Ez messze a legszuperebb egyetemi büfé
Persze nem mértem fel Magyarország összes egyetemi büféjének a kínálatát, de biztos vagyok benne, hogy az Elte BTK udvarában található hely simán lepipálja az összeset. Hát hol máshol kapnak a tanulók például házi készítésű mentás vöröslencselevest, friss, ropogós szendvicset, levendulás csokimousse-t és profi barista kávét ebédre?
A tulajdonos Gábor egyébként egyáltalán nem akar semmilyen másik helyet lepipálni, egyszerűen csak szeret főzni, kísérletezgetni és finom ételeket, italokat kínálni vendégeinek. Ők leginkább a lelkes egyetemisták és a tanári kar, akik eleinte azért furcsállották ezt a nagy igényességet, amit egy suli büféje kínál, most viszont már kígyózik a sor a bejáratnál. Ja, és persze bárki bemehet, nem kell ahhoz eltésnek lenni.
Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született.
"Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.
Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy időről-időre bemutatunk valakit vagy valamit Dóra sikertörténeteiből
A finom kávékat sokszor Bikki Tamás tapasztalt barista készíti, csupa lazasággal, de precíz odafigyeléssel. A fiúk egy ausztrál cégtől választottak kávét (The roasting party), ami azért egyedi, mert hazánkba egyelőre csak ide szállítanak. "Kint Londonban 3,5 év alatt volt időm megkóstolni rengeteg kávét, de ez állt hozzám a legközelebb. A The roasting party-nak is több blendje van (keveréke), én ezt a fűszeres, gyümölcsös, de mégsem túl savas kávét választottam, mert szeretem a gazdag ízvilágot." - meséli Tamás
A kávék mellett az én kedvenceim a szendvicsek, pláne a sajtos rukkolás! (Itt nem a kispórolós, egy szelet savanyú uborkás, fél szelet párizsis minőségre kell számítani.) Azért ez a favoritom, mert a bagettet Gáborék még megkenik a speckó, pestos vajukkal, ami istenien harmonizál a camambert sajttal és a rukkolával. Persze több ízben is találtok szendvicseket.
Aztán ott vannak a levesek (egyébként menüben is lehet szendóval venni, nagyon baráti áron), amiket minden nap frissen készítenek, egyáltalán nem megszokott ízekben! Például: gesztenyés almaleves, burgonya red curry, szilvas- barackos, zöldborsókrém polentával, zöldséges curry...stb.
Persze a sós után jól jön egy kis édes... Akárhányszor mentem a kávézóba, a pult mindig tele volt házi készítésű sütikkel (van gluténmente is), de a hűtőben gyümölcssalátát vagy müzlis joghurtot is lehet találni. Vannak persze állandó, kedvenc kaják, de sok az újítás és a szezonális dolgok is... Gábort ismerve mindig kitalál valamit.
Egyszóval nagyon szeretem ezt a helyet, szívesen ajánlom nektek is. A fiúk hétköznaponként, reggel 8 és este 6 között vannak nyitva, a Múzeum krt 6-8 szám alatt, az Elte BTK területén. A bejárat után az udvaron egyből jobbra kell fordulni, a jegyzetbolt irányába. Itt követhetitek a Műhely Egyetem Cafe-t, így láthatjátok a napi kínálatot is.
Ha tetszett, ajánld ismerőseidnek is!