HÍREK

Egy nap alatt 800 ezer észak-koreai jelentkezett katonának az Egyesült Államok elleni háborúba

Nem tetszik Phenjannak, hogy a szomszédjában hadgyakorlatoznak, ahogy a Japán és Dél.Korea közötti egyeztetések sem.

Link másolása

Az állami média jelentése szerint csak pénteken közel 800 ezren jelentkeztek az észak-koreai hadseregbe, hogy az Egyesült Államok ellen harcoljanak, írja a CNN.

A Rodong Szinmun azután jelentette be a hatalmas érdeklődést a hadsereg iránt, hogy csütörtökön Észak-Korea kilőtt egy Hvaszong-17-es típusú interkontinentális ballisztikus rakétát válaszul Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatára.

A két nappal ezelőtti tesztet a helyszínen tekintette meg Kim Dzsongun és lánya. Az észak-koreai vezető azzal vádolta a szomszéd országot és Amerikát, hogy a 11 napos katonai gyakorlattal a feszültség fokozása a céljuk a térségben.

A rakétakilövést szándékosan a dél-koreai elnök tokiói látogatása elé időzítették. A két ázsiai ország csúcstalálkozójának egyik fő témája a nukleáris fegyverrel rendelkező Phenjan elleni fellépés volt. Jun Szogjol dél-koreai elnököt és feleségét április végén vendégül látja Joe Biden amerikai elnök is a Fehér Házban.

A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint Phenjan a hadgyakorlatra és a csúcstalálkozóra további rakétatesztekkel, kémműholdak kilövésével, vagy akár egy nukleáris kísérlettel is reagálhat a közeljövőben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hétfőtől 10 ezer forintos büntetést kap, aki lakossági engedély nélkül parkol a IX. kerületben
A szabálysértési bírság akkor jár, ha valaki a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken hagyja az autóját engedély nélkül.

Link másolása

Hétfőtől 10 ezer forint szabálysértési bírsággal bünteti a ferencvárosi közterület-felügyelet azokat az autósokat, akik lakossági engedély nélkül este 6 és reggel 7 között a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken hagyják autóikat a IX. kerületben - közölte az Ferencvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

A kizárólagos parkolás csak az esti időszakot érinti, reggel 7 óra és este 6 között ugyanolyan feltételekkel használhatja bárki ezeket a parkolókat, mint korábban. A zöld rendszámú autókra is ugyanez a szabály vonatkozik, csak lakossági engedéllyel parkolhatnak a kijelölt részeken. A várakozási tilalmi időszak a hét minden napján érvényes.

Minden kizárólagos parkolási szakaszt kiegészítéssel ellátott várakozni tilos tábla jelez.

Ferencváros február 20-án vezette be a kizárólagos lakossági parkolást a Haller utcától befelé eső Belső és Középső-Ferencvárosban a helyi lakosok parkolás-problémáinak enyhítésére. Ezen a területen 4351 fizetős parkolóhely van, amiből 1205 darabot jelölt ki az önkormányzat kizárólagos lakossági parkolónak.

A tájékoztatás szerint az első tapasztalatok kifejezetten jók, felméréseik alapján az autósok csak 10 százaléka állt eddig rossz helyre.

Mint írták, Ferencváros polgármestere a kizárólagos lakossági parkolást azért kezdeményezte, hogy a helyiek parkolási gondjait enyhítsék a kijelölt idősávban. A rendszer segít abban, hogy este ne kelljen hosszan körözve parkolóhelyet keresni - fűzték hozzá a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Baleset miatt félbeszakítottak egy előadást a Pesti Magyar Színházban
A címszerepet játszó gyerekszínész megsérült, azonnal orvosi ellátásban részesült.

Link másolása

Baleset történt a Pesti Magyar Színház szombati Oliver! című előadásának első felvonása alatt, ezért a darabot félbeszakították.

A színház közleménye szerint

a balesetben a címszerepet játszó Farkas Olivér megsérült, ezért azonnali orvosi ellátásban részesült.

Az elsődleges vizsgálat során külsérelmi nyomokat, sérüléseket találtak a gyerekszereplőn, aki az orvosi stábbal tisztán kommunikált. A fiút az előírásoknak, valamint a színház protokolljának megfelelően a mentők további orvosi vizsgálatra szállították.

A színházigazgató azonnali hatállyal elrendelte a baleset körülményeinek vizsgálatát, amelynek lefolytatását már meg is kezdték. Ha lezárult a vizsgálat, tájékoztatni fognak annak eredményéről.

Az előadást az érvényes jeggyel rendelkező nézők számára egy későbbi időpontban megtartják, melyre a 2023. március 18. 19 órára megváltott jegyek automatikusan érvényesek. A pótlás időpontjáról a színház online felületein és a nézők által megadott elérhetőségeken adnak tájékoztatást a jövő hét folyamán.

Arról vasárnap 11 óráig adnak információt, hogy a 15 órára meghirdetett Oliver! című előadást megtartják-e. A gyerekszínész állapotáról az orvosi vizsgálatok megtörténte után ígértek tájékoztatást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin váratlanul a porig rombolt Mariupolba utazott, helyi lakosokkal is beszélgetett
Járt lakótelepen, a tengerparton, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél is.

Link másolása

Mariupolba tett munkalátogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint

az elnök helikopterrel érkezett Mariupolba, majd a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, és beszélt a helyi lakosokkal.

Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről.

Putyin szót váltott a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. Az elnök járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

Előző nap az orosz vezető a Krím-félszigeten tett előre nem bejelentett látogatást, a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján. Mariupol felkeresése az első ismertté vált alkalom, hogy Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított "különleges hadművelet" során megszállt területen járt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nagyot drágulhat a narancs és a banán jövő héten a gyenge forint miatt
A külföldről behozott használt autók árát is megdobja, ha tartósan 400 forint körül marad az euró.

Link másolása

A rossz forint árfolyam hatása miatt a jövő héten egy-kétszáz forinttal már biztosan drágább lesz a narancs meg a banán - ezt mondta RTL Híradónak egy pécsi zöldséges. Szerinte

ez a mostani 690, 790-es árakról esetleg még az 1000 forintig is felmehet.

Egy átlagos ötéves, külföldről behozott használt autó ma 4 millió forintba kerül. Halász Bertalan, a joautok.hu vezérigazgatója azonban azt mondta, hogy akár 200 ezer forinttal is drágulhatnak majd ezek, ha tartósan 400 forint környékére kerül az euró.

A Híradóban kiemelték, hogy egyetlen hét alatt öt százalékot veszítette az értékéből a forint, miután az Egyesült Államokban két közepes méretű bank is csődöt jelentett. Ezzel kapcsolatban Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője azt mondta, hogy

„a forint nagyon sérülékeny és kockázatos deviza, a befektetők igyekeznek menekülni belőle”.

Az Eurostat adatai alapján 25,8 százalékkal februárban is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az EU-ban. Az unióban az átlagos infláció már egy számjegyű, 9,9 százalék volt - a magyar adat ennek több mint a duplája.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója szerint a kiugró hazai drágulást a kormány intézkedései okozzák.

„Az ársapkák nagyon károsak voltak az infláció alakulása szempontjából. Nagyon nehéz megértetni az emberekkel, hogy jó, ezt vagy azt a terméket viszonylag olcsóbban tudják megvenni, viszont minden egyéb termék árában megfizetik ezt a különbséget, mert a boltok nem tudnak olcsóbban adni, mint az ő beszerzési áruk”

- fejtette ki Palócz Éva. A szakértő szerint emellett a különadók, illetve a jegybank tizennyolc százalékos irányadó kamata is gerjeszti az inflációt Magyarországon.


Link másolása
KÖVESS MINKET: