News here
hirdetés

HÍREK

Egyre több országban terjed a majomhimlő, de nem valószínű, hogy világjárványt okoz

Ez a vírus nem terjed könnyen emberről emberre, de várhatóan meg fognak szaporodni az elszigetelt csoportos fertőzések.

Link másolása

hirdetés

A majomhimlő egy olyan ritka, halálos vírus, mely elsősorban Afrika középső és nyugati részén fordul elő. A fertőzött kezdetben belázasodik és fájdalmak gyötrik, később pedig a himlőkre jellemző kiütések jelennek meg a bőrén. Nevét onnan kapta, hogy elsőszámú hordozói a majmok, de ezen felül egyes mókusfajtákban is kimutatták már a betegséget. A legtöbb majomhimlővel fertőzött beteg a kezeléseket követően teljesen felépül, leginkább a gyerekekre veszélyes a betegség.

Már tavaly nyár elején is regisztráltak majomhimlős esetet az Egyesült Királyságban, az elmúlt héten pedig Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, az Egyesült Államokban és Kanadában is több megerősített és gyanús esetet jelentettek. A koronavírus-járvány után sokat attól tarthatnak, hogy egy újabb vírus fog elterjedni az egész világon, de egyelőre nincs ok a pánikra - legalábbis Kemenesi Gábor virológus szerint.

„Lehet, hogy a helyzet hasonlónak tűnik, mint az új típusú koronavírus esetében volt, sokan felkiálthatnak most is, hogy te jó ég, ez terjed! De semmiképp nem kezelhetjük egy lapon a két vírust”

– áll az rtl.hu-n megjelent írásában.

Az egyik legfontosabb különbség az, hogy a majomhimlő emberről emberre nagyon nehezen, a koronavírushoz képest sokkal korlátozottabb körülmények között terjed. Ennek útja elsősorban a szoros személyes érintkezés, a fertőzött személy testnedveivel, a majomhimlős személy keléseiben képződő váladékkal való kapcsolat. A majomhimlőben szenvedő személy által használt ruházat, ágynemű vagy törölköző megérintése szintén kockázatot jelenthet.

Kemenesi rámutatott, hogy bár korábban is előfordult, hogy a majomhimlőt behurcolták Afrikából Európába, a mostani helyzet azért érdekes, mert

hirdetés
még nem látják pontosan a járványtani szakértők, hogyan terjedt az emberek közt és hogyan jelent meg szinte egyszerre több országban is. Azt már kiderítették, hogy nagy valószínűséggel Nigériából érkezett a vírus, de várhatóan hamarosan már a terjedése útját is meg tudják határozni a szakemberek.

A virológus szerint sok új tudást lehet szerezni a mostani esetek tanulmányozásával, leginkább azért, mert az afrikai körülményekhez képest egészen más, nehezebb "játszótér" a majomhimlő vírusa számára egy fejlett egészségügyi háttérrel rendelkező európai nagyváros. Azt például már lehet látni, hogy

azok a helyek, ahol most felbukkant a majomhimlő, tipikus behálózott metropoliszok, rengeteg összeköttetéssel a világ más részeivel.

A kutatók szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a majomhimlőből globális járvány legyen, mivel ez a vírus nem terjed könnyen emberről emberre. Az viszont várható, hogy megszaporodnak a mostanihoz hasonló elszigetelt csoportos fertőzések, aminek fő oka, hogy már nincs kötelező védőoltás a fekete himlő ellen, ami védelmet nyújtana a majomhimlő ellen is.

Jelezte azt is, hogy a víruskutatók már ideje mondják, hogy eljött a járványok kora: a klímaváltozás és a természetrombolás következtében egyre zsugorodnak az ember által érintetlen élőhelyek, egyre közelebb kerülnek az emberekhez a vírusgazda vadállatok, ezért egyre több lesz az úgynevezett átterjedési esemény (angolul: spillover), azaz amikor állatokról emberekre ugranak át vírusok (mint az történt az új típusú koronavírus esetében is). Ez a helyzet pedig a majomhimlőnek kedvez. A virológusok szerint az ehhez hasonló esetlegességek miatt sem lehet megjósolni, hogy a jövőben hol és mikor bukkan fel egy-egy új (vagy éppen jól ismert) vírus.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Fél napig várakoztatta utasait a Wizz Air Hévízen a 40 fokra felforrósodott terminálon
A Dortmundból érkező gép madárrajjal ütközött, ezért kellett cserélni a gépet.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. augusztus 19.


Link másolása

hirdetés

Hiába várták az utasok az eredetileg augusztus 18-án reggel 10 óra 25-kor Dortmundba induló járatot, az nem indult el a hévízi terminálról.

Az RTL Klub arról számolt be egy olvasói levél alapján, hogy a terminálon már a délelőtti órákban is 35 fok volt, ami délutánra 40 fok köré emelkedett. Sokan várakoztak ilyen körülmények között kisbabákkal és gyerekekkel.

Az utas egy későbbi megkereséskor azt is elmondta, hogy kétszer kaptak 4 eurós italjegyet a Wizz Airtől, meg egyszer némi zöldséges, rizses húst a reptéri kiszolgálóktól.

A félnapos hévízi várakozásért kártérítés nem jár, mert technikai okok miatt, a Wizz Air hibáján kívüli okokból történt az eset.

Az RTL-nek megküldött közleményében a légitársaság azt írta, hogy a repülésbiztonsági okokból szükséges munkálatok miatt a gép az eredeti időpontban nem tudott a menetrendnek megfelelő időben visszaindulni Dortmundba, amelyről a Wizz Air SMS-ben és e-mailben értesítette az érintetteket.

A légitársaság végül egy másik géppel szállította el a Dortmundba készülő utasait, így még aznap este ők is eljuthattak úti céljukhoz.

hirdetés

A társaság elnézést kér minden érintettől a kellemetlenségekért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Bemeneti méréssel” tesztelnek több tízezer diákot a tanév elején
A belügyminiszter korábbi nyilatkozatai szerint egy teljesen új „kísérleti bemeneti méréssel” tesztelik idén ősszel a negyedikes és az ötödikes diákok szövegértési és matematikai képességeit.

Link másolása

hirdetés

Szeptemberben-októberben pedig a hatodikosokra, a nyolcadikosokra és a tizedikesekre is vár egy felmérés, az Eduline legfrissebb információi szerint.

A portál kérdésére az Oktatási Hivatal azt válaszolta, hogy

Valamennyi mérést digitálisan szervezünk meg, ezek során a jelenlegi országos kompetenciamérésben szereplő típusfeladatokra lehet számítani, melyek kiválóan alkalmasak a tanulói kompetenciák mérésére.

Már az időpontok is megvannak, hogy melyik évfolyam mikor fogja a tesztet megírni, ami nem azonos azokkal a felérésekkel, amit eddig minden 6., a 8. és a 10. évfolyamon megirattak és ahol az iskolások szövegértési képességeire, matematikai eszköztudására, valamint a "természettudományos műveltéségére" terjedt ki.

Külön érdekesség, hogy a tanév végén a mérések "párját is" megtartják. Az Oktatási Hivatal oldalán azt írja, "a kimeneti mérésekre 2023. március 6. – június 9. között kerül sor, ám ezekről egyelőre nincs több információ.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Figyelmeztet a Független Benzinkutasok Szövetsége: tankoljanak fel a hétvégére, mert több benzinkút bezár
Várhatóan nem minden benzinkút fog nyitva tartani tiltakozásképpen az ünnepi hétvégén, így aki vidékre utazik, annak érdemes előtte feltölteni a tankot.

Link másolása

hirdetés

A Független Benzinkutak Szövetsége pénteken bejelentette, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a hozzájuk tartozó benzinkutaknál, ezért érdemes még a hétvége előtt feltankolni azoknak, akik hosszabb útra indulnak.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az RTL Reggeli műsorában arról beszélt, hogy a támogatás, amit a kormánytól kapnak, az csak a kiadások egy minimális részét fedezi a kutaknak, ezért fogalmazódott meg a hétvégi bezárás.

Mivel a független benzinkutak végül mégsem zárnak be egységesen, a magánbenzinkutak maguk dönthetik el, hogy kinyitnak-e augusztus 19-én és a 20-i ünnepnapon.

A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy szerinte októberre akár 480 forint alatt is tankolhatunk, ehhez azonban elengedhetetlen lesz a forint erősödése.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Zivatar, felhőszakadás és hőség miatt is riasztások lesznek a hétvégén az országban
Durva időre készülhetünk: hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek.

Link másolása

hirdetés

Hidegfront érte el hazánkat, egy zivatarlánc már órák óta vonul az ország nyugati felén - közölte az Időkép.

Pénnteken este a hullámzó hidegfront hatására nyugat felől a Dunántúlon, majd a középső tájakon is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, és a délutáni, esti órákban több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is. A hidegfront előoldalán a déli-délkeleti szél többfelé élénk, erős lesz.

Szombaton gyakran erősen felhős lesz az idő, és több tájegységünkön kell számítani záporokra, zivatarokra, valamint hevesebb viharok is kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Sokfelé élénk, helyenként erős lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 36 fok között alakul, északkeleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap sok felhő lesz az égen, és sokfelé kell számítani esőre, záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra is. Az északias szél az ország nagy részén élénk, erős, a Dunántúlon többfelé viharos lehet. Napközben 20-31 fokra van kilátás, északkeleten lehet a legmelegebb, a Dunántúlon a leghűvösebb.

A Met.hu veszélyjelzése szerint pénteken az ország nagyobb - nyugati és középső - részére adtak ki narancs, a többire sárga figyelmeztetést a zivatarok és felhőszakadás miatt.

hirdetés

Szombatra a hőség miatt a keleti országrészre, míg a zivatar és felhőszakadás miatt narancs és sárga riasztást adtak ki az ország egészére.

Vasárnap sem lesz nyugodt az időjárás, elsőfokú figyelmeztetés lesz mindenhol a zivatar és felhőszakadás miatt, sőt a helyzet hasonló lesz hétfőn is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: