájukban fellelhető kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél.

Az árstop tehát a kereskedőknek bukás, a vevőknek meg az lenne, ha hirtelen eltörölnék az árstopot, és szembesülni kellene a valós árakkal

– állapítja meg a cikk.

Az is jól látszik, hogy míg a hatósági áras termékek fogyasztói árai már egy éve egy helyben topognak, addig a helyettesítőnek elfogadható élelmiszerek árai kilőttek. Mint írják: február és december között a sertéscomb alternatívájaként figyelembe vett, eleve drágább sertéskaraj ára emelkedett a legkevésbé, bár ez is 45 százalékkal. Ha csirkemell helyett az egyébként olcsóbb csirkecombot választottuk, 55 százalékos drágulást észlelhettünk, ha finomliszt helyett megvettük az amúgy drágább réteslisztet, akkor 59 százalékost. Aki nem 2,8 százalékos UHT tejet, hanem ESL tejet tett a kosarába, az 76–79 százalékos áremelkedéssel szembesülhetett. Amennyiben pedig étolaj helyett sertészsírt vásároltunk, azt vehettük észre, hogy az év elejéhez képest több mint duplájára hízott az ár.

Neubauer Katalin szerint azért sem jó az árstopot ilyen sokáig fenntartani, mert a tavaly februári bevezetés óta nagyon sokat változott az élelmiszerpiac

Mostanában Ukrajnából nagyon sok gabona ömlik be Magyarországra, ennek következtében például a hazai lisztbeszállítók elkezdték mérsékelni az áraikat – igaz, ez még csak pár napja tapasztalható. Az árstop 13. hónapjában egyre halmozódik a kereskedők vesztesége az igen keresett hatósági áras termékeken, miközben a többi, inflációval érintett termékből egyre kevesebb fogy, készletek halmozódnak fel, amiket el kellene adni.

Másik példa szerint olcsósága miatt sokan csak az árstopos 2,8 százalékos UHT-tejet vásárolják, így nagyon lecsökkent a 1,5 százalékos tej iránti kereslet. És mivel hiány lett zsíros tejből, a zsíros tejkészítmények ára az egekbe szökött, ergo azok iránt is csökkent a kereslet. Egyik változásnak sem örülnek a kereskedők. Közben a termelőket az szorongatja, hogy olcsóbb lett az import.

Neubauer megemlítette, hogy az import trappista beszerzési ára mostanában nagyon alacsony volt, miközben a hazaié nagyon magas.

A kereskedőknek érdekük, hogy csökkenjenek az árak, és a forgalom bezuhanása után újra nőjön a forgalmuk.

Bíznak abban, hogy a most tapasztalt termelői árkorrekciók tovább gyűrűznek, és segíteni fogják, hogy minél előbb túllegyünk az infláció tetőpontján. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy mekkora lesz a jelenleg hatósági áras termékek ára májustól (ha akkor eltörlik az árstopot). Az MNKSZ főtitkára szerint annyit lehet mondani, hogy jó eséllyel nem lesz akkora mértékű áremelkedés ezeknél a termékeknél, mint amekkorára egy hónapja számítani lehetett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Dublőre lehetett Putyin helyett Mariupolban? Érdekes képeket posztolt az ukrán belügyi tanácsadó
Ismét felvetődött, hogy az orosz elnök helyett az egyik hasonmása jelenhetett meg a nyilvánosság előtt.

Link másolása

Egyre több felvétel jelenik meg Vlagyimir Putyinról, aki a napokban a háború során szétbombázott és elfoglalt ukrán városba, Mariupolba látogatott. Egyesek azonban kételkednek abban, hogy valóban az orosz elnök volt az, aki ezeken a képeken és videókon szerepel.

Már egy ideje tartják magukat azokat a híresztelések, miszerint Putyinnak több dublőre is van, akk alkalmanként beugranak az elnök helyett, például ha gyengélkedik. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője tavaly azt állította, hogy legalább három, plasztikai műtéten átesett testdublőr áll rendelkezésre ilyen esetrekre, akik mind a megszólalásig hasonlítanak Putyinra. Már februárban is felmerült, hogy az egyik hasonmás helyettesíthette az elnököt egy eseményen.

Most a mariupoli látogatás kapcsán is felvetődött, hogy nem is Putyin utazott Ukrajnába. Az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója, Anton Gerascsenko a Twitteren osztott meg három képet azzal a kérdéssel: „Szerintetek melyik az igazi?”

Az első fotó február 21-én készült Moszkvában, a második március 18-án Szevasztopolban, a harmadik pedig március 19-én Mariupolban. A képek arra hívják fel a figyelmet, hogy Putyin álla mindhárom alkalommal máshogy nézett ki,

ami arra utalhat, hogy legalább az egyik alkalommal az egyik dublőre jelenhetett meg a nyilvánosság előtt, nem maga az elnök. Főleg a középső képen feltűnő a különbség a másik kettőhöz képest.

„Mi van az álladdal, Putyin? Úgy tűnik, az utóbbi időben a sminkeseknek elég gyenge minőségű hasonmással kellett dolgozniuk, aki nem is dublőr, hanem egy gyenge másolat. Vajon melyik lehet az igazi?” - fűzte hozzá az ukrán tanácsadó.

A dublőrös pletykát erősíti a General SVR nevű, magát jól értesültnek nevező Telegram-csatorna is, amely a háború eseményeiről tudósít - írja a Daily Star.

Szerintük a Kreml azon jelentései, miszerint Putyin a Krím-félszigeten és Mariupolban is járt, nem igazak. Azt állítják a Krímen az elnök egyik dublőre jelent meg egy rövid látogatásra, kizárólag azért, hogy fotók és videók készüljenek róla. Sőt, azt is írták, hogy

tudomásuk szerint a hasonmásnak tilos volt értelmes beszélgetéseket folytatnia és hosszú találkozókat tartania, nehogy véletlenül lebukjon.

A mariupoli látogatás kapcsán azért is merült fel, hogy Putyin dublőrt vetett be, mert olyan felvételek is megjelentek, amelyeken az látszik, hogy az elnök éjszaka egy kocsit vezet úgy, hogy nem volt bekötve a biztonsági öv, és őröket sem lehetett látni körülötte. A General SVR szerint az autóban egy hasonmás ült, Putyin pedig több száz kilométerre, egy teljesen biztonságos helyen tartózkodott ekkor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Újabb fordulat az időjárásban: a fél országra figyelmeztetést adtak ki
Megérkezett a tavasz, de vele együtt a zivatarok is.

Link másolása

Zivatar veszélye miatt citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére.

Azt írták, hogy kedden napközben labilizálódik a légkör, ennek hatására a déli óráktól az Északi-középhegység térségében, majd az Alföldön és a keleti megyékben is kialakulhat a záporok mellett néhány zivatar.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hadházy Ákos: Csak május végén lehet újra időpontot foglalni a zuglói Hermina úti Szakrendelőben
Az egyik orvos nem tudja folytatni a munkáját, a helyettesítését pedig nem tudják megoldani. Így az embereket leghamarabb augusztusban tudják megvizsgálni.

Link másolása

"Ez az igazán durva: a zuglói Hermina úti Szakrendelőben CSAK MÁJUS VÉGÉN LEHET ÚJRA IDŐPONTOT FOGLALNI, LEGHAMARABB AUGUSZTUSRA. Ez minimum 5 hónap. Sajnos vannak olyan betegségek, amelyeknél ez a késlekedés bőven elég ahhoz, hogy gyógyíthatatlanná váljon a beteg"

- írja Hadházy Ákos a Facebookon.

A szakrendelő vezetője szerint a vizsgálatokat végző orvosuk tartós egészségkárosodást szenvedett, és nem tudják megoldani a helyettesítését, pedig az önkormányzat mindent megtenne a helyzet rendezéséért.

"Akkora az orvoshiány, hogy az állami ellátás nagyon sok esetben inkább csak jelképes. A Fidesz gyakorlatilag áttolta a magánrendelésekbe a betegeket – de ezzel el is vesztik például a nyugdíjasok a sokat reklámozott emeléseket, illetve akkora az orvoshiány, hogy lassan a magánrendeléseken is nehéz időpontokat kapni"

- írta a bejegyzésben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Míg a lakosság éhezik, Kim Dzsongun lánya kerek arccal, szép ruhákban nézi a hadgyakorlatokat
A 9-10 év körüli gyerek egyre többször jelenik meg apja mellett nyilvános eseményeken. Az viszont nem biztos, hogy ő lesz az ország következő vezetője.

Link másolása

Egyre többet jelenik meg a nyilvánosság előtt Kim Dzsongunnal a lánya, Kim Dzsu E is. A 9-10 év körüli kislány viszont titkon felháborodást váltott ki az ország lakosságából - írja a New York Post.

A neve elhallgatását kérő phenjani lakos szerint a gyerek jól tápláltnak tűnik, ezért vetik meg az emberek.

"Olyanokat mondanak, hogy »biztos jókat eszik, azért olyan kerek és fehér az arca, mint a hold«. A legtöbben alig esznek valamit az országban, úgy kilátszanak az arccsontjaik, mint korábban soha"

- nyilatkozta.

Egy másik fővárosi forrás szerint különösen a szülőkben nagy az ellenszenv a vezető lánya felé.

"A propaganda nagyon sokszor mutatja a kerek, pufi arcát. Nagyon máshogy néz ki, mint az átlagos emberek gyerekei, akik nem tudnak napi háromszor étkezni, akkora az élelmiszerhiány" - mondta.

Az is felháborodást kelt, hogy amíg a tinédzsereket megbüntetik azért, ha divatosan öltözködnek, vagy ha túl hosszú hajuk, addig Kim Dzsu E kifejezetten szép, drága ruhákban parádézik.

Mivel Kim Dzsu E egyre többször tűnik fel az apja mellett nyilvános eseményeken (legutóbbi a hétvégi hadgyakorlatokat nézték meg közösen együtt), sokak szerint ő lesz majd a vezető örököse. Ennek viszont ellentmond, hogy Észak-Koreára továbbra is a patriarchátus a jellemző. Az állami médiában viszont Kim Dzsongun "kedvenc" gyerekeként emlegetik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: