Reagált az Élelmiszerbank a kormány tervére, ami egy állami szervet hozna létre az övékkel szinte megegyező tevékenységi körrel
Hétfőn írtuk meg, hogy alakulóban van egy törvény, melynek értelmében nagyáruházaknak a lejárathoz közeli termékeket be kellene szolgáltatniuk az állam részére.
Az eredeti tervekből nem volt világos, mi lesz a pékáruk sorsa, ezeknek a terméknek ugyanis 24 órás a minőségmegőrzése, vagyis amint kijönnek a kemencéből, elvileg azonnal be kellett volna szolgáltatni őket. A végleges verzió azonban már tartalmaz egy olyan kitételt, hogy a 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszerekre nem vonatkozik a szabályozás.
Megkérdeztük a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, akik 2005 óta foglalkoznak lejárathoz közeli, de még fogyasztható élelmiszerek mentésével, mit szólnak a törvényhez.
Cseh Balázstól, a szervezet elnökétől megtudtuk, hogy részt vettek ugyan egy előzetes egyeztetésen, de ezen csak általánosságban vázolták fel nekik, miről van szó, ezért ők is még csak ismerkednek a jogszabállyal.
„A feladatunk, hogy amint feláll az Élelmiszermentő Központ, felvegyük velük a kapcsolatot és tisztázzuk azt a rengeteg részletkérdést, amelyek az operatív oldalon felmerülnek, de a törvényben egyelőre még nincsenek tisztázva” – fogalmazott.
Ilyen kérdés például, hogy az ÉMK és a karitatív szervezetek közötti megállapodások mit fognak tartalmazni, és hogyan fog megvalósulni az érintett élelmiszerek logisztikája. A törvény ugyanis ezekre nem tér ki a jelenlegi formájában.
– mondja Cseh Balázs, hozzátéve: bíznak benne, hogy az új rendszer segíteni fogja a munkájukat, és jól össze lehet majd hangolni vele.
Kérdés az is, mi lesz azokkal az élelmiszerekkel, amelyek a gyártónál ragadnak be, így a kereskedelemig el se jutnak, mire lejár a minőségmegőrzési idejük. A törvénytervezet értelmében önkéntes alapon mostantól ezeket is át lehet adni karitatív céllal az Élelmiszerbank vagy hasonló profilú más szervezetek számára.
„A törvény alapján nem lehet egyértelműen állást foglalni, üdvözöljük-e a koncepciót vagy nem, mivel a mi működésünk szempontjából legfontosabb kérdéseket nem válaszolja meg, például jelenleg nincsenek információink, adataink arra vonatkozólag sem, hogy összességében mekkora volumenű élelmiszert fog érinteni a jogszabály” – összegez.
Az Élelmiszerbank mindenesetre nem konkurenciaként, hanem inkább potenciális partnerként tekint az ÉMK-ra: próbálnak konstruktívan hozzáállni és együttműködni mindenkivel, aki hozzájuk hasonlóan az élelmiszerpazarlás ellen küzd.