hirdetés

HÍREK

Az SZFE új kancellárja: Amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez

Szarka Gábor szerint az intézményt blokád alá vevő hallgatók átléptek egy határt, amit már nem tud elfogadni, de a vezetés semmiképpen sem fog erőszakos megoldást alkalmazni.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi - szmo.hu
2020. október 07.

hirdetés

Háborús helyzethet hasonlította a Színház- és Filmművészeti Egyetemen belül kialakult helyzetetet Szarka Gábor, az intézmény újonnan kinevezett kancellárja a hvg.hu-nak adott interjújában.

Amikor az interjú elején katonai múltjáról kérdezték, az egykori ezredes elmondta, hogy katonai karrierje többségét igazgatási feladatokkal töltötte, de gépesített lövészként is dolgozott. Azt mondta, most a Színművészeti kancellárjának nevezték ki, nem úgy éli meg, mintha háborúba küldték volna,

"de a helyzet, amit az egyetemen belül kialakítottak, közel jár a háborús helyzethez".

Szarka Gábor nem akart a Színművészetin folyó oktatás minőségéről véleményt nyilvánítani, mert elmondása szerint ő nem ért a művészeti kérdésekhez. Az egyetem fenntartóváltásáról azt mondta, "a döntéshozók talán azt gondolhatták, hogy miután a modell más egyetemeken működik, miért ne működhetne ugyanígy a Színművészetin is. Amikor az újságíró erre azt mondta, hogy például azért nem, mert az egyetemet élesen kritizáló embereket raktak föléjük, a kancellár így válaszolt:

"Upor László [az SZFE volt rektorhelyettese - a szerk.] engem is emberi tárgyként jellemzett egy interjúban. Egy olyan ember, aki rektor szeretett volna lenni, emberi tárgynak minősít egy másik embert, ez mindent elmond a helyzetről."

hirdetés

Szarka annyit még hozzátett, hogy szerinte biztos, hogy több párbeszéd kellett volna a modellváltás előtt.

"Ez hiányzott az elején, ezt elismerem, de én akkor még nem voltam a folyamat részese, egy másik fázisban kerültem a játékba. Arra készültem, hogy a béke követe lehetek, de úgy látszik, erre nincs nyitottság"

- mondta.

A kancellár szerint az SZFE diákjai, "a másik oldal" csataként élik meg a jelenlegi helyzetet, ő viszont nem. "Ha mi is így kezelnénk, akkor egyszerűen megrohamoznánk és elfoglalnánk az épületet. Pontosan ezt nem szeretnénk" - szögezte le.

Azt mondta, azt hitte, hogy amikor az új vezetés megérkezett az egyetem élére, majd elindul egy párbeszéd a kuratórium és az egyetemi polgárok között, de most már úgy látja, hogy ez tévedés volt. Mégis arra számít, hogy a józan ész győz, és a diákok és a dolgozók még egyszer végiggondolják azt a 8 pontos megegyezési javaslatot, amelynek elfogadására szerda éjfélig adtak határidőt. A diákok ugyanis ezt először elutasították.

"A hallgatók az egészet egy ultimátumnak tekintették, mert szabunk egy határidőt. De az ultimátum általában feltétel nélküli megadást jelent, tehát én mondok egy határidőt, és ha nem az történik, akkor csinálok valamit"

- mondta Szarka.

Szerinte most az egyetlen cél az, hogy a hallgatók tanulmányait valamilyen szinten biztosítani tudják, nem akarják felfüggeszteni a tanulmányi félévet, de "ez a legutolsó feltétel", ha nem tudnak elérni semmit és nem látják, mi folyik az egyetemen belül.

"Az elejétől kezdve azt mondjuk, igyekszünk a lehető legtoleránsabban eljárni, és erőszakot biztosan nem fogunk alkalmazni a hallgatókkal szemben a kapunál. De az nem normális, hogy nem engedik be az igazgatásért felelős vezetőt sem, tehát nem tudok körülnézni, a tűz- és munkavédelmi kérdéseket megtekinteni, ellenőrzést végrehajtani, az okmányokhoz hozzáférni, csak ha esetleg kikérem azokat. Azt pedig nyilvánvalóan semmilyen szervezet sem szereti, ha az okmányai szanaszét keringenek a rendszerben. Itt a probléma az, hogy a kinevezett vezetők semmihez sem férnek hozzá"

- mondta a kancellár, aki pikánsnak nevezte, hogy úgy kellene átvennie egy épület üzemeltetését, hogy azt se tudja, hol van az irodája.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szlávik: Gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt

A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, ami azt mutatja, a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre - mondta az infektológus főorvos.
MTI - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma és ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők, sőt az intenzív osztályokon kezeltek száma is - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János rámutatott arra: Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért, és már itt is terjednek a koronavírus mutáns változatai. Hozzátette, mivel a mutánsok más országokban is megemelték a fertőzésszámot, ezért arra lehet következtetni, hogy itt is hasonlóan alakul a járvány.

Azt is elmondta, hogy

az utóbbi néhány hétben azt figyelték meg, csökken a súlyos betegek átlagéletkora, és gyakrabban kerül kórházba olyan 40-50 éves ember, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt.

"A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, sokkal gyakrabban észlelünk lázat, köhögést, légúti tüneteket, ami azt mutatja, hogy a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre" - fogalmazott Szlávik János.

hirdetés
Úgy tűnik, a koronavírus új mutánsai hatékonyabban kötődnek az egészséges sejtekhez, így nagyobb mértékben tudnak elszaporodni a szervezetben, ezért jobban is fertőznek, hiszen több van belőlük a vérben vagy a légúti váladékban - jegyezte meg az infektológus főorvos.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A kormány azért nem vett több Moderna-vakcinát, mert drágább, mint a Pfizer

Egyes számítások szerint Magyarországnak több Moderna oltóanyag járhatna, mint amennyit a kormány lekötött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Drágább, mint a Pfizer, és kedvezőtlenebbek a szállítási feltételei – ezzel indokolta a kormány az RTL Hiradójának azt, hogy eddig miért nem vettek több Moderna vakcinát.

A héten a Telex írt arról, hogy

számításaik szerint Magyarországnak lakosságarányosan több Moderna vakcina járna a közös uniós beszerzésből, mint amennyit a kormány lekötött.

Ugyanakkor ez irányú kérdéseikre a kormány nem válaszolt. Orbán Viktor pénteken reggel pedig egyenesen szamárságnak nevezte ezt a számítást.

Az RTL Híradónak sem adtak egyértelmű választ a kérdésre, de nyilatkozatuk a Telex álláspontját erősíti. Azt írják,

hirdetés
a Pizer/BioNTech és a Moderna oltóanyaga hatásmechanizmusában nagyon hasonló, azonban a Pfizer kedvezőbb szállítási feltételeket és vásárlói árat tudott biztosítani.

Ugyanakkor tegnap a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a vakcinák ára nem lehet akadálya a minél gyorsabb beszerzésnek.

A DK szerint a kormány azért nem kötötte le a rendelkezésre álló uniós vakcinákat, hogy Brüsszelre mutogatva közben a kínaival oltsanak.

Az RTL Híradójának teljes riportja a Moderna beszerzéséről:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

„Hány embert oltottak már be az utcámban?” - rendkívül részletes és átlátható a brit oltási terv

Minden részletre kiterjedő és rendkívül átlátható az oltási rendszer képe Nagy-Britanniában.
Fotó: MTI/AP/Jon Super - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Beszámolt a brit oltási tervről és a rendszer részleteiről Facebook-oldalán Ágoston László népszerű blogger és operaénekes.

Mint írja, a szigetországban egy jól értelmezhető (lentebb látható) infografikán lehet követni azt, melyik társadalmi csoport mikor kapja meg az első dózist.

Ezen kívül

a lakosság akár annak is utána tud nézni, hogy az utcájukban hány embert oltottak már be.

Arról is nyilvános, napi szintű adatot lehet találni - szintén akár utcák szintjére lebontva -, hogy pontosan hány ember kapott már oltást eddig, hányan vannak kórházban vagy hány fertőzött van eddig.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Ne vigyék a gyerekeket iskolába - kéri a szülőktől a balassagyarmati polgármester a vírus terjedése miatt

Egyre többen fertőződnek meg és kerülnek karanténba a város bölcsődéjében, óvodáiban és iskoláiban. A városvezető a felnőttektől is azt kérte, hogy ha érzékelik a tüneteket, vegyék komolyan és ne menjenek közösségbe.
Címkép: Wikimedia Commons - szmo.hu
2021. február 27.

hirdetés

Már van olyan település is az országban, ahol a polgármester arra kérte a szülőket, ne vigyék a gyerekeket iskolába, derül ki az ATV Híradó riportjából.

Ahogy arról mi is többször írtunk, le sem csengett a második hullám, már a harmadik hullám is elkezdődött Magyarországon, és valószínűleg további romlás várható.

Ez több településen is nehézségeket okoz. A Baranya megyei Dencsháza egyike azoknak a településeknek, ahol állandó ellátás nélkül maradtak a helyiek. A polgármester az ATV-nek azt mondta, a háziorvosuk egészségi állapotára hivatkozva mondta fel a szerződését az elmúlt héten, ezért most helyettesítő orvosok oltanak. A regisztráltak közül sokan azt hiszik, hogy azért nem jutnak oltáshoz, mert nincs állandó orvosuk.

Balassagyarmaton pedig a helyzet a polgármester közösségi bejegyzése szerint annyira rossz, hogy arra kérte a szülőket: ha tudják, tartsák otthon gyermekeiket.

Csach Gábor polgármester a felnőttektől is azt kérte, hogy ha érzékelik a tüneteket, vegyék komolyan és ne menjenek közösségbe.

hirdetés

"Fertőződnek az intézményeink is. A bölcsődében 1 covidos gyermek érintett, 8-an vannak otthon. A Játékvár óvoda Kék csoportjában a nevelőkkel együtt február 26-ig 24 gyerek és felnőtt van karanténban. A Tankerület és a Kormányhivatal tájékoztatója szerint a Szabó Lőrinc iskolában 1 tanár, a Balassiban 2 tanár és 1 diák, a Dózsában 3 diák, illetve február 26-ig a teljes 3. a osztály (24 diák ill. pedagógus) van karanténban. A Zeneiskolában 1 tanár lett covidos. Teljesen feleslegessé válik minden szigorítás, bezárás, tilalom, ha bárki betegen dolgozni megy, vagy a gyermekét ilyen esetben iskolába/óvodába/bölcsődébe viszi (az óvodai csoportunk emiatt zárt be!). Ez egyszerűen otromba felelőtlenség, más életével és egzisztenciájával való hazardírozás!" – közölte a polgármester.

"Az a szülő, aki meg tudja oldani gyermeke felügyeletét, most jó lenne, ha 1-2 hétig nem vinné gyermekét se bölcsibe, se óvodába, se iskolába. Iskolában igazolásként elfogadják a "szülői féltés" okot!" - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: