HÍREK

„Bárcsak engem is megöltek volna” – mondta egy ukrán özvegy, akinek férjét az utcán lőtték agyon az oroszok Bucsában

A 40 éves Oleget kirángatták az otthona előtti járdára, letérdeltették, majd fejbe lőtték a felesége és az apósa szeme láttára. Utolsó szava az volt: „miért?”.

Link másolása

"Bucsa olyan volt, mint egy apokalipszis - mindenhol holttestek, az utcák tele füsttel" - emlékszik vissza a Kijev közelében lévő település egyik lakója, Volodimir Abramov arra a napra, amikor a vejét brutális módon ölték meg az oroszok.

Ők azon családok egyike, akiknek a szeme láttára lőtték agyon szerettüket az orosz katonák. A polgármester szerint legalább 320 embert végeztek ki, akiknek a holttesteit egyszerűen az utcán vagy tömegsírokba dobálva hagyták az oroszok, amikor elhagyták a várost. A borzalmakra múlt hétvégén derült fény, azóta pedig egyre több részlet derül ki, és az áldozatok száma is folyamatosan nő. Ukrajna háborús bűnök miatt indított vizsgálatot Oroszország ellen, többek közt a Bucsában történtek miatt.

Volodimir Abramov a BBC-nek mesélte el azt a szörnyűséget, ami velük történt még márciusban. Az orosz katonák betörték az otthonuk ajtaját, majd kirángatták a 72 éves férfit, 48 éves lányát, Irinát és az ő férjét, a 40 éves Oleget is. Oleget a kapu előtti járdára vitték, miközben egy gránátot dobtak a ház ajtajához, ami felrobbant és lángra lobbantotta az épületet. Volodimir elkezdte oltani a tüzet egy kis poroltóval, közben pedig a lányától kérdezgette, hogy hol van a veje. Irina és a férje helyett azonban egy orosz katona válaszolt:

"Oleg már nem fog többé segíteni neked."

A férfi a ház előtti járdán feküdt holtan, a fekvési pozíciójából pedig egyértelműen látszott, hogy térdre kényszerítették, majd fejbe lőtték.

"Nem kérdeztek, nem mondtak semmit, egyszerűen csak megölték. Csak arra utasították, hogy vegye le a pólóját, térdeljen le és lelőtték"

- mondta a férjét gyászoló Irina.

Amikor kirohant az udvarból és meglátta Oleg eltorzult holttestét és a négy orosz katonát, akik lazán itták a vizüket, rájuk kiáltott, hogy őt is lőjék le. Az egyik katona fel is emelte a fegyvert, majd leengedte, aztán ismét rá szegezte, és így tovább, amíg a nőt vissza nem húzta az udvarba az apja.

A katonák ezután azt mondták Abramovéknak, hogy három percük van elhagyni az otthonukat. Papucsban kellett menekülniük, és kénytelenek voltak otthagyni Oleg testét a járdán. Egy, a közelben lévő rokonuknál húzták meg magukat majdnem egy hónapig, és csak akkor tértek vissza egykori otthonukhoz, amikor már biztonságosnak tartották. Oleg holtteste még mindig ott feküdt a kapu előtt, a járdán. Volodimir ásott egy gödröt, hogy eltemethesse a vejét, de mivel egyrészt kifulladt az ásásban, másrészt félt attól, hogy megint megtalálják az oroszok, inkább behúzta a hullát az udvarba. Később ukrán katonák egy kisbuszba tették a testet és elvitték. Abramovék nem is tudják, hogy fogják visszakapni, vagy egyáltalán megtalálni Oleg maradványait.

"Békés, családos ember volt. Hegesztő, aki gerinctöréssel küzdött, és egész életében rokkant volt" - mondta róla Volodimir. - "Üresnek éreztem magam, amikor meggyilkolták. Csak meg akartam halni.

"Mielőtt meghalt, az udvarból, a nyitott kapun keresztül láttam, ahogy térdel és elmondja az utolsó szavait. Azt kérdezte a katonáktól: miért?"

- idézte fel Irina, aki azt mondja, bárcsak őt is megölték volna az oroszok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Fürjes Balázs reakciója Lázár János szigorú széljegyzeteire: „A politikában nincs se mindig, se soha”
A miniszter korábban a Városmajor felújításáról írta azt, hogy „SOHA! NEM!”.

Link másolása

Mint arról a mai nap folyamán korábban beszámoltunk, a dokumentumokra írt rövid üzenetekkel jelezte Lázár János kollégáinak, hogy az országban futó építkezési-felújítási projektek közül melyek azok, amiket folytatásra érdemesnek tart, és melyek, amiknek lezárását javasolja. Bár a miniszter csapata 80 fejlesztésből 30-nál javasolta, hogy folytassák azokat, mert leállításuk esetleges pénzvisszafizetéssel vagy akár politikai kockázattal is járhat, a Telex által megszerzett dokumentum alapján Lázár csak 8 projekt egyértelmű folytatását fogadta el.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, korábbi Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár „szerelemprojekjte”, a budai Városmajor fejlesztése mellé Lázár egy elég határozott „SOHA! NEM!” feliratot kanyarított.

A Telex ezzel kapcsolatban megkereste Fürjest, aki úgy nyilatkozott:

„Egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom. Szerettem Budapestért dolgozni Tarlós Istvánnal és Vitézy Dáviddal közösen, egy jó csapatban bármikor újrakezdeném. A politikában és a szerelemben pedig nincs se mindig, se soha, ahogy azt Antall Józseftől tudjuk”.

A Városmajor megújítása esetében az előkészítés már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá, és az NKK szakértői is a projekt folytatását (a tervezés befejezését) javasolták, mert az azonnali lezárás pénzügyi kockázattal, a fel nem használt uniós forrás visszafizetési kötelezettségével jár. Igaz, ez sok más projektről is elmondható volt, de a széljegyzetek alapján ez Lázárt nem hatotta meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Rácsukta a babakocsira a trolibusz ajtaját a szegedi sofőr, amikor az anya fel akart szállni a babájával
Az anya szerint a troli vezetője nem kérdezte meg, hogy megsérült-e a 6 hetes kisfiú a történtek miatt.

Link másolása

Ijesztő élményben volt része egy kisgyermekes nőnek Szegeden: éppen fel akart szállni az egyik trolibuszra 6 hetes kisfiával, amikor az ajtó bezáródott úgy, hogy a babakocsi első két kereke odacsukódott.

Az eset szerda reggel történt az 5-ös trolin. Kis-Szegfű Nóra az RTL Híradónak mesélte el, hogy mi történt:

„Hátrébb húztam a babakocsimat. Meg adtam nekik a teret, hogy le tudjanak szállni, és ahogy szerettem volna felszállni a gyermekkel és a babakocsival a trolira, egy ilyen nagyon enyhe mozdulattal meg kell ilyenkor emelni a babakocsikat, felszálltam volna és a babakocsi első két kerekét hozzá csukta a trolibusz ajtajához, majd el is indult vele a sofőr.”

Az anya kétségbeesetten szorította a babakocsit, kiabálva, dörömbölve próbált jelezni a sofőrnek. Végül az utasok szóltak a trolivezetőnek, aki 1-2 méter gurulás után megállt a busszal. A nő idegességében ingerülten kiabálni kezdett a sofőrrel, aki ezt kikérte magának, majd visszaült a fülkébe és elhajtott. Kis-Szegfű Nóra szerint azt sem kérdezte meg tőle, hogy a baba megsérült-e, vagy hogy tud-e segíteni valamiben.

Az anya panaszt tett a Szegedi Közlekedési Kft-nél, amely az RTL Híradó kérdésére azt közölte, azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben, amely azóta is folyamatban van.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Van olyan diák, aki idén még nem tudott melegvízben fürödni az egyik békéscsabai kollégiumban
A szobák és a folyosók hidegek, az áramot is korlátozottan használhatják – erre panaszkodnak a kollégisták.

Link másolása

„Tisztálkodni csaknem lehetetlen megfázás nélkül”

- ezt írta az RTL Híradónak egy diák, a békéscsabai kollégiumában tapasztalható körülményekre panaszkodott. Nem egyedül: többen is azt állítják, hogy az intézmény fiúknak fenntartott részében gyenge a fűtés, kevés a melegvíz, és áram is korlátozottan áll rendelkezésükre.

Az RTL Híradónak levelet író diák szerint az életük azután vált siralmassá, hogy korlátozásokat vezettek be a kollégiumban.

Például nem lehet használni semmilyen elektromos eszközt a telefontöltőket kivéve, így teát sem tudnak főzni. A hűtőket hétvégére kikapcsolják. A konyhában ki van kapcsolva a gáz, ezért ételt sem tudnak készíteni maguknak, a menzán pedig általában száraz kenyér a reggeli vajjal.

Egy másik diák arra panaszkodott, hogy gyakorlatilag az egész épületben hideg van, mert gyenge a fűtés.

„Rétegesen tudunk felöltözni a hideg ellen, nem szellőztetünk, inkább vagyunk büdösben. A folyosókon is hideg van, meg igazából úgy mindenhol.”

Volt, aki azt mondta, idén még nem tudott meleg vízben fürdeni, ugyanis az csak naponta 30 percig van.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum az RTL Híradó megkeresésére azt írta, a melegvízzel kapcsolatos probléma csak eseti jellegű volt, a rendszer korszerűsítése idején, most már biztosított a melegvíz. Azt is közölték, hogy a tanulók által behozott, ellenőrizhetetlen elektromos eszközöket a szobákban eddig sem lehetett használni. Szerintük az épületben a hőfok mindenhol az előírásoknak megfelelő.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Felbasztad az agyamat, baszd meg!” – Durva vita robbant ki a buszsofőr és egy utas között a BKK egyik járatán
A videó alapján te kinek adnál igazat?

Link másolása

Nagyon durva stílusban üvöltözött egymással egy budapesti buszvezető és utasa, miután a sofőr nem tudott jegyet adni a férfinak, aki ennek ellenére nem akart leszánni – derült ki egy TikTokra feltöltött videóból.

Az eddig már több mint másfél millió megtekintésnél járó felvételen az alábbi párbeszéd hallatszik:

Utas: Mert felbasztad az agyamat, baszd meg!

Buszvezető: Ne basszad az agyamat te sem, húzzál lefele, nem mész/megy sehova!

Utas: Azért, mert neked nem tetszik, attól én nem szállok le! Utas vagyok, jegyet akarok venni, nem adsz jegyet, nem tudok utazni baszd meg, hát mit csináljak?

Buszvezető: Le lehet szállni.

Utas: Nem baszdmegolva kezdtem, de amikor ötödszörre kérek jegyet és nem adsz, akkor mit csináljak?

Buszvezető: Hát honnan az anyám seggéből adjak, ha nincsen?

Ekkor egy utas is közbeszól. A magát biztonsági őrként definiáló férfi (címképünkön) azt mondja a vezetőnek, rendőrt hív, ha nem indul el. Hozzáteszi, hogy a felszálló utas megpróbált jegyet venni, és először kulturáltan szólt a sofőrhöz. Hozzátette: a sofőr hozzon legközelebb több jegyet, oldja meg, mert „ez a dolga”. Erre a sofőr azt válaszolja:

„Nem, az én dolgom az, hogy vezessek!”

A felvétel tanúsága alapján a többi utas a felszállóval ért egyet.

@anonymus089012 #bkv #busz #magyarország #magyartiktok #magyar #foryourpage #fypシ #fyp #foryou #nekedbelegyen❤️ #pusztuljonaforyouba #pusztoljonforyouba #nekedbee #nekedbelegyen #neked #fy ♬ eredeti hang - ANONYMUS089012

Link másolása
KÖVESS MINKET: