News here
hirdetés

HÍREK

CIA-igazgató: Putyin „túlságosan is egészséges”, nincs bizonyíték arra, hogy gyengélkedne

William Burns szerint az orosz elnök újra nagyhatalmat akar csinálni Oroszországból, ehhez pedig egy befolyási övezetet akar teremteni.

Link másolása

hirdetés

Nincs információ arról, hogy Vlagyimir Putyin egészségi állapota instabil lenne – mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a BBC cikke szerint.

A médiában egyre több meg nem erősített találgatás kering arról, hogy Putyin, aki idén tölti be 70. életévét, egyre rosszabb egészségi állapotban van. Miután azonban az Egyesült Államok bejelentette, hogy több nagy hatótávolságú fegyvert biztosít Ukrajnának, William Burns, a CIA igazgatója azt mondta, nincs bizonyíték az orosz elnök gyengeségére.

„Sok pletyka kering Putyin egészségi állapotáról, de inkább úgy tűnik, hogy túlságosan egészséges”

- mondta Burns az Aspen biztonsági fórumon Coloradóban.

Az igazgató korábban moszkvai nagykövetként szolgált, és több mint két évtizede figyeli az orosz elnököt.

Putyin nagyon hisz az ellenőrzésben, a megfélemlítésben és a kiegyenlítésben, és ezek a jellemvonások az elmúlt évtizedben megszilárdultak, tanácsadói köre pedig leszűkült. Meg van győződve arról, hogy Oroszország vezetőjeként az a sorsa, hogy visszaállítsa az ország nagyhatalmi státuszát. Úgy véli, hogy ennek kulcsa egy befolyási övezet újrateremtése Oroszország szomszédságában, és ezt nem teheti meg Ukrajna ellenőrzése nélkül”

– mondta Burnst.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán: A nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat
A kormány nyugdíjprémiumra is készül, mivel négy százalékos gazdasági növekedés várható.

Link másolása

hirdetés

Gazdasági intézkedésekről és a nyugdíjról is beszélt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújáűban.

Megerősítette, hogy az élelmiszerár - és a benzinárstop is marad év végéig, ahogy a rezsicsökkentés is, amelyet reményei szerint jövőre is fenn tudják tartani. Elmondta, hogy most átlagosan egy család 181 ezer forint kap havonta a rezsicsökkentett ár formájában, ha nem lenne rezsicsökkentés, ennyivel kellene minden családnak többet fizetnie. Kiemelte, hogy Európában messze az első helyen vaguynk a családoknak nyújtott pénzügyi védelem tekintetében.

Arról is beszélt, hogy arra utasították az MVM-et, hogy olyan rugalmas fizetési megoldásokat találjanak, amelyek alkalmazkodnak ehhez a gyorsan változó helyzethez. Mint mondta, a költségvetés szintjén most szinte lehetetlen tervezni, ezért rendelt el kifizetési tilalmat október 31-ig. Akkorra talán már látja a pénzügyminiszter, hogyan alakul a költségvetés, de Orbán szerint a vállalt hiány mértéken belül lesznek. Elmondása szerint a bizonytalanságok miatt most hagyják a költségvetési törvényt, december elején fognak ismét foglalkozni vele.

A nyugdíjakra is kitért, azt ígérte:

a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és valószínűleg nyugdíjprémium is lesz.

Lesz egy inflációkövető nyugdíjemelés, és ha a gazdasági növekedés meghaladja nemzetgazdasági szinten a 3 százalékot, akkor nyugdíjprémium is. A kormány pedig úgy tervez, hogy lesz, mivel a Magyar Nemzeti Bank négy százalékos gazdasági növekedésre számít.

hirdetés

Cikkünket frissítjük...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Hivatalosan is eltörölték az őszi szünetet - mutatjuk, hogyan változik a tanév
Gulyás Gergely kormányinfón tett ígéretének megfelelően megjelent a tanév rendjét módosító kormányrendelet, ami egy meglepetést is tartogatott.
Címlap: Pixabay.com - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Hosszabb lesz a közoktatásban a téli szünet – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával – tette hozzá.

Csütörtök este meg is jelent a hivatalos rendelet, ami kimondja, hogy

a tanulónak a 2022/2023. tanítási évben két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani.

Egyúttal módosítja a júliusban kihirdetett belügyminisztériumi rendeletet, ennek megfelelően a 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő) - vette észre a Portfolio.hu.

hirdetés

A rendelet újdonsága, hogy hogy a 2022/2023. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napját 2023. június 16-ra módosították a 15-i nap helyett.

A Kormányinfón tett bejelentésnek megfelelően pedig őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki. Ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hadat üzenne az Egyesült Államoknak a Békemenet főszervezője
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a szarajevói merénylethez, Pearl Harborhöz, illetve a kassai bombázáshoz hasonlította a Balti-tengeren kilyukadt gázvezetékeket,.
Címlap: Hír TV - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Bencsik a volt lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski kétértelmű bejegyzésére utalva elmondta, hogy szerinte az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat vezetékeit - vette észre a 444.hu.

„Ezt úgy hívják, hogy hadüzenet. Az Amerikai Egyesült Államok megtámadta az Európai Uniót. Ez ilyen egyszerű. Miközben püföli Oroszországot Ukrajnában, most úgy döntött egy merész fordulattal, hogy megtámadja az Európai Uniót is, és olyan kárt okozott neki, aminek a következményét föl se tudjuk fogni. Normális esetben ilyenkor az Európai Unió azt mondja, hogy... de nincs ugye hadserege, csak országok vannak, és azoknak a vezetői egy sajátságos lelkiállapotban vannak. Azt kellene válaszolni, hogy felvesszük a kesztyűt, és mi pedig hadba lépünk Amerikával szemben. Ez ugyanis nem baráti tűz volt. Ez egy gonoszul eltervezett és profin végrehajtott szabotázsakció volt. Abból a célból, hogy a kevés gázvezeték, ami Oroszország felől érkezik Európába, ne működhessen.”

- mondta Bencsik a Hír TV műsorában.

Az Északi Áramlat vezetékei egyébkén már most sem működtek, mert az elsőt az oroszok lekapcsolták, a másodikat pedig soha meg sem nyitották.

Ráadásul az orosz hadiflotta támogatóhajóit figyelték meg hétfőn és kedden a Balti-tengernek azon részén, ahol felrobbant és szivárogni kezdett az Északi Áramlat gázvezeték - jelentette a CNN két nyugati hírszerző forrására hivatkozva.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Orbán az ellenzékről: „Amerikából pénzelik őket, aki fizet, az rendeli a nótát”
A kormányfő szerint nehéz együttműködni olyan emberekkel, akikről tudni lehet, hogy „nem urai a saját akaratuknak.”

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor péntek reggel több mint két hónapos kihagyás után a Kossuth Rádióban adott interjút. A végén arról is kérdezték, hogy számíthat-e a kormány az ellenzékre például a szankciókkal kapcsolatos küzdelemben. A műsorvezető itt azt is megemlítette, hogy lehet-e bármi köze a baloldal álláspontjához az, hogy nemrég kiderült, Márki-Zay Péter mozgalma több milliárd forint kampánytámogatást kapott az Egyesült Államokból.

A miniszterelnök erre így válaszolt:

„Nehéz együttműködni olyan emberekkel, akikről tudod, hogy nem urai a saját akaratuknak, hanem valaki másnak a kottájából játszanak. Tehát úgy együttműködni valakivel, hogy te tudod, hogy megvásárolták a te tárgyalópartneredet, és a háttérben van valaki, és neked nem is ezzel kéne tárgyalni, hanem a háttérben lévő emberrel, mert úgyis ő dönti el, hogy mi lesz. Szóval így nagyon nehéz együttműködni bárkivel. A magánéletben is nehéz, az üzleti életben is nehéz és a politikai életben is”.

A kormányfő szerint éppen ezért „hiba lenne, ha az ellenzékkel való együttműködésre alapozná a kormány, meg az ország a politikáját, mert ők egyszerűen nem urai saját maguknak.”

„Amerikából pénzelik őket, aki fizet, az rendeli a nótát. Ezzel kell élnünk. Most ilyen ellenzékünk van”

- zárta le a kérdést Orbán.

hirdetés

Az interjú során Soros Györgyöt is emlegette. Amikor a szerinte elhibázott brüsszeli háborús szankciókról beszélt, megjegyezte, hogy „az árak az égben vannak, és ez gyötri az embereket, a spekulánsok pedig dörzsölik a tenyerüket”.

„Soros Györgytől kezdve már lehet tudni, hogy a nagy részvénytulajdonosok az energiacégekben, azok súlyos extraprofit-milliárdokra tesznek szert. Csörög a kassza, ők pedig gyűjtik be a pénzt”

- fogalmazott a kormányfő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: