HÍREK

„Ez az árstop a kommunista Orbánt idézte” – olvasóink véleménye a hatósági üzemanyagár megszüntetéséről

A többség szerint szükséges volt kivezetni az ársapkát, de sokan úgy gondolják, már korábban itt lett volna az ideje.

Link másolása

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden 23 órától megszűnt az üzemanyag-árstop, vagyis mostantól már csak piaci áron lehet tankolni Magyarországon is. Tavaly novemberben vezette be a kormány a 480 forintos hatósági árat a 95-ös benzinre és a gázolajra, az intézkedést pedig többször is meghosszabbította. Az ársapka december 31-ig maradt volna érvényben, ám az elmúlt hetekben kialakult, és főleg az elmúlt napokban kritikussá vált üzemanyag-ellátási helyzet miatt a kormány kénytelen volt azonnali hatállyal kivezetni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az uniós szankciókat tette felelőssé a döntés miatt.

A bejelentés hírére már az ellenzék és a külföldi sajtó is reagált. Szerda reggel olvasóinkat is megkérdeztük arról, szerintük jó döntés volt-e megszabadulni a hatósági üzemanyagártól.

A többség szerint egyértelműen szükséges volt meghozni ezt a döntést, de sokan úgy gondolják, már korábban itt lett volna az ideje. Többen írták azt is, hogy nem a magas üzemanyagárakkal van a gond, hanem a magyar fizetésekkel, amelyek nem követik az áremelkedéseket. Sokan úgy vélik, hogy csökkenteni kellene az üzemanyag áfáját és jövedéki adóját, hogy megfizethető legyen.

Szép számmal érkeztek kommentek a Facebook-posztunk alá, ezekből idézünk most néhányat.

„Nagyon helyes hogy megszüntették az ársapkát. Én örülök neki.”

„Szerintem ez most elkerülhetetlen volt... a kormány sok eddigi elhibázott lépésével van a nagyobb baj, amit pl már Matolcsy is beismert.”

„Nem jó, de szükséges. Árstopot nem lehet sokáig alkalmazni, az egy átmeneti, rövid tűzoltási megoldás.

Az persze más kérdés, hogy a piaci ár bevezetésének ritmusa és időpontja a lehető legrosszabb. Most indult újra Szászhalombatta, jön a karácsony, mi meg beszopjuk. De előtte persze meg kellett várni, hogy gond legyen a kutakon.”

„Be sem kellett volna vezetni. A többivel együtt. És akkor talán nem lenne hiány mindig mindenből meg ekkora áremelkedés.”

„Nagyon jó döntés! Ez az árstop a kommunista Orbánt idézte. Ha nem lenne áfa meg jövedéki adó, csökkenne a benzinár.”

„Egyetlen árstop sem lehet jó, hosszú távon meg különösen. A mostani döntést a félelem generálta, annak semmi köze a szankciókhoz. Még is, ma ez volt az egyetlen elfogadható döntés.”

„Most dönthet a kisember, hogy tankol, csak azért hogy munkába járjon, vagy fizeti a megemelkedett rezsit és eszik, neadjisten még albérletben is van. Semmi gond azzal, hogy eltörölték az ársapkát. Csak akkor az emberek kapjanak bérkompenzációt, mert ennyi mindent nem tudunk fizetni.”

„Igen. Majd kevesebbet autóznak az emberek, max annyit, amennyit kell. Bulira nem kell autóval járni. Akinek szüksége van rá vagy a munkájához elengedhetetlen stb., az autózik. Ez csak így fog működni.”

„Korábban kellett volna. Ezt pont az ünnepek előtt... Szép, mondhatom.”

„Már régebben el kellett volna törölni. A sok adót kellene csökkenteni, ami az üzemanyagot terheli. Már kész cirkusz volt az egész. Vidd be a forgalmit, keress kutat, ahol tudsz tankolni, nem tudsz annyit tankolni, amennyit akarsz...”

„Engem már nem érdekel, jó lesz a 641 ft. Csak ne kelljen 5 kutat végig járni, hogy hol lehet teletölteni a tankot, hanem bármelyik kút ki tudjon szolgálni.”

„Mindenki tisztában volt azzal, hogy ez nem tartható fenn sokáig! Most jött el az idő, hogy vége. Akkor mi is a gond ezzel?”

„Nem eltörlés! Eddigi segítség! 13 hónapig. Köszönjük!”

„Köszönjük, hogy 13 hónapig a legalacsonyabb áron tankolhattunk! Ezt csak azok nem értik, akik nem akarják érteni.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kiderült, mi okozhatta a hatalmas hevesi hangrobbanást
Több oka is lehet annak, hogy a helyiek földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak kedden.

Link másolása

Mi is megírtuk, hogy hatalmas robbanás rázta meg Heves megye egy részét kedden. Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken tapasztaltak földrengéshez hasonló jelenséget, többen arról számoltak be, hogy az ablakaik is beleremegtek a hanghatásba. Akkor még nem lehetett tudni, hogy pontosan mi történt.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium megállapította, hogy nem földrengés okozta a hangrobbanást. Az egyik munkatárs az RTL Híradónak azt mondta,

elképzelhető, hogy egy hangsebességet átlépő vadászgép lehet a felelős ezért.

A Honvédség az RTL Híradó érdeklődésére elismerte, hogy a térségben abban az időben gyakorlatoztak vadászgépek, de szerintük a kiképzési repüléseik eddig még sohasem okoztak földrengésszerű érzetet, amelyet műszerek is kimutathattak volna.

Tóth László szeizmológus elmondta, hogy akár kőbányarobbantás, vagy meteorit-becsapódás is okozhatta a rejtélyes hevesi hangrobbanást.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Nonszensz hazugságok” miatt kérette be a szlovák nagykövetet a magyar külügy
Menczer Tamás államtitkár szerint elfogadhatatlan az, amit a szlovák külügyminiszter mondott Magyarországról.

Link másolása

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy Rastislav Kácer külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

Rastislav Kácer a Markíza szlovák televízió Na telo (Testre szabva) plusz című kedd esti műsorában úgy fogalmazott: amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne.

"Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen" - írta Menczer Tamás a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Szerinte "Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak."

"A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer" - írta az államtitkár.

Nem ez az első olyan alkalom az utóbbi időben, amikor a magyar külügy felháborodott a szlovák külügyminiszter mondatain.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Fontos bejelentések jöhetnek a mai Kormányinfón, háromnapos kormányülés előzte meg
Sopronban volt a többnapos ülés, a kormányfő ma Brüsszelbe utazik.

Link másolása

Ma 10 órától Kormányinfó – jelentette be közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormánytagok a héten háromnapos kormányülésen vettek részt Sopronban, az ülés hétfőn reggel kezdődött, az első téma pedig az aznap hajnali törökországi földrengés volt.

A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak.

Orbán Viktor egyébként Brüsszelbe készül csütörtökön, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartják az idei második Kormányinfót "Mit miért tesz a magyar kormány" címmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Szeretek velük dolgozni, még itt, a pokolban is” – 17 túlélőt ástak ki eddig a magyar „mentőangyalok” Törökországban
A HUNOR mentőszervezet tagjai többek közt egy oldalára dőlt húszemeletes épület romjai alól igyekeznek kimenteni az embereket.

Link másolása

„Üzenet a pokolból” - ezzel a felütéssel osztottak meg egy bejegyzést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán. Megosztottak egy pár soros idézetet is:

„Szia, életem!

Minden ok velünk.

Nagyon jó a csapat.

Szeretek velük dolgozni,

még itt, a pokolban is…”

A posztban a törökországi földrengés túlélői után kutató HUNOR mentőszervezet munkájáról számoltak be. Mint írják:

„A magyar mentőangyalok jól vannak, bírják a hideget, a fizikai és a lelki terheket is. Hallják a segítségkérőket, követik a keresőkutyákat, bíznak abban, hogy megtalálják azt, akit még meg lehet menteni”.

Az 50 fős csapat és az öt katonaorvos harmadik napja dolgozik megállás nélkül, éjjel-nappal Antakya városában. Többek közt egy oldalára dőlt húszemeletes épület romjai alól igyekeznek kimenteni az embereket a gyakori és erős utórengések ellenére is.

„Kora reggelig tizenhét túlélőt ástak ki, köztük három gyermeket az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül. Rajtuk kívül huszonkét ember holttestét is kiemelték, valamint egy kutyát és egy macskát is megmentettek a mínusz 9 fokos hidegben.

Az eltűntek utáni kutatást most már nehéz munkagépek segítik, a magyar hivatásos tűzoltók a török AKUT csapattal együtt dolgozik. Szintén a HUNOR-egységekkel együtt mozognak a mentőszolgálat szakemberei és a katonaorvosok, akik a romok között rekedt emberek ellátását végzik. A TEK orvosai a sürgősségi sátorban tevékenykednek, kilenc kimentett sérültet láttak el.

A túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg. A túlélők helyzetének beazonosítása után törnek utat hozzájuk, ami gyakran órákba telik. A törmelék és többtonnás vasbeton-darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. A kimentésüket követően az egészségügyi személyzet megvizsgálja és elsősegélyben részesíti őket, majd átadják a sérülteket a török hatóságoknak. A magyar tűzoltók csütörtökön is folytatják munkát” - olvasható a bejegyzésben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: