HÍREK
A Rovatból

Csak hétfőn folytatódik az előválasztás, a szervezők szerint terheléses támadás történt

Nem sima túlterhelés, hanem egy összetettebb, többlépcsős támadás érte a választási rendszert közleményük szerint.


Korábban mi is írtuk, hogy fennakadások voltak a szombat reggel elindult ellenzéki előválasztási rendszerben. Akkor felmerült, hogy kínai eredetű hackertámadás érte a rendszert, de Magyar György ügyvéd, az egyik szervező ezt kizártnak tartotta, és kijelentette: a nagyfokú érdeklődés miatt roppant meg a rendszer.

Ekkor a szervezők arra kértek mindenkit, hogy déli tizenkét óra után jelentkezzenek csak a szavazásra, délután azonban közölték:

a rendszer leállása miatt csak hétfőn folytatódik a régóta szervezett előválasztás.

„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt:

jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”

– írja közleményében az Országos Előválasztási Bizottság. „Nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett” - tették hozzá.

A szavazás a tervek szerint szeptember 20-án hétfő reggel 7-kor folytatódik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Videókon az ítéletidő: Nagy jégdarabok zúdultak a Dunántúlra, villámárvíz is pusztít
Zalaszentgróton 43, Sárváron pedig 40 milliméternyi csapadék esett, vagyis több mint félhavi eső hullott néhány óra alatt. Az utakat és földeket teljesen elárasztott a víz sok helyen.


Mi is megírtuk, hogy riasztás van az ország nagy részén, számos helyen lehet számítani záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadás, jégeső és villámárvíz is várható. A dunántúli településekre jósolták a legnagyobb viharokat.

Az Időkép szerint Zalaszentgróton 43, Sárváron pedig 40 milliméternyi csapadék esett, vagyis több mint félhavi csapadék hullott pár óra alatt, az utakat és földeket teljesen elárasztott a víz sok helyen. (Címlapképünk Dunaföldváron készült)

Kaposváron ilyen volt az ítéletidő:

Ez is Kaposvár:

A MetFigyelő Facebook-oldal Nagyatád és Zalaegerszeg - jégeső:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Végleg bezár a Kopaszi-gát strandja, a SHO Beach
Nemrég még azt lehetett olvasni, hogy ingyenes lesz a belépés, ennek most lőttek.


A Kopaszi-gátnál 2021-ben megnyitott strand „a terület tulajdonosának döntése okán” idén nem nyit ki, sőt „véglegesen és visszavonhatatlanul bezár” – ezt még vasárnap posztolta ki az SHO Beach üzemeltetője a strand Facebook-oldalára. Azt is írták, hogy mintegy hat hónapja folyó, az idei és jövőbeli nyitásról szóló, „részletekbe menő egyeztetést” követően született döntés a „SHO BEACH üzemeltetése számára teljesen váratlan volt”.

A Lágymányosi-öböl partján lévő, egyetlen legális fővárosi Duna-strand három éve mintegy 300 millió forintos beruházás után nyitott meg, de a háromezer látogató mindössze 6 millió forintos jegybevételt termelt, írja a Portfólió.hu. A strandon a bisztró mellett mosdókat és öltözőket is kialakítottak, a kiszolgáló egységek pedig úszóházakban kaptak helyet, hogy a megemelkedett vízállás esetén se kerüljenek víz alá.

Az üzemeltetők áprilisban még arról posztoltak, hogy idén nyáron ingyenes lesz a belépés a strandra, csak a napágyakért és a különféle szolgáltatásokért kellett volna fizetni. Ezek a remények a bezárással most végleg elillantak, azt azonban még nem tudni, mi lesz a területen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Készpénzfelvétel horroráron: éves 100 ezer forint felett az átlagbér költsége
És ha valaki igazán körültekintő, még a „pénzügyi rezsicsökkentést” is kihasználja, akkor is kábé ennek a felét kell kifizetnie.


Képzeljük el, hogy az átlagbért egyszerűen ATM-ből akarjuk kivenni. Az Azénpénzem.hu szerint ennek az éves költsége könnyedén meghaladja a 100 ezer forintot. És ha valaki igazán körültekintő, még a „pénzügyi rezsicsökkentést” is kihasználja, akkor is kábé ennek a felét kell kifizetnie.

A parlament 2013 novemberében fogadta el a „pénzügyi rezsicsökkentés” szabályait. 2014 februárja óta vehetnek fel banki ügyfelek díjmentesen havi 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben. Az ötlet az volt, hogy csökkentsék a tranzakciós illeték költségeit, amit a kormány vezetett be. De nézzük meg, hol is tartunk most.

Az ingyenes készpénzfelvétel összege bevezetésekor éppen az akkori átlagkeresetnek felelt meg, ami 2013-ban 151118 forint volt a KSH adatai szerint. Azonban az idei első negyedévben az átlagkereset kedvezmények nélkül 414,3 ezer, kedvezményekkel 428,8 ezer forint. A medián érték pedig épp csak 500 ezer forint alatt van.

A portál számításai szerint, ha valaki az átlagbért ATM-ből veszi fel, annak havonta átlagosan 8,6 ezer forintot kell kifizetnie. Így a költsége évente meghaladja a 100 ezer forintot. Ha még a „pénzügyi rezsicsökkentést” is figyelembe vesszük, akkor is havonta majdnem 4000 forintot kell fizetni a készpénzért. És ez csak akkor igaz, ha az illető mindig a legkedvezőbb megoldást választja, vagyis a bank saját ATM-jét használja. Így is évente közel 50 ezer forintra rúg a költség.

A költségek között még nem is szerepel a számla havi díja és a kártya költsége, amelyek egyre magasabbak. Rossz taktika, ha valaki mindig csak a szükséges készpénzt veszi fel az ATM-ből.

Több bank minimum vagy fix díjat alkalmaz. Például az OTP idegen ATM használatáért 1581 forintot számláz. Ha valaki 10 ezer forintot vesz fel, a költsége majdnem 16 százalék. A Raiffeisen Mindennapok számláját használóknak még saját ATM esetében is 8,8 százalék, a CIB-nél pedig 12,2 százalék. Minél nagyobb összeget veszünk fel, annál kisebb a költséghányad, de még így is jelentős összegekről beszélünk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hét hete nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás Szegeden
Több mint 200 műtét maradt el, és számos gyermeket kell távoli városokba szállítani. Az orvosi kamara egészen Pintér Sándorig ment el, mire találtak valakit, aki foglalkozik a problémával.


Szegeden hét hete gyakorlatilag nincs gyermeksebészeti és traumatológiai ellátás – írja a Népszava. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét ugyanis bezárták, így most minden gyereket Pécsre, Debrecenbe vagy Budapestre küldenek. Ez idő alatt több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget kellett más városokba irányítani.

A probléma 2016-ra nyúlik vissza, amikor egy uniós pályázat keretében 4,3 milliárd forintot kapott Szeged egy új gyermek-sürgősségi és traumatológiai centrum építésére. Az építkezés azonban nem indult el, és a forrásokat 1,9 milliárdra csökkentették. Így a gyermeksebészek ideiglenesen átköltöztek a fül-orr-gégészeti klinikára, ahol április elejéig használhatták az ottani műtőt.

Ám amikor visszaköltöztek volna a régi helyükre, a műtő nem kapott engedélyt, mert a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétfőn a közösségi oldalán adott ki közleményt az ügyben. E szerint ők azonnal léptek, amint tudomást szereztek a problémáról:

Előbb a MOK megyei szervezete, majd az országos központja is megkereste az SZTE-t, végül pedig Takács Péter egészségügyi államtitkárt is, de választ nem kaptak sehonnan.

Amikor az eredeti egy hét helyett már egy hónapja szünetelt az ellátás, Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultak, aki azonnal intézkedett, és másnap már a helyszínen voltak az illetékes hatóságok. Hozzáteszik:

„A tervezett megoldással kapcsolatban további információink nincs.”

A Népszava ugyancsak megkereste a Szegedi Tudományegyetemet, a Belügyminisztériumot valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot az ügyben. A lapnak csak az utóbbi válaszolt, állítva: „a Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el”. A lap más értesülései azonban ellentmondanak ennek.


Link másolása
KÖVESS MINKET: