HÍREK
A Rovatból

Coming outolt a szlovákiai magyar polgármester: „Magyar is vagyok, meleg ember is, az egész életemet kettős kisebbségben éltem”

Hazai politikusok is reagáltak a másságát felvállaló Pék Zoltán kiállására.

Link másolása

Újabb magyar politikus ismerte el a homoszexualitását - írja a Blikk.

A Pozsonyhoz tartozó Pozsonypüspöki vezetője, Pék Zoltán négy évig töltötte be a tisztséget. Mikor leköszönt, a szlovákiai Pátria rádióban a riporter az egész országot sokkoló, homofób kettős gyilkosságról is kérdezte őt. A búcsúzó polgármester elmondta, hogy mivel ezt a bűncselekményt a gyűlölet szülte, őt különösen érzékenyen érintette, hiszen két ember életét követelte.

Pék is megélt nehéz napokat, már 2018-ban próbálták megfélemlíteni, amikor elindult a választáson. Akkor például a homoszexualitásán élcelődő szórólapokat terjesztettek róla.

A leköszönő magyar polgármester a Blikknek elmondta:

„Világéletemben őszinte ember voltam, soha nem titkoltam, hogy meleg vagyok, a környezetem és a választók körében is köztudott volt. A tragikus pozsonyi események után úgy éreztem – bár nem ez volt a beszélgetés célja –, hogy ez az interjú a legjobb alkalom a kiállásra.

Magyar is vagyok, meleg ember is, az egész életemet kettős kisebbségben éltem, de a magyarságomat is mindig, minden környezetben felvállaltam

— mondta.

Pék Zoltán szerint benne van a pakliban, hogy szexualitása miatt nyíltan támadni fogják majd. De nem foglalkozott a következményekkel, félni pedig nem hajlandó.

„Mindig a jóban hittem, változni nem fogok, az elég kegyetlen volna, ha a világtörténelem oldalait csak a félelem írná” – vélekedett.

A lap megkérdezett néhány hazai politikust is az ügyben.

Sebián-Petrovszki László, a DK jelenlegi pártigazgatója, országgyűlési képviselője szerint:

„Amikor olvastam a hírt a pozsonypüspöki polgármesterről, az jutott eszembe, hogy az elmúlt évtizedekben milyen élete lehetett, ha titkolnia kellett, kit szeret és hogyan szeret élni. Volt bennem sajnálat és egy "végre, hurrá!" érzés. Biztos nagyon nehéz volt meghoznia ezt a döntést, ha évtizedekig hallgatott róla”.

Ungár Péter, az LMP társelnöke úgy vélte:

„Engem, néhány kisebb megjegyzést leszámítva, soha semmilyen támadás nem ért emiatt, és azt sem gondolom, hogy ha valaki előállna a homoszexualitásával a közéletben, az hátrányt jelentene számára. Azt, hogy nekem milyen a szexuális ízlésem, annak idején épp azért mondtam el, hogy utána ne legyen már téma, se lebegtetve, se sejtetve ne legyen. És persze, a kiállás fontos a többi magyar ember magánéletének védelme miatt is. Politikus vagyok, egy párt társelnöke és frakcióvezetője, közügyekről szeretnék beszélni”.

Barabás Richárd, a Párbeszéd újbudai alpolgármestere azt mondta:

„Bennem is sok félelem, szorongás volt, ez nem is múlt el azonnal. Végső soron viszont az életem szabad, önazonos és komfortos lett. A visszajelzések elsöprő mennyiségben pozitívak voltak a családom, a barátaim és a választópolgárok felől is. Nyilván én is kapok buzizós kommenteket, amikor kiteszek egy szivárványos zászlót, de csak sajnálni tudom azokat az embereket, akikben ennyi gyűlölködés van.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Átlátszó: 5,5 millióba került a fedélzeti étel- és italfogyasztás Szijjártó kairói repülőútján
A legnagyobb költségű internetezés egy Külügyminisztérium által megrendelt körúton volt, 12,5 millió forint.
Fotó: MTI/EPA - szmo.hu
2023. február 07.


Link másolása

Összesen 644 millió forint költséget vallott be Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Novák Katalin repülései után a Honvédelmi minisztérium - írta meg az Átlátszó.

Ám a 223 útból mindössze 51 esetben szerepel üzemanyagköltség, több útnál egyszerűen hiányzik az üzemanyagár, gyakran pedig nulla forint szerepel, mintha ingyen lett volna, derült ki a Honvédelmi Minisztériumtól kapott adatokból.

A delegációk fedélzeti ellátása ellenben rengeteg pénzbe került:

Szijjártó Péter a külügyminiszter kairói repülőútja alkalmával 5,5 millió lett a fedélzeti étel- és italfogyasztás, plusz még az internetezés 6,8 milliós költsége. A tárca itt sem tüntetett fel üzemanyagköltséget.

A legnagyobb költségű internetezés egy Külügyminisztérium által megrendelt NurSzultán – Bishkek – Taskent – Isztambul – Varsó körúton 12,5 millió forint volt.

A honvédelmi tárca adataiban Orbán Viktor tavaly nyári amerikai útjára csupán 25,7 millió forint kiadást írtak, holott a szakértő szerint mintegy 57 millióba kerülhetett. A miniszterelnök horvátországi útja mellett pedig csak 594 ezer forint szerepel, tulajdonképp semmi nincs megjelölve - se üzemanyagköltség, se légtérhasználat, se reptéri kiszolgálás, se személyzeti napidíj, se fedélzeti fogyasztás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Újabb földrengés rázta meg Törökországot, 5000 felett a halálos áldozatok száma
Éjszakára -5 fokra hűlt a levegő, ezrek pedig még mindig a romok alatt vannak, és segítségéért kiáltanak.

Link másolása

A hétfői földrengések után kedd reggel egy 5,8-as erősségű rengés rázta meg Törökországot, 46 kilométer mélységben az ország közepén. A halálos áldozatok száma Szíriában és Törökországban már meghaladta az 5000 főt - írja a The Guardian.

A hétfő hajnali földrengés 7,8-as erősségű volt, ezt több utórengés követte. Később, kora délután egy újabb nagyobb, 7,7-es erősségű rengés rázta meg a két országot.

Tóth László szeizmológus szerint akár két-három évig is tarthatnak az utórengések a hétfői földmozgás után, és nem zárható ki, hogy ezek meghaladják a 6-os erősséget.

Közben folytatódnak a mentési munkálatok: több ezer épület omlott össze, rengeteg ember a romok között ragadt, és tízezrek maradtak otthon nélkül. Sokan azok közül sem mertek hazamenni, akiknek épen maradt az otthona, mivel tartottak egy újabb földrengéstől - írja a Daily Mail.

A túlélők utáni kutatást nehezíti a hideg időjárás is:

éjszakára -5 fokra hűlt a levegő, ettől még sürgetőbb a bajba jutottak kimentése.

A hivatásos mentőegységeken kívül civilek is próbálnak segíteni. Sokan a puszta kezükkel kutatnak a romok között.

Voltak, akik törmeléket égettek el, hogy melegebb legyen éjszaka, mások buszokban, autókban töltötték az éjszakát. A helyzetet megnehezítette, hogy sok területen nincs áram sem.

Sokszor hallani lehet a túlélők sikolyait a romok alól.

A török Hatay tartományban egy nő segítségért kiáltott, mellette egy gyerek élettelen testét találták meg.

"Az emberek kiabálnak, de senki sem jön. Mindenki tehetetlen. Istenem, segítségért kiáltanak, azt kiabálják, hogy mentsük meg őket. De nem tudjuk megmenteni őket" - nyilatkozta egy kétségbeesett férfi.

Eddig 8000 embert sikerült kimenteni, a mentésen több mint 13 ezren dolgoznak. Több ország, köztük Magyarország is segítséget küldött a katasztrófa sújtotta régiókba.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Már látszik, meddig tart az erősen fagyos idő, a hajnalok még nagyon hidegek lesznek napokig
A jövő hét végére már nemigen fog nulla fok alá hűlni a hőmérséklet éjszaka sem.
Forrás: Időkép, fotó: Matthias Groeneveld képe a Pixabayen - szmo.hu
2023. február 07.


Link másolása

Kedden sok napsütésre számíthatunk az ország nagy részén, de keleten, északkeleten időnként felhők zavarhatják a napsütést. Csapadék nem várható. Keleten és északnyugaton többfelé élénk lehet az északias szél. A hajnal ismét fagyos lesz, a fagyzugokban akár -15 fok köré is lehűlhet a levegő. Kora délután -1 és +3 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerdán is sok napsütés várható, csupán eleinte nyugaton, délnyugaton lehet több felhő az égen, és délnyugaton a hó is szállingózhat. Később csapadék már sehol sem várható. Többfelé megélénkül a keleti-északkeleti szél. A fagyos hajnalt követően napközben a csúcshőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Csütörtökön országszerte derült, napos idő várható, felhő sem lesz az égen. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. A hajnal ismét erősen fagyos lesz, délután 1-6 fokra számíthatunk.

Pénteken is napos idő várható, de már többfelé megélénkülhet a nyugati, északnyugati szél. Kissé tovább enyhül az idő, csúcshőmérséklet ezen a napon 3 és 7 fok között alakul. Hétvégén egy hidegfront súrolhat bennünket, de lényeges változás nem valószínű.

A hétvégére kicsit enyhül az idő, az Időkép előrejelzése szerint vasárnapra már nem lesz hajnalban se erős fagy, a jövő hétre pedig fokozatosan nulla fok környékére enyhül az idő hajnalban is.

Nappal egészen 10 fokig megy fel a hőmérséklet a következő hét végére.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
4800 felett a török-szíriai földrengés halottainak a száma, puszta kézzel kutatnak a romok közt a fagyban túlélők után
A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata Törökországba indult hétfő este.
Fotó: - szmo.hu
2023. február 07.


Link másolása

4300 fölé emelkedett a megerősített halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában a hétfő hajnali 7,8-as földrengés és az azt követő csaknem kétszáz utórengés következtében. Az AFAD török segélyszervezet kedden közölte, hogy Törökországban 3381- en haltak meg, míg Szíriában legkevesebb 1444 ember vesztette életét, így 4825-re nőtt a hivatalos szám.

Törökországban eddig több mint 14 ezren sérültek meg, Szíria szerint pedig legalább 3411 ember sérült meg.

A legsúlyosabb pusztítás a földrengés epicentruma közelében, Kahramanmaras és Gaziantep között történt, ahol egész várostömbök hevernek romokban a hóban.

A mentőalakulatok és a lakosság puszta kézzel kutattak éjszakai fagyban túlélők után az összeomlott épület romjai között.

A Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata Törökországba indult hétfő este.

A szeretetszolgálat közleményében azt írta:

a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport Pavelcze László parancsnok, veszélyhelyzet-kezelési igazgató irányítása mellett indul útnak a Liszt Ferenc-repülőtérről, miután a török hatóságok nemzetközi segítséget kértek.

A csapat már összeállította mintegy kéttonnás felszerelését és felvette a kapcsolatot azokkal a török kollégákkal, akikkel már korábban együtt dolgoztak a magyar mentőszervezet szakemberei - jelezték.


Link másolása
KÖVESS MINKET: