HÍREK

„A Vodafone profitjából a tanárok bérét is emelni tudjuk” – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Az OMSZ vezetőit nem a tűzijátékkal kapcsolatos meteorológiai előrejelzés kudarca miatt cserélték le, 76 téli napra elég gáz van a tározókban - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Link másolása

Kedden 13 órától „Mit, miért tesz a kormány?” címmel kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, melynek meghívóját az esemény előtt kevesebb mint 3 órával küldték ki.

Mint kiderült, a mai napon ülést tartott a kormány, Orbán Viktor távollétében Semjén Zsolt vezetésével, ezért is hozták előre a szokásosan csütörtökön megtartott kormányinfót.

Áttekintették az energiellátás helyzetét

Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított — kezdte sorolni az intézkedéseket Gulyás Gergely. A jelenlegi fogyasztási és fogyasztói igényeket egyaránt ki tudják elégíteni. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány folyamatosan tárgyal újabb beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Sajnos azonban a háború és az arra adott szankciók következtében a rezsicsökkentett árakat csak az átlagfogyasztás erejéig biztosítja.

A rezsicsökkentés módosításánál azonban a gáz esetében pontosításra volt szükség, mert a fűtőértéke a különböző helyekről érkező gáznak eltérő, így 1729 köbméterig jár a rezsicsökkentett ár, de ezt 63 645 megaJoule-ban is meghatározták. Az erről szóló rendelet még a mai napon megjelenik majd.

Válaszoltak az Európai Bizottságnak

Mivel a bizottság szerint a kondicionalitási eljárás prioritást élvez, ezért a kormány elsőként ezt próbálja lezárni. Tegnap éjfélig kellett választ adniuk a bizottság kérdéseire, mely során a miniszter szerint olyan válaszokat tudtak küldeni, amelyek elvezethetnek a megegyezésig. A technikai egyeztetések azonban még folynak, de a helyreállítási alapról és a hétéves költségvetésről hamarosan aláírhatók lesznek a szerződések – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az OMSZ vezetőinek menesztése

Gulyás elmondta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjének menesztésére az augusztus 20-i tűzijáték előrejelzése nélkül is sor került volna. Mint mondta,

„a helyzet az, hogy ezekre a vezetői változtatásokra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésekre való tekintet nélkül sor került volna. Bár látványosan tévesnek bizonyult az augusztus 20-i előrejelzése a meteorológiának, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami éppen a kompetenciák, az előrejelzési képességek fejlesztésével, hiányával kapcsolatos”.

Nincs szigorítás, ami nekünk fájna

Magyarország abban érdekelt, hogy olyan intézményrendszert alakítsunk ki, amely a bizottság szerint is az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések jogszerűségét garantálja. Nincs szigorítás, ami nekünk fájna, mert nincs titkolnivalónk a bizottság előtt – tette hozzá Gulyás, aki azzal folytatta, hogy a bizottságnak 30 napon belül kell értékelnie a magyar választ. Ezzel kapcsolatban igen bizakodóak, hiszen minden javaslatot elfogadtak.

Továbbra sem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez

Szóba sem került a csatlakozás kérdése, hiszen ez minden ország szabad döntése – zárta rövidre egy kérdésre felelve a miniszter.

A Vodafone felvásárlása

A Vodafone felvásárlása kapcsán Gulyás elmondta, már 2010-ben a kormány céljai között szerepelt, hogy a távközlésben is legalább 50 százalékos magyar tulajdon legyen, most nagy lépést tettek efelé.

„Az állam kisebbségi vevő lesz. Egy hosszú értékelési folyamat végén veheti majd meg a cég 49 százalékát, de ezt most egy nemzetközi könyvvizsgálatnak kell megelőznie. A finanszírozást addigra kell megteremteni.”

Arról nem beszélt, hogy a másik tulajdonos a 4iG Nyrt. lesz, ami több szálon is kötődik a kormányhoz.

Nagy Márton repült Moszkvába

A honvédség Falcon repülőgépe vasárnap este repült Moszkvába. Mint kiderült, a gazdaságfejlesztést minisztert, vagyis Nagy Mártont szállította, aki energiabeszerzésről tárgyalt. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, a kormány reménykedik abban, hogy sikerrel járnak.

Az iskolák megemelkedett költségeit az állam állja

"Az állam a fenntartó, így ezután is az állam fizeti ezeket a plusz költségeket"

– tisztázta Gulyás. Vagyis az iskolák megemelkedett rezsiköltségeinek plusz költségeiről az állam gondoskodik. Szerinte a kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák.

A tanárhiány nem probléma

A kormány engedélyezte a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben nyugdíjat is kapnak. Gulyás hozzátette, mindig is voltak tantárgyak, ahol tanárhiány volt megfigyelhető, de ez továbbra sem veszélyezteti az oktatás folytonosságát.

Több mint két hónapra elegendő gáz van a tározókban

3,8 milliárd köbméter gáz van most a tárolókban, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan – válaszolt egy kérdésre Gulyás Gergely.

Most kellett megvenni a Vodafone-t máskülönben soha nem sikerült volna

A Vodafone megvásárlására nem lett volna lehetőség egy vagy másfél év múlva, legalábbis nagyon kicsi az esély arra, hogy meglett volna – mondta Gulyás a hirtelen bejelentett vásárlásról. A miniszter biztos abban, hogy ez a befektetés profitot fog hozni, melyből a pedagógusbéreket is lehet majd emelni.

Gulyás értelmezésében az OMSZ nem áll politikai nyomásgyakorlás alatt

„Attól függ, akik ezt írták, mit értettek alatta. Ahogy én értelmezem, úgy nem igaz az állítás”

– reagéált az OMSZ vezetőinek keddi közleményére.

Tíznél is több törvényt módosítanak az Európai Bizottság miatt

Gulyás arról nem beszélt, hogy pontosan mely törvényekről van szó, annyit tett csak hozzá, hogy a bizottsággal ebben állapodtak meg. Ami biztos, hogy tíznél több törvényt fognak módosítani.

Nem tudja miről tárgyalt Novák Katalin diplomáciai igazgatója Kijevben

A miniszter részleteket nem tudott elmondani azzal kapcsolatban, hogy miről tárgyalt augusztus 22-én Altusz Kristóf az ukrán fővárosban.

Brüsszelnek tetszeni fog az új magyar vagyonnyilatkozati rendszer?

Ők a realitások talaján állnak, ezért ha egyetlen hely akad, ahol nem bírálhatják az új vagyonnyilatkozati rendszert, akkor az Brüsszel, ugyanis ugyan azt a rendszert vezették be, ami az Európai Parlamentben is van. Továbbra sem tervezik, hogy ismét belevegyék a vagyonnyilatkozatba a házastársak vagyonát, és erre az Európai Parlamentben sem tesznek javaslatot.

Orbán Viktor nem hivatalosan járt a horvát elnöknél

Gulyás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Orbán Viktor még szabadságon van, de valószínűleg jövő héttől már dolgozni fog. Orbán nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel. Egyszerű vacsoráról volt szó, „ahol aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”.

Orbán az augusztus 20-i ünnepséget is kihagyta, de ez nem baj, ugyanis a köztársasági elnök mond ezen beszédet. Az OMSZ vezetőinek menesztéséről sem ő, hanem Palkovics László ipari miniszter döntött saját hatáskörében.

2200 határvadász fog munkába állni

Szeptemberben 2200 határvadász tesz esküt, a jövő év elejére pedig 4000 főre egészül majd ki a létszám.

Jöhet a pedagógusbér-emelés a Bizottsággal való megegyezésnek köszönhetően

„Azon dolgoztunk részben még a szabadság alatt is egész augusztusban, hogy a lehető legjobb megállapodásokat tudjuk kötni a Bizottsággal, és ennek keretében történelmi lépétékű pedagógusbér-emelésre kerülhessen sor”

– folytatta Gulyás, aki szerint a Tanítanék Mozgalom azokat az ellenzéki politikusokat támogatja, akik a Bizottsággal való megegyezés ellen dolgoznak.

A Vodafone megvétele az adófizetőknek is jót fog tenni

Hiszen ezzel magyar tulajdonban lesz egy olyan cég, ami jelentős nyereséget termel. Vagyis ez jó dolog a magyar adófizetőknek is – mondta Gulyás.

Palkovics fogja kinevezni az OMSZ új vezetőit

Azt nem tudta megmondani kik lesznek az új vezetői az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, erről Palkovics László tud felvilágosítást adni. Ahogy arra sem tudott érdemben reagálni, ha a kormány már tervezte a vezetők leváltását, miért nincs még utódjuk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Fürjes Balázs reakciója Lázár János szigorú széljegyzeteire: „A politikában nincs se mindig, se soha”
A miniszter korábban a Városmajor felújításáról írta azt, hogy „SOHA! NEM!”.

Link másolása

Mint arról a mai nap folyamán korábban beszámoltunk, a dokumentumokra írt rövid üzenetekkel jelezte Lázár János kollégáinak, hogy az országban futó építkezési-felújítási projektek közül melyek azok, amiket folytatásra érdemesnek tart, és melyek, amiknek lezárását javasolja. Bár a miniszter csapata 80 fejlesztésből 30-nál javasolta, hogy folytassák azokat, mert leállításuk esetleges pénzvisszafizetéssel vagy akár politikai kockázattal is járhat, a Telex által megszerzett dokumentum alapján Lázár csak 8 projekt egyértelmű folytatását fogadta el.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, korábbi Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár „szerelemprojekjte”, a budai Városmajor fejlesztése mellé Lázár egy elég határozott „SOHA! NEM!” feliratot kanyarított.

A Telex ezzel kapcsolatban megkereste Fürjest, aki úgy nyilatkozott:

„Egyetlen miniszter írói munkásságát sem kommentálom. Szerettem Budapestért dolgozni Tarlós Istvánnal és Vitézy Dáviddal közösen, egy jó csapatban bármikor újrakezdeném. A politikában és a szerelemben pedig nincs se mindig, se soha, ahogy azt Antall Józseftől tudjuk”.

A Városmajor megújítása esetében az előkészítés már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá, és az NKK szakértői is a projekt folytatását (a tervezés befejezését) javasolták, mert az azonnali lezárás pénzügyi kockázattal, a fel nem használt uniós forrás visszafizetési kötelezettségével jár. Igaz, ez sok más projektről is elmondható volt, de a széljegyzetek alapján ez Lázárt nem hatotta meg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Rácsukta a babakocsira a trolibusz ajtaját a szegedi sofőr, amikor az anya fel akart szállni a babájával
Az anya szerint a troli vezetője nem kérdezte meg, hogy megsérült-e a 6 hetes kisfiú a történtek miatt.

Link másolása

Ijesztő élményben volt része egy kisgyermekes nőnek Szegeden: éppen fel akart szállni az egyik trolibuszra 6 hetes kisfiával, amikor az ajtó bezáródott úgy, hogy a babakocsi első két kereke odacsukódott.

Az eset szerda reggel történt az 5-ös trolin. Kis-Szegfű Nóra az RTL Híradónak mesélte el, hogy mi történt:

„Hátrébb húztam a babakocsimat. Meg adtam nekik a teret, hogy le tudjanak szállni, és ahogy szerettem volna felszállni a gyermekkel és a babakocsival a trolira, egy ilyen nagyon enyhe mozdulattal meg kell ilyenkor emelni a babakocsikat, felszálltam volna és a babakocsi első két kerekét hozzá csukta a trolibusz ajtajához, majd el is indult vele a sofőr.”

Az anya kétségbeesetten szorította a babakocsit, kiabálva, dörömbölve próbált jelezni a sofőrnek. Végül az utasok szóltak a trolivezetőnek, aki 1-2 méter gurulás után megállt a busszal. A nő idegességében ingerülten kiabálni kezdett a sofőrrel, aki ezt kikérte magának, majd visszaült a fülkébe és elhajtott. Kis-Szegfű Nóra szerint azt sem kérdezte meg tőle, hogy a baba megsérült-e, vagy hogy tud-e segíteni valamiben.

Az anya panaszt tett a Szegedi Közlekedési Kft-nél, amely az RTL Híradó kérdésére azt közölte, azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben, amely azóta is folyamatban van.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Van olyan diák, aki idén még nem tudott melegvízben fürödni az egyik békéscsabai kollégiumban
A szobák és a folyosók hidegek, az áramot is korlátozottan használhatják – erre panaszkodnak a kollégisták.

Link másolása

„Tisztálkodni csaknem lehetetlen megfázás nélkül”

- ezt írta az RTL Híradónak egy diák, a békéscsabai kollégiumában tapasztalható körülményekre panaszkodott. Nem egyedül: többen is azt állítják, hogy az intézmény fiúknak fenntartott részében gyenge a fűtés, kevés a melegvíz, és áram is korlátozottan áll rendelkezésükre.

Az RTL Híradónak levelet író diák szerint az életük azután vált siralmassá, hogy korlátozásokat vezettek be a kollégiumban.

Például nem lehet használni semmilyen elektromos eszközt a telefontöltőket kivéve, így teát sem tudnak főzni. A hűtőket hétvégére kikapcsolják. A konyhában ki van kapcsolva a gáz, ezért ételt sem tudnak készíteni maguknak, a menzán pedig általában száraz kenyér a reggeli vajjal.

Egy másik diák arra panaszkodott, hogy gyakorlatilag az egész épületben hideg van, mert gyenge a fűtés.

„Rétegesen tudunk felöltözni a hideg ellen, nem szellőztetünk, inkább vagyunk büdösben. A folyosókon is hideg van, meg igazából úgy mindenhol.”

Volt, aki azt mondta, idén még nem tudott meleg vízben fürdeni, ugyanis az csak naponta 30 percig van.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum az RTL Híradó megkeresésére azt írta, a melegvízzel kapcsolatos probléma csak eseti jellegű volt, a rendszer korszerűsítése idején, most már biztosított a melegvíz. Azt is közölték, hogy a tanulók által behozott, ellenőrizhetetlen elektromos eszközöket a szobákban eddig sem lehetett használni. Szerintük az épületben a hőfok mindenhol az előírásoknak megfelelő.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Felbasztad az agyamat, baszd meg!” – Durva vita robbant ki a buszsofőr és egy utas között a BKK egyik járatán
A videó alapján te kinek adnál igazat?

Link másolása

Nagyon durva stílusban üvöltözött egymással egy budapesti buszvezető és utasa, miután a sofőr nem tudott jegyet adni a férfinak, aki ennek ellenére nem akart leszánni – derült ki egy TikTokra feltöltött videóból.

Az eddig már több mint másfél millió megtekintésnél járó felvételen az alábbi párbeszéd hallatszik:

Utas: Mert felbasztad az agyamat, baszd meg!

Buszvezető: Ne basszad az agyamat te sem, húzzál lefele, nem mész/megy sehova!

Utas: Azért, mert neked nem tetszik, attól én nem szállok le! Utas vagyok, jegyet akarok venni, nem adsz jegyet, nem tudok utazni baszd meg, hát mit csináljak?

Buszvezető: Le lehet szállni.

Utas: Nem baszdmegolva kezdtem, de amikor ötödszörre kérek jegyet és nem adsz, akkor mit csináljak?

Buszvezető: Hát honnan az anyám seggéből adjak, ha nincsen?

Ekkor egy utas is közbeszól. A magát biztonsági őrként definiáló férfi (címképünkön) azt mondja a vezetőnek, rendőrt hív, ha nem indul el. Hozzáteszi, hogy a felszálló utas megpróbált jegyet venni, és először kulturáltan szólt a sofőrhöz. Hozzátette: a sofőr hozzon legközelebb több jegyet, oldja meg, mert „ez a dolga”. Erre a sofőr azt válaszolja:

„Nem, az én dolgom az, hogy vezessek!”

A felvétel tanúsága alapján a többi utas a felszállóval ért egyet.

@anonymus089012 #bkv #busz #magyarország #magyartiktok #magyar #foryourpage #fypシ #fyp #foryou #nekedbelegyen❤️ #pusztuljonaforyouba #pusztoljonforyouba #nekedbee #nekedbelegyen #neked #fy ♬ eredeti hang - ANONYMUS089012

Link másolása
KÖVESS MINKET: