HÍREK

Gulyás Gergely: Csak védelmi céllal mennek ki magyar katonák a keleti határra

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy ki kell maradni a háborúból, tehát továbbra sem küldenek fegyvert Ukrajnának.

Link másolása

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a fegyverszállításban nem vesz részt, tűzszünet és béketárgyalás kell ahhoz, hogy véget érjen az orosz-ukrán háború. De a NATO-tagállamok felfegyverkezését támogatják, viszont csak védelmi céllal lehet katonákat a keleti határra vezényelni.

Azt is elmondta, hogy

közös uniós lőszerbeszerzésről is tárgyalnak a tagállamok, de Magyarország ezekből nem fog Ukrajnába küldeni.

Jövő héten tárgyalja majd az Országgyűlés a Fidesz által készített békehatározatot is.

Egyelőre még nem döntötték el, ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármesterjelöltje. Az ársapkák mellett is kiállt, a kormány továbbra is folytatni fogja az infláció mérséklésére hozott intézkedéseit, nyáron ugrásszerű csökkenésre számít.

Hétfőn szavaznak a finnek NATO-csatlakozásáról az Országgyűlésben, Gulyás reméli, hogy hamarosan a svédek kérdésében is sikerül megegyezniük. Reális, hogy ez még tavasszal megtörténik.

Azt is mondta, hogy ők mindent megtettek, amit a Bizottság kért Magyarországtól az uniós forrásokért, de szerinte a Bizottság nem jár el a jogszabályok szerint.

A miniszter szerint nincs semmilyen jogi alapja annak, hogy továbbra is csúszik a pénz.

A szigorúbb gyermekvédelmi törvény legkésőbb nyáron érkezik.

Április 30-ig tartanak a jelenlegi árstopok, a meghosszabbításokról 1-2 héttel korábban fognak dönteni.

Arról is beszélt, hogy tiszteletben tartják azoknak az orvosoknak a döntését, akik a Magyar Orvosi Kamarában akarnak maradni. Eddig ezt 22 ezer orvos jelezte.

Szerinte nagymagyarországos zászlót is be lehet vinni a stadionokba.

Kérdésre azt is elmondta, hogy mivel a nemzetbiztonsági szervek egyelőre nem jelezték, hogy kockázatos lenne a TikTok, ezért a kormány még nem foglalkozik a kérdéssel.

Szili Katalin pozícióváltásában sem lát problémát. Szili ugyanis lemondott a miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, hogy megtarthassa kuratóriumi tagságát, de utána kinevezték miniszterelnöki főtanácsadónak.

Szerinte azért nem változtatnak az Ukrajnával kapcsolatos politikán, mert az ukránok sem változtatnak a kisebbségekre vonatkozó nyelvtörvényen.

Azt is mondta, hogy a magyar lakosság halálozási rátája ellen rendszeresen szűrővizsgálatokra, mozgásra és egészséges táplálkozásra van szükség.

Az Erasmus-ügyben egyelőre még nem született megállapodás. Úgy gondolja, a magyar állam jól járt a Vodafone- és a Yettel-ügyletekkel is.

Arról is beszélt, hogy május végéig van idejük módosítani a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokat, hogy külföldi szervezetek ne tudjanak finanszírozni a jövőben.

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsról azt mondta, hogy Magyarországon nem lehet letartóztatni az orosz elnököt, nincs itt kihirdetve a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye. Ez azért van, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény szerint. Úgy gondolja, hogy ez a háború eszkalációjához vezet.

Szerinte nincs ellentmondás abban, hogy a háború kitöréséért Oroszországot tartja felelősnek a magyar kormány, de a következményeiért az uniós szankciókat.

Azt mondta, Európa "lábon lőtte magát" a szankciókkal.

Az Erasmus-üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal de egyelőre nem született megegyezés. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumi tagjai ne maradjanak örökké ebben a pozícióban.

Abban sem volt probléma szerint, hogy Orbánék tavaly nyáron 5,5 millió forintért szálltak meg Bécsben ahelyett, hogy inkább hazajöttek volna.

Megkérdezték azt is, hogy mikor megy a miniszterelnök Ukrajnába, amire az volt a válasz, hogy akkor, ha értelme van, eredmények lesznek például a kárpátaljai kisebbségek ügyében.

"Ha egy szurkolótól kapnék egy ilyen sálat, semmiképpen sem tépném le magamról" - válaszolta arra a kérdésre, hogy elmenne-e egy magyar-román focimeccsre egy nagymagyarországos sálban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Jelentős fordulat jön hétfőn az időjárásban
Záporok, zivatarok érkeznek erős széllel. A hét második felére azonban már 30 fok körül lesz a hőmérséklet.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. június 04.


Link másolása

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn napközben fokozatosan növekszik, vastagszik a fátyolfelhőzet, főként a Dunántúlon lesz erősen felhős az idő, míg a legtöbb - szűrt - napsütés északkeleten várható. Estig az ország délnyugati felén vastagszik meg a felhőzet.

Kora délutánig inkább csak délnyugaton, estig az ország délnyugati felén több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar is.

A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon azonban ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.

Kedden és szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhőzet mellett helyenként több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, bár többfelé várható eső, záporeső, zivatar. A délkeleti szél néhol megélénkül, zivatar térségében megerősödhet. Hajnalban 10-16, délután 19-26 fok valószínű, a tartósabban csapadékos tájakon lesz a hűvösebb.

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve fátyolfelhőzet mellett helyenként több-kevesebb napsütés is várható, de összességében több helyen számítani lehet esőre, záporesőre, zivatarra. A keleti, délkeleti szelet néhol élénk, zivatarban erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 9-16, a maximum 20 és 28 fok között valószínű, a tartósabban csapadékos vidékeken lesz a hűvösebb.

Pénteken az erőteljes gomolyfelhő-képződés és a fátyolfelhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, csak szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Az északkeleti szelet sokfelé élénk, zivatarban erős széllökések kísérhetik. Hajnalban 11-16, a délutáni órákban 23-29 fokot mérhetnek.

Szombaton

a gomoly- és fátyolfelhők mellett akár több órára kisüthet a nap, de elszórtan kialakulhat zápor, zivatar is, átmeneti szélerősödéssel.

A minimum-hőmérséklet 11-17, a csúcsérték 23 és 29 fok között valószínű.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre van kilátás, elszórtan záporral, zivatarral. A szél legfeljebb zivatar környékén erősödik meg. A hajnali 11-17 fokról délutánra 24 és 30 fok közé melegszik fel a levegő.

(Forrás: MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Orbán Viktor: „Sohasem voltunk hajlandóak részt venni a saját temetésünkön”
A kormányfő a trianoni békeszerződés évfordulója kapcsán arról beszélt, „sokan jelentkeztek már, hogy szívesen elföldelnék Magyarországot”.

Link másolása

„Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs. Ez a törvény” - írta a Fidesz a Facebook-oldalán vasárnap, a trianoni békeszerződés évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján. A nagyobbik komránypárt szerint „az elmúlt 13 évben bebizonyítottuk a szomszédainknak, ha a magyar nemzetrészek életereje összeadódik, az nemcsak nekünk jó, hanem nekik is”.

A bejegyzésben megosztott videón Orbán Viktor arról beszélt: sokan jelentkeztek már, hogy szívesen elföldelnék Magyarországot. A kormányfő szerint ebben volt, akit a haszonszerzés vezetett, és „volt, aki mindig is gyűlölte a magyarrokat”.

„Ők kapaszkodtak össze, hogy eltüntessenek benünket a föld színéről. De mi makacs népség vagyunk, sohasem voltunk hajlandóak részt venni a saját temetésünkön”

- mondta Orbán. Szerinte a dédapáink sem adták föl, „nem térdeltek le, és nem kértek kegyelmet”, talpon maradtunk és kibírtuk.

„Jól mondták száz évvel ezelőtt: mi még ott leszünk azok temetésén, akik benünket akartak sírba tenni. Mi, magyarok viszont maradunk, akárhogy fordul is szél” - mondta Orbán, aki azt is hozzátette: teljesítményünk feljogosít benünket a történelmünk folytatására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Mutatjuk a hatos lottó százmilliókat érő nyerőszámait
Telitalálatos szelvény most nem volt, öt számot viszont több mint harmincan eltaláltak. A jövő héten a várható nyereményösszeg 600 millió forint lesz.

Link másolása

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

 • 8 (nyolc)
 • 20 (húsz)
 • 25 (huszonöt)
 • 28 (huszonnyolc)
 • 35 (harmincöt)
 • 45 (negyvenöt).

  Telitalálatos szelvény ezen a héten nem volt.

  Öttalálatosból azonban 33 darab is akadt, az ő nyereményük egyenként 395 285 forint.

  A következő héten várható nettó nyereményösszeg - egy nyertes esetén - 600 millió forint lesz.

  (Forrás: MTI)


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  Kiakadt a kormányfő, mert az elnök felakasztott bábját vitték az ellenzéki tüntetésre Belgrádban
  Eredetileg az általános iskolában és Mladenovac környékén történt mészárlás áldozatainak emléke előtt akartak tisztelegni, ám előkerült Vučić bábja.

  Link másolása

  Ötödször tüntettek Belgrádban az erőszak ellen szombaton, a tüntetést szervező ellenzéki pártok azt kérték a résztvevőktől, hogy hozzanak magukkal virágot.

  Egy hónappal vagyunk a szerbiai vérengzések után, és így adóznak a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában és Mladenovac környékén történt mészárlás áldozatainak emléke előtt.

  Kis gikszer csúszott a békés megemlékezésbe, a virágok mellett ugyanis valaki elhozott egy felakasztott Vučić-figurát is. A szerb elnök nem túlságosan nagy, de azért jól felismerhető bábja miatt például kiborult egy posztban Ana Brnabić kormányfő is.

  A Twitteren arról írt, hogy az ilyesmit hogy lehet elmagyarázni egy gyereknek, így például az ő 4 éves kisfiának.

  Nem nagyon érti a toleráns társadalmat hirdetőket, akik az erőszak ellen tüntetnek, mert közben másokat meg felakasztanának, szerinte ugye, Vučićot, aki másoknak meg mást jelent, „egy barátot, egy apát, egy fiút”.

  Az, hogy másként látnak dolgokat, rendben van, az akasztás viszont nincs rendben, fejtette ki a miniszterelnök.

  Más kérdés, ha a kormányfő nem teszi ki posztban a bábut, sokkal kevesebben szereznek tudomást a felakasztott elnökről, így viszont csak ezt 380 ezren látták. Köztük most ti is:


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: