News here
hirdetés

HÍREK

Hadházy: „Az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat nem szabad felvenni”

A független parlamenti képviselő szerint azt a típusú építkezést kell csinálni az ellenzéknek, amit a Fidesz valósított meg 2006 után.

Link másolása

hirdetés

A 444.hu készített egy nagyinterjút Hadházy Ákos független képviselővel, aki szerint az ellenzéki képviselőknek a parlamenti munka helyett inkább a vidéki bázis megszervezésére kellene, hogy fordítsák az energiáikat. Arról is kérdezték, mit tervez a jövőben: nem zárta ki, hogy pártot alapít vagy visszavonul.

A beszélgetés során szólt a választások előtti ellenzéki reményekről:

„Óva intettem mindenkit attól, amit sokan hangoztattak: hogy az összefogás elegendő lehet a győzelemhez. Az önkormányzati választás optikai csalódás volt. Ha az ott elért eredményeket transzponáltuk volna egy országgyűlési modellre, mindenki láthatta volna, hogy önmagában a koordináció nem hoz győzelmet. A megújulás és ellenállás hiányában az együttműködés is kevés.”

A korábbi fideszes tapasztalatairól:

„Sajnálom és szégyellem, de a Fidesz tagja voltam, és pontosan láttam, hogy 2006 után miként épült újra a párt. Akkor Orbán azt mondta: mostantól nem járunk a parlamentbe, helyette mindenki menjen el, és szervezze a helyi közösségeket – keresse azokat, akikre lehet számítani szórólapozásban, standolásban, akik a kocsmában elmondják, hogy mekkora kánaán lesz, ha győz a Fidesz, és akik leadják a drótot a helyi ügyekről.”

hirdetés

Azt kellene csinálnia az ellenzéknek szerinte, mint a Fidesznek 2006 után:

„Fel kell osztani a választókerületeket a fizetett képviselők között, és számon kérni egymást három vagy hat hónap múlva, hogy megvan-e minden faluban az a két vagy három ember, akit fel lehet hívni, ha teendő van. Erre egy párt tizenegynéhány képviselője nem képes. Ehhez mindenkire szükség lenne. Ha valamiért, ezért érdemes együttműködniük.”

A képviselő úgy véli, hogy gazdaságilag a Fidesz szorulni fog:

„Vége a virágos nemzetközi konjunktúrának, és úgy néz ki, az unió sem küldi tovább szabadon ellopható módon a támogatásokat. A hatalom bármikor szorult helyzetbe kerülhet. Amikor pedig az emberek elégedetlenebbek, egy autokrata rezsim mindig szorít egyet a rendszeren. Az a dolgunk, hogy ezt ne engedjük, hozzunk vissza legalább néhányat a tisztességes játékszabályokból, és dolgozzunk, legyünk készenlétben.”

Hadházy azt is elmondja, miért nem szabad ott lennie az ellenzéknek szerinte az alakuló ülésen:

„Az alakuló üléstől való távolmaradás nagyon fontos, hiszen ott az új parlament vita nélkül dönt a választási bizottság beszámolójáról és fogadja el, hogy minden a legnagyobb rendben volt a választással. De önmagában ez nem elégséges gesztus. Ha csak ennyit teszünk, az hiteltelen bohóckodás. Az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat nem szabad felvenni. Korlátozni kell a parlamenti jelenlétet.”

A korrupcióról és a nyilvánosságról is szólt:

„Nem igaz, hogy nem érdekli az embereket a visszaélések sorozata, csak egyszerűen nem jutnak el hozzájuk az információk. Egy-egy erősebb Facebook-bejegyzésemet 4-5 ezren is megosztják; így esetenként akár 500 ezer emberhez is eljut. Az Elios-ügyről is az emberek alig fele hallott, és kevesebb mint a megkérdezettek harmada tudta elmondani, hogy miben állt a korrupció. Vajon a magyarok hány százaléka van tisztában azzal, hogy mi épült és zajlik Hatvanpusztán? Az én tapasztalataim alapján nagyjából 30 százalék lehet. Ahhoz jut el, aki keresi a híreket.”

Ha a rendszeren belül marad az ellenzék, azzal a Fidesznek tesz szívességet a képviselő szerint:

„A Fidesz olyan szinten dominálja a közéletet, hogy képes belenyúlni az ellenzéken belüli erőviszonyokba is. Egyes ellenzéki pártokat megemel, másokat letaszít - ha esetleg valamelyik dominánssá válna a többivel szemben. Érdeke konzerválni a jelenlegi ellenzéki struktúrát. Akármilyen tökéletesen politizálsz is, nagyon-nagyon kicsi az esélye annak, hogy ki tudod növekedni magad a konkurencia javára. A rendszer természete ilyen: törvénnyel, médiával, felvásárlással, zsarolással és ezer más módszerrel képesek visszaszorítani és mozgatni az alternatívákat.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Gyurcsány: „Nincs benzin. Nincs tanár. Nincs orvos és nővér. Nincs pénz.”
A DK elnöke a kormány tevékenységét foglalta össze egy rövid posztban.

Link másolása

hirdetés

Gyurcsány Ferenc értékelte az Orbán-kormány eredményeit a Facebook-oldalán, azt írta, „rendetlenség lett” az országban.

Ezzel végződik a posztja:

„Nincs benzin. Nincs tanár. Nincs orvos és nővér. Nincs pénz.

Ha nincs rend, akkor nincs biztonság. Ha nincs biztonság, akkor nincs otthon. Ha nincs otthon, akkor veszélyben a haza.

Megszűnt a rend.

Ti tettétek. Mi meg készülünk.”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Lerobbant Orbánék motorcsónakja, partra kellett vontatni őket Horvátországban
Az esetet lehozó lap egyik volt munkatársa járt épp arra, és segítette kis a magyar miniszterelnököt a bajból.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor jelenleg Horvátországban nyaral, de vannak kis anomáliák a kikapcsolódásban.

A hvg.hu talált rá a Slobodna Dalmacija cikkére, amely szerint Orbán Viktor motorcsónakja lerobbant.

Az eset nem messze történt Vistől, de szerencsés véget ért a miniszterelnök számára, ugyanis épp a lap egykori munkatársa, Boris Vrkic vontatta partra őt és a feleségét a csónakkal együtt, és még egy közös fotóra is futotta.

Vrkic szerint volt egy testőr is a csónakban. Az újságíró egy éttermet is javasolt nekik, ahol kipihenhetik a történteket, el is látogattak oda, de az étterem dolgozói csak később szerezhetetk tudomást az illusztris vendégükről, mert nem ismerték fel a magyar kormányfőt.

Korábban egy braci vendéglő posztolta ki, hogy Orbán ott járt náluk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Ryanair
A légitársaság szabadszájú vezetője korábban idiótának nevezte a kormánytagokat a különadók bevezetése miatt. Vajon mit szól majd a büntetéshez Michael O'Leary?

Link másolása

hirdetés

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook-oldalán.

A tárcavezető felidézte, hogy június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

„Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, amelynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság hétfőn jogsértést állapított meg, a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat. A fogyasztóvédelmi bírság összege 300 millió forint”

- írja Facebook bejegyzésében a miniszter.

Varga Judit azt is kiemelte, hogy a kormány megígérte, hogy meg fogja védeni a magyar embereket, az extraprofit-különadó áthárítása esetén mindig fogyasztóvédelmi vizsgálatot fog indítani.

„Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is” - közölte Varga Judit.

hirdetés

A különadók bejelentése után az ír légitársaság vezére kendőzetlen stílusban bírálta a magyar kormányt emiatt: Michael O'Leary többek között Dumb és Dumbernek, illetve idiótának nevezte a kormány tagjait.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nem mentek el a fideszesek, határozatképtelen lett az ellenzék rendkívüli ülése a katáról és a válságról
A kormány szerint hiteltelen az ellenzék, az ellenzék szerint pedig a kormány nem veszi komolyan a magyar emberek problémáit.

Link másolása

hirdetés

Határozatképtelen lett, és mindössze negyven percig tartott az ellenzéki pártok által a katatörvény és a megélhetési válság miatt összehívott rendkívüli ülés.

A kormány már délelőtt közölte, hogy képviselői nem vesznek részt az ülésnek, mert hiteltelennek tartják az ellenzék kezdeményezését.

Úgy fogalmaztak, az ellenzéki pártok a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést és a kampány alatt azt is egyértelművé tették, hogy eltörölnék, a kata-adónem bevezetését pedig meg sem szavazták korábban.

Az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté úgy kommentálta, hogy a Fidesz-KDNP-s képviselők távol maradtak: „Ennyire veszik komolyan a Fidesz képviselői a magyar társadalom problémáit.” Hozzátette: szerinte a Fidesz az egyetlen kormány, amely az aszály és a klímaválság közepén erdőirtásba kezd.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke azt mondta: „Szégyellheti magát minden kormánypárti képviselő, aki távolmaradásával magára hagyta a magyarokat a szociális válság közepén.”

A Momentum tüntetést is szervezett hétfő délután fél kettőre a Parlament elé. A tüntetésen egy molinóra írhatták fel a résztvevők, hogy mit üzennek a miniszterelnöknek. A molinót a Momentum elviszi az éppen Adrián nyaraló Orbán Viktor hivatala elé, a Karmelitához.

Az ellenzék a rendkívüli üléssel azt szerette volna elérni, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt.

hirdetés

Az ülésen több ellenzéki előterjesztést is megtárgyaltak volna: köztük a rezsiemelés megszüntetéséről, a lakóépületek szigeteléséről, az élelmiszerválság leküzdéséről, a klímabérlet bevezetéséről, valamint az egyes termékek áfamenetességéről szóló javaslatokat terjesztett a Ház elé az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik.

Mivel azonban a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, a felszólalásokat követően berekesztették az ülést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: