UTAZZ
A Rovatból

Dzsipekkel szeltük át Szekszárdot, és közben a környék legjobb borait kóstoltuk

Te ismered Szekszárd tradicionális és modern arcát is? Ha nem, akkor ideje felfedezni!

Link másolása

Én személy szerint a szekszárdi borvidékhez kötődtem eddig a legkevésbé. Valahogy Eger és Tokaj pályán mozgok mindig, és Szekszárddal kapcsolatban komoly lemaradásom volt. De miután két intenzív napot eltöltöttem itt egy sajtóútnak hála, saját szememmel láthattam, hogy mennyi lehetőséget kínálnak az itteni szolgáltatók, hogy mennyi helyen lehet érdemes enni, inni, aludni.

Ha a ti fejetekben sincs egy egységes kép a környékről, de szívesen kirándulnátok a közeljövőben a Szekszárdi Borvidéken, akkor ez a cikk segíthet pár tippel.

Takler kúria
Eszterbauer Borászat
Borkút

Szekszárd a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. Rendkívül szép völgyek és dombok váltják itt egymást, nem az alföldi síkság dominál.

A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. Fehér és rozé borokkal is kísérleteznek, de azért a vörösek még mindig vezető szerepet töltenek be.

Ha erre jártok, a kékfrankossal (ez adja a bikavér borok alapját is) és a kadarkával mindenképpen ismerkedjetek meg, minél több formában!

Kóstolni és ismerkedni pedig úgy lehet a legjobban, ha az ember minél több pincészethez ellátogat, és azoktól hall a szőlőről és borról, akik az egész életüket neki szánták.

Erre a legtöbb helyen már van lehetőség. A kisebb pincészeteknél is vannak kialakítva kóstolótermek, a legnagyobbaknál pedig étterem és szálláslehetőség is található. Vannak olyanok, akik egyenesen a szőlőtőkék közé építkeztek, másoknak viszont belvárosi központjuk van. Érdemes több helyet is felfedezni, mert nagyon különböző borokkal, stílussal és értékekkel találkozhatunk.

A pincészetek közti távolságokat célszerű valamilyen járművel áthidalni. De ha az ember vezet, akkor nem iszik, és fordítva. Úgyhogy vagy viszünk valakit, aki vállalja, hogy úgy jár egész nap pincéről pincére, hogy józan marad, vagy alternatív megoldást keresünk.

A legjobb megoldás a dzsip túra! Így maga az utazás is élmény lesz, és olyan tájakat járhatunk be, amit más esetben nem is érintenénk.

Ráadásul a túravezetők maximális tudással rendelkeznek Szekszárddal kapcsolatban. Így amit a pincészetekben nem mesélnek el nekünk, arra út közben nyugodtan rákérdezhetünk.

Bővebben az árakról és a különböző túrákról itt találtok információt: http://www.borvidekidzsiptura.hu

Vidd haza Szekszárdot! – összefogtak a szekszárdi borászatok a térség turizmusáért

A könnyű fehérektől a rozékon át a hagyományos testes vörösborokig minden megtalálható a Szekszárdi borvidék pincéiben, ráadásul a szekszárdi borászok ötször nyerték el „Az év borásza” kitüntető címet, ezzel rekordtartók a hazai borvidékek között. Berlinben pedig a 2022-es Wine Trophy versenyen két szekszárdi bor kapta a Grand Gold díjat: a Schieber Patina Cabernet Franc és a Vesztergombi Alpha. Nem kérdés tehát, hogy az egyik legkülönlegesebb borvidékünket érdemes megismerni közelebbről.

35 helyi borászat összefogásával – a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. égisze alatt – elkészült az a telefonos applikáció, amelyen keresztül elérhető a tájegység borturizmusához kapcsolódó összes információ.

A térség borászatához kapcsolódó minden információ, valamint az aktuális a turisztikai hírek is elérhetők az alkalmazás által. Többek között a különleges túrák is megtalálhatóak itt, amelyeket évente három alkalommal tartanak meg, és a borvidék egy-egy ikonikus borához, a kadarkához, a kékfrankoshoz és a bikavérhez kapcsolódnak. Emellett pedig útvonaltervező is segíti a tájékozódást, támogatva a borászatok közötti közlekedést.

Az app mellett aktív web-, Facebook- és Instagram-oldaluk is elérhető.

www.szekszardibor.com

Két nap nem elég a borvidékre. Éppen csak körbe tudtunk nézni, és arra jutottunk, mindenhova vissza kellene menni. Mindenhova másért.

Takler Borbirtok

A Takler kúria lélegzetelállító. Mint egy kis kastély, aminek pincéjében egy gótikus borszentély is található. Itt mi egy finom ebédet is elköltöttünk, és nagyon sajnáltuk, hogy nem maradhattunk éjszakára egy romantikus hangulatú szobában.

Eszterbauer Borászat 

A szőlőművelő Eszterbauer család története 1746-ig nyúlik vissza. Jelenleg Eszterbauer János feleségével, lányaival és Klein Miklós borásszal működteti a tradíción alapuló vállalkozást. A palackokról családi archívumból előkerült, lassan 100 éves fotók köszönnek vissza. Nekünk volt szerencsénk Jánost hallgatni, és Tivaldot (Cabernet Sauvignon) kóstolni.

Schieber pincészet

A Schiber pincészet egy fiatalabb szereplője a szekszárdi palettának. A birtok arról is híres, hogy Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka lett 2021-ben. Nem véletlenül!

Itt megkóstolhattunk pár Szeleshát Szőlőbirtok bort is, és olyan szendvicset kaptunk, ami szinte megszólalt.

Heimann Családi Birtok

"Életünk a bor!" - mondja a Heimann szlogen, és ezt mosolyogva adja is át a látogatóknak apa és fia, hol egymást heccelve, hol pedig dicsérve. Az egész út során itt szabadultak fel a legszebb érzelmek. Kötelező ide elmenni és kötelező Barbárt kóstolni!

Ha belenéztek a videónkba, még Heimann Zoltánt is hallhatjátok dalra fakadni!

Bodri Pincészet és Szőlőbirtok

A Bodrihoz csak vacsorázni tértünk be, pedig ezen a birtokon tó, wellness és luxus apartman is található. Mindenképpen érdemes többnapos tartózkodásra érkezni.

Mészáros-Borház

A Mészáros név megkerülhetetlen ha a borvidék kerül szóba. Szekszárd belvárosában, a Mészáros borház szomszédságában, egy borhotel, a Hotel Merops is kapcsolódik hozzájuk, és remek éttermük is van.

Mi most újdonságukat, a pezsgőt is megkóstoltuk.

Vesztergombi Pince

1993-ban választották meg Vesztergombi Ferencet az Év Borászának. Akkoriban ez a kitüntetés nem csak a borok minőségének szólt, hanem borvidékért, a borvidéken épülő borász közösség érdekében végzett munkának is.

A hagyatékot azóta is eredményesen ápolják, és aktív részesei a turizmus fellendítéséért tett törekvéseknek.

Mi a szűkös menetrendünk miatt Bősz Adrián borait is itt kóstolhattuk meg.

Lajvér

Egy fiatal borászattal zártuk a sort. A Lajvérnál páratlan panoráma, bisztró és szállás is található. És az arculat sokkal modernebb, mint bárhol, ahol előttük jártunk.

Érdekes kontrasztot adott ez, és mi arra jutottunk, hogy a tradíció mellett erre is nagy szükség van, ha a borvidék tartani akarja a lépést belföldön és külföldön egyaránt.

Legyetek nyitottak ti is, ha erre jártok, és hasonlítsátok össze a különböző borászatokat, majd válasszatok kedvencet, ha tudtok.

Ekkora bőség mellett ez nem egyszerű feladat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát
A diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül. Az ófaluba csak belépővel lehet bemenni húsvétkor.

Link másolása

6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát.

A Nógrád megyei település amúgy is népszerű célpontnak számít a kirándulók körében, de húsvétkor szinte elözönlik a települést a látogatók.

Azonban

a Hollókői Húsvéti Fesztivál és Hollókő Ófaluja is kizárólag a rendezvény hivatalos jegyének megvásárlásával látogatható március 30. és április 1. között.

A felnőtt napi belépőjegy 6500 forintba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül.

A belépőjegy viszont már tartalmazza a település összes programjainak és egyes látnivalóinak belépődíját is: így be lehet vele menni többek között a Hollókői Várba, a Palóc Játszóházba és a Babamúzeumba is.

@szeretlekmagyarorszag.hu Ha Húsvét napjain Hollókőre látogatsz, fizetned kell. Mi erről a véleményed? Írd meg nekünk! #szeretlekmagyarország #nekedbelegyen❤️ #hollókő #húsvét #foryou ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Itt a lista: ennyivel lesz drágább nálunk az egynapos autópálya matrica, mint a régió országaiban
A környező országokhoz képest drágább lesz az egynapos matrica, ezért érdemes lehet megfontolni helyette a megyei vagy havi matrica vásárlását.

Link másolása

Április elsejétől, hétfőtől lehet egynapos autópálya-matricát vásárolni Magyarországon, írja a rtl.hu. Az autósok az érvényesség napján éjfélig használhatják majd a sztrádákat, közölte az állami útdíjfizetési vállalat.

A személyautók esetében alig ötödével olcsóbban adják majd az egynapos matricát a tíznaposhoz képest. A legtöbbért, amennyit csak elkérhet érte egy kormány.

„Az európai uniós irányelvek alapján az éves országos matrica árának legfeljebb 9 százaléka lehet, így a matrica ára 5150 forintba fog kerülni, és csak az adott napra érvényes. Tehát érdemes megfontolni ennek a használatát. Két egynapos matricának az ára már gyakorlatilag egy havi autópálya-matrica árának felel meg” – mondta a Híradónak Urbán Tamás, az autopalyamatrica.hu ügyvezetője.

Ausztriában már az év eleje óta kapható a mai árfolyamon 3400 forintos egynapos matricát, miközben az osztrák átlagfizetés nagyjából háromszorosa a magyarnak. Csehországban 3100, Szlovákiában pedig várhatóan 2100 forintot kell majd fizetni a napi sztrádahasználatért.

„A környező országokhoz képest drágább a matrica, viszont Magyarországon jellemzően a megyei matrica az, amit nagyon sok autós igénybe vesz, így Magyarországon vannak kedvezőbb megoldások is” – mondta Urbán Tamás.

Egyelőre online, illetve az állami útdíjfizetési szolgáltató ügyfélszolgálatain érdemes egynapos matricát venni, mert még nem minden viszonteladó partnernél lehet megvásárolni április elsejétől.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk