HÍREK

„Az egyetlen terv a túlélés. Félek” - Tömegesen menekülnek a mozgósítás elől az orosz férfiak

Ezresével hagyják el Oroszországot szerda óta a hadköteles korú férfiak. A menekülők nem értenek egyet Putyin háborújával, és sajnálják a történtek miatt az ukránokat.

Link másolása

Kilométeres kocsisorok a szárazföldi határoknál, elképesztő tülekedés az interneten a nemzetközi repülőjegyekért: sorköteles korú férfiak ezrei próbálják kétségbeesetten elhagyni Oroszországot szerda óta. Vlagyimir Putyin aznap hajnalban rendelt el részleges mozgósítást, melynek során 300 ezer tartalékost hívnak be a hadseregbe. Az orosz elnök ettől, és a „felszabadított” területeken elindított ötnapos népszavazásoktól várja a fordulatot az Ukrajna elleni háborúban.

Az Oroszországból rohamtempóban menekülőknek ugyanaz az indoka: nem akarnak részt venni Putyin brutális és ingatag háborújában. Ezen belül azonban mindenkinek külön-külön személyes magyarázata is van, írja a CNN.

Ivan még csütörtökön menekült Fehéroroszországba. A tartalékos tiszt egyáltalán nem támogatja, ami történik, ezért döntött országa haladéktalan elhagyása mellett.

A férfi attól tartott, hogy ha tovább vár, később már nem lesz lehetősége elhagyni Oroszországot. Egy barátja például képtelen összecsomagolni és elindulni, mivel feleségét és két kisgyerekét hagyná hátra.

Alekszej csütörtökön érkezett egy busszal Grúziába. A 29 éves férfi a lapnak félig ukrán származásával indokolta a döntést. Ugyan ő nem tartozik a Putyin által most mozgósított tartalékosok közé, de úgy gondolja, hogy hamarosan minden hadköteles megkapja a behívóját.

Nemcsak a határokon, hanem az interneten is óriási forgalmat generált az orosz elnök szerdai beszéde. A Telegramon például az egyik legfelkapottabb téma Oroszország elhagyása. Az emberek egymásra licitálva próbálnak helyet szerezni maguknak az országhatárt átlépő járművekben. Akad olyan is, aki biciklivel próbál menekülni.

Rengetegen várakoznak a kazah határnál is. Egy férfi például azt mondta, hogy már tíz órája ül a dugóban, azóta az autója meg sem mozdult. Egy másik népszerű célpont Törökország. Ide érkezett még pénteken a 18 éves Daniel. A férfi ugyan egy előre lefoglalt nyaralás miatt érkezett Isztambulba a barátnőjével, de úgy döntöttek, hogy egyelőre nem akarnak hazatérni. Inkább kivárják, hogy mi történik otthon, és addig is új életet kezdenek a metropoliszban.

Ugyancsak Törökországban tartózkodik már Roman. A szoftvermérnök percekkel Putyin beszéde után vásárolt repülőjegyet. Azt tervezi, hogy innen indul majd tovább Portugáliába. A férfi arról panaszkodott, hogy a családja és barátai körében is mindenki ellenzi a „különleges katonai műveletet”. A portugál vízum híján felesége nélkül útnak induló Roman úgy látja, hogy „csak a politika akarja ezt a háborút”. A szoftvermérnöknek egyelőre rövid távú tervei vannak csak.

„Az egyetlen terv a túlélés. Félek”

- teszi hozzá.

Egy neve elhallgatását kérő orosz férfi szombaton indul Izraelbe a családjával. A háborúról azt mondja, hogy „soha nem lett volna szabad elkezdődnie”, és mélyen együtt érez az ukránokkal.

Kazahsztán közleménye szerint szeptember 21. óta 20 százalékkal emelkedett az Oroszország felől érkező autóforgalom, a finn határőrség csütörtöktől jelentett megnövekedett számú határátlépőt. A repülőjegyeket értékesítő orosz honlapok napok óta folyamatosan túlterheltek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor manipuláltnak nevezte az orosz választásokat szűk körben
A magyar miniszterelnök szerint Putyin aligha adja fel a harcot a közelgő orosz elnökválasztás miatt.

Link másolása

Újabb részletek derültek ki Orbán Viktor zártkörű háttérbeszélgetéséről, ahol Magyarország EU-tagságával kapcsolatban is elmondta véleményét. Roland Tichy írt meg újabb részleteket a MCC-konferencián 15 újságíró előtt elhangzottakról, szúrta ki a hvg.hu.

A „liberális-konzervatív” magazin szerzője szerint

a magyar miniszterelnök úgy véli, Putyin aligha adja fel a harcot Ukrajnában, mivel Oroszországban elnökválasztás lesz, és „a háború vesztesei nem nyernek választásokat, még a manipuláltakat sem”. Orbán szerint az oroszok kegyetlenek, erre példaként hozta fel oroszok Nagy Imrét, akit „1956-ban az oroszok felakasztottak”.

A kormányfő úgy véli, Oroszországnak fel kellett adnia eredeti háborús céljait, és most arra törekszik, hogy egy ütközőzónát hozzon létre, nagyjából a vitatott donbászi vonal mentén. A miniszterelnök szerint az „azonnali tűzszünet” lehet a megoldás, de a területek elosztásába feltehetően nem egyeznének bele az ukránok.

„Nem Európa számít egy orosz támadás esetén, hanem csak az USA biztonsága! Minket nem kérdeznek!” – mondta a beszámoló szerint Orbán, majd hozzátette, hogy „Európa teljes megsemmisülésének valódi veszélye azon a tényen alapul, hogy Európa elsősorban az USA geopolitikai érdeke”.

A cikkben Tichy is kitér Magyarország és az EU viszonyára. Az újságíró szerint „Orbán elutasítja a vágyott egységes uniós államot, és ragaszkodik a szuverén államok uniójának koncepciójához”. Tichy szerint Orbán elutasítja „az EU iránti vak lelkesedést”, de ugyanígy elutasítja „az EU-ból való kilépést is”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Mi lesz ezzel az országgal, ha mindenhol ilyen gyárak működnek” – mikepércsi anyák tiltakoztak a Debrecenhez tervezett kínai akkumulátorgyár ellen
Orbán Viktor már 2017-ben arról beszélt, hogy minél több hasonló gyárat vonzanának Magyarországra. A beruházások ellen egyelőre hiába tiltakoznak a helyiek és az ellenzéki pártok.

Link másolása

Majdnem 10 kilométert sétáltak a hidegben azok a mikepércsi anyák és szimpatizánsaik, akik a Debrecen mellé tervezett kínai akkumulátorgyár ellen tiltakoztak szombaton - számolt be róla az RTL Híradó. A szervezők szerint a gyár ügye nemcsak a helyieket érinti, hanem az egész országot.

Mi is beszámoltunk róla, hogy egyre kevésbé tetszik a helyieknek, hogy a kormány támogatásával az ország legnagyobb akkumulátorgyárát építenék fel Debrecennél.

A múlt hét péntekre szervezett közmeghallgatáson tettlegességig fajult a vita: egy a beruházást ellenző férfi megtámadott egy nőt, miközben az éppen a projekt mellett érvelt.

Szombaton a hideg idő ellenére sokan részt vettek azon a tüntetésen, amit a tervezett gyárhoz legközelebb fekvő Mikepércs lakói szerveztek. A résztvevők közel tíz kilométert gyalogoltak Debrecen főteréig.

„Mi lesz ezzel az országgal, ha mindenhol ilyen gyárak és ennek kiszolgálói működnek majd? Pusztaság lesz. Nem egy év múlva, nem két év múlva, de rövidebb időn belül, mint azt most gondolnánk”

- mondta egy mikepércsi anyuka, a tüntetés főszervezője.

A Híradó felidézi, hogy Orbán Viktor már 2017-ben, a gödi Samsung gyár avatóján arról beszélt, hogy minél több hasonló gyárat vonzanának Magyarországra.

A beruházások ellen egyelőre hiába tiltakoznak a helyiek mellett az ellenzéki pártok is. A Jobbik például az akkumulátorgyártóknak járó vissza nem térítendő állami támogatások felfüggesztését követeli, az LMP pedig veszélyesnek és elhibázottnak tartja a kormány politikáját.

A párt ezért országos népszavazást kezdeményezett, a helyi képviselőik pedig az önkormányzatoknál olyan javaslatokat nyújtanak be, amelyek megtiltanák, hogy a helyiek jóváhagyása nélkül veszélyes üzemeket hozzanak létre a településeken.

ˇ


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Filmelőzetes-szerű videóval hangol Orbán a februári évértékelő beszédére
A miniszterelnök valószínűleg a Várkert Bazárban beszél majd az elmúlt évben történtekről.

Link másolása

Orbán Viktor a Facebook-oldalán tudatta mindenkivel, hogy február 18-án, szombaton évértékelő beszédet tart. A dátumot pár napja az Origo is megszellőztette már, akkor a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt mondta,

valószínűleg ezúttal is a Várkert Bazárban mond beszédet a kormányfő.

Mivel a 2022-es év igencsak eseménydús volt, Orbánnak lesz miről beszélni. Bizonyára szóba kerül majd az orosz-ukrán háború, illetve a vele kialakult gazdasági válság és a magas infláció, az Európai Unió válaszlépései a háborúra, az áprilisi parlamenti választások, valamint a magyar gazdaság helyzete.

A miniszterelnök Facebook-oldalára most egy olyan videó került ki, amellyelaz évértékelő beszédet harangozzák be.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nagy Márton: Januárban még benézhet 25 százalék fölé az infláció
Februárban viszont már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be a miniszter szerint.

Link másolása

Az eredmények be fognak érni, a következő hónapokban látni lehet majd, hogy az infláció csökken, a gazdaság pedig elkerüli a recessziót. Idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 4 százalék fölött nőhet a gazdaság - jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában

Nagy Márton szerint

a kormány elkerüli a recessziót, beindítja a növekedést, az infláció letörésében pedig együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Bankkal.

A miniszter elmondta, hogy a magas energiaárak már csökkentek, bár a koronavírus-válság előtti szinthez képest még magasak, de konszolidálódtak. A kamatok továbbra is magas szinten vannak, de ha az infláció csökken, akkor a jegybank is fordulatot vehet, elkezdheti óvatosan csökkenteni a kamatokat - mondta.

Úgy látja, az infláció januárban valószínűleg még "benéz" 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egyszámjegyűvé válhat a drágulás.

A magyar államadósság végig csökkent, idén 73,5 százalékos GDP-arányos államadósságot tervez a kormány, jövőre pedig 69,7 százalékost - ismertette a részleteket Nagy Márton. Hozzátette, hogy nagy emelkedés a koronavírus-válság miatt történt, amikor jelentős gazdaságösztönző csomagot vezettek be.

Elmondta, hogy a költségvetési hiány idén 3,9 százalékos lehet GDP-arányosan, jövőre pedig 2,5 százalékos.

Nagy Márton a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő új besorolására reagálva kijelentette: hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország.

Elmondta, hogy a hitelminősítő szerint a magas energiaárak, a magas kamatok, a bizonytalan gazdasági kilátások, valamint a magas államadósság megnehezítik a magyar kormány törekvéseit a gazdaság konszolidálására, stabilizálására. A miniszter úgy látja, hogy a Standard&Poor's új besorolása nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére. Ugyanakkor hangsúlyozta: küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek.

Nagy Márton fontos "védvonalnak" nevezte például a Széchenyi Kártya Programot és a közelmúltban meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot. Jó irány minden olyan gazdaságpolitikai beavatkozás, ami a beruházásokat segíti - mondta a Kossuth rádióban a gazdaságfejlesztési miniszter.


Link másolása
KÖVESS MINKET: