HÍREK

„Ez az árstop a kommunista Orbánt idézte” – olvasóink véleménye a hatósági üzemanyagár megszüntetéséről

A többség szerint szükséges volt kivezetni az ársapkát, de sokan úgy gondolják, már korábban itt lett volna az ideje.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden 23 órától megszűnt az üzemanyag-árstop, vagyis mostantól már csak piaci áron lehet tankolni Magyarországon is. Tavaly novemberben vezette be a kormány a 480 forintos hatósági árat a 95-ös benzinre és a gázolajra, az intézkedést pedig többször is meghosszabbította. Az ársapka december 31-ig maradt volna érvényben, ám az elmúlt hetekben kialakult, és főleg az elmúlt napokban kritikussá vált üzemanyag-ellátási helyzet miatt a kormány kénytelen volt azonnali hatállyal kivezetni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az uniós szankciókat tette felelőssé a döntés miatt.

A bejelentés hírére már az ellenzék és a külföldi sajtó is reagált. Szerda reggel olvasóinkat is megkérdeztük arról, szerintük jó döntés volt-e megszabadulni a hatósági üzemanyagártól.

A többség szerint egyértelműen szükséges volt meghozni ezt a döntést, de sokan úgy gondolják, már korábban itt lett volna az ideje. Többen írták azt is, hogy nem a magas üzemanyagárakkal van a gond, hanem a magyar fizetésekkel, amelyek nem követik az áremelkedéseket. Sokan úgy vélik, hogy csökkenteni kellene az üzemanyag áfáját és jövedéki adóját, hogy megfizethető legyen.

Szép számmal érkeztek kommentek a Facebook-posztunk alá, ezekből idézünk most néhányat.

„Nagyon helyes hogy megszüntették az ársapkát. Én örülök neki.”

„Szerintem ez most elkerülhetetlen volt... a kormány sok eddigi elhibázott lépésével van a nagyobb baj, amit pl már Matolcsy is beismert.”

„Nem jó, de szükséges. Árstopot nem lehet sokáig alkalmazni, az egy átmeneti, rövid tűzoltási megoldás.

Az persze más kérdés, hogy a piaci ár bevezetésének ritmusa és időpontja a lehető legrosszabb. Most indult újra Szászhalombatta, jön a karácsony, mi meg beszopjuk. De előtte persze meg kellett várni, hogy gond legyen a kutakon.”

„Be sem kellett volna vezetni. A többivel együtt. És akkor talán nem lenne hiány mindig mindenből meg ekkora áremelkedés.”

„Nagyon jó döntés! Ez az árstop a kommunista Orbánt idézte. Ha nem lenne áfa meg jövedéki adó, csökkenne a benzinár.”

„Egyetlen árstop sem lehet jó, hosszú távon meg különösen. A mostani döntést a félelem generálta, annak semmi köze a szankciókhoz. Még is, ma ez volt az egyetlen elfogadható döntés.”

„Most dönthet a kisember, hogy tankol, csak azért hogy munkába járjon, vagy fizeti a megemelkedett rezsit és eszik, neadjisten még albérletben is van. Semmi gond azzal, hogy eltörölték az ársapkát. Csak akkor az emberek kapjanak bérkompenzációt, mert ennyi mindent nem tudunk fizetni.”

„Igen. Majd kevesebbet autóznak az emberek, max annyit, amennyit kell. Bulira nem kell autóval járni. Akinek szüksége van rá vagy a munkájához elengedhetetlen stb., az autózik. Ez csak így fog működni.”

„Korábban kellett volna. Ezt pont az ünnepek előtt... Szép, mondhatom.”

„Már régebben el kellett volna törölni. A sok adót kellene csökkenteni, ami az üzemanyagot terheli. Már kész cirkusz volt az egész. Vidd be a forgalmit, keress kutat, ahol tudsz tankolni, nem tudsz annyit tankolni, amennyit akarsz...”

„Engem már nem érdekel, jó lesz a 641 ft. Csak ne kelljen 5 kutat végig járni, hogy hol lehet teletölteni a tankot, hanem bármelyik kút ki tudjon szolgálni.”

„Mindenki tisztában volt azzal, hogy ez nem tartható fenn sokáig! Most jött el az idő, hogy vége. Akkor mi is a gond ezzel?”

„Nem eltörlés! Eddigi segítség! 13 hónapig. Köszönjük!”

„Köszönjük, hogy 13 hónapig a legalacsonyabb áron tankolhattunk! Ezt csak azok nem értik, akik nem akarják érteni.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét, az ablakok is beleremegtek
Egyelőre nem tudni, mi volt az, de azt kizárták, hogy földrengés okozta volna a jelenséget.

Link másolása

Délelőtt 10 órakor földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves megye területén, Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken – erről érkezett bejelentés a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (ELKH FI) Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba.

A 444.hu által kiszúrt bejegyzésben azt írják:

a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Megfigyelték, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahangállomásukon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetők a bejelentett észlelések.

A kommentelők közül többen arról számolnak be, hogy a közelben az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megrendítő légi felvételek: elképesztő pusztítást végzett a földrengés Törökországban
A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgások miatt.

Link másolása

Mint arról beszámoltunk, hétfőn és kedden több erős földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. A halálos áldozatok száma a hivatalos közlés szerint már 5000 felett jár, de lehetséges, hogy tízezrek haltak meg. Folyamatosan kutatnak túlélők után, szerencsére sokakat meg tudtak menteni, de még mindig rengetegen várhatnak arra, hogy kihúzzák őket a romok alól.

Az alábbi légi felvételeken látható igazán, mekkora pusztítást okozott a földrengés. A hivatalos adatok szerint 4758 épület dőlt össze Törökországban az erős földmozgás miatt.

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Fotó: MTI/EPA/Necati Savas


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kimentett a romok alól egy fiút a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata Törökországban
A szír határ közelében fekvő Antakyában keresik a földrengés túlélőit hét mentőkutyával.

Link másolása

Sikerült egy fiút kimentenie a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapatának a törökországi Antakyában.

A szeretetszolgálat az MTI-hez kedd este eljuttatott közleményében azt írta: a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző 19 tagú egészségügyi csoport 7 mentőkutyával Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett a késő délutáni órákban érkezett meg a szír határ közelében fekvő Antakyába, ahol felállították bázisukat, és megkezdték a keresést a helyiek által megadott koordináták alapján.

Körülbelül kétezer házat kell átnézniük a településen, ahol még nagyon sok ember rekedhetett a romok alatt. A keresőkutyák négyórás váltásokban kezdtek dolgozni, egyszerre négyen.

Voltak életjelek, majd magyar idő szerint körülbelül 19 órakor egy fiút sikerült kimenteni a romok alól. Megkezdték az ellátását.

A kutatás a földrengés túlélői után folytatódik - írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Influenza elleni oltóanyagot is szerzett Schadl György Völner Pálnak, ami az államtitkárnak nem járt volna
Néhány napon belül be is oltották Völnert, aki meg is köszönte a segítséget a végrehajtói kar elnökének egy kiszivárgott hangfelvétel szerint.

Link másolása

A négykomponensű influenza elleni oltás beszerzéséhez is Schadl György segítségét kérte Völner Pál - derült ki korrupciós ügy nyomozati hanganyagából, amely az RTL birtokába jutott.

A volt államtitkár 2021-ben akart hozzájutni a több vírustörzs ellen védő és kevesebb mellékhatást okozó négy komponensű oltóanyaghoz, amelyet csak a 3 éves gyerekek, a várandósok, az autoimmunbetegeket és a szervátültetettek kaphattak meg.

A most kiszivárgott hangfelvételek szerint Völner megkérdezte a végrehajtói kar elnökétől, hogy tudna-e segíteni neki abban, hogy ő is hozzájuthasson a limitált számú védőoltáshoz.

Ez a beszélgetés zajlott le köztük:

Völner: Mondtad, hogy van ilyen egészségügyi kapcsolatod.

Schadl: Igen.

V: Ilyen 4 komponensű vakcinát, egy tíz adagot lehetne vásárolni ott? Vagy olyan ott nincs? tudod, ez az influenza.

S: Szerintem nincs, de biztosan tudnak szerezni.

V: Jó, jó. Influenzára, mert állítólag nem lehet kapni. Mondtam egy dokinak, hogy megkérdezem, mondta, hogy akkor...

S: Megkérdezem és visszacsörgök még délután.

Az RTL szerint az nem derült ki a hanganyagokból, hogy még aznap visszahívta-e Schadl Völnert, ahogy az sem, hogy a volt államtitkár fizetett-e az oltóanyagért. Az viszont biztos, hogy néhány nappal később beoltották őt a kért vakcinával, ugyanis ezt közölte a végrehajtói kar elnökével:

„Figyelj csak, köszönöm szépen a csomagot! Tegnap már meg is szúrtak, úgyhogy túl vagyok rajta”.

Az RTL Híradó megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot azzal, hogy 2021-ben pontosan kinek járt a négykomponensű oltás és hogyan juthatott hozzá az, aki nem volt jogosult rá, de nem kaptak választ.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET: