HÍREK
A Rovatból

„Balul sikerült cirkuszi mutatvány” – kemény kritikával illették Suhajda Szilárdot politikusok

Szanyi Tibor szerint lényegében öngyilkosságot követett el a hegymászó. Egy jobbikos politikus pedig arról írt, hogy a becsvágy, a vakmerőség és az önzés lett a veszte.

Link másolása

Több politikus is úgy érezte, hogy sokakkal együtt nekik is meg kell osztaniuk a közvéleménnyel a véleményüket Suhajda Szilárd tragédiájáról.

Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik szolnoki elnöke Facebook-oldalán reagált a békéscsabai hegymászó tragédiájára. A jobbikos politikus ugyan sajnálja, ami történt, de nem ért egyet azokkal, akik „felmagasztalják akár Suhajdát, akár a hegymászókat”.

„Attól az érveléstől meg végképp kiver a víz, amikor valaki azzal jön, hogy "ha nem lettek volna a Suhajdához hasonló, bátor emberek, még mindig a technikai középkorban élne az emberiség". Nos, maradjunk annyiban, hogy nagy felfedezőkre mindig szüksége volt az emberiségnek és mindig szüksége is lesz, azonban Suhajda Szilárd nem volt felfedező” - írta a posztban, amiben balul sikerült cirkuszi mutatványnak nevezi Suhajda expedícióját.

„A becsvágy, a vakmerőség és az önzés lett a veszte, így végül egy megözvegyült asszony és egy árva maradt utána”

– kritizálta az elhunyt hegymászót a politikus.

A mostanában kissé eltűnt Szanyi Tibor a Városi Kurír oldalán közölt egy írást, amiben szintén erős kritikával illette Suhajda Szilárdot. A volt szocialista politikus szerint a biztos halálba indult a hegymászó, mivel minden tényezővel pontosan tisztában volt.

„Kiszámíthatott mindent, és alkothatott többféle forgatókönyvet. Majd elindult a biztos halálba, s talán csak egyetlen icipici esélyt látott maga előtt, a közel nulla valószínűségű vak véletlent”

– írta.

Szanyi szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a szponzori elvárások, illetve az ezeknek való megfelelési kényszer komoly tényező lehetett, amikor ezeket a döntéseket meghozta Suhajda.

A politikus szerint milliárdnyi ember teszi naponta kockára az életét, véleménye szerint pedig ők az igazi hősök, akik valóban mindent megtesznek az életért.

„Ha valaki kitesz valaki mást mínusz rengeteg foknak, őrületes szélnek és nem adja hozzá a kellő védőfelszereléseket, akkor azt a jog gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésnek, rosszabb esetben halált okozó bűncselekménynek tekinti. Ha valaki mindezt saját maga ellen követi el, azt öngyilkosságnak”

– írta Szanyi.

(via Városi Kurír, 24.hu)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Karácsony Gergely a kórházból jelentkezett be – meg kellett műteni a főpolgármestert
A városvezető már azon élcelődött, vajon mit ír térdműtétjéről majd a propagandasajtó.

Link másolása

„Ez lett a térdsérülésből: kisebb műtét, pár nap home office” – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester már korábban is jelezte, hogy sérülést szenvedett, ezért érkezett autóval az autómentes hétvégére is. Ennek ellenére a kormányközeli sajtó számos fórumon „leleplező” fotókat közölt a város első emberéről, ahogy kerékpár helyett autóval közlekedik a mobilitási hét nyitónapján.

„Amikor először szóba hoztam a sérülést, komoly "tényfeltáró" cikkek születtek a propagandasajtóban” – írta erre utalva Karácsony. Majd feltette a kérdést:

„Ebből vajon mi lesz? Regény?”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
A tudtukon kívül helyeztek fel nekik spirált, hogy ne essenek teherbe – ezt állítja 67 grönlandi nő, akik most beperelnék az államot
Az érintett nők között volt olyan, aki mindössze 12 éves volt, mikor felhelyezték neki az eszközt. Sokan tapasztaltak fájdalmat, vérzéseket, és voltak, aki meddő lett a spirál miatt.

Link másolása

67 grönlandi nő be akarja perelni a dán államot, mert állításuk szerint a beleegyezésük nélkül spirált helyeztek fel nekik, hogy ne essenek teherbe. Kártérítésképpen 300 000 dán koronát, átszámítva mintegy 15 millió forintot követelnek, mert szerintük a jogsértés „súlyos hatással volt az életükre.” Ha ezt nem kapják meg, bíróságra mennek.

Az ügy 1966 és 1970 között mintegy 4500 nőt érinthetett. Közülük néhányan mindössze 12 évesek voltak, amikor felhelyezték nekik a spirált, hogy csökkentsék Grönland lakosságát.

Elsőként Naja Lyberth állt elő a történetével hat évvel ezelőtt, és az államot összehangolt sterilizációval vádolta. A nők állítása szerint

az utógondozás is nagyon minimális volt: sokan tapasztaltak fájdalmakat, vérzéseket, fertőzéseket a spirál miatt, és voltak, akik meddők lettek.

Lyberth szerint volt olyan nő is, aki csak tavaly tudta meg, hogy felhelyezték neki a spirált.

Bár Naja Lyberth már hat évvel ezelőtt elmondta, mi történt vele, az ügyből csak azután lett botrány Dániában, hogy a közszolgálati műsor-szolgáltató kiadott róla egy podcast-sorozatot.

Az év elején a dán állam és a grönlandi kormány is független vizsgálatot indított ezzel, és más terhességmegelőző gyakorlatokkal kapcsolatban, amiket Grönlandon végeztek 1960 és 1991 között. A vizsgálatoknak 2025 májusában lesz meg az eredményük.

(Forrás: Guardian, 444)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
1200 körüli tanár felmondásáról és kényszermegoldásokról beszél a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
A kormány által létrehozott szervezet első embere jóval magasabb számot mondott, mint Gulyás Gergely, de még a szakszervezetek várakozásainál is több távozó pedagógusra számít.

Link másolása

1000-1500 közötti tanár felmondásával számol a státusztörvény bevezetése miatt Horváth Péter – erről az Inforádióban beszélt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Horváth úgy fogalmazott: „Nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék”. Pontos adat csak csütörtökön lesz az oktatásügyi államtitkárságtól a Klebelsberg Központ (KK) segítségével, ahová érkezniük kell a felmentésről szóló nyilatkozatoknak.

Országszerte történhettek felmondások, de Horváth Péter szerint Budapesten válthatnak a legtöbben, mert „itt több a lehetőség”. A pedagóguskar elnöke a kormány tagjaival ellentétben a tanárhiányt is elismeri, szerinte

„nem túlságosan nagy az esélye, hogy mindenki azonnal és gond nélkül pótolható”.

Szerinte lehetnek majd csoportösszevonások, szűkülnek a délutáni lehetőségek az iskolában, illetve nőhet a túlóraszám, ami nagy megterhelés lesz, az állományban gyakoribb elfáradást és több megbetegedést is okozhat. Hozzátette:

„Nagyon jó lenne az, ha lenne mégiscsak tartalék a központi költségvetésben, ami lehetővé tenne januártól egy nagyobb béremelést, a 10 százalék a diplomás átlagbérhez való felzárkózást nem tudja megindítani.”

Múlt héten a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 700 lehetséges távozó tanárról beszélt, de még velük kapcsolatban is úgy fogalmazott, lehet, hogy néhányan más iskolába távoznak. Szerinte ez kevesebb, mint az év elején megszokott szám, ami a státusztörvény sikerességét bizonyítja.

A pedagógusok múlt péntekig, szeptember 29-éig mondhattak fel kedvező feltételekkel a sokat vitatott törvény miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Belügyminisztérium: a pedagógusok több, mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt
Ennél pontosabb számot egyelőre nem tudnak mondani, mert postán még érkezhetnek felmondások, de azt írták, az már látszik, hogy az oktatás megszervezése sehol sincs veszélyben.

Link másolása

A pedagógusoknak szeptember 29-ig, vagyis múlt péntekig kellett arról nyilatkozniuk, elfogadják-e a státusztörvény kínálta új jogállást, vagy távoznak a közoktatásból.

Megkeresésünkre a Belügyminisztérium azt közölte, mivel a nyilatkozatot 2023. szeptember 29-én éjfélig postán is feladhatták, a postai kézbesítés egy szokásos idejéig végleges adatok nem állnak a rendelkezésükre. Azonban az eddigi adataik szerint

"a pedagógusok több, mint 99 százaléka elfogadta az új jogviszonyt, ezért kijelenthető, hogy az oktatás megszervezése sehol nem veszélyeztetett."

A KSH előzetes adatai szerint a 2022/2023-as tanévben összesen 147.199-en dolgoztak főállásban a köznevelésben és az iskolarendszerű szakképzésben. Az 1 százalékuk nagyjából 1500 pedagógust jelenthet.

Ez közel áll ahhoz a számhoz, amiről a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke beszélt az Inforádióban.

Horváth Péter szerint "nagyjából úgy tűnik, hogy 1000-1500 közötti számú, nagyjából 1200 pedagógus élt a lehetőséggel, hogy felmentsék."

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy gondolja, Budapesten válthatnak a legtöbben, mert a fővárosban "több a lehetőség".

Azok, akik otthagyják a közoktatást, október 31-ig dolgoznak, november 1-től pedig a felmentési idejüket töltik majd. Munkaviszonyuk november végén szűnik meg. Vagyis az iskoláknak egy hónapjuk van, hogy pótolják a kiesőket.

A távozókról végleges adatokat korábban csütörtökre ígért a kormány.

Link másolása
KÖVESS MINKET: