HÍREK

Covid: Hétszer gyakrabban találnak fertőzöttet, pedig csak negyedannyit tesztelnek, mint egy évvel ezelőtt

A szakembernek sincs elég adata itthon, az őszi-téli szezonban lehet egy vagy két pandémiás hullám, amelyeknek a nagyságára és súlyosságára adatok hiányában nincsenek előrejelzéseik.

Link másolása

Tavaly a 41. héten a tesztek pozitivitási aránya 6,9 százalék volt, idén 49,1 százalék – hangzott el egy konferencián.

Negyedannyit tesztelnek, mint egy évvel ezelőtt, de így is hétszer gyakrabban találnak fertőzöttet – derült ki Oroszi Beatrix epidemiológus, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillence Központja megbízott igazgatójának előadásából. Oroszi az IME XI. Országos Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferenciáján elmondta, hogy szakemberként sem áll rendelkezésére elegendő adat az aktuális járványhelyzet értékékeléséhez, ezért nemzetközi forrásokból készült az előadására - írta meg a Népszava.

– Magyarország lakossága súlyos árat fizetett a Covid-19 járványok két éve alatt, eddig 24,6 hónappal csökkent a születéskor várható élettartam. S amíg számos nyugati országban azóta már sikerült megfordítani ezt trendet, Magyarország a járvány második évében is jelentős életév veszteséget szenved

– állapította meg Oroszi.

Szerinte a járvány nem ért véget, az emberek fegyelmezettségén kívül a vírus mutálódásán is múlik.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint jelenleg nálunk a BA.5 variáns okozza a legtöbb fertőzést. Az a valószínűbb, hogy több variáns, cirkuláló vírusok sora okozza majd a betegséget.

A szakember szerint ha még alacsony esetszámokkal is, de már érzékelhetően elindult a fertőzés terjedése. Egy évvel ezelőtt a 41. héten elhunytak száma 76 fő volt, most 118 halálesetet jelentettek. A múlt héten tovább nőtt az áldozatok száma, hét nap alatt 140-en vesztették életüket.

– Pánikra nincs ok, de a zárt közösségi terekben nagyon is indokolt a maszkhasználat és a távolságtartás, még az oltottaknak is – mondta a szakember. A 2022-23-as őszi-téli szezonban lehet egy vagy két pandémiás hullám, de sajnos adatok hiányában nincsenek előrejelzéseik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter: Pénteken elmegyünk Felcsútra, és felülünk a szocialista szellem vasútjára
Igen, ez AZ a kisvasút. Az egész szerelvényt kibérelték, mindenkit várnak szeretettel.

Link másolása

Magyar Péter kampánykörútja kedd délben Kiskunfélegyházán folytatódott. A Tisza Párt politikusa több, korábban is kivesézett probléma mellett beszélt a vasút állapotáról is.

Magyar szerint beszélni kellene arról, hogy Magyarországon miért nem fejlesztik a vasutat, miközben Európa-szerte ez a tendencia. A Tisza Párt EP-listavezetője nemvárt bejelentést is tett a vasút kapcsán:

„Pénteken ellátogatunk Fejér megyébe egy híres kisvasútra. Felcsútra elmegyünk és részt veszünk a szocialista szellem vasútján egy utazáson. Mindenkit várunk szeretettel, kibéreltük az egész szerelvényt, valószínűleg az éves kihasználtság a duplájára fog emelkedni”

– mondta Magyar.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
David Pressman: Az USA már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal az orosz kibertámadás miatt
A nagykövet szerint komolyan kell reagálni a régiót érő orosz fenyegetésre.

Link másolása

„Az Egyesült Államok egy ideje már kapcsolatba lépett a magyar kormánnyal ebben a témában. Ez az eset is jelzi azt a fenyegetést, amit Oroszország jelent a szövetségeseinkre, a fenyegetést, amit Oroszország jelent a régióra és azt, hogy milyen komolysággal kell reagálnunk erre a fenyegetésre”

– mondta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete az RTL-nek.

Az ügy előzménye, hogy kiszivárgott belső dokumentumok szerint Szijjártó Péter külügyminiszter tudott arról, hogy az orosz kormányhoz közeli hackerek feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai hálózatát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Dobrev Klára: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző – szerdán közül részleteket
Nagy bejelentésre készül a DK EP-listavezetője, amin állítólag sokat dolgoztak.

Link másolása

„Sokat dolgoztunk rajta és most összeállt a kép: Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága köztörvényes bűnöző”

– mondta Facebook-videójában Dobrev Klára, de egyelőre nem árulta el, hogy kiről és miről is van szó.

„A Fidesz vesszőfutása folytatódik. Erről gondoskodom”

– tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Robert Fico-n hasi CT-vizsgálatot végeztek – a szlovák kormányfő képes kommunikálni a környezetével
A meglőtt kormányfő eszméleténél van, állapota stabil, de súlyos, az életveszélyen túlvan.

Link másolása

Hasi ellenőrző CT-vizsgálatot végeztek kedden Robert Ficón. A kormányfő eszméleténél van és kommunikál a környezetével – írja a Parameter a besztercebányai Roosevelt Kórház közlése alapján.

Azt is hozzátették, hogy emellett

Fico további kezeléseket kap egészségi állapotának javulása érdekében.

A szlovák kormányfőre május 15-én lőttek rá Nyitrabányán, egy kihelyezett kormányülés után. A szlovák sajtó szerint a támadó 71 éves Juraj Cintula szélsőjobboldali író volt, akinek indítéka kormányellenes érzelmei lehettek. Ficó még a merénylet napján egy ötórás operáción esett át, pénteken pedig újabb műtétet végeztek el rajta.

Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő már túl van az életveszélyen, és konkrét utasításokkal látta el a kormány következő lépéseit illetően.

Link másolása
KÖVESS MINKET: