RÓKALAND

Egy hely a Várban, ahol ehetsz popcorn krémest répafagyival

Leesik az állad, olyan ételekkel is találkozhatsz a Vár: a Speizban.

Link másolása

Március elején újranyitott a Vár: a Speiz. A belső tér és az étlap is jelentős változáson esett át, ebből az apropóból látogattunk el hozzájuk.

Az első, igazi tavaszi napok egyikét sikerült elkapnom, miközben a Budai Várnegyed egyik legkedvesebb gyöngyszeme a Vár: a Speiz felé igyekeztem. El is kalandoztam, el is tévedtem, el is késtem, ahogy azt kell. De hát hiába boldogul az ember a budapesti közlekedésben, a turisták által kedvelt látványosságok környékén aligha van nagy rutinja a többségünknek. Szégyelltem is magam, meg nem is, és már ekkor bőszen fogadkoztam, hogy gyakrabban fogok erre járni, mert nem véletlenül mutogatjuk a világnak Budapest ezen részét. Határozottan kellemes érzés erre bóklászni.

Bár a sietségből adódóan még nagy lendülettel estem át a küszöbön, a képtől, ami fogadott, azonnal nyugalmasabb állapotba kerültem.

speiz_foto

Az új design lenyűgöző. A koncepció nagyon modern, mégis a hangulat barátságos és otthonos. Az egybenyitott tér tele van olyan apró tárgyakkal, részletekkel, amiken hosszú percekig képes az ember a szemét legeltetni, mégis a végén harmonikus egésszé áll össze minden.

DSC_7990

DSC_8140

Én személy szerint szeretem a minimált, és villódzó neonok alatt is komfortosan érzem magam, de ez a hely olyan, mintha hazamennél. És azt már régóta tudjuk, hogy hosszútávon mégiscsak a legjobb otthon.

Az ebéd előtt egy laza beszélgetés közben sok fontos dolog kiderült az étterem céljait, jövőbeli terveit illetően. Úgy szeretnék továbbra is kielégíteni az idelátogató külföldi turisták igényeit, hogy egyre több helyi lakost is becsalogassanak. Fiatalokat, családokat, budapestieket és vidékieket, visszajáró közönséget szeretnének ideszoktatni.

belso

A séf, Kovács Árpád hozzáállása ebből a szempontból hibátlan. Nem valamiféle elvont víziót akar a fogyasztóra ráerőltetni, hanem csak egyszerűen, modern technikák segítségével tuningol fel hagyományos alapanyagokat, fogásokat. Megmarad a magyaros érzés, ugyanakkor olyan plusz színezetet kap, amitől egy csirkepaprikás is izgalmasság válik.

A LouLou-t, Bábelt, 21-et és Café Pierrot-ot is megjárt balatoni származású séf, 2014 óta építi ugyanazzal a személyzettel a Vár: a Speiz hírnevét, és csapatépítés gyanánt még mindig egy klasszikus disznóvágásra szavaz Siófokon. Ez számunkra azért remek hír, mert házi kolbásszal és sonkával is találkozhatunk az étlapon.

"
Kucsmagombát mindenbe rakok, a világ legjobb gombája.

- jegyezte meg mosolyogva.

Majd hozzáfűzte, hogy a háromfogásos ebéd, amit fogyasztani fogunk, a további kedvenceit vonultatja fel.

Egy kis magyar, egy kis külföldi alapanyaggal. Egy kis tradíció, modern köntösben.

Mondanom sem kell, ekkor már tűkön ültem!

Nem ért akkora meglepetésként, hogy már az első fogással térdre kényszerítettek. Szent Jakab kagyló mangóval, mákkal. Ha nem csordul ki a könnyed a szavak hallatán, majd ki fog, amikor eléd teszik a tányért!

ma

Jó, bevallom, ez a kedvenc kagylóm, a mangó meg pár hónapja a legintenzívebb gasztromegbolondulásom tárgya, de ez az étel még ezek nélkül - az elfogultságomat erősítő tényezők nélkül - is megállja a helyét. Többféle textúra, kellemes, édeskés utóhatás. Szemet gyönyörködtető látvány és harmonikus ízélmény. Szerettem nagyon.

A főétel zselici szarvas. Gerinc meg comb, csak hogy itt is kétféle arcát mutathassák meg egy alapanyagnak. Mellé vörösáfonyás birsalma krém, rebarbara kompót, korianderpúderbe forgatott birs gyöngyök. És egy masszív, húsos, férfias ételből hirtelen női szívet is megérintő fogás lesz. Még egyszer mondanám: korianderpúder!

szarvas

Az adag akkora, hogy szépen meg is telsz vele. (Itt jegyezném meg, hogy fine dining ide vagy oda, én még mindig annak a híve vagyok, hogy akkora adagokat szolgáljunk fel, ami nem csak egy fogyókúrázó modellnek kedvez.)

Engem ezen a ponton már nem izgatott a desszert ígérete.

És pontosan addig nem érdekelt, míg ki nem hozták. Nem túlzom el, hirtelen az egyik legszebben tálalt desszerttel találtam szembe magam.

fagyi

Ez szerintem nagyjából átjön kép alapján is, de tovább igazolja a szavaimat a tény, hogy az asztaltársaim közül is mindenki egyszerre sóhajtott fel.

Popcorn krémes, szecsuáni borsos répafagyival és amaránttal.

Az ilyen fagylaltoktól egy kicsit mindig megbolondulok. Ha nem ettem volna tele magam szarvassal és eggyel kevésbé adnék arra, hogy mit gondol majd a többi vendég rólam, azonnal követeltem volna még pár gombóccal.

Erőlködhetnék, de igazából nem is nagyon akarok rosszat mondani. Szerintem a hely koncepciója, filozófiája, célkitűzése nagyon rendben van. Jó ide betérni, jókat lehet enni. Jóllakottan, feltöltődve lehet távozni. Az ár-érték arányok is megfelelőek (azért lássuk be, ez „luxus-gasztronómia”), és a folyamatosan megújuló étlap újabb és újabb okot ad arra, hogy visszajárjunk.

Én egy mentás, zöldborsós rizottóért látogatok majd el legközelebb, kíváncsi vagyok, hogy egy vegetáriánus fogás is kielégít-e majd.

Olyan romantikusan hangzik, hogy az ember új törzshelyévé váljon a Vár környéke. Hát, miért is ne?

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: