News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hónapokig követték Borisz Nyemcovot a meggyilkolása előtt az orosz biztonsági szolgálat tagjai

Az FSZB által rögzített adatbázisból származó adatok alapján az ellenzéki politikus egyik követője az az ügynök volt, aki két másik ellenzéki politikus elleni merénylethez is köthető.

Link másolása

hirdetés

Legalább egy éven át követte az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) egyik ügynöke a 2015-ben meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust - derült ki a BBC, a The Insider és a Bellingcat oknyomozó portál közös nyomozásának eredményeként.

Borisz Nyemcov korábban a Nyizsnyij Novgorod-i terület első kormányzója, majd üzemanyag- és energiaügyi miniszter is volt, haláláig pedig a Jaroszlavli területi Tanács képviselőjeként tevékenykedett. Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök egyik legnagyobb bírálója volt, számos jelentést adott ki a korrupcióról. 2015. február 27-ről 28-ra virradó éjjel, Moszkva központjában lőtték agyon több lövéssel. Az ügyben 2017 júliusában bűnszervezetben elkövetett bérgyilkosságért elítéltek öt csecsen iszlamistát, de a gyilkosság háttere a mai napig nem tisztázott.

A BBC, a The Insider és a Bellingcat most azt derítette ki, hogy bizonyítékot találtak arra, hogy

az FSZB tagjai a gyilkosság előtti évben legalább 13 utazáson Nyemcov nyomában voltak. Az utolsó ilyen alkalom 2015. február 17-én volt, alig 10 nappal a gyilkosság előtt. A dokumentumok alapján Nyemcovot követő egyik ügynök Valerij Szuharev volt.

Az oknyomozó újságírók mindezt a Magistral nevű, az FSZB által rögzített adatbázisban található vonat- és járatfoglalási adatokból következtették ki. Az adatbázisban nemcsak a célszemély, de az ügynökök adatai is szerepelnek.

Az adatbázis alapján Nyemcov legtöbbször a moszkvai lakhelyétől 272 kilométerről Jaroszlavlba utazott, ahol a regionális parlament ülésezett.

hirdetés
Szuharev valószínűleg ismerte Nyemcov mozgását, mert órákkal, de volt, hogy percekkel előtte érkezett meg a városba. De az is kiderült az adatbázisból, hogy amikor Nyemcov 2014. július 2-án éjfél után foglalt jegyet szibériai utazásához, 10 perccel később már Szuharev is foglalt magának.

A Bellingcat korábban egyébként azt is kiderítette, hogy Szuharevnek más politikai merényletekhez is köze lehet, például a Vlagyimir Kara-Murzával történtekhez. Az ellenzéki politikus légzési nehézségekkel küzdött, majd kómába esett, amikor 2015 májusában kazanyi látogatása után visszatért Moszkvába. A Bellingcat szerint Szuharev egy csapattal Kazanyba ment, amikor Kara-Murza is ott tartózkodott. A politikus végül felépült, és azt is túlélte, amikor 2017-ben ismét megmérgezték.

Szuharev az Alekszej Navalnij elleni merénylethez is köthető, ugyanis az azt megelőző hónapokban 145 telefonhívást és SMS-t váltott a merényletet végző csapat legalább négy tagjával, valamint FSZB-s felettesével. Az orosz kormány mindkét esetben tagadta, hogy köze lenne a merényletekhez.

A Nyemcov-ügy új fejleményeivel kapcsolatban a Kreml szóvivője, azt mondta, az egész csak kitaláció, és semmi köze az orosz kormányhoz. Az FSZB nem reagált a megkeresésekre.

Forrás: hvg.hu


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A kormány pénzt oszt a nyugdíjasoknak novemberben
Novemberben jön a nyugdíjprémium és az infláció miatti kiegészítés is, de még így is rosszabb helyzetben lehetnek a nyugdíjasok, mint tavaly ilyenkor.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 17.


Link másolása

hirdetés

A Menedzsment fórum kiszámolta, hogy mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok novemberben. Ebben a hónapban ugyanis nemcsak az infláció alultervezése miatt érkezhet pénz a számlákra, hanem nyugdíjprémium címén is. Az utóbbi mértékét az ország gazdasági teljesítménye határozza meg.

A számításaik szerint 50 ezer forintos nyugdíjprémiumot kaphatnak az átlag körüli ellátásban részesülők.

Ebben az esetben a lap 6 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. Ehhez képest viszont a Magyar Bankholding 5,7 százalékos növekedésre számít, ebben az esetben 44 ezer forint lesz a nyugdíjprémium.

És ott van még az infláció miatti kiegészítés

A Menedzsment fórum úgy számolt, hogy emiatt egy átlag körüli ellátásban részesülő 76 ezer forintot kaphat.

Így a két támogatás együttes összege  128 ezer forint lehet majd novemberben, amit egy összegben kapnak meg az érintettek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Önfeledt, szexi táncos videó szivárgott ki a finn miniszterelnöknőről – sokan kiakadtak
Ellenzői szerint nem jó üzenetet sugároznak a hasonló felvételek egy ország első emberéről.

Link másolása

hirdetés

Júliusban mi is hírt adtunk róla, hogy letarolta az internetet a finn miniszterelnök egy fotója. A 36 éves Sanna Marin egy rockfesztiválon meglehetősen laza öltözetben, farmersortban és bőrdzsekiben vett részt.

[kapcsolodolodo]farmersortban-ment-bulizni-a-finn-miniszterelnok-egy-rockfesztivalra-felrobbantotta-a-netet-a-fotojaval[kapcsolodo]

Az elmúlt hetekben azonban nem csak ezzel, hanem Oroszországgal szembeni kemény politikájával is bekerült a hírekbe. Országa, feladva eddigi semleges álláspontját, belép a NATO-ba, és épp a napokban döntenek róla, hogy radikálisan csökkentik az oroszoknak kiadott vízumok számát. Ennek fő oka, hogy sokan átautóznak a szomszédos országból, amely repülési tilalom alá esik, és onnan folytatják légi úton nyaralásukat.

A 444 most arról ír, hogy ezek után a Marin ismét lazább oldalával került be a hírekbe – igaz, ezúttal sokak szerint túltolta a bulizást.

Az Iltalehti nevű finn lap olyan videófelvételt mutatott be, amin

hirdetés
a kormányfő barátai társaságában bulizik és táncol önfeledten, olykor már-már erotikus táncmozdulatokat bevetve.

A videóra sokan úgy reagáltak, hogy az megbotránkoztató, és a viselkedés nem méltó egy ország miniszterelnökéhez.A lap is azzal indokolta a közlést, hogy bár semmit sem lehet tudni, hogy hol és mikor készült a videó, mégiscsak a miniszterelnökről van szó. A videót EZEN A LINKEN lehet megtekinteni.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Tovább épül a felcsúti mesterséges szigetre vezető, hattyú formájú híd és az üvegfalú étterem, ezeket nem érinti az állami takarékosság
A felcsúti polgármester szerint a település legújabb látványossága praktikus célokat is szolgál.

Link másolása

hirdetés

A költségtakarékosságra hivatkozva a kormány 1150 milliárd forintnyi beruházást függesztett fel, de a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd és az üvegfalú étterem tovább épül. Erre Hahdázy Ákos hívta fel a figyelmet.

A felcsúti tavat 250 milliós forintos uniós támogatással fejlesztették. Aztán egy mesterséges szigetet építettek a tóba, és ha már volt sziget, híd is kellett, amin be lehet jutni. A turisták a jövőben ezen a hattyút formázó hídon át sétálhatnak át a felcsúti szigetre. A víziszárnyast formázó átkelő hátsójában egy kilátót is kialakítottak,

amelyből megtekinthető például a felcsúti kisvasút állomása is. A tó partján pedig üvegfalú étterem épül, ez is kilátóterasszal. Minderre a magyar állam adott 1,5 milliárd forintot - hangzott el az RTL Híradóban.

Hadházy Ákos szerint a mostani gazdasági helyzetben derül ki, mennyire felesleges Felcsútra mesterséges szigetet és hattyúhidat építeni.

"Korábban csak legyinthetett az ember, meg mosolyoghatott ezen, amikor a nemzetközi jó környezet miatt viszonylagos stabilitás volt Magyarországon. Most viszont sok ember fog nagyon nehéz helyzetbe kerülni, és amikor ránézünk ezekre a jelképekre, nem fogunk tudni mosolyogni, csak sírni" - mondta.

A felcsúti polgármester szerint a legújabb felcsúti látványosság praktikus célokat is szolgál. Mészáros László még 2019-ben, azt mondta: "ez egy záportározó volt, és egyszer fel lett töltve, hogy megmentsük a lejjebb lévő falvakat, és akkor az itt a helyi pincékben megjelent a víz, és ezért pályáztunk erre, hogy meg tudjuk oldani a szigetelését a tónak, hogy ne károsítsuk a környező lakókat. Röviden ez egy ilyen beruházás is, és mellette egy kettős célja is van. A másik célja, hogy fejlesszük az idegenforgalmat itt a térségben".

hirdetés

A híd és étterem támogatási szerződését a Transparency International Magyarország perelte ki a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ekkor derült ki, mennyibe kerül az adófizetőknek a beruházás. A munka kivitelezője a Fejér-Bál Zrt, ez Mészáros Lőrinc gyermekeinek családi vállalkozása. A munkával várhatóan még idén télen végeznek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
40 fokos hőség jön az utolsó tisztán kánikulai napon – hétvégén lehűlés és rengeteg eső érkezik
Pénteken hullámzó hidegfronti hatással is számolnunk kell.

Link másolása

hirdetés

Nagyon bekeményít a kánikula az előrejelzések szerinti utolsó, tisztán kánikulai napon – írja az Időkép.hu.

Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb néhol délnyugaton alakulhat ki egy-egy rövid ideig tartó futózápor a délutáni, kora esti órákban. Az északkeleti országrészt leszámítva többfelé megélénkül, helyenként esetleg megerősödik a nyugati-délnyugati szél. Hajnalban 15 és 22,

délután 33 és 40 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken egy hullámzó hidegfront hatására nyugat felől egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, leszámítva a keleti tájakat, és több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok,

helyenként hevesebb viharok is lehetnek.

A hidegfront előoldalán a déli-délkeleti szél többfelé feltámad, mögötte pedig már az északnyugati szél lesz erős. Nyugaton mérséklődik a hőség, ott 29 és 33 fok közötti csúcsértékekre van kilátás, máshol viszont még 35 és 40 fok közé melegedhet a levegő.

Szombaton gyakran erősen megnövekedhet a felhőzet, és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is. Sokfelé élénk, helyenként erős, akár viharos lehet az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 36 fok között alakul, északkeleten lehet a legmelegebb.

hirdetés
A rendszerbe, láncba szerveződő záporok, zivatarok, illetve csendes áztató eső egyaránt előfordulhatnak, melyek hétfő reggelig több hullámban érkezve nagy területre hozhatnak kiadós csapadékot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: