News here
hirdetés

HÍREK

Harry hercegnek a szíve szakadt meg, miután egyenruhájáról eltávolították II. Erzsébet nevének kezdőbetűit

A trónörökös a királyi családból való kilépése ellenére újra hordhatja katonai egyenruháját, ám az ER monogramot leszedték róla.

Link másolása

hirdetés

A hírek szerint Harry herceget nagyon lesújtotta, mikor kiderült, hogy katonai egyenruhájának válláról eltűntették a nagymamájára, a néha II. Erzsébet királynőre utaló ER kezdőbetűket – írja a Daily Mail.

A 38 éves sussexi herceg állítólag fontolóra vette, hogy gyászöltönyt vesz addig, míg Erzsébet hét másik unokájával együtt díszőrséget áll nagymamája sírjánál. A trónörökös apja, III. Károly király kérésére vette fel az egyenruhát a virrasztáshoz szombat este – 2020 óta most először.

A herceg egyenruhájáról azonban hiányoztak a II. Erzsébetre utaló ER kezdőbetűk, amelyek testvére, Vilmos walesi herceg vállán ott virítottak. A hírek szerint Harrynek azért esett különösen rosszul a helyzet, mert az ER kezdőbetűket még nagybátyja, András herceg is viselhette. Pedig András a szexuális botrányai miatt több szempontból is kegyvesztetté vált a királyi családban, katonai címeitől is megfosztották. Sőt, jelenleg úgy tűnik, a királynő a végrendeletéből is kihagyta.

Harrynek egy ideig nem viselhette katonai egyenruháját, mivel őt is megfosztották tiszteletbeli katonai címeitől, miután 2020-ban hivatalosan kilépett a királyi családból, és feleségével, Meghan Markle-lel és gyermekeivel Kaliforniába költözött. III. Károly azonban ezt a döntés visszavonta.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Egyelőre nincsenek szavaim, amivel megfogalmazhatnám a fájdalmamat” – Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom alapítóját is kirúgták a Kölcsey Gimnáziumból
„Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem. Egy 23 éves, a közoktatásban, konkrétan a budapesti Kölcseyben, egykori iskolámban töltött korszak most lezárul” – írja közleményében.

Link másolása

hirdetés

Kiderült, hogy Törley Katalint is kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A hírt a pedagógus írta meg a közösségi oldalán. Beszámolója szerint:

"Szeptember 30-án, pénteken, a Belső-Pesti Tankerületi Központ három munkatársa azonnali hatályú felmondást tartalmazó határozatokat tartalmazó leveleket kézbesített a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának. Az érintettek közül hárman a helyszínen tartózkodtak és személyesen átvették a dokumentumokat. Ők hétfőtől már nem dolgozhattak az iskolában, közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnt.

Ketten viszont – köztük én – nem voltunk már az épületben, ezért számunkra postai úton küldték el a határozatot. Aznap többszöri telefonos kérdésemre sem sikerült információt kapnom arról, pontosan mi áll a nekem címzett levélben.

Mivel a Magyar Posta a mai napon sem kézbesítette a dokumentumokat, megkíséreltem személyesen átvenni azokat a tankerületnél. Ez nem járt sikerrel, ugyanakkor a hivatal pár emberséges munkatársának segítségével a következő információkhoz juthattam: a kézbesítés napjáig munkaviszonyom még fennáll, azonban utána - a szóbeli közlés szerint valóban rendkívüli felmondást tartalmazó határozat átvételével - a munkaviszonyom megszűnik.

Több, mint négy napos idegőrlő bizonytalanságnak lett így vége. A nekem és a tanítványaimnak is elviselhetetlen, kiszámíthatatlan, érzelmileg nehezen kezelhető időszak a mai nappal lezárult. Diákjaimtól méltó búcsút vehetek, s mindannyian elkezdhetünk a további teendőkkel foglalkozni" - írja a tanárnő.

Azt is közölte, hogy a felmondásámról szóló határozatot a dokumentum kézhezvétele után jogi úton megtámadja.

hirdetés

Tervei szerint

"október 5-én – még munkaviszonyban – előre elhatározott szándékaim szerint, lelkiismeretemtől vezettetve polgári engedetlenség keretében nem veszem fel a munkát, s ezt a határozat kézbesítéséig folytatom".

Továbbra is folytatja a tiltakozást a sztrájkjog visszaállításáért, a pedagógusok munkakörülményeinek javításáért, egy jobb, emberségesebb oktatási rendszerért, a diákjaiért.

Jelen pillanatban is a polgári engedetlenséget tartom a számomra egyedül érvényes érdekérvényesítési és figyelemfelkeltő eszköznek. Minden kollégámat arra biztatom, folytassák tovább a tiltakozást, találják meg a számukra leginkább megfelelő, s a többiekkel összehangolható tiltakozási formát. A sokaságban rejlik az erő!"

- írja a posztjában.

"Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem. Egy 23 éves, a közoktatásban, konkrétan a budapesti Kölcseyben, egykori iskolámban töltött korszak most lezárul. Egyelőre nincsenek szavaim, amivel megfogalmazhatnám a fájdalmamat. A tiltakozásom és annak megválasztott eszköze, a polgári engedetlenség – meggyőződésem szerint – jogos volt, nem bántam meg döntéseimet. Bízom benne, hogy jogi úton elégtételt nyerhetek kollégáimmal együtt, és ismét visszamehetek tanítványaim közé.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Erkölcstan és etika szakon végzett a kölcseys tanárokat kirúgó tankerületi igazgató
Marosi Beatrix a szakdolgozatában azt vizsgálta, hogy mi a tanárok véleménye a halálbüntetésről.

Link másolása

hirdetés

A Kodolányi János Főiskola Etika és erkölcstan szakán végzett a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője, aki kirúgta a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát - írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán.

Az ellenzéki politikus szerda reggeli bejegyzésben megosztotta Marosi Beatrix diplomamunkáját is, amelyben a tankerületi igazgató

azt vizsgálta, hogyan vélekednek a tanárok a halálbüntetésről.

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát múlt héten rúgták ki azonnali hatállyal, mert ahogy a tankerülti központ is megerősítette, részt vettek polgári engedetlenségi akcióban. Így

van olyan végzős osztály, akinek menesztették a matematika szakos osztályfőnökét, a magyar- és a tesitanárát is.

A diákok már a döntés napján spontán tiltakozásba kezdtek, hétfőn pedig a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szervezett egy megmozdulást az épület elé.

Október 5-re több tiltakozó akciót is meghirdettek, ezekről itt írtunk bővebben. A nap folyamán több eseményről is élőben tudósítunk majd.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Élőlánccal tiltakoznak a szülők és a tanárok az oktatásért – kövesd élőben az eseményeket!
A Döbrentei tértől a Keleti pályaudvarig nyúlik az „élőlánc a tanárokért”.

Link másolása

hirdetés

Október 5-én országszerte megmozdulásokkal készülnek a pedagógusok, diákok, szülők és a szakszervezetek is, a tüntetők meg akarják mutatni, hogy kiállnak a tanárokért.

Az egyik ilyen meghirdetett esemény a „Diák-szülő élőlánc a tanárokért” nevű megmozdulás Budapesten 7:45 és 9:00 között. A résztvevők célja, hogy egy élő láncot alkossanak a Kossuth Lajos utca–Rákóczi úton a Döbrentei tértől egészen a Keleti pályaudvarig.

Az esemény szervezői korábban azt írták:

„Mutassuk meg az oktatáspolitikai vezetőknek, hogy a diákok és szülők a tanáraik mellett állnak!”

hirdetés

Arról, hogy a nap folyamán, milyen tiltakozó akciók lesznek ezen kívül, itt olvashatsz bővebben. A különböző megmozdulásokról élőben közvetítünk majd a nap folyamán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Fizessétek meg a tanárainkat!” – ilyen volt az élő lánc szerda reggel Budapest belvárosában
Megteltek a járdák a Rákóczi úton, sok autós dudálással fejezte ki szolidaritását.

Link másolása

hirdetés

Megteltek a járdák szerda reggel Budapest belvárosában a Rákóczi úton, amikor diákok és szülők formáltak élőláncot, hogy tiltakozzanak a közoktatás helyzete emiatt.

A résztvevők többek között azt skandálták, hogy „Becsüljétek meg a tanárainkat!”, illetve hogy „Fizessétek meg a tanárainkat!”.

A tiltakozók a Döbrentei tértől egészen a Keleti pályaudvarig alkottak egy hosszú élőláncot, a forgalmat azonban nem akadályozták, a járdán álltak transzparensekkel. A lánc előtt elhaladó autósok közül sokan dudálással fejezték ki szolidaritásukat, amit a tiltakozók örömmel fogadtak.

Az eseményről készült élő videónk:

hirdetés

Szerdára több tiltakozó akciót is szerveztek országszerte a közoktatás helyzetet miatt. Délutánra a diákok hirdettek híd foglalást, este pedig a Kossuth téren lesz a szolidaritási koncert.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: