News here

HÍREK

Cser-Palkovics András: „Rezsitámogatási programot indítunk a szociálisan rászoruló fehérváriak számára”

A rászorulók gáz- és áramszámlájába beszállnak és a fatüzelésű lakásoknál is hozzájárulnak a költségekhez.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, a kormány döntött a rezsicsökkentés módosításáról. Ez sokakat nehéz helyzetbe hoz, mivel az augusztustól fizetett áram- és gázárak sokkal nagyobb összeget jelenthetnek majd a családoknak.

Orbán Viktor egy interjúban megerősítette, hogy a jövőben is minden magyar család megkapja a rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig. A többletkiadásról pedig úgy vélekedett: aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt”.

A helyzetre Székesfehérvár fideszes polgármestere a közösségi oldalán reagált. Bejegyzésében azt írta, hogy

rezsitámogatási programot indítanak a településen a szociálisan rászorulók részére.

A támogatás igénybevételének pontos feltételeiről és az igényelhető összegekről várhatóan az augusztusi közgyűlésnek kell majd dönteni, de a terv az, hogy:

• A gázszámla és a villanyszámla összegéhez való hozzájárulást lehet majd igényelni, mindkettőt úgy, hogy az Önkormányzat közvetlenül a szolgáltatónak fogja átutalni a megítélt összeget, tehát természetbeni juttatást kapnak majd a jogosultak.

• A tűzifa beszerzéséhez is lehet majd egyszeri, nagyobb összegű támogatást igényelni, ezt egy összegben fogja átutalni a jogosult igénylőnek az Önkormányzat.

• A jogosultak körét szociális alapon határozzák meg, elsősorban jövedelmi és családi helyzet alapján. Kiemelt cél, hogy az egyedül élő, alacsony jövedelműeket, illetve a gyermeke(ke)t egyedül nevelőket segítsék.

• A támogatásokat kizárólag azok vehetik igénybe, akik indokolható és méltányolható okokból nem tudnak a kormányzat által meghatározott átlagfogyasztási keretekbe beleférni, de anyagi helyzetük nem teszi lehetővé az átlag feletti fogyasztás kifizetését".

Cser-Palkovics András hozzátette, hogy még nincsenek adatok, így nem tudják, hány jogosult lesz és mennyibe fog kerülni a támogatásuk, de azon lesznek, hogy a legrászorultabbak megkapják a segítséget az önkormányzattól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Gulyás Gergely: a mai EU-s bejelentés miatt még a korábban vártnál is jobb helyzetbe került az államháztartás
A miniszter elmondta: 2500 milliárd forinthoz juthat Magyarország, és további 1500 milliárd érkezésének sincs akadálya.

Link másolása

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón elmondta:

2500 milliárd érkezhet Magyarországra, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárdnak előtt is elhárulnak az akadályok.

A miniszter szerint stabil az ország költségvetése, és a mai EU-s bejelentés miatt még a korábban vártnál is jobb helyzetbe került az államháztartás.

Az európai intézményekkel folyó tárgyalásokat Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is alapvetően pozitívnak értékelte, bár ő hozzátette, akkor lenne teljesen elégedett, ha az év végéig aláírják a partnerségi megállapodást és a helyreállítási tervet is elfogadják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
400-500 vendégmunkás halt meg a katari focivébé építkezései közben a szervezőbizottság főtitkára szerint
Néhány hete még csak negyvenet ismertek el. Egy brit lap szerint ugyanakkor már 6500 felett járhat a halálos áldozatok száma.

Link másolása

Először ismerte el a katari focivébé szervezőbizottságának főtitkára, hogy többszáz külföldi vendégmunkás halhatott meg az építkezések során, írja a CNN. Hassan al-Thawadi a TalkTV hétfői műsorában úgy fogalmazott, amikor Piers Morgan a halálos áldozatok számáról kérdezte:

„A becslések szerint 400... 400 és 500 között van. A pontos számot nem tudom” – majd hozzátette, hogy „egyetlen halál is túl sok”.

Al-Thawadi ezután elmondta, hogy folyamatosan a körülmények és feltételek javításán dolgoztak a vébéhelyszíneken, és évről évre sikerült is fejlődni.

A katari Legfelsőbb Szállítási és Hagyományőrző Bizottság (SC) szóvivője kedden részben megerősítette a főtitkár egy nappal korábbi kijelentését. Azt mondta, hogy

2014 és 2020 között a nemzeti nyilvántartás szerint összesen 414 „munkával összefüggő összes haláleset” történt az országban, bár ez „minden ágazatra és nemzetiségre kiterjedő” adatsor.

A labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt néhány nappal egy katari kormánytisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy mindössze 3 haláleset történt az építkezéseken, és további 37 nem munkával összefüggő halálról tudnak.

A The Guardian tavaly arról írt, hogy 2010 óta, vagyis a világbajnokság rendezési jogának odaítélését követően 6500 dél-ázsiai vendégmunkás halt meg Katarban. Egy helyi kormánytisztviselő szerint a brit lap értesülése az országban tíz év alatt elhunyt összes bevándorló munkavállalót tartalmazza, nemcsak a vébével összefüggésben elhunytakat. Sokan közülük ráadásul az életkoruk, váratlan betegség vagy például közlekedési baleset miatt haltak meg. Állítása szerint az országban csak a vendégmunkások 20 százaléka dolgozik építkezéseken.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Navracsics Tibor nem volt hajlandó a baloldal aknamunkájáról beszélni, Gulyás Gergely megtette helyette
A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a baloldali EP-képviselők havi 6 milliót keresnek, és közben az Európai Parlamentben olyan határozatot fogadnak el, ami a magyarok ellen van.

Link másolása

A szerdai kormányinfón az uniós pénzek egy nagy részének befagyasztásáról volt szó. A Magyar Nemzet újságírója Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert kérdezte, hogy az Európai Bizottság mai döntése értelmében hogyan lehet értékelni a „baloldal aknamunkáját”.

Navracsics erre zavartan annyit mondott, hogy erről a baloldalt kell megkérdezni, majd kollégájára, Gulyás Gergelyre nézett.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter átvette a szót, és elismételte a kormány néhány hete hangoztatott álláspontját, miszerint a baloldali EP-képviselők havi 6 milliót keresnek, és közben az Európai Parlamentben olyan határozatot fogadnak el, ami a magyarok ellen van, és ami miatt többek között a pedagógusok bérrendezését sem tudják elintézni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Gulyás az újabb tanárok kirúgásáról: a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani
Szerinte a pedagógusoknak megvan a lehetőségük a törvényes tiltakozásra.

Link másolása

A szerdai kormányinfó kezdetekor Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ugyan elmondta, hogy azon csak az európai uniós pénzek részleges befagyasztásának témájáról lesz szó, de egy kérdés érkezett a szerdán nem sokkal a tájékoztató előtt kirúgott nyolc fővárosi tanárról is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

a kormány álláspontja változatlan. A jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a tanároknak különösen.

Arról nem beszélt, a közeljövőben várható-e más tiltakozó pedagógusok elbocsátása is. A miniszter szerint Magyarországon mindenki számára adottak a tiltakozás jogszerű formái.

Korábban egy másik kérdés kapcsán elmondta a kormány egy másik kommunikációs paneljét is, ami szerint alapvetően a magyar baloldal Európai Parlamentben végzett "aknamunkájának" eredménye, hogy Magyarországra egyelőre nem érkeznek meg az uniós pénzek, így közvetve ők felelősek azért is, hogy nem sikerül a pedagógusok béremelése.


Link másolása
KÖVESS MINKET: