hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Ceaușescuhoz hasonlítja Márki-Zay Pétert a Fidelitas egy Facebook-posztban

„Baloldali ikertornyok” - fogalmazott a Fidesz ifjúsági szervezete a posztban.

Link másolása

hirdetés

„Baloldali ikertornyoknak” nevezi a Fidesz ifjúsági szervezete Márki-Zay Pétert egy szerda délelőtt közzétett posztban a Facebookon.

Ezzel azt a narratívát folytatják, ami már az előválasztás vasárnapi végeredménye óta kirajzolódni látszik: vagyis, hogy a magát vállaltan jobboldalinak tartó vásárhelyi polgármester valójában baloldali, hiába állítja az ellenkezőjét.

Ezt az üzenetet először Kocsis Máté fogalmazta meg, majd nem sokkal később a Fidesz-közeli influenszerek egész sora is terjeszteni kezdte. Készült egy újabb rész a "Gyurcsány-show" reklámokból is, ami szintén ezt sulykolja.

Most viszont a jelek szerint új szintre léptek azzal, hogy a romániai kommunista diktátorhoz hasonlítják Márki-Zayt, ráadásul a Fidelitas hivatalos oldalán.

A poszthoz egyébként mindössze annyit tettek hozzá: "Kommentár nélkül. #fidelitas"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Azért csökkent nagyot a lélegeztetőgépen lévők száma hétfőre, mert a kórházaknak máshogy kell jelenteniük az adatokat

Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Mindeközben a kórházban ápolt betegek száma nőtt.

Link másolása

hirdetés

A hétfőn közölt friss adatok szerint a hétvégén nagyot csökkent a lélegeztetőgépen lévő koronavírusos betegek száma. Pénteken még 695-en szorultak gépi lélegeztetésre, a hétfő reggeli adatok szerint viszont 538-an. Ez több mint 22 százalékos csökkenést jelent, holott kórházban kezeltek száma például péntek óta 6913-ról 7438-ra nőtt.

A 444.hu-nak egy orvos írt arról, hogy valószínűleg ez azért lehet, mert központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson.

"Már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akik nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi COVID ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki”

- idézi a lap az orvost.

A 444.hu megkereste a Koronavírus Sajtóközpont is, ahonnan megerősítették, hogy

hirdetés
a kórházaktól külön kérnek adatokat az invazívan és a nem-invazívan lélegeztetettekről, viszont a hétfői adatközlésben csak az előbbi szerepel.

A lap ezután megkérdezte azt is, hogy mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, de erre már nem kaptak választ.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki az iskolákban a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint

Horváth Péter szerint a kötelező oltás miatt „januártól összességében a munkavállalók tíz-húsz százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást”.

Link másolása

hirdetés

Újabb felmérés készült az iskolák átoltottságára vonatkozóan – tudta meg az Index a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnökétől. A felmérésben, melynek célja az volt, hogy kiderítsék, januártól hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni a kötelező oltás miatt, a hazai intézmények körülbelül negyede vett részt.

Összesen 1522 intézmény jelzett vissza, ezek egyharmada óvoda, egyharmada általános iskola, a fennmaradó részt pedig a középiskolák, a szakszolgálatok, a kollégiumok és a művészeti iskolák teszik ki - írja a lap.

A felmérésben résztvevő iskolákban és óvodákban összesen 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva, közülük 3338-an nem is tervezik felvenni a vakcinát.

Az intézményekben továbbá 3289 egyéb munkavállaló van, aki ugyancsak nem vette fel az oltást, közülük 2081-en nem is tervezik beadatni.

Azokat az iskolai dolgozókat, akik nem oltatják be magukat, fizetés nélküli szabadságra küldik.

"Míg egyes intézményekben százszázalékos az átoltottság, máshol a dolgozók harminc-negyven százaléka nem vette fel az oltást. Ha az oltatlanok hatvan százaléka esetleg meg is gondolja magát, januártól összességében a munkavállalók tíz-húsz százaléka kieshet, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást. Emiatt a téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki, erre kellene valamiképp megoldást találni"

- fogalmazott az NPK elnöke, Horváth Péter, aki azt is hozzátette, éppen ezért az államtitkársággal is megosztják a felmérés eredményeit.

hirdetés

Horváth Péter azt is megjegyezte, iskolánként eltérők az adottságok, ugyanis ha például valahol a tíz angoltanár közül kiesik egy, akkor csoport-összevonással viszonylag könnyen orvosolni lehet a helyzetet. Viszont abban az esetben, ha egy vagy akár több alsós pedagógus távozik, a gyerekek állandó osztályfőnök nélkül maradhatnak, ami szerinte ebben az életkorban komoly törést jelenthet.

"Nem okozna nehézséget az intézkedés, ha egyébként hazánkban rengeteg, ugrásra kész pedagógus lenne, aki csak azt várja, hogy valahol lehetőséget kapjon. A helyzet viszont az, hogy nincsenek az utcán szabad pedagógusok.

Más adottságok mellett teljesen helyénvaló lenne az átoltottság növelése, hiszen mindenki azt szeretné, hogy maradjon a jelenléti oktatás, és ahhoz elengedhetetlen a védettség. Ugyanakkor ne feledjük, hogy a járvány mellett van még valami, ami veszélyt jelent a gyerekek jövőjére nézve, ez pedig nem más, mint hogy elfogynak a pedagógusok, és nem lesz, aki tanítsa őket" - mondta Horváth Péter.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely visszaszólt Lázár Jánosnak: Nincs Budapest vagy vidék

A főpolgármester egy posztban reagált a fideszes képviselő kijelentésére, miszerint „Budapest hagyjon levegőt az országnak!”

Link másolása

hirdetés

Nincs Budapest vagy vidék, az önkormányzatoknak pártállástól függetlenül össze kell fogniuk "a kormány sarcpolitikája" ellen - erről írt Karácsony Gergely hétfőn Facebook-oldalán Lázár János nyilatkozata kapcsán.

Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter hétfő reggel a Hódmezővásárhely-Szeged vasútvillamos első utasokat szállító szerelvényén újságírók előtt arról beszélt:

az elmúlt húsz évben a fejlesztési források kétharmadát Budapest használta fel, és csupán egyharmadát a vidék. Budapest hagyjon levegőt az országnak!

- szólította fel a főváros vezetését a kormánypárti politikus.

A főpolgármester reagálásában úgy fogalmazott: Lázár János a "bicskázást" ajánlja a magyar településeknek, hogy "dűlőre jussanak ezzel a kormánnyal, és megkapják a számukra járó, törvényben foglalt állami normatívát".

"A magyar politika talán legmérgezőbb megnyilvánulásai azok, amelyek ellentétet próbálnak kelteni Budapest és a vidék között"

- fűzte hozzá Karácsony Gergely.

hirdetés
"Nincs Budapest vagy vidék. Csak vidék és Budapest van"

- szögezte le a főpolgármester.

A megyei jogú városok ellenzéki és kormánypárti polgármestereinek közös kiállása megmutatja, hogy a kormány sarcpolitikája megerősíti és összetartja az önkormányzatokat, méretüktől és pártállásuktól függetlenül az ott élők érdekében. Nemény András, Szombathely polgármestere és Péterffy Attila, Pécs polgármestere közösen kezdeményezte, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége küldjön javaslatot a kormánynak, amelyben kompenzációt kérnek, többek közt az iparűzési adó felezése miatt - olvasható Karácsony Gergely Facebook-oldalán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Egy új módszerrel meg lehet becsülni, ki halhat bele a koronavírusba

A Montréali Egyetem kutatói fejlesztettek ki egy olyan módszert, amellyel viszonylag biztosan megmondható, melyik koronavírusos betegnek van nagyobb esélye a halálozásra.

Link másolása

hirdetés

A Montréali Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan módszert, amelynek segítségével viszonylag biztosan megmondható, melyik COVID-betegnek van nagyobb esélye az elhalálozásra – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben, szúrta ki a 24.hu.

A Dr. Daniel Kaufmann professzor és csapata által kidolgozott módszerrel

a SARS-CoV-2 genetikai örökítőanyaga, a vírus-RNS, vérben található mennyisége alapján meg lehet becsülni, kinek van nagyobb esélye a halálozásra.

A kutatók 279 korházi ápolásra szorult koronavírusos betegtől gyűjtött vérmintán dolgoztak. A betegek között volt olyan, akinek enyhébb, míg másoknak kritikus volt az állapota. A mintákat 11 nappal a tünetek megjelenése után vették le, a betegeket pedig legalább 60 napig monitorozták ezt követően.

Kaufmann és csapata a minták felhasználásával mérte meg a gyulladást okozó fehérjék mennyiségét a vérben, és keresték azokat, amelyek kiemelkedtek a többi közül. De a kutatók emellett a szervezetben a vírus RNS mennyiségét, valamint a vírust megcélzó antitestek szintjét is vizsgálták.

"Az általunk mért összes biomarker közül a vérben lévő vírus-RNS mennyisége függ össze közvetlenül a mortalitással, és ez adta a legjobb prediktív választ, miután modellünket a beteg korához és neméhez igazítottuk"

- fogalmazott Elsa Brunet, a tanulmány társszerzője.

hirdetés

A módszert aztán két különböző kórház mintáin is tesztelték, mindenhol sikeresen működött, így most szeretnék a gyakorlatban is hasznosítani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: