HÍREK
A Rovatból

Gulyás Gergely: Csak védelmi céllal mennek ki magyar katonák a keleti határra

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy ki kell maradni a háborúból, tehát továbbra sem küldenek fegyvert Ukrajnának.

Link másolása

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország továbbra is tartja magát ahhoz, hogy a fegyverszállításban nem vesz részt, tűzszünet és béketárgyalás kell ahhoz, hogy véget érjen az orosz-ukrán háború. De a NATO-tagállamok felfegyverkezését támogatják, viszont csak védelmi céllal lehet katonákat a keleti határra vezényelni.

Azt is elmondta, hogy

közös uniós lőszerbeszerzésről is tárgyalnak a tagállamok, de Magyarország ezekből nem fog Ukrajnába küldeni.

Jövő héten tárgyalja majd az Országgyűlés a Fidesz által készített békehatározatot is.

Egyelőre még nem döntötték el, ki lesz a Fidesz-KDNP főpolgármesterjelöltje. Az ársapkák mellett is kiállt, a kormány továbbra is folytatni fogja az infláció mérséklésére hozott intézkedéseit, nyáron ugrásszerű csökkenésre számít.

Hétfőn szavaznak a finnek NATO-csatlakozásáról az Országgyűlésben, Gulyás reméli, hogy hamarosan a svédek kérdésében is sikerül megegyezniük. Reális, hogy ez még tavasszal megtörténik.

Azt is mondta, hogy ők mindent megtettek, amit a Bizottság kért Magyarországtól az uniós forrásokért, de szerinte a Bizottság nem jár el a jogszabályok szerint.

A miniszter szerint nincs semmilyen jogi alapja annak, hogy továbbra is csúszik a pénz.

A szigorúbb gyermekvédelmi törvény legkésőbb nyáron érkezik.

Április 30-ig tartanak a jelenlegi árstopok, a meghosszabbításokról 1-2 héttel korábban fognak dönteni.

Arról is beszélt, hogy tiszteletben tartják azoknak az orvosoknak a döntését, akik a Magyar Orvosi Kamarában akarnak maradni. Eddig ezt 22 ezer orvos jelezte.

Szerinte nagymagyarországos zászlót is be lehet vinni a stadionokba.

Kérdésre azt is elmondta, hogy mivel a nemzetbiztonsági szervek egyelőre nem jelezték, hogy kockázatos lenne a TikTok, ezért a kormány még nem foglalkozik a kérdéssel.

Szili Katalin pozícióváltásában sem lát problémát. Szili ugyanis lemondott a miniszterelnöki megbízotti tisztségéről, hogy megtarthassa kuratóriumi tagságát, de utána kinevezték miniszterelnöki főtanácsadónak.

Szerinte azért nem változtatnak az Ukrajnával kapcsolatos politikán, mert az ukránok sem változtatnak a kisebbségekre vonatkozó nyelvtörvényen.

Azt is mondta, hogy a magyar lakosság halálozási rátája ellen rendszeresen szűrővizsgálatokra, mozgásra és egészséges táplálkozásra van szükség.

Az Erasmus-ügyben egyelőre még nem született megállapodás. Úgy gondolja, a magyar állam jól járt a Vodafone- és a Yettel-ügyletekkel is.

Arról is beszélt, hogy május végéig van idejük módosítani a kampányfinanszírozásra vonatkozó szabályokat, hogy külföldi szervezetek ne tudjanak finanszírozni a jövőben.

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancsról azt mondta, hogy Magyarországon nem lehet letartóztatni az orosz elnököt, nincs itt kihirdetve a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye. Ez azért van, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény szerint. Úgy gondolja, hogy ez a háború eszkalációjához vezet.

Szerinte nincs ellentmondás abban, hogy a háború kitöréséért Oroszországot tartja felelősnek a magyar kormány, de a következményeiért az uniós szankciókat.

Azt mondta, Európa "lábon lőtte magát" a szankciókkal.

Az Erasmus-üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy folynak a tárgyalások az Európai Bizottsággal de egyelőre nem született megegyezés. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumi tagjai ne maradjanak örökké ebben a pozícióban.

Abban sem volt probléma szerint, hogy Orbánék tavaly nyáron 5,5 millió forintért szálltak meg Bécsben ahelyett, hogy inkább hazajöttek volna.

Megkérdezték azt is, hogy mikor megy a miniszterelnök Ukrajnába, amire az volt a válasz, hogy akkor, ha értelme van, eredmények lesznek például a kárpátaljai kisebbségek ügyében.

"Ha egy szurkolótól kapnék egy ilyen sálat, semmiképpen sem tépném le magamról" - válaszolta arra a kérdésre, hogy elmenne-e egy magyar-román focimeccsre egy nagymagyarországos sálban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Szeretet kerületünk” – 12 mondatban 11 helyesírási hibát vétett a fideszes jelöltként induló iskolaigazgató
Lernyei Ákos annak a XX. kerületi iskolának vezetője, amelynek közelében meghalt egy 9 éves kisfiú 2023 októberében, miután egy teherautó nekiment a kőkerítésnek, ami a gyerekre borult.

Link másolása

Szürreális szórólappal vágott neki az önkormányzati kampányának Lernyei Ákos. Lernyei a XX. kerületi Gyulai István Általános Iskolának igazgatója, saját vallomása szerint 1981-ben frissen végzett tanítóként került Pesterzsébetre. Ehhez képest a szórólap, mellyel kampányát indítja,

11 helyesírási hibával talán rekorder saját műfajában.

A 444-nek egy olvasó küldte be a szórólapot. „A szöveg tartalma, illetve a választási ígéretek (?) már önmagukban megmosolyogtatók, azonban első olvasásra is szemet szúrt a helyesírási hibák mennyisége. Bár nem vagyok nyelvész, de a 12 mondatban 11 (!!!) helyesírási hibát/elgépelést találtam, nem beszélve a teljesen logikátlan mondatszerkezetekről” – írta az olvasó, aki nem volt rest, és akkurátusan kijavította az irományt.

Már csak az a kérdés marad, a tanító bácsi hogyan értékelné ezt a teljesítményt?

Erre azért is nehéz választ kapni, mert Lernyei közösségi oldalán, annak ellenére, hogy egy állami közoktatási intézmény első embere, csupán politikai, kormánypárti bejegyzések olvashatóak.

Az ominózus szórólap itt tekintkető meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Gáspár titkos megbízatása – a minisztériumok és Orbán Viktor kabinetirodája is cáfol
Nincs semmiféle megbízatás, Orbán Gáspár csak családtagként látogathat a Karmelitába – állítják az illetékesek.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Tegnap írtuk meg a VSquare alapján, hogy saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának.

A hír szerint a miniszterelnök fia a Karmelitában irodát is kapott.

A külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részleg a hét minden napján nonstop felügyeli majd a válsághelyzeteket. Névtelen forrás szerint Orbán Gáspár hivatalosan is vállalta volna a megbízást, de apja, tartva a felháborodástól, kizárólag informális felhatalmazást adott neki az új nemzetbiztonsági szervezet felállítására.

Ezt cáfolják a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyaránt.

Állításuk szerint Orbán fia kizárólag csak családtagként léphet be a miniszterelnök irodájába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Börtönnel fenyegette meg Magyar Pétert a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője
Hivatalának nincsen semmilyen jogköre, csupán a nyilvánossághoz fordulhat. Az ügyben – mint több más hasonlóban – előkerült Bajnai Gordon volt miniszterelnök neve is.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője tegnapi bejegyzésében Magyar Péterről írt. Pontosabban arról, hogy „Magyar Péter a mai napon tegeződve megszólított, holott én nem ismerem személyesen, soha nem találkoztam vele

Ezután nem is annyira burkoltan megfenyegette Magyart:

„Szeretném ugyanakkor felhívni a figyelmét, hogy a magyar törvények mindenkire vonatkoznak, azok pedig világosan kimondják, hogy amennyiben egy jelölt vagy jelölő szervezet tiltott külföldi támogatást használ fel, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Lánczi a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, hogy a Magyar Péter-féle Talpra, magyarok! estében

vélhetően ugyanaz a kör igyekszik majd befolyásolni a júniusi önkormányzati képviselő-választás, valamint az európai parlamenti választás eredményét, amely a 2022-es országgyűlési voksolással összefüggésben is tett ilyen kísérletet”.

A Magyar Nemzet április 18-án megjelent cikke szerint ugyanis a Magyar Péter-féle Talpra, magyarok! nevű mozgalom mögött is a Bajnai Gordon-féle datadatos csoport áll.

A Datadat ügyvezetője, Szigetvári Viktor így reagált a lap cikkére: „Szemben a Magyar Nemzet megjelent hazug állításával, sem a Datadat Professional Kft., sem a korábbi Datadat GmbH jogutódja nem áll üzleti kapcsolatban sem Magyar Péterrel, sem pedig más, hozzá kapcsolható párttal vagy egyesülettel.

Minden más ezzel ellentétes állítás hazugság.

Lánczi Tamás ettől függetlenül közölte, hogy külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja alapján a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálatot indított.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal azonban nem hatóság, csupán javaslatokat tehet, eljárási jogköre nincsen.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


Nagy Ervin: A politika nem tud úgy közénk állni, hogy ne ugorjak bármikor tűzbe az apámért
A színész elmondása szerint apja imádja Orbán Viktort, akinek egy személyes találkozó után lett rajongója. Még a Fideszbe is belépett.

Link másolása

A Magyar Péter mellé állt színész, Nagy Ervin Köböl Anita A Nő háromszor című műsorában ad interjút péntek este az ATV-n, amiből most a 24.hu tett közzé egy rövid ajánlót.

„Itt, ezt az országot kell megváltoztatni, mi lesz, ha mindenki elmegy… akkor ki marad?” – magyarázta a színész a közéleti szerepvállalásait.

Nagy Ervin személyes élményeket is megosztott, amikor apjával folytatott, heves politikai vitáit idézte fel:

„Imádta Orbán Viktort. Fociedzőként egyszer találkozott vele: az ellenfélben játszott a Viktor, a Felcsútban.

eghívta egy sörre a szünetben, dumcsiztak öt percet, apám meg elalélt, hogy milyen emberközeli… Ne felejtsük el, hogy nagyon képességes és tehetséges ember. Ott apukám nagyon akart ebben hinni.

A fater, mikor bukott a Fidesz, belépett. Bement és belépett a pártba. Ilyen típusú manusz.”

A Nagy család nagy politikai vitáiban a színész szerint kő kövön nem marad, viszont könnyen is békülnek, a vitáik általában így végződnek:

„Apa, csinálsz egy kávét? A politika nem tud úgy közénk állni, hogy ne ugorjak bármikor tűzbe az apámért.”

Az interjú péntek este 20.45-től tekinthető meg az ATV-n.

Link másolása
KÖVESS MINKET: