HÍREK

Gyurcsányozás és egymás melletti elbeszélés jellemezte Márki-Zay Péter és Hollik István vitáját

Nem a Tranzit fesztiválon lezajlott csörte hozott új politikai párbeszédet Magyarországon, ahol a kormányszóvivő és az ellenzéki miniszterelnök-jelölt még a tényekben sem tudtak megállapodni.

Link másolása

Ritka pillanat a magyar politikában, amikor egy aktív ellenzéki és kormánypárti politikus vitázik egymással, ezért is volt különleges a szombat délutáni program, ahol Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje és Hollik István kormányszóvivő ült le egymással megbeszélni az ország jelenlegi helyzetét és jövőbeli terveiket. Az eseményre a TRANZIT Közéleti Évadnyitó és GondolatEXPO nevű kormányzati szervezésű program keretein belül került sor, ami a közönség reakcióin is meglátszott. Míg Hollik gyakran kapott tapsot egy-egy megszólalása után, Márki-Zay Péternek inkább beszólogattak a közönség soraiból, és számos kritikájára hangos nevetés volt a reakció. Az esemény moderátora, Kárász Róbert sem mindig volt a helyzet magaslatán, amikor a vitát az eredeti mederben kellett volna tartania.

A konstruktív és párbeszédre alapuló vita nagyrészt el is maradt, mert Márki-Zay kormánykritikus megjegyzéseire már a beszélgetés elején gyurcsányozás volt a válasz. Bár az ellenzéki miniszterelnök-jelölt magát következetesen jobboldalinak vallotta, és Gyurcsány Ferenccel szemben is kritikákat fogalmazott meg, Hollik István nem tágított eredeti álláspontjától, mivel szerinte azzal, hogy Márki-Zay Péter csatlakozott az ellenzéki pártok összefogásához, csatlakozott a Gyurcsány vezette baloldalhoz is. Ugyanakkor az ellenzéki polgármester éppen azt kérte számon Holliktól és a Fidesztől, hogy miért nem számoltatták el a volt miniszterelnököt az elmúlt 11 év kormányzása alatt.

Mikor a tényekre terelődött a szó, hamar kiderült, hogy azokat Hollik és Márki-Zay is más-más módon értelmezi. Akár Magyarország felzárkózásáról, akár a koronavírus adatairól, akár népszerűségi listákról volt szó,

szinte minden esetben más és más adatokra hivatkozott a kormánypárti és az ellenzéki politikus, így a legtöbb témában csak az egymás melletti elbeszélés volt a jellemző.

A konkrét kérdéseket érintve Hollik István azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzék igazi vezetője, és részben arra is utalt, hogy Márki-Zay Pétert is az ő emberének tekinti. A hódmezővásárhelyi polgármester ezzel szemben kitért arra, hogy volt olyan közvéleménykutatás az elmúlt hónapokban, ami őt Dobrev Klára elé sorolta, ami szerinte eleve kizárja, hogy Gyurcsány emberének nevezhessék.

Gazdasági kérdésben sem volt minimális közös pont sem a két politikus véleményében: míg a kormányszóvivő szerint a baloldali kormányzás alatt Magyarország távolodott az unió átlagától, addig most folyamatosan csökken a távolság. Márki-Zay Péter szerint ez éppen ellenkezőleg van, a számok túlnyomó részében Magyarország az unió sereghajtói között foglal helyet. Nem vitte előre a vitát az sem, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőinek számait Hollik egyszerűen "baloldali hazugságoknak" titulálta.

A koronavírus hatásaival kapcsolatban is összecsapott a két politikus. Hollik szerint Magyarország jól kezelte a kihívásokat, és hazánk hamarosan visszatérhet arra a növekedési pályára, amin 2019-ben volt. A KDNP-s képviselő nehezményezte, hogy Márki-Zay emberéleteket használ politikai propagandára, amikor a koronavírusban elhunyt 30 ezer emberről beszél. Ráadásul szerinte a koronahalálozások a magyar számítási rendszer szerint ilyen magasak, valójában nem áll ilyen rosszul az ország. Az ellenzéki politikus szerint ugyanakkor éppen a Fidesz volt, amelyik politikai célokra használta fel a koronavírust, amikor a Pesti úti Idősotthon magas halálozási adatait tavaly Karácsony Gergely lejáratására használta fel. Szerinte az emberek halála a Fidesz lelkén szárad, nem volt védekezés, sem transzparencia - vélte.

Mikor Márki-Zay Péter a vita 54. perce körül arról beszélt, hogy román-magyar kettős állampolgárságú ismerőse már tíz éve is inkább románnak vallotta magát Németországban, mert az Orbán-kormány miatt már akkor is alacsony presztízse volt az országnak, elszabadult a pokol, és a vita végéig igen nehezen is állt már helyre. A közönségből folyamatos bekiabálások is érkeztek, amelyekből nem lehetett mindegyiket érteni, de Márki-Zay reakciójából arra lehetett következtetni, hogy konkrét fenyegetés is elhangzott. Ekkor már a hódmezővásárhelyi polgármester is kijött a sodrából, így mikor az utolsó néhány percben a jövő évi választásra terelődött a szó, indulatosan egy volt Fidesz közeli ismerősére hivatkozva azt állította, hogy Orbán Viktor a neki kedvezőtlen népszerűségi mutatók esetén akár el is halaszthatja az országgyűlési szavazást. Az erős állítás miatt a beszélgetés már nem is tért vissza a klasszikus vitaszituáció medrébe, így az eredetileg tervezett fél 5-ös befejezést percre pontosan tartva végül a problémák és a vitás kérdések érdemi megbeszélése nélkül ért véget az esemény.

A teljes vitát Márki-Zay Péter Facebookon oldalán lehet visszanézni:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: