News here

HÍREK

„Csak az életünket tudtuk megmenteni” – Milliók élete vált kilátástalanná az áradások miatt Pakisztánban

A települések utcáit ellepte a víz, több százezer ház vált lakhatatlanná. Milliók kénytelenek az utcán, sátrakban élni, és várni az élelmiszersegélyt, hogy tudjanak mit enni.

Link másolása

Mint arról már beszámoltunk, súlyos áradások pusztítanak Pakisztánban. A klímaügyi miniszter a minap már kijelentette, hogy

az ország egyharmada már víz alá került - ez nagyjából három magyarországnyi területet jelent.

A miniszter „elképzelhetetlen méretű válságnak” nevezte a monszun júniusi kezdete óta az országban kialakult helyzetet. Az áradások eddig már legalább 1136 ember halálát okozták. A hatóságok becslése szerint minden hetedik pakisztáni érintett a katasztrófában, vagyis több mint 33 millió ember életére vannak hatással az áradások. Az elmúlt évtized legsúlyosabb esőzéséért a kormány szerint egyértelműen a klímaváltozás tehető felelőssé.

A BBC helyszíni riportot készített pakisztáni emberekkel arról, hogyan élik meg a történelmi árvizet. Az ország északi részén fekvő Nowshera külvárosi részén a sáros víz ellepte az utcákat, a lakosok benne lépkedve igyekeztek visszatérni az otthonaikhoz, hogy megnézzék, mi maradt belőlük. Sok jó azonban nem fogadta őket.

„Semmit nem tudtunk megmenteni, csak a gyerekeink életét”

- mondta egy szakács, Imadullah. Családjának minden holmija egymás-hegyén hátán volt az otthonukban: ellepte őket a sár, nagy részük teljesen használhatatlanná vált.

„Nem tudjuk, áll-e még a házunk, vagy összedőlt. Nem is tudom, hogyan építenénk újjá. Most egy iskolában kialakított táborban élünk. Isten a tanúm rá, hogy nincs semmi pénzünk”

- panaszolta egy nő, aki egy nőtársával igyekezett a magas vízben lépkedve eljutni egykori otthonáig.

Az áradások több százezer házat tettek lakhatatlanná, milliók váltak hajléktalanná. Sokan most segélytáborokban élnek, több százan pedig sátrakat állítottak fel a közelben, ott húzzák meg magukat, amíg vissza nem tudnak menni az otthonukba - ha egyáltalán lesz hova visszamenniük.

„Ez annyira fájdalmas, hogy nem is tudom szavakkal kifejezni”

- mondta egy hétgyermekes nő, aki a családjával a városhoz közeli autópályánál táborozott le ideiglenesen.

Az ország déli részén is hasonló a helyzet: házak százezrei semmisültek meg, több millióan kerültek szorult helyzetbe. Szajedabadban több százan élnek most egy kavicsos út szélén, amelynek végén már derékig érő víz áll. Onnan pedig látni az otthonaikat, némelyiknek már az ablakáig felér a víz.

„Csak az életünket tudtuk megmenteni”

- mondta egy anya, aki egy, az út szélén felállított sátorban húzta meg magát 15 gyerekkel, amelyek közül néhány az övé, néhányan pedig a rokonai.

„Hetek óta itt élünk. Nincs ház, csak egy sátor jut mindannyiunknak. Segítségre van szükségünk. Odahaza gazdák voltunk, mindenünk megvolt: gyapot, kukorica. Aztán jött az árvíz, és most mindenünk odaveszett. Nincs élelmünk, nincs semmink.”

A rászorulók néha napokig nem tudnak enni, mert egyszerűen nincs mit. Segélyszervezetek igyekeznek ellátni őket élelemmel: kamionokkal szállítják hozzájuk az ennivalót, ami általában nagyon gyorsan elfogy, és nem is jut belőle mindenkinek. A helyi önkéntesek túlterheltek, és nem is tudnak eljutni mindenhová a járhatatlan utak miatt. Az árvíz sújtotta tömegek számára azonban csak a segély jelent reményt a túlélésre, hiszen a katasztrófa szinte mindent elvett tőlük.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: