HÍREK
A Rovatból

„Gondold végig, hogy mi az a matematika, ami megéri” – Fideszes politikus próbált megvesztegetni egy kutyapártost, ötmillió forintot ajánlott fel

A választási matematika miatt a Fidesznek jól jönne, ha sok ellenzéki jelölt indulna a XVIII. kerületben. Ha megoszlanak a szavazatok, befut a Fidesz, és ez úgy tűnik simán megér ötmilliót.

Link másolása

Aleva Márta a Magyar Kétfarkú Kutyapárt politikusa és a Válasz Online megmutatta azt, hogy hogyan zajlik a Fidesz választások előtti „helyezkedése”. Alevától Lévai István Zoltán fideszes jelölt kért találkozót, hogy felvázolja neki, hogyan segítené őt, ha elindulna az önkormányzati választáson. Persze nem azért, hogy megnyerje,

hanem azért, hogy széthúzza az ellenzéki szavazókat, s így a fideszes jelölt kerülhessen ki győztesen.

Aleva színleg belement a megbeszélésekbe, csupán azért, hogy segítsen fényt deríteni az eddig is sejtett fideszes manőverekre. A Válasz Online fotósa is a megbeszélés helyszínén tartózkodott és dokumentálta is a találkozót. És hogy a lényeg se vesszen el, a beszélgetésről hangfelvétel készült.

Május 31-én kereste meg Lévai a kutyapártost, érdeklődött, hogy akar-e indulni a kerületben a jövő évi önkormányzati választásokon. Bár Aleva először kitért a válasz elől, de aztán színleg belement egy felajánlott találkozóba, ahogy mondta erről:

„Arra gondoltam, elmegyek és megtudom, mennyi egy MKKP-s jelölt ára”

Íme néhány részlet a beszélgetésvől:

Lévai: Polgármester szeretnék lenni. És én azt tudom: ha nem lesz ilyen meg olyan ellenfél még, ha csak én leszek meg a Szaniszló, akkor vesztek. Neki van 55-60 százalék esélye. ... Viszont ha van egy Kutya ellenfél… Van egy… A Mi Hazánk az biztos el fog indulni, tőlünk függetlenül is…

Aleva: A Mi Hazánk nem tőletek visz el a szavazatokat?

Lévai: Erről megoszlanak a kutatások. Én mindig azt gondolom, hogy igen… Most nálunk a központban azt mondják, hogy jobb a Mi Hazánk, ha van, mint ha nincs.

Lévai végül így foglalta össze a stratégiáját:

„Ami ténylegesen szavazatot hozhat, az a Mi Hazánk, a Kutya, meg az ellenzék”

Majd elkezdték letisztázni Aleva indulásának anyagi hátterét. Ezen a ponton derült az is ki, hogy bár a Fidesz gazdag párt, de a jelölteknek kell „kalapozni vállalkozóktól”. Rögtön fel is ajánlott Alevának egy vállalkozót, aki anyagi bázisa lehet a kutyapártos indulásnak:

Lévai: ... Van néhány ember a környezetemben, vállalkozók, akik segítenek engem. Régóta ismerem őket. Az egyik barátom a (…)-nak az egyik tulajdonosa, ott lakik a kerületben, ha őneki megmondom, hogy segítsen benneteket, akkor ti leültök – én ki is maradok ebből. De akkor tudnánk szponzort szerezni. Ez egy döntés kérdése.

Néhány eddig is sejtett fideszes kampánytrükkre is fény derült:

Lévai: Csináltunk egy oldalt. Nem fideszesként csináljuk, hanem… Az a neve, hogy Mizu18. Ez az oldal most már ott tart, hogy… (…) év végére ez ilyen 15 ezer körül lesz. Ide bármit föl tudtok rakni.

Aleva: Hogyan éred el, hogy ennyi követőd legyen?

Lévai: Fizetett hirdetéssel. (…) Benne van már másfél-kétmillió. Heti egy szponzoráció. (…) Van egy csomó csoport még, azokba is tudtok jönni. A helyi ismertségetek meglesz...

...

Lévai: ... Gondold végig, hogy mi az a matematika, ami megéri, mi az, amiért szívesen csinálod. Az összes többi logisztikai dologban simán tudok segíteni.

Végül a „matek” úgy jött ki, hogy Aleva ötmilliót „kért” az indulásért. Lévei „korrektnek” nevezte az összeget.

Lévai: Mondd meg, hogy hova...

Aleva: Lehet úgy is, hogy havonta találkozunk és a kezembe nyomod. Tényleg, így is lehet.

(...)

Lévai: Akkor két út van. Az egyik, hogy akkor megmondod, hova kell ezt befizetni vagy átutalni. A másik verzió pedig az, hogy havonta akkor találkozunk.

A fényes együttműködés helyett most egy jól bizonyított korrupciós vádat hozott össze maga ellen Lévai István Zoltán.

A Válasz Online a hangfelvételt egyelőre nem hozta nyilvánosságra, azt abban az esetben teszik közzé, ha a fideszes jelölt tagadni próbálja a történteket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Itt vannak az adatok: Rengeteg szavazót vesztett a Fidesz a kegyelmi botrány miatt
Csökkent a támogatottságuk és nőtt a bizonytalanok száma is. A szakember szerint jelentős mértékben, főleg ilyen rövid idő alatt.

Link másolása

Sokkolta a Fidesz-tábort az elnöki kegyelem és a pedofilbotrány. Azonnal csökkent a kormánypárt támogatottsága és nőtt a bizonytalanok száma. Ez derült ki a Publicus Intézet kutatásából - írja a Népszava.

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője a lapnak elmondta, hogy a február 13. és 20. között végzett felmérés alapján a magyarok 70 százaléka helyesnek tartotta, hogy a botrány után lemondott posztjáról az államfő.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2-3 százalékponttal csökkent a Publicus előző, januári méréséhez képest, ami 150-225 ezer választó elvesztését jelenti. A bizonytalanok száma ugyanennyivel növekedett, minden más lényegében változatlan maradt

– mondta el Pulai András.

A szakember szerint ez a népszerűségvesztése nagyon jelentős ilyen rövid idő alatt. De az, hogy lesz-e további vesztesége a kormányzópártnak, az attól is függ, hogy mennyire sikerül a dolgot napirenden tartani - írja a lap.

A Fidesz még mindig magasan vezet, de ha az ellenzék összefogva indulna az EP-választáson, akkor már döntetlenhez közeli lenne az állás - véli Pulai.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Tölgyessy Péter: Novák Katalin volt Orbán Viktor első számú utódjelöltje
A politikai elemző a Partizánban azt mondta, nem csekélység volt a köztársasági elnököt beáldozni, de Orbán Viktor az egyetlen, aki nem lecserélhető, ha kell, mindenki odadobja magát a felé érkező golyó elé.

Link másolása

Tölgyessy Péter szerint a miniszterelnök vezéráldozatot hozott azzal, hogy Novák Katalin lecserélése mellett döntött. Őt ugyanis éveken keresztül építették fel, hogy melegséget sugárzó, mosolygós, szeretni való köztársasági elnökké váljon, akinek jelentős hatása volt a Fidesz saját közönségére. Volt egy munkamegosztás a miniszerelnök és Orbán Viktor között, akár nemzetközi szinten is, amit tudatosan, komoly munkával építettek fel.

Az elemző szerint hatalmas lehetett az ijedtség, ha őt beáldozták. Annál is inkább, mert hihetetlen ambíctó volt Novák Katalinban, Orbán Viktor elsőszámú utódjelöltjének tekintették.

„Az én megítélésem szerint az első számú utódjelölt volt”

- fogalmazott a Partizánban Tölgyessy Péter.

Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy utódlási helyzet lenne a Fideszben, Orbán Viktor elképesztően jó állapotban van, és akár még 30 év is benne van. „Az ilyen rendszerekben általában halálig kitart a vezető.” És nincs túl nagy jelentősége, hogy kire mutat rá a vezér.

Ugyanakkor úgy látja, „mintha kibillent volna az egyensúlyából a miniszerelnök”. Megingott. Ez az ügy nagyon mélyen érintette a Fidesz közönséget. Egy polarizált országban nem sokat számít, mit gondolnak az ellenzékiek, de az igen, hogy mit gondol a saját tábor.

„Az is világos, hogy ebben a rendszerben mindenki lecserélhető, kivéve a miniszterelnököt. Tehát ha ővele baj történik, bármilyen természetű baj, akkor vége a rendszernek. Éppen ezért önfeláldozóan mindenki odadobja magát a felé érkező golyó elé is”

– mondta a műsorban.

VIDEÓ: Tölgyessy Péter a kegyelmi botrány hatásairól


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Tölgyessy: Magyar Péterben semmi sincsen, az ellenzéki véleményeket mondja fel
A politikai elemzőt Magyar Péterről is kérdezte Gulyás Márton a Partizánban. Azt mondta, Simicska Lajos nagyságrendekkel fontosabb szerepet játszott a rendszerben, mégis csak egy epizód volt.

Link másolása

„Én ezt már betegségtünetnek tartom, ami körülötte zajlik" - mondta Tölgyessy Péter Magyar Péterről a Partizánban.

A politikai elemző szerint ha kimennénk az utcára, és megkérdeznének egy ellenzékit, mit gondol a Fideszről, pontosan ugyanazt mndaná, amit Magyar Péter.

„Ebben semmi nincsen, az ellenzéki közvélemény mondatait mondja fel. A nagy eltérés, hogy ezt olyan valaki mondja, aki egy második, harmadik vonalbeli fideszes politikusnak volt a férje, és körülbelül nyolcadik vonalbeli állásokat töltött be a rendszerben.”

Magyar Péter azt mondja, hogy visszaélések történtek a Fidesz rendszerben, de arról nem beszél, ki követte el, hogyan, miként. Azt, hogy visszaélések történnek Magyarországon, még a Fidesz szavazók is így gondolják, van, aki szerint ez a világ természetes rendje.

„Ezt inkább betegségtünetnek tartom. Azt jelzi, hogy az ellenzéki szavazókban óriási vágy van, hogy kimondjuk végre, hogy ez szörnyű, ez elviselhetetlen. És egy volt fideszes mondja nekik, hát ez egy hős, ez egy isten. De semmit nem mond azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezt a szerencsétlen országot kormányozni. És semmiféle konkrétumot nem mond.”

Tölgyessy Péter szerint "láttunk már karón varjút", Simicska Lajos százszor fontosabb volt, mondott mindefélét, igazán lehetett a tarsolyában valami, ugyanabba a középiskolába járt, mint Orbán Viktor, közvetlen harcostársa volt, és mégsem atombomba robbant, csak egy átmeneti felbuzdulás következett.

A csodába hisz az ellenzék, hogy az égből jön valami, és megoldja a dolgot. De nem csodavárás kellene, hanem arra válaszolni, "én mit tudok tenni."

VIDEÓ: Tölgyessy Péter a kegyelmi botrány hatásairól


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
49 ingatlant kapott a református egyház az államtól ingyen, miután Balog Zoltán lett az egyházfő
Az egyház így 2,5 év alatt 13 milliárd forint értékben kapott ingatlanokat, míg az azt megelőző években jóval kevesebbet.

Link másolása

Balog Zoltán református püspök egy hete mondott le a zsinat elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy ő is támogatta Novák Katalin kegyelmi döntését a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese részére. Ám a püspöki tisztségét megtartotta.

Egy egyházi vezető azzal védte meg, hogy „ha Balog jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, akkor legyen jó most a nehezebb időkben” - írja a 24.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy Balognak jó kapcsolata volt a kormányzattal, és ennek érezhető hatása is volt. A Párbeszéd tavaly adatigénylést adott be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, hogy megtudja, milyen ingatlanokat kapott az egyház ingyenesen 2010-től.

Eszerint Balog előtt 11 év alatt 8 állami ingatlant kaptak. Majd 2,5 év alatt (2023 augusztusáig) 49 állami ingatlant kapott a református egyház.

Így összesen 13 milliárd forint értékben kaptak ingatlanokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk