hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Bejutott egy budapesti kórház Covid-intenzív osztályára a Forbes magazin

A lap online kiadása egy nappal azután jutott be egy osztályra, hogy a kormányzat elutasította 28 lap, televízió és internetes portál ez irányú kérését.
hirdetés

A Forbes internetes oldala fényképeket közölt az Uzsoki utcai kórház koronavírus részlegéről, és a képek mellett az osztályon dolgozó egyik gyógytornásszal interjút is készítettek - írja a Média1.hu.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy március 31-én számos szerkesztőség csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyben felszólítják a kormányt, engedje be a független sajtó képviselőit a kórházak koronavírus-részlegébe, hogy hiteles tájékoztatás nyújthassanak az ott folyó munkáról.

Másnap, április elsején készült az a fotósorozat, amit a gazdasági lap internetes kiadása közölt. A Sebestyén László fotós és Fekete Emese újságíró nevével fémjelzett cikkben mélyinterjút készítettek egy gyógytornásszal, Szendrő Gabriellával, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága nemzetközi bizottságának tagjával, aki részletesen bemutatta a munkáját és az osztályt.

Látszódnak a gépekre kötött betegek is, de arcukat természetesen kipixelezték, így azok nem felismerhetők.

Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára annak idején úgy reagált: „A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek. Hagyják őket dolgozni!“

hirdetés
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

A belügyminisztertől kell engedélyt kérniük a külföldi nyaralásra a rendőröknek és a tűzoltóknak

Eddig elég volt a helyileg illetékes vezetőtől engedélyt kapni, most már más a helyzet. Az engedélyezési eljárás 10-14 napba is telhet.
hirdetés

Míg eddig a helyileg illetékes vezetőtől kellett engedélyt kérni a rendvédelmi dolgozóknak, ha külföldre akartak menni nyaralni, addig most a belügyminiszter engedélyére van ehhez szükség - mondta el a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az ATV Start című műsorában.

Salamon Lajos elmondása szerint az úgynevezett szolgálati jegy engedélyezési eljárásra 10-14 napot vesz igénybe. Jelenlegi információk szerint eddig senkitől nem tagadták meg a külföldi nyaralás lehetőségét.

Arról is beszélt, hogy

a rendőröknél már tapasztalható a pártba való belépés mint felmondási eszköz.

A veszélyhelyzet miatt most ugyanis nem mondhatnak fel, de Salamon szerint nagyon sokan régóta gondolkodnak a leszerelésen. Az Alaptörvény szerint viszont a rendvédelmi szervek tagjai nem lehetnek párttagok, ha az összeférhetetlenségi okot nem szüntetik meg, akkor megszűnik a jogviszonyuk. A rendvédelemben egyébként is folyamatosan csökken az állomány a szakszervezeti elnök szerint, elmondása szerint a beiskolázottak két-három hónap múlva már nem találhatóak a testületeknél.

Salamon szerint tűzoltóknál ez a probléma még nem annyira akut. A munkarendjükből kifolyólag a tűzoltók tudnak többet keresni, míg a rendőröknek nincs erre lehetőségük. Ugyanakkor a tűzoltók is megfelelő bért akarnak, ha ezt megkapnák, azzal a szakszervezet elnöke szerint pedig nagyon sok rendszeren belüli problémát ki lehetne küszöbölni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket” – levonult az ellenzék Dunaújvárosba, hogy tiltakozzon a milliárdos adóelvonás ellen

A polgármester szerint minden egyes dunaújvárosinak százezer forintjába kerülne, ha létrejön a kormány terve, és megvalósul a különleges gazdasági övezet a térségben.
hirdetés

"Dunaújvárosban sok minden hozott az elmúlt harminc év, itt aztán megtörtént minden, ami megtörténhetett. Egy dolgot soha senki nem tett: senki nem süllyedt arra a szintre, hogy szándékosan, aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat" – mondta Pintér Tamás polgármester a Dunaújváros ostrom alatt címmel tartott összellenzéki sajtótájékoztatón a 24.hu cikke szerint.

Az ellenzék az iparűzési adó elvonása miatt tiltakozott: a Telex hétfői cikke szerint ugyanis Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt javasolja, hogy Dunaújvárosban különleges gazdasági övezetet hozzanak létre az iváncsai és a rácalmási ipari park területén, ahol a város számára jelentős bevételi forrást jelentő cégek működnek.

Ebben az esetben a Fejér Megyei Önkormányzat felelne a befolyó iparűzési adó beszedéséért és elosztásáért. Így többek között a Hankook gumigyár és a most épülő SK Innovation akkumulátorgyár iparűzési adóbevételeiből is kiszorulna a város.

A titkos előterjesztés egyik félmondata utal arra is, hogy adott esetben a térségben megvalósuló ipari beruházások alkalmasak lehetnek a csődközeli ISD Dunaferr munkavállalóinak átvételére is.

"Minden egyes dunaújvárositól százezer forintot vesznek el. Hagyják abba Dunaújváros ostromlását! Itt ellenzéki és kormánypárti emberek is laknak. Mi dunaújvárosiak sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket" – mondta a sajtótájékoztatón a jobbikos polgármester.

A körzet jobbikos egyéni országgyűlési képviselője, Kálló Gergely arról beszélt: nemcsak Dunaújváros lenne a vesztese a kormány döntésének, hanem a környező települések is: Pusztaszabolcs, Perkáta és Ercsi, a körzeten kívül pedig Besenyő is kimaradna a pénz elosztásából.

hirdetés

A sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok vezetői is részt vettek. Karácsony Gergely szerint "a kormány gyűlöli az önkormányzatokat, főleg azokat, amelyek nem a Fideszhez tartoznak”.

Szerinte ez a javaslat sem született volna meg, ha kormánypárti többség van a városban.

Jakab Péter szerint az Orbán-kormány azt a következtetést vonta le az ellenzék megerősödéséből, hogy "a kormánynak meg kell büntetnie az ellenzéki szavazókat", azonban az "ellenzék mindent visszaad majd", tette hozzá.

A sajtótájékoztatón felszólalt még Gyurcsány Ferenc (DK), Keresztes László Loránt (LMP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa), Orosz Anna (Momentum), valamint Tóth Bertalan (MSZP) is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Eladta az örökös a zsibói Wesselényi-kastélyt

A Szilágy megyei önkormányzat jogi úton fogja kérni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését. Az eladó azt szeretné, ha minél előbb elkezdenék a kastély felújítását, és az épületben Wesselényi-múzeum működne.
hirdetés

A Szilágy megyei önkormányzat nem tudta egyelőre érvényesíteni elővásárlási jogát a zsibói Wesselényi-kastély fölött, mert az örökös már korábban eladta a műemléképületet - jelentette be kedden, közösségi oldalán Szilágyi Róbert, az önkormányzat alelnöke, a kastély megvásárlására létrehozott bizottság vezetője.

Szilágyi Róbert hozzátette: az önkormányzat jogi úton fogja kérni elővásárlási jogának gyakorlatba ültetését.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a Maszol.ro portálnak nyilatkozva azt mondta, hogy a kastélyt a Kolozsváron bejegyzett Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg április 20-án, bő egy héttel azelőtt, hogy a Szilágy megyei önkormányzat a megvásárlásról döntött volna. Szilágyi Róbert kitért arra is, hogy az önkormányzatot március 17-én keresték meg az elővásárlási ajánlattal, és 29-én hivatalosan jelezték, hogy élni kívánnak a lehetőséggel.

A Szilágy Megyei Tanács április 28-i ülésén nyilvánította ki, hogy élni kíván az elővásárlási jogával. Ekkor el is különítette költségvetésében az épület megvásárlására szánt pénzt, és az üzlet megkötésével egy öttagú tárgyalóbizottságot bízott meg, melynek élére Szilágyi Róbert alelnököt állította.

A portál közlése szerint a 2020 januárjában bejegyzett Kft. üzleti tanácsadással foglalkozik, tavalyi árbevétele 108 349 lej (8,1 millió forint) volt. A kastélyért 800 ezer eurót (288 millió forint) fizetett az üzletet lebonyolító Artmark Historical Estate Kft.-nek.

Janicskó András, a kastély örököse az MTI-nek elmondta: a Szilágy megyei önkormányzat kifutott a törvényes határidőből az elővásárlási jog érvényesítésével. Hozzátette: a Kulturális Minisztérium március 12-én jelezte, hogy lemond az elővásárlási jogáról, és a tárca feladata volt értesíteni a megyei és a városi önkormányzatot, amelyeknek 15 napjuk volt arra, hogy éljenek e joggal.

Elismerte, hogy március 29-én a megyei önkormányzat elnöke jelezte az elővásárlási szándékát, de ügyvédei szerint a 15 napos határidő alatt az önkormányzatnak határozatot kellett volna hoznia a vásárlási szándék kinyilvánításáról. Hozzátette: az adásvételi szerződést az után kötötték meg, hogy a kastélyvásárlás ügye nem került fel az önkormányzat április 9-i ülésének a napirendjére.

hirdetés

Janicskó András hozzátette: tudomása van arról, hogy a vásárló máris túladott a kastélyon. Hozzátette: azt szeretné, ha minél előbb elkezdenék a kastély felújítását, és az épületben Wesselényi-múzeum működne.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Menekültek az emberek Kína egyik legmagasabb felhőkarcolójából, miután inogni kezdett

A toronyházat kiürítették, videó is készült a jelenetsorról.
hirdetés

Kiürítették a dél-kínai Sencsen egyik emblematikus felhőkarcolóját kedd délután, miután az épület egyelőre ismeretlen okból inogni kezdett - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap az MTI közlése szerint.

A sencseni katasztrófavédelmi hivatal beszámolója szerint kedden arról kaptak jelentéseket, hogy a húsz évvel ezelőtt épült SEG Pláza imbolyog. A 79 emeletes épület magasságát tekintve megközelíti a New York-i Empire State Buildinget. A hivatal vizsgálja az esetet, ám azt már kizárták, hogy az épület mozgását földrengés okozta volna, mert nem regisztráltak akkor földmozgást a városban. A helyi időjárás-jelentés szerint a szélerősség Sencsenben ekkor óránként 27 kilométeres sebességű volt, ami szintén nem valószínű, hogy megingathatná a toronyházakat.

A SEG Pláza Sencsen ötödik legmagasabb épülete, és a világ legnagyobb elektronikai alkatrészeket áruló bazárjának központjában helyezkedik el.

A kínai közösségi médiában közzétett felvételeken sok embert lehet látni, ahogyan szaladnak kifelé a toronyházból. Sérültekről, illetve vagyoni kárról szóló jelentést nem tettek közzé.

Videó: Menekülnek az emberek a toronyház közeléből

Li Csien-hszin, a Kínai Építéstudományi és Ipari Vállalat vezető mérnöke a Shenzhen Special Zone Daily című helyi lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a jelenséget "véletlenszerű frekvencia-egybeesés, vagyis rezonancia" okozhatta. A SCMP rámutatott: szakértők szerint ritka, hogy egy épület olyan mértékben megremegjen, hogy az emberek számára érzékelhető legyen.

Az épület újranyitásának tervezett időpontjáról egyelőre nem adtak hírt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: