News here
hirdetés

HÍREK

Az omikron-dosszié – minden, amit a legújabb vírusvariánsról tudni kell

A Dél-Afrikában talált új mutáns koronavírus a WHO szerint aggodalomra ad okot. Frissülő cikkünkben összeszedtük, mit kell tudni a legújabb vírusvariánsról.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2021. november 27.


Link másolása

hirdetés

Összefoglaló: mit kell tudni az új variánsról?

Mi az új Covid-változat és miért aggodalomra ad okot?

A tudósok kimutatták a B.1.1.529 nevű új Covid-19 variánst, és azon dolgoznak, hogy megértsék annak lehetséges következményeit. Dél-Afrikában, Hongkongban, Izraelben és Botswanában mintegy 100 igazolt esetet azonosítottak.

A B.1.1.529 mutáció nagyon szokatlan konstellációval rendelkezik, amelyek aggasztóak, mert segíthetnek elkerülni a szervezet immunválaszát és átvihetőbbé tenni, a tudósok szerint. Bármely új változat, amely képes elkerülni a vakcinákat, vagy gyorsabban terjed, mint a most domináns Delta változat, jelentős veszélyt jelenthet.

Dél-Afrika mintegy 100 esetet erősített meg B.1.1.529-ként, de a változatot Botswanában és Hongkongban is megtalálták. Gautengben az új esetek 90%-a lehet B.1.1.529, vélik a tudósok.

Hongkongban két fertőzést regisztráltak azokban az emberekben, akik karantént töltöttek a regali repülőtéri szállodában. Egy dél-afrikai utazóról kiderült, hogy megfertőzte a mellette lévő szobában lévő személyt. A remény az lesz, hogy a karantén ideje megállítja a további terjedését. Izrael azt mondta, hogy észlelte a változat első esetét egy olyan személynél, aki Malawiból tért vissza.

hirdetés

Hogyan hasonlítható össze a B.1.1.529 más változatokkal?

Vezető tudósok csütörtök este a B.1.1.529-et a legrosszabb változatnak nevezték, amelyet a világjárvány kezdete óta láttak. 32 mutációja van a tüskés fehérjében, a vírus azon részében, amelyet a legtöbb vakcina használ az immunrendszer Covid elleni oltására. Ez körülbelül kétszerese a delta változathoz kapcsolódó számnak. A tüskés fehérje mutációi befolyásolhatják a vírus képességét a sejtek megfertőzésére és terjedésére, de megnehezítik az immunsejtek számára a kórokozó megtámadását is.

A most domináns delta változatot először Indiában észlelték 2020 végén, de az egész világon elterjedt, ami az esetszám és a halálesetek növekedését okozta.

Az Omicron variáns valószínűleg nem vezet a „világjárvány újraindításához" – az Oxford Vaccine Group igazgatója

Az AstraZeneca vakcinát fejlesztő Oxford Vaccine Groupigazgatója óvatos optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a meglévő vakcinák hatékonyan megelőzhetik az Omicron variáns súlyos betegségeit, és nem valószínű, hogy a világjárvány újraindításához vezet.

Sir Andrew Pollard professzor a BBC Radio 4 Today című műsorában elmondta:

A más variánsokban meglévő mutációk ellenére a vakcinák továbbra is megakadályozzák a nagyon súlyos betegségeket, és a tüskefehérje tulajdonságai miatt nincs okunk kételkedni abban, hogy ez most másképp lesz.

Legalábbis elméleti szempontból van némi okunk optimizmusra, hogy a vakcinák továbbra is működnek ez ellen a variáns ellen súlyos betegségek esetén, de valójában több hetet kell várnunk ennek megerősítésére. De rendkívül valószínűtlen a világjárvány újraindulása a beoltott populációban.

Pollard hozzátette, hogy még túl korai a dél-afrikai adatokból, hogy döntő következtetéseket vonjunk le az omikron változat hatásáról. Azt is reméli, hogy szükség esetén egy új vakcinát gyorsan ki lehet fejleszteni. Elmondta, hogy az új vakcina kifejlesztésének folyamatai egyre jobban olajozottak, tehát szükség esetén gyorsan tudunk reagálni az új helyzetre.

A Covid vakcinák egyenlőtlen megosztása világszerte valószínűleg több olyan változathoz vezet, mint az Omicron, figyelmeztet a Chatham House nemzetközi ügyekért felelős agytröszt.

„Egy új COVID-19 variáns megjelenése, annak számtalan mutációjával - ezúttal Dél-Afrikából - nem váratlan" – mondta Dr. Osman Dar, a Chatham House One Health Project projektigazgatója és a közegészségügy és a fertőző betegségek elleni küzdelem szakértője.

Kiemelte, a betegségek és a rossz egészségi állapot elleni küzdelemben világszerte még mindig fennálló egyenlőtlenségek kezelésének elhanyagolásával kapcsolatban továbbra is fennállnak ezek a kockázatok mindannyiunk számára.

A mutációk továbbra is felszínre kerülnek, csakúgy, mint minden valószínűség szerint más, pandémiás potenciállal rendelkező fertőző vírusok. Ez a legújabb változat dél-afrikai utazási tilalmak sorozatát eredményezte, amelyek korlátozták állampolgárainkat és akadályozzák a nemzetközi kereskedelmet.

Az afrikai államok megfizetik az utazási tilalmak árát, amelyeket az Omicron terjedésének megfékezése érdekében vezetnek be, míg a gyógyszergyárak profitálni fognak a módosított vakcinák eladásából – tette hozzá.

Míg a gyógyszer- és vakcinagyártók számára, amelyek nagyrészt a globális északon találhatók, ez egy startpisztoly dörrenését jelenti a piaci részesedésért és nyereségért folyó következő versenyben, mivel tesztelik, hogy a jelenleg engedélyezett vakcináik hatékonyak lesznek-e, és hogy szükség van-e új, módosított készítményekre.

Tehát amíg egy alacsony/közepes jövedelmű nemzetet súlyos gondok elé állítanak a globális egyenlőtlenségek és a szolidaritás hiánya, a rendkívül gazdag gyógyszeripari vállalatok egy kis csoportja új lehetőségeket talál arra, hogy extraprofitot generáljon, mivel az aggodalom ismét elragadja a politikusokat és a szélesebb nyilvánosságot.

Az Egyesült Királyságban is regisztráltak két esetet

A Guardian cikke szerint már az Egyesült Királyságban is regisztráltak két megfertőződést az omikron-variánssal. Sajid Javid egészségügyi miniszter közölte, a két érintett személy jelenleg karanténban tartózkodik.

Az eddigi hírek alapján az Egyesült Királyság mellett Németországban, Csehországban és Hollandiában jelenhetett meg az új vírusvariáns.

Új információk érkezése esetén cikkünk folyamatosan frissül!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Megpróbálták Putyint megölni, de túlélte a merényletet
Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint az eset két hónapja történhetett, de nem Ukrajna, hanem feltehetően orosz belső körök szervezhették meg a merényletet.

Link másolása

hirdetés
Vlagyimir Putyin orosz elnök túlélt egy merényletet, amelyet nem sokkal Ukrajna megszállása után követtek el ellene

– közölte az ukrán katonai hírszerzés vezető tisztviselője.

Kyrylo Budanov az Ukrayinska Pravda című ukrán lapnak elmondta, hogy márciusban "kísérlet történt Putyin meggyilkolására - írja a Business Insider.

Budanov azt mondta: "Putyint megpróbálták meggyilkolni. Még a Kaukázus képviselői is megtámadták, állítólag, nem is olyan régen.

Ez nem volt nyilvános információ. A próbálkozás teljesen sikertelen volt, de megtörtént, körülbelül 2 hónapja.

Nem lett hír a dologból, de megtörtént."

A lap szerint Budanov többször is ellenőrizetlen információkat terjesztett Putyin fenyegetéseiről, és nem szolgáltatott bizonyítékot legutóbbi állításának alátámasztására sem. Körülbelül egy héttel ezelőtt azt állította, hogy Putyin egészségi állapota hanyatlóban van. A Sky Newsnak adott interjújában azt mondta, hogy az év végére vezetőváltásra számít.

hirdetés

Arra is kitértek, hogy mivel Budanov a "Kaukázus képviselőire" hivatkozott, úgy tűnt, hogy nem Ukrajna áll a támadás mögött. Az ukrán hatóságok azt mondták, hogy nem ők álltak a merénylet mögött, azt orosz belső körök szervezhették meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Fogjatok össze és helyezzétek letétbe felmondásaitokat” – Közös felmondásra buzdítja kollégáit egy pedagógus
„Nekem ne fenyegetőzzön az a miniszter, akinek az a dolga, hogy értem dolgozzon” - mondta Simkó Edit.

Link másolása

hirdetés

Simkó Edit Facebook-oldalán tette közzé levelét, amiben azt kéri, akik hozzá hasonlóan a tanári pálya elhagyását fontolgatják, egy időben tegyék, hátha ezzel változást tudnak kikényszeríteni.

"Nekem ne fenyegetőzzön az a miniszter, akinek az a dolga, hogy értem dolgozzon"

- mondta. Hozzátette: várta, hogy talán az új kormány majd nagyobb figyelmet fordít az oktatásra, de most úgy érzi, hogy erre esély sincs.

A jövőben az oktatásért felelős miniszter, Pintér Sándor korábban arról beszélt, az iskolákban rend lesz és szervezettség.

A PDSZ szerint sem érdemes csöndben maradni. Azt javasolják a kollégáknak, ha már el akarják hagyni az iskolát, akkor legalább látványos tegyék, így esélyt adhatnak arra, hogy hátha a kormány meggondolja magát. Hátha azt látják, hogy sokan hagyják el a pályát, akkor lépnek a pedagógusok érdekében.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A majomhimlő öt tünetére figyelmeztet a szakember
Dr. Hilary szerint a számok ugyan nem tűnnek soknak, de a jelenség arra utal, hogy a betegség átvihetőbbé vált. Bár a betegség nem súlyos, de egy százalékos a halandóság.

Link másolása

hirdetés

Példátlan módon terjed a majomhimlő, ezért érdemes odafigyelni a tünetekre - mondta Dr. Hilary Jones. A szakember szerint Nagy-Britanniában már húsz igazolt eset van, de naponta találnak fertőzötteket - írja a The Sun.

A majomhimlő elsősorban Nyugat-Afrikában fordul elő, de Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és Ausztráliában is előfordul. Az Egészségügyi Világszervezet 92 megbetegedést igazolt eddig 12 országban, és 28 másik esetben feltételezik a fertőzést.

Dr. Hilary szerint bár a számok nem tűnnek soknak, de a jelenség arra utal, hogy a betegség "átvihetőbbé vált". "Tudjuk, hogy ez általában nem súlyos fertőzés.

A halandóság körülbelül egy százalék a kevésbé virulens nyugat-afrikai változatnál, ha variánsnak akarjuk nevezni. De ébernek kell lennünk. Az embereknek ismerniük kell a tüneteit."

A majomhimlő öt tünete:

• Láz

hirdetés

• Fejfájás

• Hátfájás

• Ízületi és izomfájdalmak

• Néhány nap múlva kezdődő kiütés, amely eleinte bárányhimlőnek tűnik, majd gennyes, kis kelések keletkeznek, amik varasodnak

A majomhimlő-kiütés egy-három nappal az influenzaszerű tünetek megjelenése után jelentkezik. Gyakran az arcon kezdődik, mielőtt átterjedne más testrészekre, beleértve a nemi szerveket is. A betegség jellemzően két-négy hétig tart.

Dr. Hilary azt mondta, hogy az embereknek el kell izolálódniuk, ha kapcsolatba kerültek valakivel, aki majomhimlőben szenved, mert ők maguk is terjeszthetik a betegséget. A javaslat szerint 21 napos karanténba kell vonulnia a fertőzöttnek, vagy a vele érintkező partnernek. A vírus lényegesen károsabb lehet kisgyermekeknél - mondják a szakértők.

Úgy vélte, hogy jelenleg nincs különösebb ok az aggodalomra, de "ébernek kell lenni".

Védekezésként a korábbi himlőoltás merült fel, ami körülbelül 85 százalékban hatékony a majomhimlő megelőzésében is, mivel ugyanazon víruscsaládból származnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videó: megmutatták az oroszok, mekkora krátert csinál a szuperrakétájuk
„Csak azt tudom tanácsolni az agresszoroknak, hogy udvariasabban beszéljenek Oroszországgal” - írta a felvételhez az orosz Roszkozmosz űrügynökség vezetője.

Link másolása

hirdetés

Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkozmosz űrügynökség vezetője egy videón mutatta meg, hogy mekkora krátert képes ütni az oroszok szuperrakétája.

A poszt szerint a felvétel Kamcsatkán készült, ahol egy „Sátán 2.-nek” becézett Szarmat RS–28 nevű interkontinentális ballisztikus rakéta tesztelése után mutatták meg, hogy milyen hatalmas lyukat képes ütni a rakéta.

Hozzátette, hogy ha nukleáris töltet lenne benne, akkor a mély tölcsér és környezete is radioaktív lenne. És nem csak ez az egy rakétájuk van, hamarosan ötven hasonló eszközük lesz harci szolgáltaban - közölte.

"Csak azt tudom tanácsolni az agresszoroknak, hogy udvariasabban beszéljenek Oroszországgal"

- üzente.

VIDEÓ: A kráterről

hirdetés

Az orosz tévében nemrégiben arról számoltak be, hogy egyetlen Szarmat rakéta is elég lenne ahhoz, hogy teljesen elpusztítsa Nagy-Britanniát.

Arról is szó esett, hogy a harmadik világháború esetén melyik európai nagyvárost hány másodperc alatt érnék el a Kalinyingrádból indított atomrakéták. A műsorban egy térképet is bemutattak, mely szerint Berlint 106, Párizst 200, Londont pedig 202 másodperc alatt érnék el a rakéták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: