News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Gyurcsány Ferenc 928 millióra növelte vagyonát, Hadházy Ákos több mint 6 millióért vett államkötvényt

A DK elnöke nagy összegű kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással is tudta segíteni tavaly a pártját.

Link másolása

hirdetés

Kedden nyilvánossá váltak a vezető politikusok vagyonnyilatkozatai. Orbán Viktor és a kormánypárti politikusok jövedelméről, megtakarításairól, ingóságairól korábban külön cikkekben írtunk, most egyes ellenzéki politikusok vagyoni helyzetének változását mutatjuk be.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter nem rendelkezik nagyobb összegű megtakarítással. Van viszont egy 2300 kötetes könyvtára, 8 és fél millió forintja önkéntes nyugdíjpénztárban, és felerészben tulajdonosa egy 297 négyzetméteres hódmezővásárhelyi háznak. Rendelkezik egy 20,3 millió forintos hitellel, bruttó 977 ezer forintos polgármesteri tiszteletdíján kívül pedig nincs más jövedelme.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke jelentősen növelte vagyonát, már 928 millió forintja van. Ezzel együtt az értékpapír-alapú hitele is nőtt: 74 millió forinttal 288 millióra. A vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy 25 millió forintos kölcsönt és 47 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a pártjának. Továbbra is egy 50 négyzetméteres pápai lakást és egy 267 négyzetméteres kötcsei családi házat birtokol, utóbbinak csak felesben a tulajdonosa.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csakúgy, mint 2020-ban, tavaly is kapott adományokat. Méghozzá összesen 7,6 millió forintot, korrupció- és propagandaellenes tevékenységére, valamint előválasztási kampányára. Ez az összeg 2,4 millióval több volt, mint az előző évben.

A politikus tavaly 6,3 millió forintért vett államkötvényt, és eladta egy 160 négyzetméteres szekszárdi társasház 50%-os tulajdonrészét. Így jelenleg egy 5000 négyzetméteres szőlője van, és egy 140 négyzetméteres szekszárdi lakást 50%-át birtokolja. De van egy lízingelt Skodája, egy VW Caddy-je és egy Trabant kombija is. Forintban 3,9 millió, devizában 5,8 millió forint banki követelése van, hiteltartozása 9,5 millió forint.

hirdetés

Jakab Péter, a Jobbik elnöke továbbra is felerészben tulajdonosa egy 106 négyzetméteres miskolci lakásnak, autója nincs. 2020-hoz képest 950 ezerrel csökkent a hitele, így már csak 8,2 millió forintot kell törlesztenie. Készpénztartaléka szintén megfogyatkozott, 4,1 millióról 2,5 millióra.

Szabó Tímeának, a Párbeszéd társelnökének nincs megtakarítása, van viszont 6,4 millió forintos tartozása. A párt frakcióvezető-helyettese, Tordai Bence szintén nem rendelkezik megtakarítással. A banknak azonban csaknem 10 millióval tartozik, további 20 millióval adóstársként, magánszemélyek felé pedig 5,5 milliót kell törlesztenie.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja továbbra is egy 340 négyzetméteres budai családi ház negyedét és egy Toyotát birtokol. Kapott ajándékba egy Zámbó István-festményt, ami nagy értékű ingóságként szerepel a vagyonnyilatkozatában, az értékét viszont nem tüntette fel. Banki megtakarításai 6 millió forinttal csökkentek, és továbbra is van egy 99 millió forintos tartozása.

Forrás: Népszava, 24.huhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Sokan kiakadtak Orbán szerdai bejelentésén: „Mindjárt a végeredményt mondhatta volna, pár milliárdot megspórolhatnánk”
Nagy bejelentést ígért a miniszterelnök, de csak azt derült ki, hogy a kormány elfogadta a Fidesz-frakció javaslatát az újabb nemzeti konzultációról.

Link másolása

hirdetés

Nagy bejelentést lengetett be Orbán Viktor a Facebook-oldalán a szerdai kormányülést követően. Később fel is került egy videó a miniszterelnök oldalára, amelyben tudatta:

a kormány elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését, így nemzeti konzultációt indítanak a háborús szankciókról.

Orbán a videóban azt is elmondta, hogy a kabinet elsősorban az energiaárak kérdésével foglalkoztak a kormányülésen. Szerinte ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért.

A nemzeti konzultációról, az abban szereplő kérdésekről azonban egyelőre nem árult el részleteket.

A Facebook-bejegyzése alatt több hozzászóló is szóvá tette, hogy ennél azért komolyabb bejelentésre számított.

„Most komolyan ez volt a nagy bejelentés? Inkább mindjárt a végeredményt mondhatta volna, oszt jó napot. Pár milliárdot spóroltunk volna!”

hirdetés

„Hát, ezért a bejelentésért érdemes volt visszatartani a levegőt. De sebaj, a forint már a bejelentés bejelentésére is esett, nyugodtan lehet ezzel szórakozni.”

„Erre vártunk? Ez a nagy bejelentés? Inkább emeljük a béreket, a megemelt energia és élelmiszer árakhoz viszonyítva.”

„Hajrá, dobjunk ki még pár milliárdot az ablakon!”

Bár egyelőre az újabb konzultáció költségei sem ismertek, sokan már most úgy látják, hasznosabban is lehetne költeni az erre szánt pénzt.

„Euró 413, dollár 430, állami kifizetések leállítva, és a te legfontosabb dolgod, hogy milliárdokat költs arra, hogy konzultáljunk az általad megszavazott szankciók eltörléséről.”

„Konzultálj saját zsebből. A semmiről.”

„Újabb pénzkidobás! Ennyi pénzből körülbelül 4 iskolát ki lehetne fűteni egész télen megyénként!”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kiderült, kiknek fájhat legjobban a kormány által elrendelt kifizetési stop
Néhány kivételtől eltekintve a kormány alá tartozó szervek október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

Link másolása

hirdetés

Azoknak fájhat a kormány által elrendelt kifizetési stop, akik az államnak szállítanak vagy szolgáltatnak valamit, de a támogatásra számító szervezetekre is nehéz ősz vár - írja a Blikk.

Ahogy mi is beszámoltunk róla: kiadták a „2000-es” kormányhatározat, melynek értelmében

a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

A Telex szerint erre azért lehet szükség, mert Orbán Viktor rendet szeretne vágni, ugyanis úgy érzi: a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják.

A kivételeken túli kifizetéseket csak a pénzügyminiszter vagy a miniszterelnök engedélyezhet.

„A költségvetési kifizetési stop ilyen feltételekkel nem veszélyezteti a bérek, nyugdíjak, táppénz és más állami juttatás kifizetését. A jogszabályon alapuló olyan állami támogatások folyósítása is biztosítottnak látszik ez alapján, mint például a csok, a babaváró hitel vagy a már csak az év végéig igényelhető lakásfelújítási támogatás” - mondta Tóth Levente, a Bank360.hu vezető szerkesztője. A kormány tehát továbbra is fenntartja az állam működéséhez szükséges kifizetéseket, de ami nem tartozik ebbe a körbe, ott behúzta a kéziféket.

hirdetés
A kifizetési korlátozás bizonyosan vonatkozik olyan eszközbeszerzésekre, szolgáltatásokra, amelyekről egy költségvetési szervezet vezetője dönt, tehát nem automatikus, jogszabályhoz kötött kiadás.

A lap szerint a költségvetési szervezetekkel szerződésben álló vállalkozások számára ez nagy érvágást jelenthet október végéig. Az egyelőre kérdéses, hogy a már elvégzett munkákat október végéig kifizetik-e nekik?

Az tehát bőven elképzelhető, hogy hiába nyújtja be egy vállalkozás a leszállított áru, elvégzett szolgáltatás számláját egy költségvetési szervezetnek, az október végéig nem fizeti azt ki.

A Bank360.hu szerint az azonban majd a nem publikált jogszabály alkalmazásakor derül ki, kinek mondják azt, hogy köszönjük, ezt az árut most nem kérjük, vagy csak novemberben fizetünk.

Emellett szerintük az államtól egyedi vagy nem jogszabályban konkrétan rögzített támogatást váró szervezetek, önkormányzatok is számíthatnak arra, hogy nem, vagy csak késve juthatnak a pénzükhöz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Bezár a tanuszoda, a sportcsarnok és a múzeum is, karácsonyi díszkivilágítás sem lesz Makón az energiaválság miatt
A közvilágítást is ritkítanák. A polgármester azt mondta, hogy az önkormányzatnak többszörösen magas számlákat kell fizetnie.

Link másolása

hirdetés

Az energiaválság miatt megszorításokról döntött hétfüli ülésén a makói önkormányzat: télre bezár sportcsarnok, a múzeum és a látványraktár, ritkítanák a közvilágítást és növelik az önkormányzati lakások bérleti díját - derül ki a promenad24.hu beszámolójából.

A tudósítás szerint Farkas Éva Erzsébet polgármester az intézkedések ismertetése közben azt mondta, hogy számos területen jelentős többletköltség jelentkezett. Júniusban már döntöttek arról, hogy felfüggesztik a kifejezetten önkormányzati költségből megvalósuló fejlesztéseket, illetve bizonyos támogatásokat. Vissza tudták állítani a tanévkezdési támogatást, december 31-g a közétkeztetésben a 25 százalékos emelést az önkormányzat átvállalja. Ahogy a polgármester fogalmazott:

havi rendszerességgel a pénzügyi helyzetet felülvizsgálva igyekeznek a felfüggesztett támogatásokat biztosítani, ha tudják.

Farkas Éva Erzsébet azzal indokolta a megszorításokat, hogy az önkormányzatnak többszörösen magas számlákat kell fizetnie. A városvezető azt is hozzátette, hogy

a válságkezelő intézkedések mellett a kötelező feladatellátást és alapszolgáltatásokat biztosítják,

az intézkedési tervet pedig szakemberek javaslatai alapján állították össze.

Többek között ezeket az intézkedéseket javasolják:

hirdetés
 • Az önkormányzat 2022. szeptember 12-én polgármesteri utasítást adott ki az intézményeknek a fenntartásukban lévő épületek energiacsökkentésére.
 • Az önkormányzati intézmények dolgozóinak sorsáról még egyeztetnek a jövő héten, a megbízási szerződések felülvizsgálatát is kérték.
 • Az MVM-től a közvilágítás mérséklésére javaslatot kért az önkormányzat. Az MVM hivatalos állásfoglalása a díszvilágítás lekapcsolását javasolják október 3-tól. Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás sem.
 • Ritkítanák a városban a közvilágítást is, de erről még várják az MVM javaslatát.
 • Novembertől 10,20 százalékkal emelik az önkormányzati lakások bérleti díját. Az üzlethelyiségek bérleti díjai nem változnak.
 • A fűtési időszakban szünetel a Korona Konferencia Központ. Október 3-tól bezár a múzeum és látványraktár, a Hagymatikumban a tanuszoda és a 33 méteres kültéri medence, október 11-től szünetelni fog a sportcsarnok is. A jégpálya se nyit ki.

  A javaslatokat tartalmazó napirendi pontot 7 igen, 2 nem, egy tartózkodással fogadták el.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  „Sándor, Sándor, tűnj a pinámból!” – a belügyminiszternek üzentek az abortuszrendelet ellen tiltakozók
  A demonstráció felszólalói szerint a „kormány gyűlöli a nőket”, akiknek „mindig időszerű a méhében turkálni”. Pintér Sándornak emlékművet állítottak a Belügyminisztérium előtt.

  Link másolása

  hirdetés

  „Sándor, Sándor, tűnj a pinámból!” - üzente a belügyminiszternek, az abortuszrendelet elleni tiltakozáson a Kossuth téren az egyik felszóló.

  Ahogy mi is beszámoltunk róla, két szervezett hirdetett tiltakozást a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján, a demonstráción több ezren vettek részt. Az esemény Murinai Angéla, a Gumiszoba nevű blog szerzőjének beszédével kezdődött. Murinai a szeptember 15-én életbe lépett módosítást „lopakodó szigorításnak” nevezte. Szerinte a fokozódó nyomás következtében azoknak kell majd felnevelniük a gyerekeiket, akik a legelesettebbek.

  „Ez a kormány gyűlöli a nőket, gyűlöli a gyerekeket is”

  - mondta Murinai Angéla.

  Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos azt mondta, hogy nem fogja felhangosítani az embrió szívhangját, nem fogja a páciensei felé fordítani a monitort, csak akkor ha kérik. Ezt a kijelentést a tömeg hatalmas ovációval fogadta. Benkovics szerint „így működik az emberséges orvoslás”.

  Visnyei Barbara dúla, aktivista, kétgyerekes anya arról beszélt, hogy

  hirdetés
  „akármi van, háború vagy válság, mindig időszerű a nők méhében turkálni”,

  szerinte a leendő szülők felelős döntése a gyermek vállalása és a nem vállalása is.

  Molnár Via, a Patent Egyesület aktivistája úgy látja, hogy a kormányt nem az életvédelem motiválja. Szerinte probléma, hogy nincs megfelelő szexuális felvilágosítás, a fogamzásgátlás pedig az országban luxuscikknek számít.

  „Amíg ez nem hozzáférhető mindenkinek, addig nem kívánt terhességek is lesznek” - összegzett az aktivista, aki szerint Pintér Sándornak kéne meghallgatnia az iskolában ülő gyerekek szívhangját. Molnár Via beszédét azzal zárta:

  „Sándor, Sándor, tűnj a pinámból!”

  A résztvevők eztuán a Belügyminisztérium épülete elé vonultak, ahol egy „emlékművet” állítottak a belügyminiszternek. A tüntetők itt hosszan sakndálták, hogy az „én méhem az én testem”, illetve hogy „nem hagyjuk”.

  Az eseményről készült élő Facebook-közvetítésünket itt tudott megnézni.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: