HÍREK
A Rovatból

Enyhít a zéró Covid-politikáján Kína, miután rég nem látott tüntetések törtek ki

Korábban akár egy teljes épületet is lezártak egyetlen fertőzött miatt, most viszont már csak az adott lakást helyezik karantén alá.

Link másolása

Kína enyhít bizonyos koronavírus elleni korlátozáson a magas napi fertőzésszám ellenére, miután tömegek tiltakoztak a szigorú lezárások ellen.

Csütörtökön több tucat helyszínt is mentesítettek a karantén alól Sanghajban és Kantonban, ahol a napokban folyamatosan növekvő megbetegedéseket regisztráltak.

Az ország miniszterelnök-helyettese azt is bejelentette, hogy az ország "új helyzettel" néz szembe.

A zéró koronavírus-politika elleni zavargásokat a nyugat-hszincsiangi régióban történt esemény robbantotta ki, ahol a múlt héten egy sokemeletes háztömbben tűz keletkezett és 10 ember halt meg.

Sokan úgy vélik, hogy a halálos balesethez hozzájárult a régóta érvényben lévő korlátozások, ezt azonban a hatóságok cáfolták. Később más városokban is szerveződtek tiltakozások, melyek az erős rendőri jelenlét miatt azóta valamelyest csillapodtak.

Szerdán egyik pillanatról a másikra Kantonban is feloldották a korlátozásokat, néhány órával azután, hogy a városban heves tiltakozások zajlottak, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel is.

A fővárosban, Pekingben például lehetővé tették, hogy az enyhe tünetekkel járó fertőzéseket a lakásban töltött karanténban lehessen kezelni, ami jelentős változás ahhoz az év elején bevezetett protokollhoz képest, amikor akár egész épületeket is lezártak egyetlen pozitív eredmény miatt.

De más nagyvárosokban, például Sanghajban és Chongqingben is enyhítettek a szabályozásokon.

"Új helyzettel és új feladatokkal néz szembe az ország a járványmegelőzésben és annak ellenőrzésében. A koronavírus betegséget okozó vírussá gyengült. Egyre több embert oltanak be, és gyűlnek a vírus elleni védekezésben szerzett tapasztalatok" - mondta Szun Csunlan, Kína miniszterelnök-helyettes a BBC szerint. Ez pedig éles ellentétben áll a hatóságok korábbi kijelentéseivel, miszerint az országnak szigorú zéró Covid-politikát kell folytatnia.

Kínában az elmúlt napokban regisztrálták a legmagasabb napi koronavírus megbetegedést a járvány kezdete óta. Szerdán több mint 36 000 esetet regisztráltak. Ez a szám azonban még mindig elég alacsony egy 1,4 milliárd lakosságú országban, ahol hivatalosan alig több mint 5200-an haltak meg a járvány kezdete óta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Lemondott hat miniszter – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón – a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről
Az Európai Bizottság sérelmezte, hogy fideszes politikusok is fontos pozíciókat kaptak egyetemi kuratóriumokban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt mosolyogva közölte az újságírókkal a sajtótájékoztatón.

Link másolása

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón számos témát érintett. Többek közt azt is bejelentette, hogy a háromnapos kihelyezett kormányülés végén

lemondott Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor... de nem a kormányban betöltött szerepükről, hanem a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt mosolyogva közölte az újságírókkal a sajtótájékoztatón, hiszen abból, ahogy a mondatot kezdte, azt sugallta, hogy miniszteri pozíciójukról mondtak le a fent említett kormánytagok.

Komolyra véve a szót elmondta, hogy a kormány kész észerű kompromisszumokat kötni Brüsszellel, és mivel az Európai Bizottság sérelmezte, hogy fideszes politikusok is fontos pozíciókat kaptak egyetemi kuratóriumokban, az összes kormánytag lemondott ezen tisztségéről.

Ennek értelmében február 15-től nem folytatják a munkát a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban az említett miniszterek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Fontos bejelentések jöhetnek a mai Kormányinfón, háromnapos kormányülés előzte meg
Sopronban volt a többnapos ülés, a kormányfő ma Brüsszelbe utazik.

Link másolása

Ma 10 órától Kormányinfó – jelentette be közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormánytagok a héten háromnapos kormányülésen vettek részt Sopronban, az ülés hétfőn reggel kezdődött, az első téma pedig az aznap hajnali törökországi földrengés volt.

A kormányülés elején áttekintették, hogy Magyarország milyen segítséget tud nyújtani a földrengés sújtotta Törökországnak.

Orbán Viktor egyébként Brüsszelbe készül csütörtökön, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartják az idei második Kormányinfót "Mit miért tesz a magyar kormány" címmel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Gulyás elárulta, meddig marad biztosan az élelmiszerárstop
A miniszter szerint addig lehet fenntartani a hatósági árakat, amíg az ellátásbiztonság fennáll.

Link másolása

Arról is kérdezték Gulyás Gergelyt az újságírók a csütörtöki Kormányinfón, hogy meddig maradhat érvényben az egy éve bevezetett élelmiszerárstop.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

április 30-ig biztosan marad az ársapka, ennél korábban nem fogják megszüntetni.

Ezen határidő előtt pár héttel dönt majd a kormány arról, hogy meghosszabbítsák-e az intézkedést. Gulyás szerint addig lehet ezt fenntartani, amíg az ellátásbiztonság fennáll, ezért azt fogják mérlegelni, hogy az esetleges hosszabbítás nem okoz-e ellátási problémákat.

Az agrárminiszter is arról beszélt a Napi.hu-nak adott interjújában, hogy a kormány nem tervezi, hogy április 30. előtt kivezesse a hatósági élelmiszerárakat. Azt is mondta, hogy

hamarosan túl lehetünk az inflációs csúcson, így az ársapkák már anélkül kivezethetők lehetnek április 30-tól, hogy ezzel ne nőjön érdemben a lakosság terhe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szívszorító: simogatással nyugtatta kistestvérét a romok alatt egy 7 éves szíriai kislány
A testvérpár és családjuk szerencsére élve megúszta a katasztrófát.

Link másolása

Csütörtökre már megközelítette a 16 ezret a Törökországot és Szíriát sújtó földrengések halálos áldozatainak száma. Rengeteg sérült is van, de szerencsére folyamatosan találnak túlélőket is. A mentőcsapatok - köztük magyar egységek - folyamatosan kutatnak olyan emberek után, akik a romok alatt rekedtek, de még életben vannak. Ahogy arról beszámoltunk, számos kisgyereket is kimentettek már.

Most újabb szívszorító videó jelent meg romok alatt rekedt gyerekekről, akiket szerencsére meg tudtak menteni.

A 7 éves Mariam és kisöccse, Ilaaf 36 órán át volt törmelékek közé szorulva Szíriában. Amikor a mentők megtalálták őket, a kislány ezt mondta: „Uram, bármit megteszek, hogy kimentsenek innen engem és az öcsémet. Kérem, segítsenek kijutni innen!”

Az alábbi videón az is látszik, hogy a kislány Ilaaf fejére teszi a kezét, hogy nyugtassa öccsét, és hogy védje őt az esetleges sérülésektől.

Később felkerült az internetre egy fotó, amin látszik, hogy a testvérpár már egy ágyban pihen, miután kimentették őket.

Szerencsére az egész családjuk élve megúszta a katasztrófát.

Édesapjuk, Mustafa Zuhir Al-Sayed elmondta, hogy a feleségével és három gyerekükkel éppen aludtak, amikor földrengés rázta meg Szíriát. Arra ébredtek, hogy törmelékek hullanak a fejükre, aztán két napig a romok alatt rekedve várták, hogy kimentsék őket - írja a Daily Mail.


Link másolása
KÖVESS MINKET: