hirdetés

HÍREK

Csak kétharmados többséggel lehetne leváltani Polt Pétert a kormány új módosító javaslata szerint

Indoklásuk szerint azért van erre szükség, mert a legfőbb ügyészt megválasztani is csak kétharmados többséggel lehet.

Link másolása

hirdetés

Ne sima parlamenti többséggel, hanem kétharmaddal lehessen leváltani a legfőbb ügyészt - így módosítaná a jelenleg hatályos törvényt a kormány egy törvénytervezet szerint, amelyről a Telex számolt be.

A jogszabály szerint az Országos Bírói Hivatal, a Kúria, az Állami Számvevőszék és az alapvető jogok biztosát is csak kétharmados többséggel lehet eltávolítani a pozíciójából.

A kormány most a legfőbb ügyészt is hozzá akarja adni ehhez a körhöz, indoklásuk szerint azért, mert a megválasztásához is kétharmados többség szükséges. Valójában tehát csak ehhez illesztik a megbízatásának megszüntetésére vonatkozó szabályt is.

Jelenleg Polt Péter a legfőbb ügyész, aki harmadik terminusát tölti ebben a pozícióban. Legutóbb 2019-ben hosszabbították meg a kinevezését, ami kilenc évre, 2028-ig szól. Az ellenzék azonban szeretné leváltani Poltot, szerintük ugyanis segíti az Orbán-kormányt azzal, hogy a problémásnak tűnő ügyekben nem indít vizsgálatot. Az előválasztás még két versenyben maradt miniszterelnök-jelöltje is többször mondta már, hogy kormányváltás esetén rögtön leváltanák Poltot.

A kormány olyan tervezeteket is benyújtott, amikben más állami vezetők kinevezésének és felmentésének szabályait is módosítanák.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét például ezentúl nem a miniszterelnök nevezné ki 7 évre, hanem a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök, és a felmentéséről is ő döntene. Ugyanez vonatkozna Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnökére is. Ezt az állami szervezet idén hozták létre, számos területtel foglalkozik, például minden dohánytermékre vonatkozó kiskereskedelem engedélyezésével, illetve a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével, a szerencsejátékhoz fűződő szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával, vagy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelettel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Jakab Péter olyat szólt hozzá Orbán Viktor posztjához, hogy azonnal törölték is a kommentet

„Kész az autópálya!” – írja a miniszterelnök, mire a legtöbben gratuláltak neki, de a Jobbik elnöke nem állt be a sorba.

Link másolása

hirdetés

Nemrégiben készült el az M30-as autópálya új, Miskolc és Tornyosnémeti között megépült szakasza, amelyen Orbán Viktor is részt vett, sőt, posztolt egy fotót a közösségi oldalára. A kép azt hirdeti, hogy immár 30 perc alatt lehet megtenni a Miskolc-Kassa útvonalat.

A kommenteket elnézve a legtöbben gratulálnak a miniszterelnöknek vagy éppen hálálkodnak neki, de nem úgy a Jobbik elnöke, Jakab Péter. Ő ugyanis egy elégedetlen kommentet írt a képhez – szúrta ki a Blikk.

Bár a hozzászólást azóta eltávolították, a lap készített róla egy képernyőfotót, így elolvasható a szövege:

„És az 500 forintos üzemanyagárhoz mit szól? Mert 2004-ben még ezt mondta: "Az állam nyerészkedik az üzemanyagárakon! Vagy a jövedéki adót kell drasztikusan, 20 százalékkal csökkenteni, vagy az üzemanyagok áfáját." Miniszterelnök úr, ne nyerészkedjenek, cselekedjenek! Ha a Stop Márkit már aláírta, aláírná a Stop benzináremelést is? Hajrá!”

– szól a komment. A Jobbik elnöke emellett belinkelte a Stop benzináremelés! petíciójukat is.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A kormány szerint a 2021-es rekordmagas benzinárért is a Gyurcsány-kormány a felelős

Ez EU-ban nálunk a legdrágább a gázolaj, a benzin esetében pedig a kilencedik helyen vagyunk.
Fotó: MOL Magyarország - szmo.hu
2021. október 27.


Link másolása

hirdetés

A mai napon a benzin átlagára átlépte az 500 forintos lélektani határt, a gázolaj pedig literenként 512 forintba kerül már. Orbán Viktor a parlamentben már beszélt az árbefagyasztás lehetőségéről, de a kormány még mindig kivár a beavatkozással - írja a Telex.

Az ATV Híradó felkereste a Kormányzati Tájékoztatási Központot a rekordmagas üzemanyagárak kapcsán. A kormány a következő választ adta:

A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy–Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfarendelkezések alól; de nem tette.

Ennek ellenére a kormány az EU-ban egyedülálló módon csökkentette az üzemanyagok adóját: 2021. április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal csökkent a jövedéki adó.

Az Eurostat szerint az unió országai közül Magyarország kilencedik azon országok sorában, ahol a legdrágább a 95-ös benzin. A gázolaj esetében pedig listavezetők vagyunk, ez pedig nagyban összefügg a gyenge forintárfolyammal.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A DK beperli az MTVA-t, amiért tényként kezelték az Elk*rtuk állításait

A Kossuth rádió egyik műsorában hangzott el az, hogy „Dobrev Klára is döntött 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”.

Link másolása

hirdetés

Mi is megírtuk, hogy kedden a Kossuth rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában azt mondták: "Dobrev Klára is döntött 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről".

A DK közleményben reagált a történtekre - szúrta ki a 24.hu.

A párt szerint "az állami rádió propagandistái láthatóan csont nélkül átvették a Fidesz propagandafilmjében, az Elk*rtuk-ban foglalt összeesküvés-elméletet".

Azt is hozzátették,

a történtek miatt a Demokratikus Koalíció beperli az MTVA-t.

Ezután a párt közleményében néhány példát is hoztak arra, hogy a filmeken vagy a TV-ben látottak nem mindig fedik a valóságot. Így például megemlítették, hogy nem létezik olyan, hogy halálcsillag – még Soros Györgynek sem –, nincs titkos varázslóiskola Angliában, és Magdi anyus sem halt meg, csak kiírták a sorozatból.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Most már a jelnyelvet használók is csatlakozhatnak a Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay! petícióhoz

A Fidesz akadálymentessé tette számukra az információk elérését és a petíció aláírását.

Link másolása

hirdetés

A Fidesz szerdai közleményéből – melyet Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Kósa Ádám európai parlamenti képviselő jegyez – kiderül, hogy a két képviselő kezdeményezte az aláírásgyűjtés jelnyelvi akadálymentesítését – írja a 24.hu. Így fogalmaztak:

„Ma Magyarországon több mint 60 ezer siket és nagyothalló ember él. A Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay! petíció jelnyelvi akadálymentesítésének célja, hogy azok a siketek és nagyothallók, akik jelnyelven kommunikálnak, egyből anyanyelvükön, magyar jelnyelven juthassanak hozzá az információkhoz.”

Azt is hozzátették, hogy az eddigi számok azt mutatják, hogy az emberek többsége nem akarja, hogy visszatérjen a 2010 előtti időszak. Viszont a jelenlegi politikai helyzetet hibáztatták azért, mert Gyurcsány Ferenc még mindig el tud bújni „a Gyurcsány Show szereplői mögé”, hogy újra hatalomra kerülhessen.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: