hirdetés

HÍREK

Dobrev Klára: Márki-Zay Péter mindenben számíthat rám

Dobrev Klára az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, ha kell kampányolni fog, ha kell szakértőként segít majd.

Link másolása

hirdetés

"Ha előre tudnám, hogy ez lesz a végeredmény, akkor is elindulnék újra" - mondta Dobrev Klára az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre: megbánta-e, hogy elindult az előválasztáson.

Dobrev korábban azt mondta, az ország szerinte egy baloldali politikusra vágyik – most úgy fogalmazott, fontosnak érzi, hogy ezt a politikát a DK képviselje a hatpárti összefogásban.

Azt is elmondta, az előválasztáson ennél sokkal alacsonyabb részvételre számítottak, szerinte a DK megőrizte a helyét, az ellenzék legerősebb pártja maradt és egymillió szavazója van és egyre több támogatója lesz.

Dobrev Klára szerint a legfontosabb üzenet, hogy most a 106 egyéni körzetre kell odafigyelni, akkor lesz kormányváltás, ha ezek több mit felét elviszik.

A műsorvezető Rónai Egon felidézte Gyurcsány Ferenc hétfői nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott, először meg kell nyerni a választást, majd utána lesz miniszterelnök-választást. Ezután azt kérdezte Dobrevtől, hogy fenyegetőzik-e.

"Dehogyis! Most mindannyiunknak a 106 egyéni választókerületre kell odafigyelni. Akkor lesz kormányváltás, ha a 106 egyéni körzet több mint a felét elvisszük. Akkor lesz meg a parlamenti többségünk, és akkor tudja a parlamenti többség megválasztani Márki-Zay Pétert miniszterelnök-jelöltnek. Nincsen apró betűs rész, aláírta a hat párt a megállapodás, miniszterelnöknek a kormánytöbbség Márki-Zay Pétert fogja jelölni"

- fogalmazott Dobrev Klára.

hirdetés

Márki-Zay korábban szintén az Egyenes beszédben beszélt arról, kezdeményezni fogja, hogy legyen egy hetedik frakció. Ezzel kapcsolatban Dobrev Klára azt mondta: biztos benne, hogy a pártvezetők leülnek, és megbeszélik ezt, ezek a megbeszélések az előválasztás előtt is jól zajlottak. Mostantól kezdve az a fontos, hogy a nyilvánosság előtt ne egymással foglalkozzanak, hanem a kormányváltással – tette hozzá.

Arra a kérdésre, mi az, amiből nem akar engedni, azt mondta: a legfontosabb, hogy le kell bontani az Orbán-rendszert, ezen kívül igazságot kell szolgáltatni, valamint a gazdaságpolitikának is sokkal igazságosabbnak kell lennie. Hangsúlyozta: nem pusztán a pártpolitikusok fogják összerakni a programot, hanem bevonnak szakértőket is.

Dobrev Klára itt is megerősítette, hogy Márki-Zay mindenben számíthat rá, hozzátette: ha kell kampányol vagy szakértőként segít, de a fő felelősség Márki-Zay Péteré.

Dobrev Klára szerint sokat kell még gondolkozni az eredményen, hiszen még csak egyetlen nap telt el.

"Ahhoz, hogy az ember győzzön, erő kell, ahhoz pedig, hogy veszíteni tudjon, egy kicsit még több erő kell"

- fogalmazott Dobrev, aki hozzátette: miközben minden idegszálával győzni szeretett volna, ennek az egész versenynek inkább nyertesének érzi magát, hiszen a DK megerősödve került ki az előválasztásból.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Választási szakértő: 300 ponton írta át a Fidesz a választási rendszert

Tóth Zoltán szerint a 2022-es parlamenti voksolás félig szabad, ám tisztességtelen és átláthatatlan lesz.

Link másolása

hirdetés
2010 óta 300 módosítás történt a választójogi szabályokban

- írja a Népszava.hu. Tóth Zoltán választási szakértő vette számba, hogy a Fidesz a kormányra kerülését követően mikor és milyen módon változtatott az addigi választási rendszeren. Mint írják, a mintegy 600 hete hatalmon lévő kormány átlagosan kéthetente módosított a törvényen.

A szakértő szerint ezzel a Fidesz gyökeresen átalakította, jórészt a saját érdekeihez igazította a választási rendszert.

Példaként említi, hogy az elején kettős állampolgársággal nem járt választójog, ehhez az alkotmányt módosították. Ugyanakkor a külföldön élő - de hazai lakcímmel rendelkező - magyarok nem szavazhatnak levélben, csak személyesen.

Fontos döntés volt a választókerületek módosítása, ahol szintén a saját javukra változtattak a körzeteken. Azt viszont korrektnek nevezett, hogy ha egy választókerület népessége 10 százalékkal eltér más választókerületek átlagos lakosságszámától, akkor módosítani kell a kerülethatárokat. Ezt azonban nem tartják be - fűzte hozzá Tóth Zoltán.

"Egészen felháborító módon kihagyták a választási törvényből azt a szabályt, hogy tilos választáson csalni, és mindenkinek fel kell lépnie a választás tisztasága érdekében"

- emelte ki.

hirdetés

Úgy vélte: "radikális és borzalmas változás", hogy elvették a jegyzőtől a jogot, így most a polgármester tehet csak javaslatot a szavazatszámláló bizottságok független tagjaira. Így "tömegével kerültek be függetlenként" a szavazatszámláló bizottságokba fideszesek.

A szakértő szerint fontos lenne egy megfelelő módszertani útmutató a szavazatszedőknek, mert jövőre az országgyűlési választás napján a kormány által kezdeményezett négy kérdésben is népszavazás lesz. "Embert próbáló feladat lesz, már most sajnálom szegényeket" – tette hozzá.

Tóth Zoltán úgy nyilatkozott, hogy

a jövő évi parlamenti választás félig szabad, ám tisztességtelen és átláthatatlan lesz. Véleményét ellenzéki győzelem esetére is fenntartja. Ha sikerül leváltani a kormányt, akkor – mondta – az ellenzék első és legfontosabb teendői közé kell tartozzon, hogy létrehozzon egy új, a demokratikus normáknak megfelelő választási rendszert.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Népszava: Akár 10 ezer rendvédelmi dolgozó is kieshet a munkából, ha nem oltatják be magukat

70 százalék körül van az átoltottságuk jelenleg, január végéig lenne kötelező mindenkinek felvennie a vakcinát.

Link másolása

hirdetés

A 36 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozó közül legalább tízezren nem adatták be maguknak az oltást, a 15 ezer rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozóból pedig nagyjából kétezren döntöttek eddig úgy, hogy nem kérik a vakcinát – nyilatkozta a Népszavának Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 70 százalékos a rendvédelemben dolgozók átoltottsága, azonban az adminisztrációs területeken magasabb a védőoltást maguknak beadató emberek száma, mint azoknál, akik „élesben dolgoznak”.

A kormány döntése nyomán január végéig a szektorban mindenkinek kötelező beoltatnia magát, ha szeretné megtartani az állását. A szakszervezetek szerint „a megélhetési gondok miatt ennek a hatalmas tömegnek egy része végül beoltatja majd magát”, ettől függetlenül biztosak abban is, hogy még így is lesznek, akik nem fogják bevállalni a vakcina beadatását.

Az érdekvédők jelenleg ezért rugalmasabb elbírálásért lobbiznak, a belügyi tárca viszont még azt sem hajlandó megfontolni, hogy haladékot adjon azoknak, akik védettséget igazoló antigéntesztet mutatnak be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Három perc alatt 900 embert rúgott ki egyszerre élő videóhívásban egy amerikai cégvezető

Nem ilyen karácsonyi ajándékra számítottak a 7 milliárd dollárra becsült startup dolgozói.

Link másolása

hirdetés

Egy rövid videóhívás keretében közölte 900 alkalmazottjával a Better.com vezérigazgatója, hogy nem tartanak többé igényt a munkájukra, írja a The Guardian. Vishal Garg a Zoom felületén lebonyolított beszélgetést azzal kezdi, hogy "nem jó hírekkel érkezett".

A folytatásban a 43 éves üzletember azt mondja, hogy a múlt szerdai videóhívás résztvevői "abba a szerencsétlen csoportba tartoznak, akiket elbocsátanak", ráadásul mindez azonnali hatállyal történik. Garg a döntést a piac változásaival indokolta, külön is kiemelve az alacsony "hatékonyságot" és a "termelékenységet", ami végül az alkalmazottak 15 százalékának elbocsátásához vezetett.

A cégvezető nyomatékosítja, hogy végeredményben ez az ő döntése volt, ezért is ragaszkodott ahhoz, hogy tőle hallják a rossz hírt a dolgozók. Garg kitér arra, hogy pályafutása során másodszor kerül hasonló helyzetbe, és az első alkalommal elsírta magát, de reméli, hogy "ezúttal erősebb lesz".

A jelzáloghitelekkel foglalkozó startup vezérigazgatója ezután közli, hogy az érintettek hamarosan e-mailt kapnak a HR-osztálytól a szerződésbontás részleteiről. A háromperces bejelentés végén Garg sok szerencsét kívánt mindenkinek és megköszönte, ami a cégért tettek.

Vishal Garg angol nyelvű videóhívását itt lehet megnézni:

hirdetés

A karácsony előtt néhány nappal elbocsátott munkavállalók érthetően felháborodtak a döntésen. Egyikük szerint úgy dobták ki őket néhány perc alatt, mint a szemetet, miközben sokan az első perctől a Better.com csapatába tartoztak, és keményen dolgoztak a cég sikeréért.

A jelzáloghitelekkel foglalkozó startup állítólag a múlt héten kapott 750 millió dollárt (242 milliárd forint) a befektetőitől. A vállalkozás teljes értékét hozzávetőleg 7 milliárd dollárra (2,265 ezer milliárd forint) becsüli a Forbes.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

224 covidos beteg halt meg az elmúlt 24 órában

4311 új fertőzöttet találtak, 7568 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt 24 órában 4311 új koronavírusos fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 161 879 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – közölte a kormányzati oldal.

Meghalt 224 beteg, így az elhunytak száma 35 835 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 938 836 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 187 208 fő. 7568 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 6 162 758 fő, közülük 5 870 466 fő már a második oltását is megkapta, 2 790 263 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: