HÍREK
A Rovatból

„Átállt az ellenséghez” – saját apja ellen harcol egy ukrán katona, elmondta, milyen érzés

A 27 éves Artur azt mondja, nem lenne képes lelőni az apját, de megbüntetné, amiért elárulta a családját és a hazáját is.

Link másolása

Különösen nehéz az oroszok ellen harcolni egy ukrán katonának, hiszen nemcsak a megszállókkal kell megküzdenie, hanem saját apjával is - számolt be róla a Guardian.

Amikor február 24-én hajnalban Oroszország rakétatámadást indított Ukrajna ellen,

a 27 éves Artur nem aggodalma miatt írt üzenetet az édesapjának, hanem dühében: „Ti seggfejek!”. A férfi ugyanis a kelet-ukrajnai, oroszbarát szeparatista erőknél ezredes.

Oleg azt üzente a fiának, hogy ne fogjon fegyvert, mert Kijev rögtön el fog esni a háborúban. Artur azonban nem fogadta meg a tanácsát, önkéntes katonaként harcolt az ukrán főváros védelméért, mielőtt az oroszok áprilisban elhagyták a kijevi régiót. Nemrég pedig már az ukrán hadsereg rendes tagjaként vett részt az ország északi és keleti részén zajló ellentámadásokban. Ott volt például az Izjum és a Liman visszafoglalásáért vívott harcokban is.

A fiatal katona folyamatosan tartja a kapcsolatot az apjával, sms-üzenetekben írnak egymásnak. Artur azonban mélyen ellenzi azt, hogy Oleg az ellenség oldalán harcol hazája ellen.

„Szó szerint a frontvonal ellenkező oldalán vagyunk, de csak egyikünk harcol a helyes ügyért.”

A 27 éves férfi katonacsaládba született a Kijev mellett fekvő Boriszpilben. Édesapja Donyeckből származik, egy évtizeden át szolgált az ukrán hadseregben. Miután Oleg 2011-ben elvált Artur édesanyjától, Oroszországba költözött, hogy munkát keressen. 2016-ban aztán csatlakozott a donyecki szeparatista erőkhöz, két évvel azután, hogy Oroszország elcsatolta a Krím-félszigetet Ukrajnától.

„Sokkolt, amikor elmondta, hogy a donyecki milícia tagja lesz. Számomra, ahogy sok ukrán számára is, ez a háború 2014-ben kezdődött. Ez tehát azt jelentette, hogy átállt az ellenséghez”

- mondta Artur.

Elmondása szerint apja fokozatosan elkezdte felvenni az orosz álláspontot, még mielőtt csatlakozott az ellenséges erőkhöz.

„Bekebelezte az orosz propaganda. Azt hittem, nem fog engedni ennek, okosabb lesz ennél, de tévedtem.”

Ahogy nőtt a feszültség Oroszország és Ukrajna között a háború kezdete óta, úgy nőtt a távolság az apa és fia között is. Amikor március elején a legtöbb orosz csapatot visszaverték az ukrán Kijevben, Artur videóüzenetben gúnyolódott apjának: „Sétálok körbe-körbe, de egyetlen oroszt sem látok, úgy tűnik, felszívódtak. Nem értem, hol vannak?”. Oleg erre azt válaszolta, hogy hamarosan fordul a kocka, és ismét arra kérte fiát, hogy dobja el a fegyvert.

„Akkor már láttam, hogy egyre kevésbé hisz az orosz győzelemben. Ahogy Ukrajna egyre nagyobb területen ért el sikereket, ő egyre elkeseredettebb lett.”

De még akkor is kitartott az orosz propaganda mellett, amikor előkerültek a bucsai tömegmészárlások bizonyítékai. Oleg azt állította, hogy az erről szóló jelentések hamisak, és még a fia sem tudta meggyőzni ennek ellenkezőjéről.

„Mondtam neki, hogy én magam is voltam Bucsában, és mindent a saját szememmel láttam. De rájöttem, hogy reménytelen eset. Ez után már nem győzködtem semmiről, fölösleges időpocsékolás volt.”

Amikor Arturnak és társainak sikerült felszabadítani Izjumot az ellentámadások során, Oleg azt üzente neki: „Örülj, amíg tudsz!” Fia így válaszolt: „Olyan vagy, mint a rosszfiúk a horrorfilmekben. Amikor a gonoszt legyőzik, mindig azt ígéri, hogy visszatér”.

Ez volt az egyik utolsó üzenetváltásuk. Arra a kérdésre, hogy ha szembekerülne apjával a csatatéren, mit tenne, a fiatal férfi ezt mondta:

„Nem hiszem, hogy le tudnám lőni, vagy ő lelőne engem. Ki tudná megölni a saját apját?”

Szerinte nem valószínű, hogy ez a közeljövőben előfordulhat, mivel apja egy donyecki katonai bázison állomásozik. Mint mondta, sok erő kellett neki ahhoz, hogy ne hagyja, hogy a harag és a gyűlölet feleméssze. Hiába írta neki azt Oleg nemrégiben, hogy a legjobbat akarja neki, hogy boldog és egészséges legyen, a katona szeretné, ha apja megbűnhődne.

„Azt gondolom, ezért a bíróság elé kell állnia és büntetést kell kapnia. Szeretném látni, ahogy a világa összeomlik, amikor a tanúja lehet a győzelmünknek. Apám elárulta a családunkat és a hazánkat is. Én a hazám iránti szeretetből harcolok.”

Artur a végsőkig akar küzdeni, de tart attól, hogy „a vak gyűlölet élve felfalja” és egyszerűen kiég, mielőtt a háború véget érne. Ha sikerül túlélnie, szeretne filmkészítésssel foglalkozni Kijevben, ugyanis ez már régi nagy vágya. Emellett segíteni akar a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő katonáknak is.

Mint mondta, azért mesélte el a történetét, mert tudja, hogy nagyon sok ukrán küzd hasonló családi problémákkal.

„Azt akartam ezzel üzenni, hogy nem vagytok felelősek a családtagjaitok döntéseiért. Attól nem leszel kevésbé hazafi, hogy az apád bűnöző.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Ne viccelj, ez természetes” – mondta Schadl György Völner Pálnak, miután bizalmas adatokat adott neki egy politikai ellenfeléről
A volt államtitkár a Jobbik képviselőjéről próbált olyan adatokat szerezni a végrehajtói kar elnökétől, amelyeket felhasználhatott volna a választási kampányban.

Link másolása

Újabb részletek derültek ki a Schadl-Völner ügyről: a végrehajtói kar elnöke olyan terhelő adatokat adott a volt igazságügyi államtitkárnak, amelyeket felhasználhatott volna a választási kampányban politikai ellenfele ellen - írja a 24.hu a nyomozati anyagok alapján.

A lehallgatott telefonbeszélgetések alapján Völner Pál arra készült, hogy a 2022-es választáson ismét a Jobbik akkori országgyűlési képviselőjével, Nunkovics Tiborral kell versengenie az egyéni mandátumért Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében. A választási kampányban pedig Schadl György is a segítségére volt.

Egy beszélgetésben Völner egyik munkatársa árulta el, hogy bizalmas adatokat kapott Nunkovics Tiborról.

„Van egy olyan információm, hogy a Nunkovics az beregisztrált ilyen végrehajtói ügyben. Tudod, van egy ilyen honlap, amihez regisztrálni kell, hogy végrehajtásban részt vehess. Majd megpróbálok kideríteni közelebbit, de a kampány végén ez jó lehet, nem?” - kérdezte az államtitkártól, aki azt válaszolta: „Nagyon. Ez aranyat érne”.

Ez az információ - miszerint Nunkovics regisztrált a végrehajtói kar által működtetett árverési rendszerbe, amivel ingatlanárveréseken is részt vehet, így akár kilakoltatásokban is közreműködhet - Schadl Györgytől származott, akit aztán Völner fel is hívott telefonon. Megkérte, hogy nézzen utána, hogy a jobbikos politikus „helyben ügyködött-e valamit”. Schadl erre azt mondta, hogy Nunkovics csak regisztrált, de nem vásárolt, nem vett részt ingatlanárverésen.

Az államtitkár aztán megköszönte a végrehajtói kar elnökének segítségét, aki válaszul közölte: „Ne viccelj, ez természetes”.

Az ügy végül nem került elő a kampányban, feltehetően részben azért, mert ezen telefonbeszélgetések után nem sokkal Schadl Györgyöt letartóztatták, hamarosan pedig Völner Pált is meggyanúsították, aki végül már nem is indult a 2022-es választáson.

A 24.hu megkereste Völner Pált, hogy megkérdezzék tőle, gyakorlat-e a Fideszben, hogy személyes adatokat használnak fel a választási kampányban politikai ellenfeleikkel szemben. A volt államtitkár helyett ügyvédje, Papp Gáborral sikerült beszélniük, aki azt ígérte, hogy a bíróságon erre is reagál majd. Az a munkatárs, akivel Völner Pál egyeztetett, nem válaszolt a kérdésekre.

Nunkovics Tibor, a Jobbikus politikusa úgy reagált, számára az teszi szürreálissá az ügyet, hogy nem licitálás miatt regisztrált a végrehajtási rendszerbe, mivel ilyen tervei soha nem voltak, hanem azért, mert a Nemzeti Földügyi Központ ellen jogerősen megnyert per kapcsán szeretett volna adatokat kapni. Elárulta azt is, hogy bár sok pletykát hallott arról, hogy keresik a gyenge pontját a Fidesznél, erről a dologról korábban nem értesült.

„Bicskanyitogató, ahogyan ez a két ember a beosztásával visszaélve próbált valakit besározni”

- mondta.

A Transparency International Magyarország álláspontja szerint is visszaélés történt. Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója elmondta: „Ha Völner Pál ténylegesen a lehetséges politikai ellenfele árverési eljárásban tanúsított magatartására vonatkozó bizalmas információt szerzett meg, méghozzá azért, hogy azt felhasználja az illető ellen a választási kampányban, az nemcsak súlyosan összeférhetetlen, de bűncselekmény is”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
„Az szerintem fasza” – mondta Schadl György a 35 milliós tengerparti luxusapartmanról, amit Spanyolországban vett
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke azt is elhintette egy hangfelvétel szerint, hogy szívesen lenne nyugdíjas La Mangán.

Link másolása

Százmilliókat fektettek ingatlanokba Schadl Györgyék - írja a Blikk. Közel húsz lakás, ház, nyaraló, üzlethelyiség - mintegy 775 millió forint értékben - került a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének és feleségének a tulajdonába.

Többek között egy La Manga-i, tengerperti lakás is szerepel benne, melyet Schadl György 35 millió forintért vásárolt, de egy hangfelvételen már 70 millióról beszél egyik haverjával, R.-rel.

A Schadl-Völner ügy nyomozati anyagából kiderült, hogy a szaktanácsadó összegezte a vagyonát, amit a nyomozás során zár alá vettek. A felvétel ITT hallható. Ebben elhangzik:

R.: „Merre vagy doktor úr, ha nem titok? Valami szép országban?”

Schadl: „Lakást átvenni Spanyolországban… Most még az eladó lesz benne, tehát mi még szállodában lakunk most, de akkor legalább elviszi a cuccait…”

R.: „Kíváncsi vagyok, nagyon kíváncsi vagyok.”

Schadl: „Ha jó, akkor rá pár hétre, ha ráérsz, ugyanilyen pár napra kiszaladhatunk.”

Nem sokkal később egy másik beszélgetésben már az élményeiről beszélt a végrehajtói kar elnöke.

R.: „Milyen volt Spanyolország, doktor úr?”

Schadl:

„Szupi, minden szupi, kérlek.”

R.: „Milyen a ház vagy a lakás?”

Schadl:

„Az szerintem fasza.”

R.: „Hadd kérdezem már meg, hogy ott, az V. kerben, meg itt a nagyon menő dolgok… meg a XIII. ugyanabban az értékben milyen lakást kapnál? Gondolom a kilátás sem ilyen, ugye?”

Schadl: „Igen, félmillió euróért olyan tengerparti villa van, hogy beszarsz.”

R.: „Arra már te is azt mondod, hogy ellaknál, nemhogy H. ellakna ott?”

Schadl: „Abban igen, félmilliósban ellakna…

A miénk vízparti, előtte három medence, két darab jakuzzi, maga a tenger, teniszpálya tartozik hozzá, mélygarázs van, normál körülmények, három szoba, egy fürdő, egy terasz… Kétszázezer euró, hetvenmillió forint… Én mondom, szívesen lennék nyugdíjas La Mangán. Nekem nagyon tetszett.”

A lap emlékeztet rá, hogy a megszerzett lakásokat most elveszítheti Schadl György és felesége, hiszen azokat a nyomozás során zár alá vették.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Átírta Orbán Viktor az adósságrendezés szabályait
A rendelet felülírja a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt, illetve a kormány több korábbi rendeletét is.

Link másolása

Megjelent egy rendelet a Magyar Közlönyben arról, hogyan kell alkalmazni veszélyhelyzetben a természetes személyek adósságrendezéséről szóló egyes jogszabályokat - vette észre a 24.hu.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelkezés felülírja a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt, illetve a kormány több korábbi rendeletét is.

„Az a belföldi székhelyű hitelintézet, amelynek tevékenységi engedélye és üzletszabályzata kiterjed a lakossági folyószámlák vezetésére, és az adóssal forint fizetési számla nyitására és vezetésére vonatkozó keretszerződése van, az adós kezdeményezésére soron kívül megköti, illetve módosítja – az Are. tv. 45. § (3) bekezdése, valamint a természetes személyek bírósági adósságrendezési eljárásában a családi vagyonfelügyelő és a felek közötti együttműködés szabályairól, valamint az adós fizetési számláiról szóló jogszabályban meghatározott – az adósságtörlesztési számla, illetve a megélhetési számla céljára szolgáló bankszámlaszerződéseket.”

A rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, rendelkezéseit az akkor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. A rendelet ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy az adós kérelmezze a rendelet hatálybalépése előtt jogerőre emelkedett adósságtörlesztési végzés módosítását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A kormány kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét a következő hat hónapban
A miniszterelnök szerint a vasművet a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és persze a brüsszeli szankciók tették tönkre.

Link másolása

A kormány a következő hat hónapban kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét - jelentette be Orbán Viktor szerda délután.

A Facebookon közzétett videójában a miniszterelnök azt mondta, hogy szerdán találkozott azzal a csapattal, amelyet Mészáros Lajos, Dunaújváros parlamenti képviselője vezet, és amely azon dolgozik hónapok óta, hogy megmentsék a Dunaferrt.

„A Dunaferrt tönkre tették a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók. Brüsszelből hiába várunk segítséget, onnan csak szankciók jönnek”

- fogalmazott a kormányfő.

Orbán azt mondta, hogy szerdai kormányülésen, Mészáros Lajos javaslatára arról döntöttek, hogy

a következő hat hónapban kifizetik a Dunaferr dolgozóinak bérét.

Azt is hozzátette, hogy azon fognak dolgozni, hogy a hat hónap elteltével „megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessenek majd ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek”.

Ahogy arról mi is beszámoltunk:

december közepén a Fővárosi Törvényszék elrendelte az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolását, és döntött az ideiglenes vagyonfelügyelő kijelöléséről.

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere akkor azt mondta, hogy a 2-es kohó ötödik hete áll, az 1-es még régebb óta, ami sokáig nem tartható fenn a vasmű technológiája miatt, mert ha egyszer megállnak és kihűlnek a kohók, akkor szinte lehetetlen újraindítani azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET: