News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hadházy: „Az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat nem szabad felvenni”

A független parlamenti képviselő szerint azt a típusú építkezést kell csinálni az ellenzéknek, amit a Fidesz valósított meg 2006 után.

Link másolása

hirdetés

A 444.hu készített egy nagyinterjút Hadházy Ákos független képviselővel, aki szerint az ellenzéki képviselőknek a parlamenti munka helyett inkább a vidéki bázis megszervezésére kellene, hogy fordítsák az energiáikat. Arról is kérdezték, mit tervez a jövőben: nem zárta ki, hogy pártot alapít vagy visszavonul.

A beszélgetés során szólt a választások előtti ellenzéki reményekről:

„Óva intettem mindenkit attól, amit sokan hangoztattak: hogy az összefogás elegendő lehet a győzelemhez. Az önkormányzati választás optikai csalódás volt. Ha az ott elért eredményeket transzponáltuk volna egy országgyűlési modellre, mindenki láthatta volna, hogy önmagában a koordináció nem hoz győzelmet. A megújulás és ellenállás hiányában az együttműködés is kevés.”

A korábbi fideszes tapasztalatairól:

„Sajnálom és szégyellem, de a Fidesz tagja voltam, és pontosan láttam, hogy 2006 után miként épült újra a párt. Akkor Orbán azt mondta: mostantól nem járunk a parlamentbe, helyette mindenki menjen el, és szervezze a helyi közösségeket – keresse azokat, akikre lehet számítani szórólapozásban, standolásban, akik a kocsmában elmondják, hogy mekkora kánaán lesz, ha győz a Fidesz, és akik leadják a drótot a helyi ügyekről.”

hirdetés

Azt kellene csinálnia az ellenzéknek szerinte, mint a Fidesznek 2006 után:

„Fel kell osztani a választókerületeket a fizetett képviselők között, és számon kérni egymást három vagy hat hónap múlva, hogy megvan-e minden faluban az a két vagy három ember, akit fel lehet hívni, ha teendő van. Erre egy párt tizenegynéhány képviselője nem képes. Ehhez mindenkire szükség lenne. Ha valamiért, ezért érdemes együttműködniük.”

A képviselő úgy véli, hogy gazdaságilag a Fidesz szorulni fog:

„Vége a virágos nemzetközi konjunktúrának, és úgy néz ki, az unió sem küldi tovább szabadon ellopható módon a támogatásokat. A hatalom bármikor szorult helyzetbe kerülhet. Amikor pedig az emberek elégedetlenebbek, egy autokrata rezsim mindig szorít egyet a rendszeren. Az a dolgunk, hogy ezt ne engedjük, hozzunk vissza legalább néhányat a tisztességes játékszabályokból, és dolgozzunk, legyünk készenlétben.”

Hadházy azt is elmondja, miért nem szabad ott lennie az ellenzéknek szerinte az alakuló ülésen:

„Az alakuló üléstől való távolmaradás nagyon fontos, hiszen ott az új parlament vita nélkül dönt a választási bizottság beszámolójáról és fogadja el, hogy minden a legnagyobb rendben volt a választással. De önmagában ez nem elégséges gesztus. Ha csak ennyit teszünk, az hiteltelen bohóckodás. Az arcátlanul jól fizetett díszpozíciókat nem szabad felvenni. Korlátozni kell a parlamenti jelenlétet.”

A korrupcióról és a nyilvánosságról is szólt:

„Nem igaz, hogy nem érdekli az embereket a visszaélések sorozata, csak egyszerűen nem jutnak el hozzájuk az információk. Egy-egy erősebb Facebook-bejegyzésemet 4-5 ezren is megosztják; így esetenként akár 500 ezer emberhez is eljut. Az Elios-ügyről is az emberek alig fele hallott, és kevesebb mint a megkérdezettek harmada tudta elmondani, hogy miben állt a korrupció. Vajon a magyarok hány százaléka van tisztában azzal, hogy mi épült és zajlik Hatvanpusztán? Az én tapasztalataim alapján nagyjából 30 százalék lehet. Ahhoz jut el, aki keresi a híreket.”

Ha a rendszeren belül marad az ellenzék, azzal a Fidesznek tesz szívességet a képviselő szerint:

„A Fidesz olyan szinten dominálja a közéletet, hogy képes belenyúlni az ellenzéken belüli erőviszonyokba is. Egyes ellenzéki pártokat megemel, másokat letaszít - ha esetleg valamelyik dominánssá válna a többivel szemben. Érdeke konzerválni a jelenlegi ellenzéki struktúrát. Akármilyen tökéletesen politizálsz is, nagyon-nagyon kicsi az esélye annak, hogy ki tudod növekedni magad a konkurencia javára. A rendszer természete ilyen: törvénnyel, médiával, felvásárlással, zsarolással és ezer más módszerrel képesek visszaszorítani és mozgatni az alternatívákat.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A világ leggyengébb devizái közé került a forint, elérheti a 450-es szintet is
Bod Péter Ákos közgazdász szerint a befektetők elpártoltak a forinttól, mert nem világos a kormány gazdaságpolitikája.

Link másolása

hirdetés

A világ leggyengébb devizái közé került a forint, miután ismét történelmi mélypontra zuhant az euróval és a dollárral szemben. Napközben volt, hogy egy euró 417, egy dollár pedig 410 forintot ért.

Bod Péter Ákos közgazdász szerint

a befektetők elpártoltak a forinttól, mert nem világos a kormány gazdaságpolitikája.

Példaként mondta, hogy a benzinár problémája még mindig nincs megoldva. Az egész "rezsiügy" megoldatlan - tette hozzá. Szerinte ezt a költségvetés egy darabig még bírja finanszírozni, de mindenki aggódik a magyar költségvetésért.

A Portfolió elemzője szerint akár a 450-es szintet is elérheti az euró-forint árfolyam. Úgy látják, hogy ennek egyre nagyobb az esélye, de bármikor jöhet egy pozitív fordulat.

hirdetés

A kormány továbbra is úgy véli, hogy a gyenge forintról a háború tehet.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Pert nyert a Mol elnöke a horvát kormány ellen, százmilliárd forintos kártérítés jár a cégnek
Az ítélet kimondta, hogy nem volt korrupció, nem megalapozottak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai.

Link másolása

hirdetés

Csaknem kilenc évig tartó eljárásban nyert pert Horvátországgal szemben a Mol, a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID).

Az ítélet kimondta: nem volt korrupció, nem megalapozottak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai, ezért Hernádi Zsolt jelenlegi jogerős elítélése "szembemegy" a nemzetközi bíróság megállapításaival, a horvát igazságszolgáltatásnak így lépéseket kell tennie ennek a korrigálására

- mondta Kara Pál, a Mol csoport vezető jogi tanácsadója online háttérbeszélgetésen szerdán.

Felidézte: a horvátok 2002-ben hirdették meg a privatizációt, ahol a Mol megnyerte az INA 25 százalékos tulajdonrészét. A 2009 januárban aláírt megállapodásokban az INA feletti irányításban egyeztek meg, valamint aláírtak egy megállapodást a horvát gáz-üzletágról. Az ICSID ítélet egyértelműen kimondta: nem volt korrupció, "senki nem fizetett le senkit azért", hogy a Mol irányítást szerezzen az INA-ban - tette hozzá.

A Molt jelentős kár érte befektetőként, a bíróság szerint nagyjából 236 millió dollár, ezt kell megfizetnie a horvát félnek, reálisan néhány hónapon belül.

Kara Pál azt mondta, bíznak abban, hogy a horvát fél jogkövető lesz, és betartja a nemzetközi jog szabályait, amely elsőbbséget élvez a nemzeti jog felett.

Kérdésre elmondta: ennek az ítéletnek nincs hatása Hernádi Zsolt elnök nemzetközi mozgására, az uniós jogi mechanizmusban nincs olyan szervezet, amely visszavonhatná a horvát elfogatóparancsot, azt csak Horvátország teheti meg. Hozzátette, az ítélet tükrében lehet kezdeményezni az elfogatóparancs visszavonatását, ám a nemzetközi büntetőjogban erre nincsen precedens, vizsgálják a kérvényezés lehetőségét.

hirdetés

Elmondta, Horvátország befektetői érdeket sértett például azzal, hogy a 2009-ben aláírt gázmegállapodást szánt szándékkal nem teljesítette a horvát kormány. Emellett 2014-ben az országban az a döntés született, hogy nem az INA hanem a HEP (Hrvatska elektroprivreda) végezte a stratégiai tárolást. Ennek az intézkedéssorozatnak az volt a lényege, hogy az INA-nak nyomott piaci áron kellett átadnia a betárolt gázkészletet a HEP-nek, ésszerűtlenül rövid határidőn belül, ami szintén befektetői érdeket sértett, kárt okozott a Molnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Bajban a szolnoki kórház: Nem tudnak gyerekeken műtéteket elvégezni, ha intenzíves ellátást igényel
Már nemcsak a felnőtt ellátást, hanem a gyermek ellátást is érinti a humánerőforrás-hiány, ami nem korlátozódik a nyári szabadságok idejére - írja többek között a posztjában, melyben részletesen beszámol a helyzetről.

Link másolása

hirdetés

Az egészségügyben tapasztalt újabb súlyos gondról számolt be Dr. Kunetz Zsombor a közösségi oldalán.

Mint írja:

"Óriási bajban, gyakorlatilag összeomlóban van a Szolnoki Hetényi Géza Kórház a humánerőforrás-hiány miatt, és ez sajnos már gyermekek életét is veszélyezteti.

Ráadásul ez az állapot nemcsak most ideiglenesen a nyári szabadságolások alatt áll fent, hanem ez így is marad egyelőre.

"A Kórház rendelkezésére álló feltételek mellett olyan műtét nem végezhető, mely előreláthatólag gyermek intenzíves ellátás igényel."

Így ezen gyermekeket, a rendelet szerint olyan intézményekbe kell szállítani, amelyek kb. másfél, két órás távolságra vannak, hiszen ezen kórházak rendelkeznek gyermek intenzíves kapacitással a Szolnoki Kórház "közelében".

Ez sajnos azt is jelenti, hogy

hirdetés
nemcsak a tervezett (elektív), hanem az akut sebészeti, fül-orr-gégészeti, baleseti sebészeti ellátást sem tudják egy-egy súlyos esetben biztosítani, hiszen nincsen gyermek intenzíves ellátás a kórházban. Enélkül pedig műtét és gyermek intenzív terápiás ellátás sincs.

Azt meg már nem is kell magyaráznom, hogy egy súlyos balesetben sérült gyermek másfél-, két órás további utaztatása a definitív, azaz a végleges ellátóhelyre akár a gyermek halálát is okozhatja.

Hasonlóan végzetes lehet a késlekedés egy-egy akut fül-orr-gégészeti megbetegedés, vagy akut hasi katasztrófa esetén.

Tehát itt a következmény nem pusztán annyi, hogy majd máshol megoldják, itt a következmény esetlegesen megmenthető gyermeki életekkel mérhető!"

- írja posztjában. Majd hozzáteszi:

"Amikor azt kérdezik, hogy mégis hogyan omlik össze az egészségügyi ellátás, akkor tessék csak a Szolnoki Hetényi Géza Kórházra egy pillantást vetni. A szülészeti és a neurológiai, valamint a stroke ellátás már eddig is akadozott, és ez így is marad ebben a hónapban is. Veszélyeztetve az ellátási területen élők felépülésének a lehetőségét, de akár az életét is.

Most már azonban nemcsak a felnőtt ellátást, hanem a gyermek ellátást is érinti a humánerőforrás-hiány, ami nem korlátozódik a nyári szabadságok idejére.

Továbbra is hozzá kell tennem, hogy a Szolnoki Kórház vezetése legalább nem próbálja klíma cserével, és egyéb tervezett karbantartással elfedni a valóságot, és azt sem állítja, hogy a gyermekek érdekei nem sérülnek, akkor ha kiesik a gyermek intenzíves ellátás, ahogyan ezt a Békés Megyei Központi Kórház igazgatója nyilatkozta, hanem beleáll és jelenti, ha megoldani nem is tudja ezt az országos problémát"

- áll közleményében, melyhez Kunetz hivatalos levelek fotóját is mellékelte a posztjában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nagyot emelt a kamaton a jegybank, a forint kissé erősödött, majd újra gyengülni kezdett
A magyar deviza árfolyama néhány percre jobban állt, de aztán visszaállt a reggeli árfolyamszintre, majd tovább esett.

Link másolása

hirdetés

A múlt hetinél 200 bázisponttal magasabb, 9,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet csütörtöki aukciójára a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A kamat meghirdetése után a forint néhány percre erősödött a főbb devizákkal szemben, de tíz percen belül visszaállt a reggeli árfolyamszintre:

az euró 408,2 forint, a dollár 399,9 a svájci frank 412,5 forint közelében forgott.

Háromnegyed 9-kor már 415 forint volt egy euró

- írja a Portfolio.hu. Vagyis már csak másfél forintra vagyunk a szerdai történelmi mélyponttól.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: