News here
hirdetés

HÍREK

Európában szinte egyedülálló lazasággal készül az omikron-hullámra Magyarország

Az Oxford Egyetem által készített szigorúsági index alapján Európában a 2. legalacsonyabb szinten állunk, világviszonylatban pedig csak pár afrikai országnál tapasztalható a miénknél is enyhébb szigor.

Link másolása

hirdetés

Magyarország a nemzetközi intézkedésekhez viszonyítva alig használ szigorításokat a koronavírus-járvány megfékezésére – írja a Portfolio.hu.

Az Oxford Egyetem által készített mutatók alapján az egyik "leglazább" intézkedéscsomagot nálunk tapasztalják. A lap megjegyzi, hogy eszerint a most lecsengő delta-hullám után szinte akadálytalanul jöhet be az ötödik hullámot okozó omikron-variáns.

Nyugat-Európában egyre több országban van jelen a dél-afrikai eredetű mutáció, ezért sorra hozzák a szigorító intézkedéseket az országok, miközben gyorsítják az oltási programokat is.

A Portfolio.hu-nak Vattay Gábor fizikus írta meg, hogy a legfrissebb elemzések szerint néhány hét alatt súlyos járványhullámot indíthat el az omikron. Azt, hogy milyen mértékben terjedhet a vírus, függ a korlátozó intézkedésektől is.

hirdetés

Az Oxford Egyetem dolgozta ki a szigorúsági indexet, amely megmutatja, hogy egy ország milyen mértékben hoz korlátozásokat. A 0 és 100 közötti skála nemzetközi összehasonlításra is használható.

A magyar index november végén emelkedett, mikor újra kötelezővé tették a maszkviselést zárt térben. Ekkor a mutató 25 pont lett. Ez Európában a 2. legalacsonyabb, csak Svédország alkalmaz kevesebb szankciót. Világszinten csak néhány afrikai országnál tapasztalható a miénknél is enyhébb szigor.

A lap megjegyzi, hogy a magyar kormány a védekezést elsősorban az oltásokban látta, és kevés korlátozó intézkedést hozott. Ugyanakkor Magyarország áll az első helyen az egész Európai Unióban a népességarányos halálozási mutató tekintetében.

Hozzáteszik, hogy a várható omikron-hullám esetén látványosan nőni fog a fertőzöttek száma, ezen csak a harmadik oltások magasabb aránya segíthet.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Havi 24 millió forintot keres a Puskás Akadémia iráni támadója
Sahab Zahedi az orosz-ukrán háború miatt költözött Magyarországra, ahol hosszabbított csapatával.

Link másolása

hirdetés

A labdarúgó NB I. egyik, ha nem a legjobban fizetett játékosává lépett elő Sahab Zahedi az ukrán tribuna.com értesülései szerint, amiről itthon a Blikk adott hírt.

A lap Viktor Vacko újságíró nyilatkozatát idézi, aki részleteket árult el a perzsa támadó magyarországi szerződéséről. A szakértő úgy fogalmazott: „Sahab a Puskás Akadémia történetében rekordot jelentő szerződést kapott, az egyik legnagyobbat a magyar labdarúgásban”.

Zahebi közel 800 ezer eurót (320 millió forint) fog keresni ebben a szezonban, ez több mint 60 ezer euró (24 millió forint) havonta.

A Zorja Luhanszktól érkezett 26 éves Sahab Zahedi az orosz–ukrán háború után igazolt hazánkba, és az elmúlt idényben 8 mérkőzésen 4 gólt szerzett a felcsúti együttesben, ami nem kimagasló eredmény egy csatártól. A német Transfermarkt által 1 millió euróra (400 millió forint) értékelt támadóra szüksége van a hazai bajnokságban bronzérmes klubnak, mert a Puskás július 21-én már nemzetközi kupameccset játszik. Az Európa-konferencialigában a portugál Vitória SC-hez látogat két hét múlva a csapat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Lemondott az egészségügyi és a pénzügyminiszter Nagy-Britanniában, veszélyben a kormány
Alakul a kormányválság: mindkettejük bizalma megrendült Boris Johnsonban.

Link másolása

hirdetés

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter; mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

A BBC szakértője, Chris Mason úgy fogalmazott: „Aminek ma este tanúi vagyunk – percről percre a szemünk előtt lejátszódva – az a kormány esetleges összeomlása.”

A lap egy másik politikai szerkesztőjének, Nick Wattnak pedig Johnson egyik legközelebbi szövetségese azt nyilatkozta:

„Holnap ilyenkor mindennek vége lesz. Egyetlen miniszterelnök sem élheti túl két magas rangú miniszter ilyen lemondását.”

A liberálisok és a Munkáspárt vezetői már fel is szólították Johnsont a lemondásra. A Labour elnöke, Keir Starmer azt mondta: „Egyértelmű, hogy ez a kormány most összeomlik.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Ha azt hitted, már nem lesz rosszabb: a 410 forintot nyaldossa az euró estére
A magyar fizetőeszköz egyetlen nap alatt 1,2 százalékot veszített értékéből.

Link másolása

hirdetés

A magyar forint fekete napja a mai – nem túlzás ezt állítani, hiszen azok után, hogy napközben rekordon, 405 forinton állt egy euró, estére újabb, vaskos történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz. Ugyanis

délutánra 409 forint fölé emelkedett az árfolyam.

Ez 1,2%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából mindössze egy nap alatt, miközben a régióban a lengyel zloty árfolyama 0,6%-kal csökkent, a cseh korona pedig stagnált. A háború kitörése óta a forint 14,5%-kal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 4,5%-kal, a cseh korona pedig csak egy százalékkal – írja a Porfolio.hu.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Minden nap elönti a szennyvíz Monorierdő utcáit
A lakók tehetetlenek, a vízügy szerint túlterhelt a csatornarendszer, a polgármester jogi érdekképviseletben gondolkozik.

Link másolása

hirdetés

Hónapok óta szinte naponta tör fel a szennyvíz a Pest megyei Monorierdőn.

A vízügyi cég szerint túlterhelt a rendszer, mivel másfélszer annyian laknak most a településen, mint amikor a csatornarendszer kiépült.

Egyesével mennek a problémás helyekre a szippantós autóval, de lassan haladnak, mert nincs elég emberük. A polgármester jogi érdekképviseletet akar létrehozni, mert egyre többen panaszkodnak neki

„Akár késő este, vagy csak másnap jönnek a hibát elhárítani és addig nem tudnak fürödni, nem tudják lehúzni a mellékhelyiséget, áldatlan állapotok is ki szoktak alakulni”

– mondta el az RTL Híradójának Szente Béla.

Az RTL Híradó riportja Monorierdőről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: