HÍREK
A Rovatból

„A Vodafone profitjából a tanárok bérét is emelni tudjuk” – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Az OMSZ vezetőit nem a tűzijátékkal kapcsolatos meteorológiai előrejelzés kudarca miatt cserélték le, 76 téli napra elég gáz van a tározókban - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Link másolása

Kedden 13 órától „Mit, miért tesz a kormány?” címmel kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, melynek meghívóját az esemény előtt kevesebb mint 3 órával küldték ki.

Mint kiderült, a mai napon ülést tartott a kormány, Orbán Viktor távollétében Semjén Zsolt vezetésével, ezért is hozták előre a szokásosan csütörtökön megtartott kormányinfót.

Áttekintették az energiellátás helyzetét

Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított — kezdte sorolni az intézkedéseket Gulyás Gergely. A jelenlegi fogyasztási és fogyasztói igényeket egyaránt ki tudják elégíteni. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány folyamatosan tárgyal újabb beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Sajnos azonban a háború és az arra adott szankciók következtében a rezsicsökkentett árakat csak az átlagfogyasztás erejéig biztosítja.

A rezsicsökkentés módosításánál azonban a gáz esetében pontosításra volt szükség, mert a fűtőértéke a különböző helyekről érkező gáznak eltérő, így 1729 köbméterig jár a rezsicsökkentett ár, de ezt 63 645 megaJoule-ban is meghatározták. Az erről szóló rendelet még a mai napon megjelenik majd.

Válaszoltak az Európai Bizottságnak

Mivel a bizottság szerint a kondicionalitási eljárás prioritást élvez, ezért a kormány elsőként ezt próbálja lezárni. Tegnap éjfélig kellett választ adniuk a bizottság kérdéseire, mely során a miniszter szerint olyan válaszokat tudtak küldeni, amelyek elvezethetnek a megegyezésig. A technikai egyeztetések azonban még folynak, de a helyreállítási alapról és a hétéves költségvetésről hamarosan aláírhatók lesznek a szerződések – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az OMSZ vezetőinek menesztése

Gulyás elmondta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjének menesztésére az augusztus 20-i tűzijáték előrejelzése nélkül is sor került volna. Mint mondta,

„a helyzet az, hogy ezekre a vezetői változtatásokra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésekre való tekintet nélkül sor került volna. Bár látványosan tévesnek bizonyult az augusztus 20-i előrejelzése a meteorológiának, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami éppen a kompetenciák, az előrejelzési képességek fejlesztésével, hiányával kapcsolatos”.

Nincs szigorítás, ami nekünk fájna

Magyarország abban érdekelt, hogy olyan intézményrendszert alakítsunk ki, amely a bizottság szerint is az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések jogszerűségét garantálja. Nincs szigorítás, ami nekünk fájna, mert nincs titkolnivalónk a bizottság előtt – tette hozzá Gulyás, aki azzal folytatta, hogy a bizottságnak 30 napon belül kell értékelnie a magyar választ. Ezzel kapcsolatban igen bizakodóak, hiszen minden javaslatot elfogadtak.

Továbbra sem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez

Szóba sem került a csatlakozás kérdése, hiszen ez minden ország szabad döntése – zárta rövidre egy kérdésre felelve a miniszter.

A Vodafone felvásárlása

A Vodafone felvásárlása kapcsán Gulyás elmondta, már 2010-ben a kormány céljai között szerepelt, hogy a távközlésben is legalább 50 százalékos magyar tulajdon legyen, most nagy lépést tettek efelé.

„Az állam kisebbségi vevő lesz. Egy hosszú értékelési folyamat végén veheti majd meg a cég 49 százalékát, de ezt most egy nemzetközi könyvvizsgálatnak kell megelőznie. A finanszírozást addigra kell megteremteni.”

Arról nem beszélt, hogy a másik tulajdonos a 4iG Nyrt. lesz, ami több szálon is kötődik a kormányhoz.

Nagy Márton repült Moszkvába

A honvédség Falcon repülőgépe vasárnap este repült Moszkvába. Mint kiderült, a gazdaságfejlesztést minisztert, vagyis Nagy Mártont szállította, aki energiabeszerzésről tárgyalt. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, a kormány reménykedik abban, hogy sikerrel járnak.

Az iskolák megemelkedett költségeit az állam állja

"Az állam a fenntartó, így ezután is az állam fizeti ezeket a plusz költségeket"

– tisztázta Gulyás. Vagyis az iskolák megemelkedett rezsiköltségeinek plusz költségeiről az állam gondoskodik. Szerinte a kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák.

A tanárhiány nem probléma

A kormány engedélyezte a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben nyugdíjat is kapnak. Gulyás hozzátette, mindig is voltak tantárgyak, ahol tanárhiány volt megfigyelhető, de ez továbbra sem veszélyezteti az oktatás folytonosságát.

Több mint két hónapra elegendő gáz van a tározókban

3,8 milliárd köbméter gáz van most a tárolókban, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan – válaszolt egy kérdésre Gulyás Gergely.

Most kellett megvenni a Vodafone-t máskülönben soha nem sikerült volna

A Vodafone megvásárlására nem lett volna lehetőség egy vagy másfél év múlva, legalábbis nagyon kicsi az esély arra, hogy meglett volna – mondta Gulyás a hirtelen bejelentett vásárlásról. A miniszter biztos abban, hogy ez a befektetés profitot fog hozni, melyből a pedagógusbéreket is lehet majd emelni.

Gulyás értelmezésében az OMSZ nem áll politikai nyomásgyakorlás alatt

„Attól függ, akik ezt írták, mit értettek alatta. Ahogy én értelmezem, úgy nem igaz az állítás”

– reagéált az OMSZ vezetőinek keddi közleményére.

Tíznél is több törvényt módosítanak az Európai Bizottság miatt

Gulyás arról nem beszélt, hogy pontosan mely törvényekről van szó, annyit tett csak hozzá, hogy a bizottsággal ebben állapodtak meg. Ami biztos, hogy tíznél több törvényt fognak módosítani.

Nem tudja miről tárgyalt Novák Katalin diplomáciai igazgatója Kijevben

A miniszter részleteket nem tudott elmondani azzal kapcsolatban, hogy miről tárgyalt augusztus 22-én Altusz Kristóf az ukrán fővárosban.

Brüsszelnek tetszeni fog az új magyar vagyonnyilatkozati rendszer?

Ők a realitások talaján állnak, ezért ha egyetlen hely akad, ahol nem bírálhatják az új vagyonnyilatkozati rendszert, akkor az Brüsszel, ugyanis ugyan azt a rendszert vezették be, ami az Európai Parlamentben is van. Továbbra sem tervezik, hogy ismét belevegyék a vagyonnyilatkozatba a házastársak vagyonát, és erre az Európai Parlamentben sem tesznek javaslatot.

Orbán Viktor nem hivatalosan járt a horvát elnöknél

Gulyás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Orbán Viktor még szabadságon van, de valószínűleg jövő héttől már dolgozni fog. Orbán nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel. Egyszerű vacsoráról volt szó, „ahol aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”.

Orbán az augusztus 20-i ünnepséget is kihagyta, de ez nem baj, ugyanis a köztársasági elnök mond ezen beszédet. Az OMSZ vezetőinek menesztéséről sem ő, hanem Palkovics László ipari miniszter döntött saját hatáskörében.

2200 határvadász fog munkába állni

Szeptemberben 2200 határvadász tesz esküt, a jövő év elejére pedig 4000 főre egészül majd ki a létszám.

Jöhet a pedagógusbér-emelés a Bizottsággal való megegyezésnek köszönhetően

„Azon dolgoztunk részben még a szabadság alatt is egész augusztusban, hogy a lehető legjobb megállapodásokat tudjuk kötni a Bizottsággal, és ennek keretében történelmi lépétékű pedagógusbér-emelésre kerülhessen sor”

– folytatta Gulyás, aki szerint a Tanítanék Mozgalom azokat az ellenzéki politikusokat támogatja, akik a Bizottsággal való megegyezés ellen dolgoznak.

A Vodafone megvétele az adófizetőknek is jót fog tenni

Hiszen ezzel magyar tulajdonban lesz egy olyan cég, ami jelentős nyereséget termel. Vagyis ez jó dolog a magyar adófizetőknek is – mondta Gulyás.

Palkovics fogja kinevezni az OMSZ új vezetőit

Azt nem tudta megmondani kik lesznek az új vezetői az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, erről Palkovics László tud felvilágosítást adni. Ahogy arra sem tudott érdemben reagálni, ha a kormány már tervezte a vezetők leváltását, miért nincs még utódjuk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Képeken a jeges mesevilággá változott Balaton
Ma is hideg éjszakára kell készülni, akár -15 fokra is lehűlhet a levegő.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, a tegnapi szélvihar a levegő lehűlését is magával hozta. Az éjszakai fagynak köszönhetően pedig a Balaton felszíne is bejegesedett.

Vasárnap

a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet zömmel -10, -5 fok között alakul, de a szélcsendes, derült tájakon a -15 fok sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -3, +2 fok között valószínű. Hétfőn már csak a keleti és nyugati megyékben élénkül meg a szél, kevésbé lesz felhős az ég, sok napsütés várható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Fejbe lőtték a halott ukrán katona koponyájával a kezében szónokló orosz zsoldost
Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Lehet, hogy az akcióval neki akartak üzenni.

Link másolása

Ivor Mangusev tavaly augusztusban hívta harcba az orosz katonákat egy ukrán katona koponyájával a kezében.

Szombat hajnalban egy támadás során fejbelőtték a 36 éves Ivor Mangusevet, aki a Daily Mail cikke szerint a rettegett orosz Wagner-csoport vezetőjével is kapcsolatban állt.

A zsoldost fejlövéssel szállították kórházba szombaton Oroszország keleti régiójában, Luhanszk tartományban.

Az Oroszország-szakértő Mark Galeotti szerint Mangusev kapcsolatban állt Jevgenyij Prigozsinnal, az orosz Wagner-csoport vezetőjével. Galeotti szerint ez a fejlövés figyelmeztetés lehetett Prigozsin számára.

A Putyin-hívő Mangusev 2022 augusztusában arról híresült el, hogy a kezében egy Mariupolban lelőtt ukrán katona koponyájával a kezében szónokolt, és így uszította az oroszokat Ukrajna ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Leválthatja a védelmi minisztert, akár már a jövő héten cserélhet a poszton Zelenszkij
Már azt is lehet tudni, hogy ki lesz az utód. Olekszij Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet az ukrán kormányban.

Link másolása

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov a távozásáról szóló hírekre.

Az Ukrainskaja Pravda vasárnap megjelent cikkében már arról is írnak, hogy Reznyikov helyére Kirill Budanov, a hírszerzés vezetője léphet. Bár Reznyikov azt állítja, hogy ő nem tud arról, hogy távoznia kell, a Pravda úgy tudja, hogy már

jövő héten megtörténhet a védelmi miniszter leváltása.

A lap kormányközeli forrásai szerint abban egyetértés van, hogy Reznyikovnak a jövőben is a felsővezetésben kell maradnia, és felmerült az is, hogy az igazságügyi minisztérium élére kerülhet.

A miniszter távozásában szerepet játszhat az ukrán kormányban januárban kirobbant korrupciós botrány, erről itt írtunk részletesen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Lassan azt is fölélem, amit a temetésemre félreraktam” – sokaknak csak átmenetileg nyújt megoldást a februárban érkező dupla nyugdíj
A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem.

Link másolása

Három nappal korábban csenget a postás a februári nyugdíjjal. A 15 százalékkal megemelt összegnek a dupláját kapják az érintettek, most fizetik a 13. havi nyugdíjat is. A bankszámlákra pénteken érkezik az utalás. A nyugdíjas szervezetek szerint az emelés ellenére még mindig legalább 300 ezren vannak, akiknek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot sem - hangzott el az RTL híradójában.


Link másolása
KÖVESS MINKET: