News here
hirdetés

HÍREK

Az ellenzéki többségű körzetekben délutánig kevesebben voksoltak

15 óráig vidéken a Dunántúlon voltak aktívabbak a szavazók, Budapest pedig kezdett felzárkózni a négy évvel ezelőtti részvételi arányhoz.

Link másolása

hirdetés

A délután egy órás adatok alapján még mindig kisebb volt az érdeklődés a választás iránt, mint 2018-ban, de arányaiban kicsit többen mentek el 13 óráig. Az adatok szerint 11 óráig a négy évvel korábban szavazók 85 százaléka, míg 13 óráig a 94 százaléka ment el voksolni - írja az RTL.hu.

A területi megoszlás is hasonló kezd lenni a korábbiakhoz. Azaz a kisebb települések most is hasonlóan teljesítenek, mint négy éve. A stabil kormánypárti kerületekben nagyobb volt az aktivitást, ott az előző választáshoz képest 4,72 százalékkal maradt el az érdeklődés, míg az ellenzéki körzetekben ez 10,59 százalékos elmaradás volt. A billegő körzetekben is alacsonyabb részvétel volt, mint 2018-ban.

A főváros már kezd felzárkózni a korábbi választási részvételi arányhoz, de még így is 11,7 százalékos volt az elmaradása.

Ugyanakkor a nagyvárosokban sokan várnak az utcán, hogy bejussanak szavazni.

15 órai adatok szerint a legtöbben a budapesti hármas választókerületben szavaztak, már a választásra jogosultak 61,03 százaléka jelent meg - írja a hvg.hu. Ez a szám egy százalékkal több, mint négy éve ilyenkor. Itt a fideszes Fürjes Balázs és a momentumos Hajnal Miklós között zajlik a verseny, és itt indult a Kétfarkúak elnöke Kovács Gergely is.

A legkevésbé aktív a Borsod-Abaúj-Zempléni 3-as választókerület, ahol 42,73 százalék szavazott 15 óráig, ami 1,5 százalékkal alacsonyabb, mint 2018-ban.

hirdetés

Budapesten a legkevesebbet, 50,01 százalékot a VIII. kerületet lefedő hatos választókörzet hozta, pedig itt indult a fideszes Sára Botond, a párbeszédes Jámbor András, a Mi Hazánk itt indította Dúró Dórát, a Kutyapárt pedig Döme Zsuzsannát.

A zuglói körzet is lemaradt, itt a fideszes Borbély Ádám és a momentumos Hadházy Ákos verseng. A szavazók 53,13 százalék ment el 15 óráig.

A Dunántúlon voltak eddig aktívabbak a szavazók, négy kerület kivételével 50 százalék feletti volt a részvételi arány, míg a keleti országrészben 50 százalék körüli.

Vidéken a legtöbben eddig a Csongrád-Csanád 04-es választókörzetében voltak, ahol 57,19 százalék voksolt már. Itt mérkőzik meg Lázár János és Márki-Zay Péter.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Putyin visszaszólt a nyugati vezetőknek, akik a félmeztelen fotóin élcelődtek
Szerinte ők hasonló helyzetben „gusztustalan látványt nyújtanának”.

Link másolása

hirdetés

A napokban tartották a G7-tagállamok németországi csúcstalálkozóját, ahol a fontos megvitatandók – például az Oroszországgal szembeni szankciók bővítése – mellett viccelődni is volt ideje az államfőknek. Élcelődésük tárgya pedig nem más volt, mint az orosz elnök – vette észre az RTL.hu.

Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azzal viccelődtek, hogy meg kell mutatniuk a mellizmukkal, hogy keményebbek Putyinnál – ebbe idővel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bekapcsolódott. A vezetők ezzel természetesen Putyin félmeztelenül lovaglós fotóira utaltak. Ezt persze Putyin sem hagyhatta szó nélkül, egy csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre azt mondta:

„Nem tudom, hogy akartak levetkőzni, derék alatt, vagy felett? De szerintem mindkét esetben gusztustalan látványt nyújtottak volna.”

A háborút kirobbantó orosz elnök azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy olyan jól nézzenek ki, mint ő, le kell mondani a káros szenvedélyekről, a túlzott alkoholfogyasztásról, edzeni és sportolni kell. De Boris Johnson egy másik megnyilvánulására is reagált. Az angol miniszterelnök korábban azt mondta, ha Putyin nő lenne, most nem lenne háború. Erre az orosz elnök annyit üzent: négy évtizeddel ezelőtt épp Margaret Thatcher brit miniszterelnök döntött úgy, hogy csapatokat küld a Falkland-szigetekre. Ez pedig szerinte kizárólag a britek birodalmi törekvéseit szolgálta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Az Alkotmánybíróság elkaszált rendelkezéseket, amelyek a Balaton beépítését segítették
Miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni eddig beépítési korlátozásokat.

Link másolása

hirdetés

Alaptörvény-ellenesnek nyilvánított és megsemmisített néhány törvényi passzust, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését – írja a 444.

A lap szerint eddig miniszteri, kormányzati vagy önkormányzati engedéllyel ki lehetett kerülni az amúgy érvényes beépítési korlátozásokat, és

megfelelő papír birtokában a part 30 méteres sávján belül is építkezhettek, túlléphették a településrendezési tervben előírt beépítettség és beépítési magasság maximális mértékét, ezek mellett pedig csökkenthető volt a strandok, kempingek, zöldterületek partszakasza.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint rendeletekben nem, legfeljebb törvényekben lehetne ilyen kivételekről határozni. Az Ab kimondta, hogy ebben a formában a szabályozás gyengíti az Alaptörvényben foglalt egészséges környezethez való jog garanciáit.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Solymár mellett egyre több Budapest-környéki települést sújt a vízhiány
Már legalább tíz településen vezettek be vízkorlátozást.

Link másolása

hirdetés

Ahogyan azt megírtuk, Solymáron már hétfő akadozik a vízellátás, emellett vízkorlátozást is bevezettek: jelenleg közel háromezer embert érint a vízhiány. A Duna Menti Regionális Vízmű közleménye azonban rámutat, hogy nem csak ott rossz a helyzet: több másik településen is korlátozásokat vezettek be.

Solymár mellett Üröm, Piliborosjenő, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka és Szentendre is érintett.

Ezeken a településeken a teljes körű szociális célú ivóvízellátás biztosítása érdekében arra kérik a lakosokat, hogy törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását – ide tartozik például a medencetöltés. Kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.

De az önkormányzatokat is arra kérik, szüneteltessék a közterületi locsolást. Ezt elsősorban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerinti, rendkívüli hőség miatt kérik, hiszen az ilyen időben az ivóvízfogyasztási igény tovább fog növekedni.

A Telex azt írja olvasói visszajelzések alapján, hogy szerda óta Pilisszentlászlón sincs víz, Pest megyén kívül pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén is hektikus a vízellátás, a lakosok alig tudnak mosni és tisztálkodni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Van, ahol már 29 fokos a Balaton, a Velencei-tó 27,5 fokig melegedett
A Duna és a Tisza vize sem hűsítő már.

Link másolása

hirdetés

A Telex információi szerint a mérőpontok közül Siófoknál a leghűvösebb a magyar tenger vize, ott „csak” 26,2 Celsius-fokra tudott még felmelegedni.

Az északi parton található Gyenesdiásnál azonban a Balaton hőfoka már elérte a 29,1 Celsius-fokot.

De olyan meleg van, hogy még a Duna is 24-25 fokos: Bajánál 24.7, míg Budapestnél 25,7 fokot mértek. A Tisza pedig 27,7 fokig is fel tudott melegedni Szegednél.

A Velencei-tó vize sem túl hűsítő már, Agárdnál 27,5 Celsius-fokos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk