HÍREK
A Rovatból

Corvinus-botrány: A megbízott rektor szerint a hallgatók elkezdték zaklatni azokat, akiknek a családja kötődik a Molhoz

Szabó Lajos szerint: „Egyszerűen nem igaz az a narratíva, hogy itt gazdag szülők buta gyerekeit rugdossuk át, ezt a diákjaink nevében is vissza kell utasítanunk”.

Link másolása

Mi is írtunk arról, hogy elbocsátották a Corvinus egyetem egyik tanárát, mert etikai vizsgálatot kezdeményezett egy hallgató ügyében. Ádám Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik – befolyásos családból származó – diák úgy vizsgázhatott le egy tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a tantárgyi követelményeket.

A kirúgott oktató miatt kemény hangú közleményben fejezte ki felháborodását az Oktatási Hálózat.

Az egyetem megbízott rektora visszautasítja, hogy hallgatókkal kivételeznek. Szerinte Ádám Zoltán docens nem mondott igazat és súlyos kötelezettségszegést követett el. Ezért szüntették meg a munkaviszonyát – mondta Szabó Lajos az Index-nek adott interjújában.

Az elbocsátott tanárról úgy vélekedett:

„A politikai narratívát addig folytatta, amíg ő az igazság bajnokaként jelenhetett meg a sajtóban. Mihelyst neki és a kollégáinak kellemetlenné kezdett válni a szabálytalansági eljárás, már technikai problémára hivatkozott”.

Szabó Lajos a lapnak azt mondta:

„Nagyon helytelen, ha egy szülő bármilyen módon beavatkozik az egyetem életébe, akárcsak úgy, hogy felvilágosítást kér egy nagykorú hallgató tanulmányi ügyében, vagy bárkire nyomást próbál gyakorolni”.

Hozzátette, hogy az egyetemen semmilyen nyomásgyakorlásnak nincs helye. Az intézménybe több ismert és befolyásos ember vagy családtagja tanul, de ő nem tapasztalt nyomásgyakorlást sem a szülők, sem az egyetemet fenntartó kuratórium részéről.

Az elbocsátott docens ügyével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy az Ádám Zoltán által indított etikai eljárás során több szabálytalanságot, gyanús esetet is felfedeztek. Például kiderült, hogy két hallgató is volt, aki nem teljesítette a vizsgához szükséges feladatokat. Az egyikük kérelmét Ádám elutasította. De volt egy másik diák is, aki viszont megkapta a hozzájárulást. Most azt vizsgálják, hogy volt-e a docensnek köze ennek a hallgatónak az ügyéhez.

A tanár elbocsátásáról azt mondta a rektor:

"A munka törvénykönyve határozottan fogalmaz, és azt gondolom, hogy az egyetem arányos, illetve a törvényeket teljesen figyelembe vevő döntést hozott. Itt nem két e-mailről van szó. Ádám Zoltán nem működött együtt abban, hogy az egyetem feltárja: kinek milyen felelőssége van ebben a diszkriminatív ügyben".

Szerinte a docens elbocsátásának nincs köze a politikai nézeteihez, „bárki szabadon kifejtheti a politikai véleményét, csak azt nem teheti meg, hogy a saját nézeteit úgy állítja be, mintha az egyetem hivatalos álláspontja lenne” - vélte.

A megbízott rektor beszélt arról is, hogy a Molhoz köthető befolyásos család gyerekével kapcsolatos ügy miatt beindult a találgatás, hogy melyik diákról lehet szó. Ez pedtudott, hogy odáig fajult, hogy a hallgatók zaklatni kezdtek olyanokat, akikről tudott, hogy a családjuk kötődik a céghez.

„Nagyon súlyos lelki sérükéseket szereztek az abuzált hallgatók. Azt gondolom, ha ez az ügy így vagy úgy lezárul, ezek a lelki sebek csak nagyon sokára fognak begyógyulni (…) Ádám Zoltánnak nagy felelőssége van emiatt, mert úgy szivárogtatott ki félinformációkat, hogy nem gondolt azok hatásaira”

– mondta.

A rektor még hozzátette, hogy ha valóban minden úgy történt volna, ahogy az Ádám Zoltán elmondta, akkor ő maga is felháborodott volna. De szerinte az elbocsátott docens nem a teljes igazságot mondta el.

„Ha egy tizennyolc éves középiskolás és a szülei azt olvassák a sajtóban, hogy itt befolyásos emberek gyerekeit rugdossák át a vizsgákon, akkor vajon a Corvinus Egyetemet választja-e majd a továbbtanulásához? Egyszerűen nem igaz az a narratíva, hogy itt gazdag szülők buta gyerekeit rugdossuk át, ezt a diákjaink nevében is vissza kell utasítanunk. Ide csupa kiváló, tehetséges, nagyon magas pontszámmal rendelkező hallgató kerülhet be”

– közölte, majd végül azzal zárta:

„Nagyon sok változás van az egyetemen a modellváltás miatt, és ezért hibák is becsúsztak. A tanulság az, hogy ezeket a hibákat azonnal, de higgadtan kell kezelni, nem pedig egyéni vagy politikai célokra használni. Nem egymást kell feljelenteni, rögtön a rosszindulatot feltételezve, hanem meg kell beszélni a problémákat. Az is tanulság, hogy egy átalakulásban, egy változásban mindig potenciálisan ott rejlik a feszültség és a bizonytalanság, ezeket is csak kölcsönös párbeszéddel lehet feloldani”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány: Magyar Péterrel kapcsolatban azok jártak el helyesen, akik egy darabig csendben voltak
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Magyar Péter-jelenség az ellenzéknek többet árt, mint a kormányzó oldalnak, de a legkevesebb gondot a DK-nak okozhatja.

Link másolása

Gyurcsány Ferenc a Politikai Ifjúsági Party (Polip) Egyesület közéleti táborának vendége volt szombat délután. A fiatalokkal első témáként a Magyar Péter-jelenségről beszéltek - írja a Telex.

A Demokratikus Koalíció elnöke a 2022-es választástól indult, és bár szerinte a választók csalódtak, de a DK hamar túllépett ezen és megerősítette pozícióját. Ezt a többi ellenzéki párt nem tudta elérni szerinte. A pártelnö szerint most minden második ellenzéki szavazó a DK-t választaná.

Magyar Péter és a kegyelmi ügy az „instabilitásra” és „mozdulatlanságra” való válasz volt szerinte. A TISZA-párt alelnöke kezdetben nem is akart politikus lenni, csak a Fideszből jött, és elégedetlen volt, ezzel pedig az ellenzéki szavazókat érte el.

A következő lépésben már politikusként lépett elő, akinek vannak céljai, de nem csak a NER-t, hanem a NER ellenzékét is leváltaná.

Gyurcsány úgy vélte, hogy az ellenzéknek meg kellene gondolnia, hogy hol a helye ebben a politikai térképen, és azok jártak jól, akik eleinte csendben voltak - mint például a DK is.

Szerinte a jelenség az ellenzéknek többet árt, mint a kormányzó oldalnak, de a legkevesebb gondot a DK-nak okozhatja.

Szóba került az is, hogy az öszödi beszéd után miéért nem mondott le, mert láthatóan a Fidesz az ő nevét használja fel. A hallgatók megkérdezték, nem akarne-e most hátralépni?

A politikus szerint azonban nem államférfiúi gesztus a lmondás. Egy kormányfő dolga, hogy a parlamenttel megerősíttette az iránta való bizalmat. A hátralépére pedig azt válaszo9lta, hogy az ő ellenfelei jobban szeretnék, hogy ő legyen az ellenzék vezetője, „mert magával, higgye el, sokkal könnyebben elbánnának, mint velem”. Jelenleg „a Fidesznek az az érdeke, hogy engem leszedjen”, és ő addig van, amíg mögötte elegendő választási támogatás van. „Nem Gyurcsány a kétharmad oka, hanem a gyurcsányozás.” Mindenki más, aki a Fidesz célkeresztjébe került, már rég megbukott, példaként említette Vona Gábort.

VIDEÓ: Gyurcsány Ferenc a politológus hallgatók táborában


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Pop Mert: Titkos szerződét kötött a bicskei áldozatokkal az állam, érthetetlen, most miért hozták nyilvánosságra egyes részleteit
Elárulta azt is, hogy kártérítési kérelmet adtak be, amit elutasítottak, és mikor perelni készültek, akkor jött a jelzés, hogy mégis peren kívül megegyeznének velük.

Link másolása

Magyar Péter pénteki tüntésén z egyik fő téma a bicskei gyermekotthonban történt pedofil botrány volt. A Tisza párt politikusa szerint a kormány még mindig adós a magyarázattal, hogyan kaphatott kegyelmet a pedofil igazgató tetteit fedezni próbáló igazgatóhelyettes.

Ennek kapcsán azt mondta, hogy két eset lehetséges: vagy bocsánatot kér Orbán Viktor, megnevezi a felelősöket, akik a kegyelmet kijárták, felelősségre vonja őket és nyilvánosan bocsánatot kér, vagy azonnal távozik és magával viszi az össze felelőst.

Az egyik áldozat az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, hogy érthetetlennek tartja, hogy a belügyminisztérium nyilvánosságra hozta, mennyi kártérítést kaptak az elszenvedett bántalmazásokért.

Pop Mert szerint épp az állam íratta alá velük a titoktartási szerződést.

Magyar Péter pénteken a tüntetésen azt mondta, hogy nem véletlen, hogy épp a Pintér Sándor lemondását követelő tüntetésük napján jelent meg a hír. A belügyminisztérium a Híradó kérdésére azt válaszolta, hogy ezzel nem sértették meg a megállapodást.

A Blikk péntek reggel írta meg, hogy a Szociális és Gyeremekvédelmi Főigazgatóság kilenc áldozattal kötött peren kívüli megállapodást, és összesen 154 millió forintot fizetett ki nekik.

Magyar Péter beszédében úgy vélte, hogy az áldozatok méltánytalanul alacsony összeget kaptak, és kezdetben fizetni sem akartak nekik. Ez utóbbit az egyik bicskei áldozat, Pop Mert is megerősítette a Híradónak. Azt mondta, hogy 2019-ben, a pedofil igazgatót jogerősen ítélte után kártérítési kérelmet adtak be a fővároshoz, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyeremekvédelmi Főigazgatóság is elutasította őket.

"Erre az igényre midenki azt a választ adta, hogy ők nem felelősek, senki nem tartozik kártérítési felelősséggel, tehát lepattantunk" - mondta. Ezután döntöttek úgy, pert indítanak. Majd ezt követően ajánlották fel nekik a peren kívüli egyeszséget. "Ezután írta meg és adta be az ügyvédünk a kerestelevelet, ami után érkezett válasz a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságtól, hogy meg szeretnének egyezni" - mesélte.

Pop Mert azt is elárulta, hogy a megegyezés alapfeltételül a titoktartást szabta az állam. Emiatt őt is meglepte, hogy a 2020-as megállapodás most nyilvánosságra került.

"Nem értem és nem világos egyelőre hogy miért hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium a szerződés egyes részleteit, egyáltalán a szerződésnek a tényét. Ugyanis ez is titkos volt. Azért nem értem, mert őket ugyanaz a kötbér megfizetésére lehet kötelezni, mint ahogy fordított esetben minket is" - mondta.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a megállapodások nem sérültek azzal, hogy a Belügyminisztérium a kifizetett kártérítésről tájékoztatást adott - közölték a Híradóval.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal
A miniszter korábban azt mondta: nem tud rosszat mondani Magyar Péter munkájára. Puzsér Róbert most megkérdezte a Tisza párt vezetőjétől, hogy vele akarja-e Lázár megpuccsolni Rogán Antalt?

Link másolása

Puzsér Róberttel beszélgetett Magyar Péter szombat este a Hard Talkban.

Az Index beszámolója szerint a publicista azt is megkérdezte Magyartól, hogy vele puccsolja-e Lázár János Rogán Antalt, hosszabb távon Orbán Viktort? A felvetésre a Tisza párt vezetője elgondolkodott azon, közzétesz egy közös fotót Lázár Jánossal azzal a leírással, hogy köszöni a támogatást.

A Puszér által felvetett teóriát Magyar cáfolta. Ugyanakkor felidézte az építési miniszter 444-nek adott interjúját amelyben Lázár azt mondta: nem tud rosszat mondani Magyar Péter korábbi munkájára. (Magyar Péter dolgozott korábban a Lázár minisztériuma által felügyelt vállalatok felügyelőbizottságában.)

„Nem terveztünk puccsot Lázár Jánossal, sok mindent szeretnék, csak azt nem, hogy Lázár János legyen az ország miniszterelnöke, de láthatóan ügyesen helyezkedik, és kivár, hogy mi fog történni”

- mondta Magyar Péter.

A teljes beszélgetés a jövő héttől vágatlanul látható lesz Puzsér Róbert Youtube-oldalán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kiderült, hogy hol folytatja az országjárását Magyar Péter
Vas megyébe érkezik hétfőn a Tisza párt vezetője. Azt írta, hogy ez a táj különösen közel áll a szívéhez.

Link másolása

Vas megyében folytatja az országjárását Magyar Péter. A Tisza párt vezetője ellátogat többek között Szombathelyre, Szentgotthárdra, Kőszegre és Celdömölkre is.

Mindezt vasárnap a Facebook-oldalán adta hírül Magyar Péter, és azt is hozzátette:

„Ez a táj különösen közel áll a szívemhez. Édesapám szombathelyi, a gyerekkorom nyarainak jelentős részét ott töltöttem.”

A bejegyzése szerint az alábbiak szerint alakul majd a programja Vas megyében:

Április 29. - Hétfő

  • 9:30 Vasvár, Kossuth Lajos u. 2. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 11:00 Körmend, Városi Piac (Bástya u. felőli oldal) - Beszéd, kötetlen beszélgetések és piaclátogatás
  • 13:30 Őriszentpéter, Helyi termelői piac - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 15:00 Szentgotthárd, Széll Kálmán tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 18:00 Szombathely, Fő tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések

    Április 30. - Kedd

  • 9:00 Kőszeg, Fő tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 11:00 Bük, Eötvös u. 8. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 14:00 Celldömölk, Hollósy tér (Posta tér) - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 15:30 Jánosháza, Batthyány u. 1. - Beszéd és kötetlen beszélgetések
  • 18:00 Sárvár, Kossuth tér - Beszéd és kötetlen beszélgetések


    Link másolása
    KÖVESS MINKET: