HÍREK

„A Vodafone profitjából a tanárok bérét is emelni tudjuk” – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Az OMSZ vezetőit nem a tűzijátékkal kapcsolatos meteorológiai előrejelzés kudarca miatt cserélték le, 76 téli napra elég gáz van a tározókban - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Link másolása

Kedden 13 órától „Mit, miért tesz a kormány?” címmel kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, melynek meghívóját az esemény előtt kevesebb mint 3 órával küldték ki.

Mint kiderült, a mai napon ülést tartott a kormány, Orbán Viktor távollétében Semjén Zsolt vezetésével, ezért is hozták előre a szokásosan csütörtökön megtartott kormányinfót.

Áttekintették az energiellátás helyzetét

Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított — kezdte sorolni az intézkedéseket Gulyás Gergely. A jelenlegi fogyasztási és fogyasztói igényeket egyaránt ki tudják elégíteni. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány folyamatosan tárgyal újabb beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Sajnos azonban a háború és az arra adott szankciók következtében a rezsicsökkentett árakat csak az átlagfogyasztás erejéig biztosítja.

A rezsicsökkentés módosításánál azonban a gáz esetében pontosításra volt szükség, mert a fűtőértéke a különböző helyekről érkező gáznak eltérő, így 1729 köbméterig jár a rezsicsökkentett ár, de ezt 63 645 megaJoule-ban is meghatározták. Az erről szóló rendelet még a mai napon megjelenik majd.

Válaszoltak az Európai Bizottságnak

Mivel a bizottság szerint a kondicionalitási eljárás prioritást élvez, ezért a kormány elsőként ezt próbálja lezárni. Tegnap éjfélig kellett választ adniuk a bizottság kérdéseire, mely során a miniszter szerint olyan válaszokat tudtak küldeni, amelyek elvezethetnek a megegyezésig. A technikai egyeztetések azonban még folynak, de a helyreállítási alapról és a hétéves költségvetésről hamarosan aláírhatók lesznek a szerződések – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az OMSZ vezetőinek menesztése

Gulyás elmondta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjének menesztésére az augusztus 20-i tűzijáték előrejelzése nélkül is sor került volna. Mint mondta,

„a helyzet az, hogy ezekre a vezetői változtatásokra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésekre való tekintet nélkül sor került volna. Bár látványosan tévesnek bizonyult az augusztus 20-i előrejelzése a meteorológiának, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami éppen a kompetenciák, az előrejelzési képességek fejlesztésével, hiányával kapcsolatos”.

Nincs szigorítás, ami nekünk fájna

Magyarország abban érdekelt, hogy olyan intézményrendszert alakítsunk ki, amely a bizottság szerint is az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések jogszerűségét garantálja. Nincs szigorítás, ami nekünk fájna, mert nincs titkolnivalónk a bizottság előtt – tette hozzá Gulyás, aki azzal folytatta, hogy a bizottságnak 30 napon belül kell értékelnie a magyar választ. Ezzel kapcsolatban igen bizakodóak, hiszen minden javaslatot elfogadtak.

Továbbra sem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez

Szóba sem került a csatlakozás kérdése, hiszen ez minden ország szabad döntése – zárta rövidre egy kérdésre felelve a miniszter.

A Vodafone felvásárlása

A Vodafone felvásárlása kapcsán Gulyás elmondta, már 2010-ben a kormány céljai között szerepelt, hogy a távközlésben is legalább 50 százalékos magyar tulajdon legyen, most nagy lépést tettek efelé.

„Az állam kisebbségi vevő lesz. Egy hosszú értékelési folyamat végén veheti majd meg a cég 49 százalékát, de ezt most egy nemzetközi könyvvizsgálatnak kell megelőznie. A finanszírozást addigra kell megteremteni.”

Arról nem beszélt, hogy a másik tulajdonos a 4iG Nyrt. lesz, ami több szálon is kötődik a kormányhoz.

Nagy Márton repült Moszkvába

A honvédség Falcon repülőgépe vasárnap este repült Moszkvába. Mint kiderült, a gazdaságfejlesztést minisztert, vagyis Nagy Mártont szállította, aki energiabeszerzésről tárgyalt. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, a kormány reménykedik abban, hogy sikerrel járnak.

Az iskolák megemelkedett költségeit az állam állja

"Az állam a fenntartó, így ezután is az állam fizeti ezeket a plusz költségeket"

– tisztázta Gulyás. Vagyis az iskolák megemelkedett rezsiköltségeinek plusz költségeiről az állam gondoskodik. Szerinte a kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák.

A tanárhiány nem probléma

A kormány engedélyezte a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben nyugdíjat is kapnak. Gulyás hozzátette, mindig is voltak tantárgyak, ahol tanárhiány volt megfigyelhető, de ez továbbra sem veszélyezteti az oktatás folytonosságát.

Több mint két hónapra elegendő gáz van a tározókban

3,8 milliárd köbméter gáz van most a tárolókban, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan – válaszolt egy kérdésre Gulyás Gergely.

Most kellett megvenni a Vodafone-t máskülönben soha nem sikerült volna

A Vodafone megvásárlására nem lett volna lehetőség egy vagy másfél év múlva, legalábbis nagyon kicsi az esély arra, hogy meglett volna – mondta Gulyás a hirtelen bejelentett vásárlásról. A miniszter biztos abban, hogy ez a befektetés profitot fog hozni, melyből a pedagógusbéreket is lehet majd emelni.

Gulyás értelmezésében az OMSZ nem áll politikai nyomásgyakorlás alatt

„Attól függ, akik ezt írták, mit értettek alatta. Ahogy én értelmezem, úgy nem igaz az állítás”

– reagéált az OMSZ vezetőinek keddi közleményére.

Tíznél is több törvényt módosítanak az Európai Bizottság miatt

Gulyás arról nem beszélt, hogy pontosan mely törvényekről van szó, annyit tett csak hozzá, hogy a bizottsággal ebben állapodtak meg. Ami biztos, hogy tíznél több törvényt fognak módosítani.

Nem tudja miről tárgyalt Novák Katalin diplomáciai igazgatója Kijevben

A miniszter részleteket nem tudott elmondani azzal kapcsolatban, hogy miről tárgyalt augusztus 22-én Altusz Kristóf az ukrán fővárosban.

Brüsszelnek tetszeni fog az új magyar vagyonnyilatkozati rendszer?

Ők a realitások talaján állnak, ezért ha egyetlen hely akad, ahol nem bírálhatják az új vagyonnyilatkozati rendszert, akkor az Brüsszel, ugyanis ugyan azt a rendszert vezették be, ami az Európai Parlamentben is van. Továbbra sem tervezik, hogy ismét belevegyék a vagyonnyilatkozatba a házastársak vagyonát, és erre az Európai Parlamentben sem tesznek javaslatot.

Orbán Viktor nem hivatalosan járt a horvát elnöknél

Gulyás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Orbán Viktor még szabadságon van, de valószínűleg jövő héttől már dolgozni fog. Orbán nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel. Egyszerű vacsoráról volt szó, „ahol aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”.

Orbán az augusztus 20-i ünnepséget is kihagyta, de ez nem baj, ugyanis a köztársasági elnök mond ezen beszédet. Az OMSZ vezetőinek menesztéséről sem ő, hanem Palkovics László ipari miniszter döntött saját hatáskörében.

2200 határvadász fog munkába állni

Szeptemberben 2200 határvadász tesz esküt, a jövő év elejére pedig 4000 főre egészül majd ki a létszám.

Jöhet a pedagógusbér-emelés a Bizottsággal való megegyezésnek köszönhetően

„Azon dolgoztunk részben még a szabadság alatt is egész augusztusban, hogy a lehető legjobb megállapodásokat tudjuk kötni a Bizottsággal, és ennek keretében történelmi lépétékű pedagógusbér-emelésre kerülhessen sor”

– folytatta Gulyás, aki szerint a Tanítanék Mozgalom azokat az ellenzéki politikusokat támogatja, akik a Bizottsággal való megegyezés ellen dolgoznak.

A Vodafone megvétele az adófizetőknek is jót fog tenni

Hiszen ezzel magyar tulajdonban lesz egy olyan cég, ami jelentős nyereséget termel. Vagyis ez jó dolog a magyar adófizetőknek is – mondta Gulyás.

Palkovics fogja kinevezni az OMSZ új vezetőit

Azt nem tudta megmondani kik lesznek az új vezetői az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, erről Palkovics László tud felvilágosítást adni. Ahogy arra sem tudott érdemben reagálni, ha a kormány már tervezte a vezetők leváltását, miért nincs még utódjuk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: