Ami a büféügy mögött van: perben áll az Operaház a Zsidai-csoport egy cégével az üzemeltetés felmondása miatt
Perben áll az Operaházzal az annak büféjét, illetve teljes gasztronómiai szegmensét korábban üzemeltető Opera Gasztronómia Kft., ami a Zsidai Gasztronómiai Csoport tagjaként 2015-ben, egy tenderen nyerte el a jogot az üzemeltetésre.
„A szerződés szerint egészen 2030 augusztusáig ennek a cégnek kellene végeznie a munkát, az Opera azonban 2023 októberében, mondvacsinált okokból felrúgta azt” – ezt állítja a Zsidai-csoport, amely szerint a valódi ok az volt, hogy „az Operaház saját hatáskörében, maga akarta üzemeltetni az egységeket, így a határozatlan szerződést jogellenes módon mondta fel.”
A cég szerint az történt, hogy
Az Operaház a 24.hu-nak írt közleményében így reagált:
„A Magyar Állami Operaház az Opera Gasztronómia Kft. a "tényekről" szóló, számos csúsztatást, megalapozatlan feltételezést és hamis állítás megfogalmazó közleményét a folyamatban lévő bírósági eljárásra tekintettel nem kívánja érdemben kommentálni.
Ami a büfébotrányt illeti, Bogányi Tibor karmester vasárnap jelentette be, hogy nem tudja vállalni a Carmina Burana vezénylését. Ennek oka, hogy félórás szünettel vágták ketté az előadást, ezzel növelve az Operaház büféjének forgalmát. Ókovács Szilveszter főigazgató szerint „nem támadni kellene, hanem inkább tanítani” az Operaház büfészünetét, nekik pedig szükségük van arra a bevételre, amit a Carmina Burana előadásba beillesztett kényszerű büféztetésből szereznek.