HÍREK
A Rovatból

Ez lesz a feladata Rácz Zsófiának miniszteri biztosként Navracsics Tibor mellett

Nem kerül messzire az ifjúságpolitikától, a miniszter hasonló munkára kérte fel.

Link másolása

Hosszú interjút adott a Mandinernek Rácz Zsófia, korábbi helyettes-államtitkár, akit Navracsics Tibor nemrég miniszteri biztossá nevezett ki.

Az új megbízatása kapcsán Rácz azt mondta, hogy nem kerül messzire az ifjúságpolitikától, mert Navracsics Tibornak kezdettől fogva tetszett az az országjárás, amit a kinevezése pillanatától csinált, és „ő a területfejlesztést is úgy képzeli el, hogy abban megjelenjenek a helyben élő fiatalok igényei”.

„Arra kért, hogy járjam az országot, gyűjtsem be és csatornázzam be a fiatalok véleményét – például arról, hogy milyen infrastrukturális beruházásokat látnának szívesen”

- mondta a miniszteri biztos. Rácz víziója az, hogy a területfejlesztés eszközein keresztül el tudják érni, hogy a magyar fiatalok azt érezzék: érdemes helyben maradniuk; éljenek akár egy megyeszékhelyen vagy éppen egy zsákfaluban. Azt is hozzátette: mindenképpen szeretne foglalkozni a fiatalok lakhatását érintő kérdésekkel is, ez a téma korábban is szívügye volt.

Az eddigi munkája kapcsán azt mondta,

komoly eredményként értékeli a 25 éven aluliak szja-mentességét,

amivel nagyon sokat dolgoztak, és több olyan része is volt az intézkedésnek, amibe közvetlenül bevonták a fiatalokat.

„Elmondhatták a kritikáikat, beépítettük a javaslataikat. Jó volt látni, hogy valóban be volt csatornázva azok véleménye, akikről szólt az intézkedés, és utána olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy ez egy fiatal életében valós segítséget jelent hónapról hónapra” - mondta.

Rácz Zsófia 22 éves volt, amikor 2019-ben kinevezték ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárnak Novák Katalin alá az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI). Ehhez

törvényt is kellett módosítani, ugyanis addig jogász vagy közigazgatási diploma kellett a poszthoz, Rácz azonban akkor még csak egyetemista volt.

Rácz később követte Novák Katalint a Miniszterelnökséghez, majd a kormányátalakítást követően átkerült a Kulturális és Innovációs Minisztériumba, ahol június közepén felmentették állásából.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Szijjártó látogatása miatt Szlovákia bekérette a magyar nagykövetet
Szlovákia külügyminisztere bekérette a magyar nagykövetet, miután Szijjártó Péter a Szövetség politikusaival együtt több dél-szlovákiai helyszínen is felszólalt, és az „egységes magyar párt” támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Link másolása

Szijjártó Péter szeptember 26-27-én Szlovákiába utazott, és részt vett a a szlovákiai ellenzék, a Szövetség eseményén. Mivel Szlovákiában épp kampányidőszak van, a szlovák külügyminisztérium behívatta Balogh Csabát Magyarország szlovákiai nagykövetét.

Szlovákia külügyminisztere azután kérette be a magyar nagykövetet, miután a magyar külügyminiszter a Szövetség politikusaival együtt több dél-szlovákiai helyszínen is felszólalt, és az „egységes magyar párt” támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

„A nagykövetet arra kérték, tolmácsolja a magyar miniszternek Szlovákia fenntartásait a választási kampányba való beavatkozásával kapcsolatban, és konkrét politikai szubjektumok támogatása miatt”

- közölte a TASR szlovák hírügynökség.

A szlovák külügyminisztérium kommunikációs osztálya szerint „az ilyen cselekedetek túl vannak a diplomáciai kommunikáció normáin”.

Szijjártó szerint semmi kivetnivaló nincs abban, amit tett.

„Mi szurkolunk a Szövetségnek, de nem azért, mert minket a szlovák belpolitikai eredmény érdekelne, hanem azért, mert mi Szlovákiával jó kapcsolatokra törekszünk. A jó szlovák-magyar kapcsolatokban pedig mi mindig erőforrásként és összekötő kapocsként tekintünk a felvidéki magyarságra.”

- mondta Magyarország külügyminisztere.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megvan, mennyi lehet a novemberi nyugdíjemelés, viszont a prémium még 2025-ben is kérdéses
A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülését követően egy órával nemcsak a szokásos közleményét tette közzé, hanem a harmadik negyedéves Inflációs Jelentés két legfontosabb adatát is: a GDP-re és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzésüket.

Link másolása

A jelentés adatai szerint bőven a kormányzat által várt 15 százalék felett lesz az idei éves infláció, az MNB az idén 17,6-18,1 százalékos éves átlagos inflációt vár.

Mivel az MNB szakemberei ilyen adatokkal várják az idei pénzromlási ütemet, ez azt jelenti, hogy

2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra mutatkozik a legnagyobb esély, ami az átlagnyugdíj szintjén havi 4700-5600 forint körüli többletet jelenthet.

Az viszont már régóta nem újdonság, hogy idén esély sem mutatkozik a nyugdíjprémium kifizetésére, ellenben új fejlemény, hogy ez jövőre is meglehetősen kérdéses. Sőt, még a 2025-ös év prémiumát is nagy kérdőjelek övezik.

(via Mfor)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„A mennyországban éreztem magam, de a pokolban kötöttem ki” - Zsoltnak ikrei születtek, de elvesztette a feleségét és másfél éves kislányát
Tőzsér Zsolt és Kadlót Szilvia két éve kapta a nagyszerű hírt, hogy ikreik fognak születni: a pedagógusként tanító leendő édesanya és a párja az egész világot át tudták volna ölelni örömükben. Aztán 2021. november 27-én eljött az idő, de a szüléskor komplikációk léptek fel.

Link másolása

„A mennyországban éreztem magam, de a pokolban kötöttem ki. Voltak rossz gondolataim, de menni kellett előre, erősnek kellett maradnom a kislány miatt”

mondta a Blikknek Tőzsér Zsolt a szörnyű tragédiáról, amit átélt.

Tőzsér Zsolttal és Kadlót Szilvia két éve kapta a nagyszerű hírt, hogy ikreik fognak születni: a pedagógusként tanító leendő édesanya és a párja az egész világot át tudták volna ölelni örömükben.

Aztán 2021. november 27-én eljött az idő: a szüléskor komplikációk léptek fel, és az ikerpár egyike, Zsoltika holtan született, míg a testvérét, az agyvérzést kapó Annuskát újra kellett éleszteni. Közben az édesanya is életveszélyes állapotba került, kilenc nappal később pedig a szervezete feladta a harcot, ő is elhunyt.

"A koronavírus miatt az életemért küzdöttem otthon, amikor november 22-én a párom sem érezte jól magát, ezért az anyukájával bementek az ügyeletre, s nála is megállapították a fertőzést. A várandóssága 34. hetében járt, a lába be volt dagadva, de a babák ultrahangos ellenőrzésén túl nem vizsgálták meg, nem vettek tőle sem vért, sem vizeletmintát. Megfigyelés helyett veszélyeztetett terhesen, vírusosan hazaküldték"

- idézte fel a történteket Zsolt.

"Úgy 17 óráig kihúzta mindkét baba életben, ám fél órával később egyikük meghalt, míg a másikukat, Nusikát újra kellett éleszteni. Zsoltikának hivatalosan nincs is neve, ki sem adták a holttestét, ő hivatalosan nem is létezett..."

– mondta a férfi a lapnak.

"Szilvi ezután élet-halál között lebegett, majd december 6-án leállt a veséje, a mája, és elhatalmasodott rajta a koronavírus-fertőzés. Ebben a kilenc napban már nem tért magához többet. Azt gondolom, az első hibát akkor vétették, amikor nem készült laborvizsgálat, másodjára pedig, amikor öt nappal később nem végeztek rajta azonnal császármetszést.

Nyolc órát volt a halál árnyékában. Úgy talán mindkét baba életben maradhatott volna"

- emlékezett vissza Zsolt.

A férfi közjegyzőn keresztül beadta a vizsgálati anyagot a Nemzeti Szakértői és Kutató Központba. Ha ott megállapítják a mulasztást, büntetőeljárást indíthatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Karmelitában fogadta a szélsőjobbos Marine Le Pent, akivel Brüsszel birodalmi törekvéseiről beszélgettek
Szó esett még a családok, a nemzeti és a keresztény értékek politikai képviseletéről is, amely a magyar kormánypártok és a francia Nemzeti Tömörülés tevékenységének is a középpontjában van.

Link másolása

A miniszterelnök szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés frakcióvezetőjével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

"A tárgyaláson értékelték az erősödő európai jobboldal helyzetét, különös tekintettel a jövő évi európai parlamenti választásokra. A kontinens nemzeti, konzervatív pártjainak közös és erőteljes választ kell adniuk Brüsszel birodalmi törekvéseire, elhibázott gazdaságpolitikájára és migránspárti kezdeményezéseire"

- áll a sajtóközleményben.

Havasi Bertalan azt is elárulta, hogy szó esett még a családok, a nemzeti és a keresztény értékek politikai képviseletéről is, amely a magyar kormánypártok és a Nemzeti Tömörülés tevékenységének is a középpontjában van.

A Nemzeti Tömörülés egy nacionalista, szélsőjobboldali, bevándorlásellenes, globalizációellenes, euroszkeptikus francia párt, amelyet 1972-ben alapítottak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk