News here

HÍREK

ENSZ-főtitkár: a világ egyetlen lépésre van az atomháborútól

Egyetlen félreértés vagy egyetlen rossz számítás is a világ végét okozhatja António Guterres szerint.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2022. augusztus 02.


Link másolása

Egyetlen félreértésen múlhat az atomháború kirobbanása António Guterres szerint, írja a The Guardian. Az ENSZ főtitkára az atomsorompó egyezményt felülvizsgáló konferencia megnyitóján úgy fogalmazott, hogy a világ „a hidegháború csúcspontja óta nem látott nukleáris veszéllyel néz szembe”.

Guterres aggodalmát fejezte ki, hogy az ukrajnai háború, a Koreai-félszigeten és a Közel-Keleten fennáló feszültség könnyen eszkalálódhat. Véleménye szerint napjainkban az emberiséget „egyetlen félreértés, egyetlen téves számítás választja el a nukleáris megsemmisüléstől”. Hozzátette: eddig „szerencsések voltunk, de a szerencse nem stratégia”, majd felszólította a nemzeteket, hogy „tereljék az emberiséget egy nukleáris fegyverektől mentes világ felé”.

„A nukleáris fegyverek felszámolása az egyetlen garancia, hogy soha nem fogják használni őket” – jelentette ki Guterres, aki augusztus 6-án Hirosimába látogat az amerikai atombombázás 77. évfordulóján.

Januárban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország – ígéretet tett arra, hogy megakadályozza az atomfegyverek további elterjedését. Hétfőn az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország közös nyilatkozatban erősítették meg elkötelezettségüket, mivel álláspontjuk szerint „az atomháborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni”. Egyúttal felszólították a hónapok óta az atomfegyverek bevetését lebegtető Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben az atomsorompó-szerződésben vállalt nemzetközi kötelezettségeit.

Az atomsorompó-szerződést ötévente felülvizsgálja a 191 aláíró. A megállapodás célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, a teljes leszerelés előmozdítása és az atomenergia békés célú felhasználásának elősegítése. A koronavírus-járvány miatt 2020 óta kétszer is elhalasztották a konferenciát. A legutóbbi, 2015-ös megbeszélések során a felek nem tudtak érdemi kérdésekben egyezségre jutni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: