News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Reagált az Élelmiszerbank a kormány tervére, ami egy állami szervet hozna létre az övékkel szinte megegyező tevékenységi körrel

A 16 éve sikeresen működő karitatív szervezetet szerint sok operatív kérdést kell még tisztázni, de partnerként tekintenek az állami Élelmiszermentő Központra.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn írtuk meg, hogy alakulóban van egy törvény, melynek értelmében nagyáruházaknak a lejárathoz közeli termékeket be kellene szolgáltatniuk az állam részére.

Azóta már nemcsak benyújtották, hanem meg is szavazták a javaslatot, aminek lényege, hogy a legnagyobb áruházaknak februártól kötelező felajánlaniuk az élelmiszereket a minőségmegőrzési idő lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. (ÉMK) részére. A módosítás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot.

Az eredeti tervekből nem volt világos, mi lesz a pékáruk sorsa, ezeknek a terméknek ugyanis 24 órás a minőségmegőrzése, vagyis amint kijönnek a kemencéből, elvileg azonnal be kellett volna szolgáltatni őket. A végleges verzió azonban már tartalmaz egy olyan kitételt, hogy a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás.

Megkérdeztük a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, akik 2005 óta foglalkoznak lejárathoz közeli, de még fogyasztható élelmiszerek mentésével, mit szólnak a törvényhez.

Cseh Balázstól, a szervezet elnökétől megtudtuk, hogy részt vettek ugyan egy előzetes egyeztetésen, de ezen csak általánosságban vázolták fel nekik, miről van szó, ezért ők is még csak ismerkednek a jogszabállyal.

hirdetés

„A feladatunk, hogy amint feláll az Élelmiszermentő Központ, felvegyük velük a kapcsolatot és tisztázzuk azt a rengeteg részletkérdést, amelyek az operatív oldalon felmerülnek, de a törvényben egyelőre még nincsenek tisztázva” – fogalmazott.

Ilyen kérdés például, hogy az ÉMK és a karitatív szervezetek közötti megállapodások mit fognak tartalmazni, és hogyan fog megvalósulni az érintett élelmiszerek logisztikája. A törvény ugyanis ezekre nem tér ki a jelenlegi formájában.

A javaslatban szerepelnek a karitatív szervezetek is, ezért reményeink szerint lehetséges egy olyan felállás, ahol egymást erősítjük, nem gyengítjük. Azt viszont, hogyan fog megvalósulni ez a gyakorlatban, egyelőre nagyon nehéz megjósolni

– mondja Cseh Balázs, hozzátéve: bíznak benne, hogy az új rendszer segíteni fogja a munkájukat, és jól össze lehet majd hangolni vele.

Kérdés az is, mi lesz azokkal az élelmiszerekkel, amelyek a gyártónál ragadnak be, így a kereskedelemig el se jutnak, mire lejár a minőségmegőrzési idejük. A törvénytervezet értelmében önkéntes alapon mostantól ezeket is át lehet adni karitatív céllal az Élelmiszerbank vagy hasonló profilú más szervezetek számára.

„A törvény alapján nem lehet egyértelműen állást foglalni, üdvözöljük-e a koncepciót vagy nem, mivel a mi működésünk szempontjából legfontosabb kérdéseket nem válaszolja meg, például jelenleg nincsenek információink, adataink arra vonatkozólag sem, hogy összességében mekkora volumenű élelmiszert fog érinteni a jogszabály” – összegez.

Az Élelmiszerbank mindenesetre nem konkurenciaként, hanem inkább potenciális partnerként tekint az ÉMK-ra: próbálnak konstruktívan hozzáállni és együttműködni mindenkivel, aki hozzájuk hasonlóan az élelmiszerpazarlás ellen küzd.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kósa Lajos szerint az emberek meg fognak békélni a vármegyével és a főispánnal
A fideszes Pósán László pedig arról beszélt a parlamentben, hogy szerinte erősítené a nemzeti identitást és az összetartozás-érzést, ha visszahoznák a vármegye és a főispán elnevezéseket.

Link másolása

hirdetés

Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint

erősítené a nemzeti identitást és az összetartozás-érzést, ha visszahoznák a vármegye és a főispán elnevezéseket

- írja tudósításában a 444.hu.

Pósán, aki az Alaptörvény-módosítás egyik előterjesztője, ugyanakkor azt is megjegyezte a parlamenti felszólalásában, hogy

"szó sincs száz évvel ezelőtti állapotok iránti nosztalgiáról".

Majd azt is hozzátette:

"ha a múltidézés lenne a szándék", akkor a főpolgármesteri tisztséget a kormány alá rendelnék, ahogy valaha tették. "Senki se magyarázzon bele többet, mint ami valóban le van írva"

- fogalmazott.

hirdetés

Kósa Lajos, a Fidesz vezérszónoka szerint

a vármegye elnevezés visszahozása "egyszerű tisztelet az ezeréves magyar államiság előtt", ez semmilyen hatáskörváltozással nem jár együtt

- írja az MTI.

Kósa azt is megjegyezte:

személy szerint örül a névváltoztatásnak, és szerinte ezzel éppúgy megbékél majd a magyar politikai közélet és választópolgárok is, ahogyan a járással, a táblabírósággal és a Kúriával is megbékéltek korábban.

A képviselő a főispán elnevezés visszahozatalát is támogatta, és úgy vélte: ez még egyszerűsít is, mert jelenleg van kormányhivatalvezető, kormányhivatali megbízott és kormánymegbízott. Itt az elnevezésekben van némi zavar, a főispán, az legalább egy világos fogalom és egy igen régi magyar elnevezésre utal vissza - fogalmazott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Megszólalt a Jókai utcai házomlás egyik szemtanúja: Felnéztem és láttam, hogy az egész homlokzati rész borul kifelé, és akkor úgy döntöttem, futás
Krisztián épp az épület felé sétált, mielőtt leomlott a homlokzat egy része. Azt mondja, csak a szerencsének köszönheti, hogy megmenekült.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk: hétfőn az utcára omlott a Jókai utca 1. szám alatti épület beépítés alatt álló tetőterének egy része. A balesetben négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört.

A történteket egy térfigyelő kamera is rögzítette. A felvételen látni, ahogy egy férfi sétált az épület felé, mielőtt leomlott a homlokzat. A férfi nyugodtan ment, de aztán hirtelen futni kezdett, majdnem maga alá temette a lezúduló törmelék. Az RTL Híradónak most azt mondta: csak a szerencsének köszönheti, hogy megmenekült.

"A lehulló törmelék volt az, ami feltűnt, apróbb darabok. Felnéztem és láttam, hogy az egész homlokzati rész borul kifelé a járda felé, és akkor jó, úgy döntöttem, hogy futás. Így sikerült megúsznom az egészet kisebb sebbel a fejemen"

- fogalmazott Kuti Krisztián.

A férfit a kórházban kivizsgálták és az orvosok mindent rendben találtak.

A balesetben hárman is könnyebben sérültek meg. Egy nő, az Operettszínház egyik táncosa, súlyosan. A táncosnő koponya- és gerincsérülést szenvedett, párja hétfőn a Fókuszban arról beszélt: lehet, hogy lebénulnak a lábai.

hirdetés

Az RTL Híradó információi szerint

a nő állapota most is kritikus. Több órás műtéten van túl, és még több vár rá.

Az Operettszínház arra kérte a nézőit, hogy imádkozzanak a fiatal művészért.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Törökország nem akadályozza tovább Finnország és Svédország NATO-csatlakozását
A NATO főtitkára szerint a két ország várhatóan már holnap megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet ugyan mind a 30 tagállamnak jóvá kell hagynia, de így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjaivá válhatnak.

Link másolása

hirdetés

Törökország beleegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába - jelentette be az észak-atlanti szövetség elnöke kedd este, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében.

Jens Stoltenberg tájékoztatása szerint

a két ország várhatóan már holnap megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet ugyan mind a 30 NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia, de így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjaivá válhatnak.

A sajtó előtt aláírt memorandum tekintettel van Törökország aggodalmaira, beleértve a fegyverexportot és a terrorellenes harcot - hangsúlyozta a NATO-főtitkár, aki szerint a NATO "nyitott ajtók politikája" történelmi sikert ért el, az újonnan csatlakozók tovább erősítik a szövetséget.

Mint mondta, Finnország és Svédország jól képzett katonákkal, modern technológiával és szilárd demokratikus intézményekkel járul hozzá az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, ráadásul megváltoztatja a geostratégiai helyzetet a Baltikumban.

Jens Stoltenberg kitért arra, hogy Vlagyimir Putyin a NATO bővítésének ellenzésével épp annak ellenkezőjét érte el. "Bármelyik ország megválaszthatja jövőjét" - jelentette ki.

hirdetés

Finnország és Svédország májusban adta be felvételi kérelmét az észak-atlanti szövetségbe az Ukrajna ellen indított orosz támadásokra hivatkozva.

A tagországok közül egyedül Törökország vétózta meg a csatlakozást, azzal érvelve, hogy Svédország és Finnország pénzzel és fegyverrel is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

A török kormány követelte a PKK tagjainak, valamint a velük szövetséges Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tagjainak kiadatását, továbbá a 2019 októberben indított észak-szíriai török offenzíva miatt elrendelt svéd fegyverszállítási embargó feloldását.

Kérdésre válaszolva a NATO-főtitkár elmondta: a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Az esetleges török vétó miatt egyébként Stockholm módosította a terrorizmus-ellenes törvényét.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Tovább fokozódik a hőség: még több megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést
Vas és Zala megye kivételével mindenhol másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Szerdán már akár 38 fok is lehet.

Link másolása

hirdetés

Még több megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: tovább fokozódik a hőség, szerdán már az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) elérheti, meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken 29 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

Emiatt

Vas és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Az előrejelzés szerint

szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet általában 15-22 fok között valószínű. A csúcsértékek 32 és 38 fok között várhatók.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy az UV-sugárzás szintje országszerte elérheti a nagyon erős, néhol akár az extrém szintet is.

hirdetés

A meteorológiai szolgálat és az országos tisztifőorvos hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az országos tisztifőorvos három fokozatot rendelhet el, döntése értelmében csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: