News here
hirdetés

HÍREK

Csak a végzős gimnáziumi évfolyam marad az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskolában ősztől

A 10. és a 11. évfolyam diákhiány miatt megszűnik, a 9. évfolyam pedig már el sem indul. Szakmai konfliktusok állhatnak a háttérben.

Link másolása

hirdetés

Szeptembertől már csak a 12. osztályosok járnak az enyingi Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskolába a gimnazisták közül, a 10. és a 11. osztályba járók másik intézményekben folytatják tanulmányaikat, 9. évfolyam pedig nem is indult - írja a Népszava.

Információik szerint a problémát a középiskolai tanárok hiánya okozza: az iskola honlapja szerint a tantestületben alig éri el a 20-at a szaktanárok aránya, ráadásul többen közülük is csak óraadóként dolgoznak, dolgoztak az intézményben.

Idén nyáron legalább tíz pedagógus fejezi be a munkát nyugdíjazás, szülési szabadság vagy munkahelyváltás miatt, a helyükre pedig nem sikerült új munkaerőt találni.

A Batthyányt fenntartó Székesfehérvári Tankerületi Központ nem ismerte el egyértelműen, hogy a pedagógushiány áll az iskola gimnáziumi osztályainak kiüresedése mögött, de Török Szabolcs tankerületi igazgató a lap megkeresésére azt közölte, a tanulók elvándorlásával "feleslegessé vált" pedagógusok valóban más intézményekben vállalnak munkát.

Szerinte elsődlegesen a diákok távozása miatt szűnnek meg az évfolyamok. Tájékoztatása szerint ugyanis a 10. és a 11. évfolyam esetében a tanulók létszáma nem érte el a köznevelési törvényben meghatározott minimális osztálylétszámot, 9. évfolyam a jelentkezők alacsony száma miatt már eleve nem indult.

Elmondása szerint az oktatási intézmény iránti érdeklődés folyamatosan esett vissza, az osztályok létszáma a tanév közben is csökkent, az idei nyár folyamán pedig további tanulók is átiratkoztak más intézményekbe. Ismereteik szerint a diákok többsége a mintegy 30 kilométerrel arrébb lévő simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumban folytatja tanulmányait, de más - siófoki és székesfehérvári - gimnáziumokba is iratkoztak át tanulók.

A Népszava ugyanakkor az enyingi intézmény egyik volt pedagógusától (akit tavaly mondott fel), megtudta, hogy szakmai konfliktusok állhatnak a háttérben, amelyek az utóbbi években kinevezett új intézményvezetés alatt tovább erősödtek, és amelyek az oktatás minőségén is nyomott hagytak.

hirdetés

Nemrég egy másik hasonló esetről is beszámoltunk, egy hajdúszoboszoló iskolában is tömegesen mondtak fel a tanárok.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kiszámolták, mekkora nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok
Orbán Viktor pénteken azt mondta, hogy 4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium. Egy szakértő kiszámolta, ez alapján mekkora összeg érkezhet a novemberi nyugdíjakkal.

Link másolása

hirdetés

Tízezer forint nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjukkal együtt - írta pénteki cikkében Farkas András a Nyugdíjguru alapítója.

Orbán Viktor pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy

4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

Farkas András ez alapján a következő képlettel számolt: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel).

4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint

- vezette le cikkében a szakértő.

Farkas András számításai szerint így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

hirdetés

A szakértő csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a kormányzat lesöpörte azon javaslatát, miszerint a nyugdíjprémiumra félretett pénzt (ami 68 milliárd forint volt) inkább a kisnyugdíjasok között kellene szétosztani.

„A 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg” - írta Farkas András. Szerinte a legszegényebbek részére

a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható,

miközben maradna 25 milliárd forint a "rendes" nyugdíjprémiumra is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor megnyugtató bejelentést tett a plusznyugdíjról
Úgy látja nyugdíjprémiumra is fogja futni idén, és a 13. havi sincs veszélyben.

Link másolása

hirdetés

A miniszterelnök szombat reggel a közösségi-média oldalán jelentkezett egy videóval, amelyben bejelentette, hogy a nyugdíjasok november 10 és 15. között kapják majd meg, az inflációs nyugdíjkiegészítésüket.

"Egész Európában nehéz idők járnak, de ilyenkor sem szabad szem elől tévesztenünk a legfontosabb nagy nemzeti céljainkat. Az egyik ilyen a nyugdíjasok megbecsülése Magyarországon"
- mondta el videójában a miniszterelnök és kijelentette, sikerült az elmúlt évek gazdasági teljesítményeinek köszönhetően sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal elvett tőlük.
"Ahogy idén, úgy jövőre is meg fogja kapni minden nyugdíjas a 13. havi nyugdíjat".

- tette hozzá a miniszterelnök.

"A brüsszeli szankciók miatt tovább nőtt az infláció egész Európában, így Magyarországon is. Ezért, az idei évben már másodszor, ismét inflációs nyugdíj-kiegészítést fizetünk, amelyet idén november 10. és 15. között kapnak kézhez a nyugdíjasok. A gazdasági növekedés mértékét látva úgy látom, hogy lehetőségünk lesz nyugdíjprémiumot fizetni idén is a magyar nyugdíjasoknak, amit a terveink szerint a novemberi nyugdíjjal kapnak majd kézhez"
– mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Nagymellű nőket simogatok” – mondta az Apple egyik alelnöke egy videóban, most távozik a cégtől
A techóriás egyes dolgozói is kiakadtak Tony Blevins mondatán, amelyet egyébként egy filmből vett át.

Link másolása

hirdetés

Távozik pozíciójából az Apple egyik felsővezetője, miután azzal kérkedett egy videóban, hogy "nagymellű nőket simogat" - írta meg a Bloomberg.

Tony Blevins egy népszerű tartalomgyártó, Daniel Mac TikTok-videójában tűnt fel, amit még szeptember elején publikáltak. Ebben Mac kiszúr egy 500 ezer dolláros (215 millió forint), már nem gyártott Mercedes-Benz SLR McLaren típusú sportkocsit, amelyben az Apple egyik alelnöke ül egy hölgy társaságában. Odament hozzá és megkérdezte, hogy mivel foglalkozik. Blevins erre azt válaszolta:

„Drága autóim vannak, golfozok, és nagymellű nőket simogatok, a hétvégéket és a nagyobb ünnepeket pedig kiveszem.”

A videó elterjedt a TikTokon, már több mint 1,4 milliószor nézték meg. A Bloomberg szerint a videó az elmúlt hetekben az Apple alkalmazottai között vitatéma lett, többen ki is fejezték nemtetszésüket. Ennél is égetőbb volt azonban az, hogy a cég kulcsfontosságú beszállítóinak dolgozói körében is elkezdett terjedni a videó.

@itsdanielmac Quite the occupation this man has ✍️ #mercedesbenz #supercarstiktok #slr #car ♬ original sound - DANIEL MAC

Az elhangzottak miatt aztán az Apple belső vizsgálatot indított, melynek eredményeként Blevinst eltávolították a pozíciójából. Már 22 éve dolgozott a techóriásnál, ő volt a beszerzésekért felelős alelnök, aki a beszállítókkal és a partnerekkel kötött szerződésekért, valamint az Apple mobileszközeibe kerülő kritikus alkatrészek költségeinek csökkentésért. Az elmúlt két évtizedben nagy szerepe volt a vállalat sikerében.

Csütörtökön az Apple megerősítette, hogy Blevins távozik a cégtől. A menesztett felsővezető a Bloombergnek nyilatkozva bocsánatot kért azoktól, akiket megsértett "téves humorizálási kísérlete".

Azt is elárulta a lapnak, hogy a videó augusztus 18-án készült egy kaliforniai autókiállításon. Blevins egy 1981-es filmben elhangzottakra utalt a botrányt kiváltó mondataival, ugyanis a főszereplő Arthur Bach így jellemzi saját karrierjét: "Autókkal versenyzek, teniszezek, nőket simogatok, a hétvégéim szabadok, és saját magam főnöke vagyok".

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
1,4 millió forintnyi büntetést is kaphat, akinek büdös a kukája Ausztráliában
Az emberek szerint ennyi erővel a túlzott parfümhasználatot vagy a nyilvános helyen szellentést is lehetne büntetni.

Link másolása

hirdetés

Tetemes bírsággal sújthatja a perth-i önkormányzat azokat, akiknek túl büdös a kukája, írja a LADbible.

Karen Vernon polgármester szerint azért vezették be az akár 5000 ausztrál dollárt (1,4 millió forint) is elérő büntetést, hogy az emberek megfelelően dobják ki a szemetet.

Szeretnék elérni, hogy a frissen kihelyezett, zöld tárolókba csak olyan hulladék kerüljön, ami komposztálható. Ilyen lehet a lenyírt fű, a falevelek, a gyomok, a lehullott fakéreg vagy a faágak. Reményei szerint ide kerülhetnek idővel majd a bioélelmiszerek és a kerti biotermékek is.

A bejelentést követően a kommentek elárasztották az önkormányzat felületeit.

A többség azt próbálja megtudni, hogy mi a bűz mértékegysége, és ki dönti el, hogy mennyire büdös egy szemetes. Akad olyan is, aki megemlíti, hogy az ő körzetében kifejezetten azt kérték, hogy a konyhai maradékokat is a zöld tartályba helyezzék. De mivel csak kéthetente ürítik ezeket, így a az utolsó napokban valóban elég kellemetlen a szaguk.

Egy harmadik hozzászóló szerint ha a bűzért büntetést lehet kiszabni, akkor innentől kezdve bírságolni kellene a nyilvános helyeken, például boltokban szellentőket is. Egy másik kommentelő pedig úgy véli, hogy akár a túlzott parfümhasználatot is lehetne szankcionálni a jövőben.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: