News here

HÍREK

Csökkentsék szexpartnereik számát a férfiakkal szexelő férfiak a majomhimlőveszély miatt – kéri a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fertőzöttek többsége olyan férfiak, ugyanakkor a főigazgató szerint a megbélyegzés is nagyon nagy baj lehet.

Link másolása

Egyre több majomhimlős esetet regisztrálnak a világban, a fertőzöttek többsége pedig olyan férfiak, akik férfiakkal szexelnek – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A főigazgató ezért arra kéri a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat, hogy csökkentsék szexpartnereik számát, és fontolják meg, ha új partnerrel akarnak lefeküdni – írja a CNN.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a tájékoztatóján elmondta, hogy egy olyan járványról van szó, amit meg lehet állítani, ha az országok komolyan veszik a kockázatot és időben megteszik a szükséges lépéseket a fertőzés megfékezésére. A legjobb védekezés pedig a megfertőződés kockázatának csökkentése.

„A férfiakkal szexuális kapcsolatban lévő férfiak számára jelenleg ez magában foglalja a szexpartnerek számának csökkentését, az új partnerekkel való szex megfontolását, valamint az új partnerek kapcsolattartási adatainak elkérését, hogy szükség esetén el tudja érni őket”

– részletezte a főigazgató.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet az emberi jogok védelmére is, vagyis arra, hogy a férfiakkal szexelő férfiakat nem lehet hátrányos megkülönböztetésben részesíteni a majomhimlő terjedése miatt.

„A megbélyegzés és a diszkrimináció ugyanolyan veszélyes lehet, mint bármelyik vírus”

– jelezte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

A majomhimlőt egyébként nem tekintik szexuális úton terjedő betegségnek, de mivel elsősorban bőrrel érintkezve terjed, így a szexuális együttlét is kockázatot jelent. Akár a fertőzöttek által használt ágyneműről, lepedőről vagy törülközőről is el lehet kapni a vírust, a csókolózás és az orális szex pedig szintén elősegítheti a betegség átadását. Azt még vizsgálják a kutatók, hogy hüvelynedvvel vagy spermával is terjed-e.

A WHO eddig csak azt közölte, hogy a szexpartnerek számának csökkentése csökkentheti a megfertőződés kockázatát, így a főigazgató javaslata a férfiakkal szexelő férfiaknak címezve meglehetősen éles fordulat.

Egyébként az amerikai egészségügyi tisztviselők is tanácsolták a szexpartnerek számának csökkentését, de valamivel árnyaltabban. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója például nemrég azt javasolta, hogy

kerülni kell a bőrrel való érintkezést, beleértve az intim érintkezést olyan emberekkel, akiknek majomhimlőre emlékeztető tűnő kiütéseik vannak. A megfertőződés kockázatát pedig azzal lehet csökkenteni, ha kevesebb és csak ismert partnerrel lépünk szexuális kapcsolatba.

A szakemberek továbbra is tanulmányozzák, hogy pontosan hogyan terjed a majomhimlő. Egyelőre annyi biztosnak tűnik, hogy a hosszabb, bőrrel való érintkezéssel lehet átadni a betegséget, így pl. egy öleléssel még nem lehet megfertőződni. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy mennyi idő kell a vírusnak az átterjedésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Így lövi szét a németek szuperfegyvere az orosz rakétát
A világ egyik legkorszerűbb önjáró légvédelmi gépágyúja az orosz rakétatámadások egyik legjobb ellenszere.

Link másolása

A német Gepardok voltak azok a fegyverek, amelyeket talán a legjobban vártak az ukránok a háborúban az amerikai HIMARS-ok mellett.

A világ egyik legkorszerűbb önjáró légvédelmi gépágyúja az orosz rakétatámadások egyik legjobb ellenszere. A videón az egyik Gepard egy orosz cirkálórakétát szedett le:

A Gepardról itt lehet bővebben olvasni.

A német kormány 2022. áprilisában döntött úgy, hogy 50 darab Gepardot szállít Ukrajnának hadisegélyként. 2022 szeptember végéig 30 Gepardot át is adtak az ukrán haderőnek. Az ukrajnai háború a Gepard első "éles" háborús részvétele, ahol sikeresen alkalmazzák drónok, robotrepülőgépek és földi célpontok ellen egyaránt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Olyan fontos volt Putyinnak, hogy személyesen jelent meg, és gépkocsival áthajtott a korábban felrobbantott Krími hídon
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a híd elleni támadást az ukrán hírszerzés szervezte. Márciusra talán kijavítják.

Link másolása

Megnyitották a forgalmat hétfőn a Kercsi-szoroson átívelő Krími híd egy kijavított szakaszán, ráengedve a járműveket a híd közúti részének jobb oldalára, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök is áthajtott gépkocsival.

A létesítményt, amely még további helyreállítást igényel, október 8-án egy felrobbantott teherautó rongálta meg. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a támadást az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége szervezte.

Az eseményen - utólag kiadott beszámolók szerint - Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent, aki gépkocsival át is hajtott a hídon. Putyin a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő - az Ukrajna elleni háború során elfoglalt - szárazföldi folyosó fontosságát hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy ukrán hivatalos személyek még most is fenyegetik a hidat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes azt ígérte, hogy a közúti rész korlátozott áteresztő képességű bal oldalát márciusra teljesen helyreállítják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Durvul a belviszály: Németh Szilárd feloszlatja a csepeli Fideszt
Úgy tűnik, végleg elmérgesedhetett a helyzet az országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd polgármester között.

Link másolása

Úgy tűnik végleg elmérgesedett az évek óta tartó rossz viszony Németh Szilárd "rezsibiztos" és Borbély Lénárd fideszes csepeli polgármester között – számol be a 24.hu. Borbély éppen Némethet váltotta a polgármesteri székben 2014-ben, akkor még barátoknak számítottak.

Most azonban a portál értesülései szerint

Németh Szilárd, aki a Fidesz alelnöke és egyben a csepeli választókerület elnöke, feloszlatta a párt XXI. kerületi alapszervezetét.

A 24.hu forrásai szerint a rezsibiztos előzetesen nem tájékoztatta szándékáról a helyi párttagságot. A november elején meghozott döntésnek a csepeli Fidesz Facebook-oldalán sincs nyoma, az érintettek közül sokan pedig csak a múlt héten kapták meg postai úton a szűkszavú hivatalos értesítést a feloszlatásról.

Az alapszervezet megszüntetéséről az országos választmány elnöksége mondja ki az utolsó szót, ezt Kövér László vezeti. A testület döntése után a szervezet tagjainak tagsági viszonya is megszűnik. Azaz a döntés után sem Németh Szilárd, sem Borbély Lénárd nem tagja a Fidesznek. Ahhoz, hogy ismét megkapják a tagsági igazolványukat, külön kell kérniük a felvételüket.

Az alapszervezet megszűnésével egy időben az is kiderült, hogy az önkormányzat Fidesz-frakciójának többsége nem engedelmeskedik már Borbély Lénárdnak, sőt úgy tűnik, kifejezetten a megbuktatására játszanak.

„A képviselő-testületi ülésen a képviselők többsége az önkormányzat felelős működése ellen szavazott. Ezen felül szintén többségi döntéssel 300 milliós bevételkiesést okozott 2023-ra. Akkor, amikor egyébként is iszonyatosan nehéz évünk lesz a háborús infláció és a megnövekedett energiaárak miatt”

– írja közleményében a polgármester. Bár külön nem írta le, ez értelemszerűen azt is jelenti, hogy a fideszes képviselők is ellene szavaztak. Ez egyébként a Borbély mellett kitartó civil alpolgármester, Pékozdi József múlt heti Facebook-posztjából is kiderül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Elvágom a torkod, tíz részre váglak szét!” – késsel fenyegette menyasszonyát egy holland férfi Békéscsabán
Bicskával a kezében kergetni kezdte az autó körül, eközben a nyakán, valamint a mellkasán is megsebesítette. A rendőrök fél nap alatt elfogták.

Link másolása

Emberölés kísérletével gyanúsít a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egy holland állampolgárt - írta a rendőrség a honlapján. A 34 éves férfi 2021 novemberében menyasszonyával átutazóban volt Békéscsabán. Bulgáriába akartak vonattal eljutni, mert a férfi ott akart munkát vállalni.

A pár 2021. november 24-én este a vasútállomáson, egy sörözőben töltött időt, a férfi italozott és a viselkedése miatt kiküldték.

Taxiba ültek, visszaindultak abba a hotelbe, ahol megszálltak, de a vőlegény útközben erőszakossá vált. Fenyegette a menyasszonyát, azt mondta neki, hogy megöli és tíz részre vágja szét, majd menet közben kinyitotta a kocsi ajtaját.

Ekkor a taxi sofőrje megállt, a férfi kiszállt, behajolt a hátsó ülésen és megütötte a nőt. A taxis a másik ajtón kiengedte a bántalmazott nőt, a párja pedig egy bicskával a kezében kergetni kezdte az autó körül, eközben a nyakán, valamint a mellkasán is megsebesítette.

Többen tanúi voltak ennek, a nőt két férfi felvette az autójába és közben értesítették a rendőrséget. Vőlegénye elmenekült, de a rendőrök másnap délelőtt Békéscsabán, a vasútállomás közelében elfogták és őrizetbe vették, jelenleg is letartóztatásban van.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya emberölés kísérlete miatt nyomozott, és az ügy iratait 2022. december 5-én továbbította az ügyészségre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: