hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Felhívott, hogy a kicsit ki fogják szedni, őt meg el fogják altatni, és lélegeztetőgépre rakni” – férjek, akik a koronavírus miatt veszítették el várandós feleségeiket

Néhány hét különbséggel élte át ugyanazt a tragédiát az a három férfi, akik a koronavírus miatt veszítették el várandós feleségüket. Most a Fókusznak beszéltek a tragédiáról.

Link másolása

hirdetés

Néhány hét különbséggel élte át ugyanazt a tragédiát az a három férfi, akik a koronavírus miatt veszítették el várandós feleségüket. Mindhárom esetben megmentették az újszülötteket az orvosok, ma már otthon növekednek. Az apák pedig egyszerre próbálnak felocsúdni a sokkból, miközben teljesen új szerepeknek kell megfelelniük. A három férfi a Fókusznak beszélt a tragédiáról.

Kitti és Tamás nemrég vett egy családi házat, az volt az álmuk, hogy ide költöznek majd a belvárosi panellakásukból két nagyobbik gyermekükkel és születendő kislányukkal. Tamás azt mondja, csak egymásnak éltek. Ebbe a békés burokba rontott be egyik napról a másikra a koronavírus. Pedig vigyáztak magukra: 7 és 9 éves lányaikkal legfeljebb a közeli erdőbe mentek sétálni.

"Sajnos ezzel a vírussal is úgy voltunk, hogy ha el is kapjuk, túlesünk rajta"

- mondta a Fókusznak Tamás.

Még akkor sem ijedtek meg, amikor mindkét szülőn jelentkeztek a tünetek, csakhogy az akkor a terhessége 30. hetében lévő Kittinél valahogy nem akartak enyhülni.

"Azt nem szerettem, hogy ott van mellettem, és ott köhög, és én nem tudok rajta segíteni. Mikor bement a sürgősségire, már akkor megnyugodtam, hogy na akkor végre legalább már jó kezekben van. Szegény összepakolt, ugye nő, tehát rendbe szedte magát, sose felejtem, ahogy ott fésülködik, minden...és aztán elment. Pedig alig bírt járni is, tehát alig bírt lemenni"

- meséli Kitti férje.

hirdetés

Kitti ekkor már annyira rosszul volt, hogy a kórházban gyorsan léptek az orvosok: másnap császármetszéssel világra hozták Petrát.

"Felhívott, hogy a kicsit ki fogják szedni, őt meg el fogják altatni, és lélegeztetőgépre rakni. Ekkor kezdett el búcsúzkodni, annyit mondott, hogy szeressem a lányainkat, és nősüljek meg"

- mondja a megtört férfi.

Kitti még egy pillanatra találkozott Petrával. Az édesanya ezután már folyamatosan hol jobban, hol rosszabbul volt, miközben a kis Petra szépen fejlődött az újszülött osztályon. Kitti keringése rövid időn belül összeomlott, műtüdőre kellett kapcsolni.

A kicsi hazamehetett, de Kittiről egyre rosszabb hírek érkeztek. Végül jött a rettegett hívás: a 37 éves anya szervezete nem bírta tovább.

"Ezt a telefont nem várja senki szerintem soha. És, ahogy az orvos azt mondja, hogy várható volt...ez nekem borzasztó...én nem vártam"

- fogalmazott Tamás.

Gábor és Erika élete is meseszerű volt, harmadik gyermeküket várták. Szenvedélyes, vibráló szerelem volt az övék Gábor szerint. A 35 éves felesége makkegészséges volt, harmadik várandóssága komplikációk nélkül zajlott. Nyaralni sem mentek, vigyáztak egymásra, valahogy mégis elérte őket a járvány. Erika is beteg lett, és szinte pontról pontra úgy romlott az állapota, mint Kittinek. Ő is kórházba került és egyre rosszabbul lett.

"Akkor azért már volt olyan üzenete, hogy most már nagyon fél. És utána volt olyan üzenete, hogy de ő itt nem fog meghalni...és akkor 18-án este megírta, hogy lélegeztetőgépre teszik, és 19-én éjszaka megírta, hogy császár. És ez volt az utolsó üzenete, hogy császár. Ő nem látta Borókát"

- mesélte megtörten Gábor.

"Az a kreatív energia, az a családösszetartó erő az ő volt, az nem pótolható. Nyilván igyekszem, igyekszünk a gyerekeknek egy biztonságos környezetet teremteni. Én tudok dolgokat csinálni mechanikusan, ki tudom rakni a gyereknek a vitamint, de úgy nem tudom kirakni, ahogy ő kirakta"

- fogalmaz Gábor.

A mindig mosolygós Zsuzsa is már nagyon várta második gyermekét. A budapesti óvónő a terhessége 30. hetében járt kisfiával, amikor elkapta a koronavírust. Saját maga hívta ki a mentőket, mert érezte, hogy baj lesz. A 30. hétben császármetszéssel világra jött Tamás, de édesanyja már nem jöhetett haza a kórházból.

"Minden jól alakult, és ezért nem is értem, hogy pont miért történt meg ez a tragédia, hogy már most, mikor minden összejött neki akkor kellett ennek bekövetkeznie"

- mondja Zsuzsa férje, Tamás. Zsuzsa utolsó üzenetei, jegyzetei még a mai napig kint vannak a konyhaajtóra szerelt táblán.

Az örökös előretervezés, a mindenre kiterjedő figyelem, és az az ösztönös anyai gondoskodás, amire csak ők voltak képesek - ez az, ami rettentően hiányzik mindhárom férjnek. Tamás most sorstársakat keres, hogy együtt kibeszéljék, min mentek keresztül. Sokan már fel is keresték, például Gáborral is tartja a kapcsolatot. Abban bízik, hogy a rengeteg új feladatot, a mindennapi problémákat és a szívfacsaró gyászt sok beszélgetéssel át lehet vészelni.

VIDEÓ: A Fókusz riportja



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

„A miniszterelnök gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket”

Nyilatkozott László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a légiirányítók rendeletben betiltott sztrájkjával kapcsolatban.
Forrás: 24.hu , Fotó: TobiasRehbein képe a Pixabyen - szmo.hu
2021. július 28.


Link másolása

hirdetés

A légiirányítók határozatlan idejű sztrájkra készültek. Ennek oka, hogy a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet kevesli a három évre, 2021 és 2023 között elosztott, összesen 15 százalékos béremelést. Az esetről már beszámoltunk egy korábbi cikkünkben.

A kormányzat hallgat, nem meglepő módon. László Zoltán szerint egy olyan országban, ahol a munkavállalók jogai amúgy is kifejezetten sérülékenyek, a rendeleti tiltás biztosan nem megfelelő eszköz.

Felháborított bennünket a hír. Magyarországon már így is eléggé korlátozottak a sztrájkjogok. A veszélyhelyzetre tekintettel, a rendeleti kormányzás lehetőségével élve uniós alapjogot töröltek el egyik pillanatról a másikra. A szakszervezetek számára elfogadhatatlan egy ilyen döntés. A magyar miniszterelnök a külföldi tulajdonosnak kedvezve gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket.

Orbán Viktor honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva emelte bele a sztrájktörvénybe a tilalmat. Az, hogy pontosan mit értettek ezalatt, arra még várjuk a választ a kormányszóvivőtől, illetve a Miniszterelnökségtől.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Mégsem adja ki az orosz és a kínai vakcina engedélyezésének dokumentumait az OGYÉI

Inkább folytatják a pert a Transparency International Magyarországgal, de nem hozzák nyilvánosságra a kért dokumentumokat.

Link másolása

hirdetés

Hiába ígérte meg a bíróság előtt, mégsem adta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz valamint a kínai koronavírus-vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait - írja a Népszava.

A Transparency International (TI) Magyarország még februárban kérte ki a Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagának engedélyezésével kapcsolatos iratokat. Ligeti Miklós, a szervezet jogi ügyvezetője a lapnak azt mondta,

az OGYÉI előbb 90 nappal meghosszabbította a kérdésekre adandó válasz határidejét, aztán egyszercsak közölte, hogy ezek az adatok üzleti titkoknak minősülnek.

Mivel a szervezet szerint az OGYÉI jogsértést követett el, amikor indoklás nélkül kért magának 15 nap helyett 90 napot a válaszadáshoz, ezért úgy döntöttek, hogy várakozás helyett azonnal a bírósághoz fordulnak.

Az OGYÉI képviselője az első tárgyaláson egyezségi ajánlattal élt, felajánlva, hogy kiadják a dokumentumokat, ha szüneteltetik a pert. A jogvédő szervezet képviselője ezt elfogadta, ám az ígért dokumentumok helyett a múlt héten egy újabb levélben az OGYÉI azt közölte, inkább folytatják a pert.

A Transparency International azért kérte ki a kínai és az orosz vakcina engedélyezési dokumentumait, mert a Szputnyik V-oltóanyag a külső szakértők aggályai ellenére, a kormányzat erős sürgetésére kapott felhasználási engedélyt az OGYÉI-től, a Sinopharm oltást pedig egy jogszabály-módosítás után engedélyezték, amely megengedi, hogy a külföldön sok embernél alkalmazott vakcinát a dokumentáció hatósági vizsgálata nélkül is lehessen használni Magyarországon.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Máris itt a negyedik hullám? - Emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja

Beindulni látszik a járvány újabb hulláma, 7 helyszínen észlelhető emelkedés.

Link másolása

hirdetés

A 29. héten a szennyvízminták SARS-CoV-2 eredményeinek országos átlaga ismét emelkedni kezdett, az emelkedő tendencia ellenére a mért koncentrációk egyelőre minden településen alacsonyak. A vizsgált települések közül 7 helyszínen észlelhető emelkedés, az érintett települések Budapest (mindhárom szennyvíztisztító), Miskolc, Pécs, Salgótarján és Szekszárd. A többi település mintáiban emelkedés egyelőre nem mérhető. Derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentéséből.

A negyedik hullámról beszélnek már egy isdeeje a szakértők és a kormány is, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere már két hete említette, hogy a reprodukciós szám (azaz hogy egy ember hány másikat fertőz meg) egy környékére emelkedett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

DK: A kormány semmit nem tanult a kínai vakcina kudarcából

Vonják vissza a felelőtlen és veszélyes ajánlást - kéri az ellenzéki párt, szerintük a kormány most azt kockáztatja, hogy a jövőben azok se legyenek védettek, akik eddig hatásos vakcinát kaptak.

Link másolása

hirdetés

Vonják vissza a felelőtlen és veszélyes ajánlást! - üzeni a Demokratikus Koalíció a koronavírus elleni oltásokról szóló új kormányjavaslat után.

Mint azt mi is megírtuk, engedélyezte a vakcinák keverését az országos tisztifőorvos a harmadik oltásnál. Az oltási munkacsoport vezetője kedden az állami médiának arról beszélt, hogy a harmadik oltásra a hét második felétől lehet majd regisztrálni az EESZT rendszerén keresztül. Az oltásokra vasárnaptól lesz lehetőség.

Az RTL Híradó derítette ki, hogy a kormány a harmadik oltás esetében a vakcinák keverését javasolja az embereknek. Tudjuk, hogy a harmadik oltás azért lett sürgős a kormánynak, mert kiderült, hogy a Fidesz által favorizált kínai vakcina nem elég hatásos. A kormány egyszer már szembement a szakemberekkel, amikor úgy oltott be a kínaival időseket, hogy még a vakcina gyártója is csak 59 év alatt javasolta a beadását.

A kormány most ismét szembemegy a szakértőkkel, hiszen azt ajánlják, hogy aki Pfizert vagy Modernát kapott, az válasszon kínait vagy Astra Zenecát, holott a szakértők szerint erről soha semmilyen kutatás nem készült, ezért nem szabad ilyet tenni.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány semmit nem tanult a kínai vakcina kudarcából. Nem elég, hogy a kutatások szerint a kínai oltást kapott idősek harmada-negyede nem rendelkezik védettséggel, a kormány most azt kockáztatja, hogy a jövőben azok se legyenek védettek, akik eddig hatásos vakcinát kaptak. A DK követeli, hogy a kormány vonja vissza a felelőtlen és a szakemberek által is veszélyesnek tartott ajánlást!

hirdetés

Ki fog lemondani, ha kiderül, hogy nem lett volna szabad 2 Pfizer után kínai oltást adni vagy ha a harmadik oltásként Sinopharmot kapó emberek nem tudnak majd külföldre utazni? Ki fogja vállalni ezért a felelősséget abból a kormányból, amely még soha semmiért nem vállalta a felelősséget, így a kínai vakcina kudarcáért sem?

VIDEÓ: DK, Barkóczi Balázs sajtótájékoztatója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: