HÍREK
A Rovatból

Az iráni dróntámadás hírére felszállt az izraeli miniszterelnök különgépe, amit hivatalosan még soha nem használt

Azt nem tudni, hogy Benjamin Netanjahu és kabinetje a gépen tartózkodott-e, amikor az állami repülőgép elhagyta a dél-izraeli Nevatim légibázist, vagy csak menteni akarták a gépet.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 14.



Az iráni dróntámadás hírére levegőbe emelkedett az izraeli miniszterelnök repülőgépe, írja a The Times of Israel. A Cion Szárnya névre keresztelt 100-120 fő szállítására alkalmas átalakított utasszállítót hivatalosan még soha nem használták, mióta néhány éve átadták az izraeli légierőnek.

Azt nem tudni, hogy Benjamin Netanjahu és kabinetje a gépen tartózkodott-e, amikor az állami repülőgép elhagyta a dél-izraeli Nevatim légibázist, vagy csak menteni akarták a gépet, mert Irán főképp katonai célpontok ellen indított légitámadást. Az évekkel ezelőtt az ausztrál Quantas légitársaságtól vásárolt 20 éves Boeing 767-338ER indulását több tracker oldal is megörökítette:

Az Izreelinfo szerint a miniszterelnöki gépen az átalakítás után miniszterelnöki iroda, hálószoba, fürdőszoba, egy teljesen felszerelt konyha, egy tárgyaló mellett egy „war room”, vagyis egy vészhelyzetben használható irányítóterem is helyet kapott.

A repülőgépről tavaly videó is készült, ahogy január 30-án egy tesztrepülést követően landolt:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Legfrissebb: Narancs riasztást adtak ki zivatar, szél és jég veszélye miatt több megyére is
A katasztrófavédelem azt is közölte, hogy mire kell nagyon odafigyelni és hogyan lehet segítséget kérni baj esetén.


Zivatar veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron és Vas vármegye területére a HungaroMet Zrt. péntek délután.

A veszélyjelzés szerint a két vármegye érintett járásaiban hevesebb zivatarokra kell számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Frissítés:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - érdemes védett helyre vinni.

Azt tanácsolták, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul.

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, akkor jelezze a 112-es segélyhívón.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Magyar Péter hazatért Ukrajnából, megindító beszámolót írt tapasztalatairól
A kétségbeesés és a feszültség kézzel fogható. A kárpátaljai családok kettészakadtak, és az ottani magyarság fele már elmenekült az országból - írja a TISZA Párt politikusa.


Hazatért Ukrajnából Magyar Péter. A TISZA Párt politikusa egy segélyszállítmányt vitt segítőivel Kijevbe, a gyerekkórházba. A visszaúton ellátogatott Ungvárra is.

Péntek este pedig arról számolt be, hogy hazaértek. Posztjában azt írta, hogy szombaton az EFOTT-on lesz, ahol 17.00 órakor egy pódiumbeszélgetésen vesz részt.

Bejegyzésében azt írta:

"Köszönjük, hogy ez alatt a két és fél nap alatt ennyien gondoltatok ránk, ennyien aggódtatok.

Hálás vagyok a hazai és kinti segítőinknek, hogy az út során minden rendben volt. Sokan próbáltak lebeszélni minket a kijevi humanitárius látogatásról, de utólag is azt mondom, hogy ez a legkevesebb, amit ebben a helyzetben megtehettünk. Köszönöm a kárpátaljai magyar testvéreinknek a szeretetteljes fogadtatást!

Ukrajnában mind a magyar, mind az ukrán emberek mielőbbi békére vágynak.

Több tízezer magyar honfitársunk hagyta el a háború kitörése óta Kárpátalját, elsősorban fiatalok és családosok. A magyar családok mindennapos félelemben élnek a kényszersorozások miatt és aggódnak a frontra vitt családtagok, barátok életéért.

Az Ukrajnában élő magyarok reménykedve várják a háború végét vagy legalább a tűzszünet elrendelését. Bár az élet menetrendszerűen zajlik, az emberek dolgoznak, a gyermekek iskolába járnak, a részleges vagy teljes áramkimaradások, a rendszeres légiriadó megnehezítik az ottani magyarok életét. A kétségbeesés és a feszültség kézzel fogható. A kárpátaljai családok kettészakadtak, és az ottani magyarság fele már elmenekült az országból.

Reméljük, hogy az ukrán és magyar politikai vezetés mielőbb megállapodik a magyar kisebbség jogainak helyreállítása kapcsán és megkezdődhet a két ország politikai közeledése.

A kárpátaljai magyarság hálás az anyaország támogatásáért, azonban sokan beszéltek a támogatások körüli visszaélésekről, amelyekben a kárpátaljai és a hazai politikai vezetés is érintett.

Kiemelten fontos lenne, hogy a támogatások valóban eljussanak azokhoz, akik a leginkább rászorulnak, és ne váljanak politikai eszközzé. Csak így lehet biztosítani, hogy a kárpátaljai magyar közösség továbbra is megmaradjon és erősödjön ebben a nehéz időszakban - írja a politikus.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Üzent a MÁV: nem bírják a többnyire túlkoros vasúti kocsik és a benne utazók sem a hőséget, a sínek is púposodnak
Azt ígérik, hogy igyekeznek pótolni a kieső járatokat, vagy javítani a klímákat, de szerintük, aki érzékeny a nagy melegre, inkább ne induljon útra vonattal, vagy csak klímás járművön utazzanak.


Az extrém hőségben gyakrabban meghibásodhatnak a többnyire túlkoros vasúti járművek, berendezések és a sínek - figyelmeztetett a MÁV Zrt. Azt kéri, hogy indulás előtt az utasok tájékozódjanak a menetrendről, az aktuális forgalmi helyzetről, az esetleges fennakadásokról.

A vasúttársaság azt írja: a MÁV-Volán-csoport minden tőle telhetőt elkövet azért, hogy kezelje a rendkívüli forróság okozta problémákat, fenntartsa a vasúti közlekedés folyamatosságát és biztosítsa a megfelelő körülményeket az utazáshoz.

"Sajnos a járműparkunk jelentős része még nem klímával, hanem úgynevezett légjavító-berendezéssel felszerelt, ezek a korábbi készülékek azonban a 35 fokos vagy azt meghaladó hőséggel már nem bírnak. A több napon át tartó rendkívüli forróság közepette történő maximális kihasználtság mellett pedig - az időszakos karbantartás ellenére is - növekszik a meghibásodás esélye"

- jelezték. Arra kérik a kritikus hőségre érzékeny, egészségileg veszélyeztetett utasokat, hogy a hőségriasztás ideje alatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. Akik számára pedig a Volánbusz helyközi buszai párhuzamos megoldást kínálnak, használják ki a vármegye- és országbérletek előnyeit, az érintett buszok 84 százalékán ugyanis klímaberendezés működik.

Fontos, hogy az utasok mindig elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy szomjoltó folyadékkal induljanak útnak - javasolták. Napközben a forgalmasabb busz- és vasútállomásokon továbbra is vizet osztanak a harmadfokú hőségriasztás ideje alatt.

A vasúttársaság üzemirányítói igyekeznek minél gyorsabban reagálni, ha a rendkívüli időjárási körülmények miatt operatív beavatkozásra van szükség. Lehetőségükhöz képest intézkednek szerelvénycserével, másik szerelvény vagy pótlóbusz beállításával. Emellett folyamatosan vizsgálják a járművek klímaberendezéseinek beállítását, a klímákon rendkívüli tisztításokat végeznek és lehetőség szerint soron kívül javítják a rendkívüli terhelés miatt bekövetkező meghibásodásokat.

A klíma miatti panaszok kivizsgálása után legtöbbször az derül ki, hogy a kérdéses készülékek működtek, csak a technikai korlátjaik miatt nem voltak képesek olyan mértékben lehűteni a levegőt, hogy az az utasok többségének komfortos legyen.

Utazásra a reggeli és esti órákat javasolták, és felhívták a figyelmet arra: az újabb gyártású IC-, EC-kocsikban, a többcélú teres bisztró- és prémiumkocsikban, valamint a klímás motorvonatokban (FLIRT, KISS, Talent, Uzsgyi, Desiro) a klímaberendezések hatásfoka jellemzően az igényeknek megfelelő.

A síneket is deformálhatja a hőség. Ha ennek előjelei mutatkoznak, akkor a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezethet be.

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, így nő a felsővezeték-szakadás, az áramszedőtörés vagy -sérülés kockázata. A MÁV karbantartó szakemberei folyamatosan készen állnak arra, hogy elhárítsák a vasúti hálózatban keletkező hibákat - áll a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fotók: Magyar Péter az ungvári katonai temetőbe vitt virágot több magyar katona sírjára
Kiss Sándor volt az orosz-ukrán háború első magyar áldozata. A 29 éves férfi az ukrán haditengerészetnél szolgált, és Ocsakovnál esett el.


Magyar Péter a kijevi útjáról hazafelé Ungvárra is ellátogatott. Az ukrán főváros gyerekkórházát ért bombatámadás után segélyszállítmányt vitt a rászorulóknak. Szinte pár óra alatt jött össze egy jelentős pénzadomány és több jármű megtelt élelmiszerrel, csecsemők ellátásához szükséges árukkal, gyógyszerrel, kötszerrel, orvosi eszközökkel.

A szállítmány átadása után Kárpátalján is járt a TISZA Párt politikusa.

Beszámolja szerint Ungváron, a katonai temetőben is volt:

"Virágot vittem az ungvári katonai temetőben nyugvó Kiss Sándor tengerészgyalogos és Magyar Róbert honvéd sírjához. Az ungvári belvárosban nyitott temetőben már 160 elesett katona sírja található, köztük több, mint tíz magyar testvérünké"

- áll a bejegyzésében.

Kiss Sándor volt az orosz-ukrán háború első magyar áldozata. A 29 éves férfi az ukrán haditengerészetnél szolgált, és Ocsakovnál esett el - írta meg egy hozzászóló.


Link másolása
KÖVESS MINKET: